1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Taban filtresi diyelim

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 28 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam,
    Akvaryuma hava taşı ile oksijen sağlıyoruz. Bundan bir nebze de olasa faydalanmak mümkün. İşlem basit.

Bize lazım olanlarla başlayalım.Bir adet huni olur, pet şişenin ağız kısmı olur, hava hortumu, hava taşı, biraz elyaf, huniye takacak bir dirsekli basit buru (Elektirik borusu ve dirseği olur) Hava motorumuz zaten var.

Hava hortumunu huninin ağzından geçiriyoruz, elyaf hazırlayıp ortasından hortumun geçeceği bir delik açarak, hortumu elyaftanda geçiriyoruz. Daha sonra hava taşımızı hortumun ucuna takıyoruz.

Sıra kuma gömmeye geldi.

Hava motorumuzu çalıştırıyoruz. Oksijen suyu yukarı doğru hareketlendirdiğinden boşalan alana sürekli yeni su dolmasıyla elyaftan sürekli yeni su geçmesine dayalı olarak çalışıyor.

Son olarak istersek huni ağzına borumuzu takıyoruz ve ; :hasta:

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Taban filtresi diyelim

Temel hocam yine bombayı patlatmışsın... :helalolsun:

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Teşekkürler hocam, basit bir yapım, fakat hava taşı akvaryumda boş duracağına basit ve zekice bir işlem ile daha verimli hale getirilebilir. Benim bu yapımda en çok beğendiğim, hava taşının dağınık kabarcığı yerine pipo filtredeki gibi derli toplu çıkmasıdır.
    Saygılar...

4. seyyaHH

seyyaHH

Yer:
    Ankara
    İsim:
    KÖKSAL YILDIRIM

Abi süpersin teşekkürler.

5. axu2

axu2

Emeğe saygı :alkis:
    Fakat fonksiyon bakımından pekte işe yarar olduğunu düşünmüyorum. Suda asılı bulunan veya kum yüzeyindeki partikülleri elyafa toplamak amacıyla kumun içine çekiyoruz. Sudan çıkarmıyoruz tamda hunimizin dibindeki kuma gömüyoruz. İyice kirlenen elyafı görmek ve çıkarıp değiştirmek imkanımızda yok.

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Bahadır hocam,

Hunuyi kaldırınca elyaf ortaya çıkacak ve değişeceğiz. Hava taşınıda çıkarırsak elyaf hemen kurtulacak zaten hortumdan. Kısaca bence elyafı istediğimiz zaman değişmek çok basit.

7. axu2

axu2

Çok pratik bir fikir olmadığını düşünüyorum Temel hocam, iyi bir çekiş yakalansa bile 10 gün sanra elyafı almak için huniyi ve elyafı kaldırdığında altındaki pisliği hareket ettirmeden tekrar sifonlamak lazım. Birde kumu karıştırmaya genel anlamda sıcak bakmıyorum (artık :( ).

8. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Hocam, hedef aydınlatmak seni, bakalım başarabilecekmiyim. :)

Akvaryumun taban kumu karıştırılmaz, kum tamamen bir anda değiştirilmez. Bu sıkıntı yaratır. Bunu ilk söylediğimizde bir şey olmayacağı yönünde söylemler gelse de, sende bir tecrübe yaşamışsın anlaşılan.

Bu projeyi bu anlamda incelerken huni kaldırıldığında oynanacak olan kum alanı etki etmiyecek kadar küçük bir alan. Bu yönde bir sıkıntısı yok.

Ayrıca seni aydınlatmak için farklı bakış açısı ile konuyu izah etmek istiyorum.

Hunini pisliği altına toplayacağını belirttin. Bu doğru bir tespit, işte bu yüzden bizde huni içindeki elyafı dip çekimi yapacağımız ve su değişeceğimiz zamanlarda, kısaca bakım yaparken birlikte değişeceğiz. Bu sırada dip çekimini yapaken hunuyi kaldırdığımızda o alanda toplanan tüm pisliği daha rahat alacağız ve tortunun tüm akvaryum tabanına dağılmasına bir nebze engel olacağız. ;)

Saygılar...

9. axu2

axu2

Teşekkür ederim açıklamanız için Temel hocam ,söylediğiniz gibi de yapılabilir mutlaka. Kendi akvaryumunda bu sistemi kurarmısın derseniz hayır kurmam. Bunun yerine basit bir pipo filtre kullanırım temizlemesi daha kolay olur.

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Bahadır hocam, yine size hak versem de, bazı gerçekleri biraz duygu sömürüsü ile karışık açıklamak zorundayım.

Çok çok hevesli olupta iki percula beslemek isteyen çok genç kardeşimize uzun uzun fiyat listeleri çokarıldı, o olmaz ise olmaz, bunu almazsan girme, bu şuna benzemez, bu böyle zıplamaz, bu alttan girerse üsten çıkmaz dendi.

Sonuç olarak varı yoğu hiç düşünülmedi. Ben bu gibi hevesli kardeşlerimiz için 70 ytl maliyetli deniz akvaryumu kurulabileceğini garanti ederek kampanya şakasıyla başlıklar bile açtım.

Bu başlık açıldığı platformlarda tepki bile gördü. Ben tepki görme pahasına bariz gerçekleri ortaya koydum. Konuşanlar sadece klavye karşısında parmakları oynayanlardı. Bu akvaryumun yürümeyeceğini yazarken, bu canlıların ve akvaryumun 3 yıllık olduğunu bilenler altına yazdığında dahi, abi mercan kumu olmaz ise olmaz mı diyenler çıktı. Başka ne yapabiliriz abi diyenler oldu.

Bu açıdan bu proje bir akvarist kardeşimize basit gelecek, Yurdumuzun ücra köşesinde olan bir kardeşimize küçücük bir meşgale umut olacak. Bu paylaşımdan cesaret alan ve buna benzer nano kurmaya girişen ve başaran arkadaşlarımız var, Ee daha ne bekleyeceksin bunların dışında. Amacımız şarkıcı olmak, meşhur olmak değil her halde, ben makam şöförüyüm, bekletim sadece başarılı olmak olunmasına vesile olmaktır.

Benim akvaryum tanıtım başlıklarına yorum yaptığımı göremezsiniz. Bunun sebebi bizler yorumlarımızda malesef akvaristlerin alım gücünü, yaşadığı şehirde ekipmana ulaşmak zorluğunu unutarak bazen ahkam kesmeye kadar gidebilecek yorumlar yapmaktayız.

Sahip olduğum akvaryum için 15 yıl çalıştım desem yeridir. Bu açıdan her zaman söylediğim gibi, her fikir değerlidir, olur veya olmaz, sonunda mutlaka biz kazanırız.

Saygılarımla...

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  11. axu2

axu2

Amacınızı anlayabiliyorum Temel hocam buna katılıyorumda (katılmamak elde sanki) ne varki burada önerilen uygulama bazı sakıncalarıda doğurabilir bahsettiğim gibi. Zamanında uyguladığım basit pipo filtre malesef artık yok ama akvaryum temizliği konusunda tescilli bir üründür bende bunu öneririrm bu bağlamda.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  12. sconat

sconat

İsim:
    Ozan Sıdal

Ben basit ve işe yarar buldum, Bahadır bey, ben hiç sakıncası olacağını düşünmüyorum. Gayet basit şekilde çalışma prensibi var.

Teşekkürler...

13. DuncaN

DuncaN

Elyafta toplanan tortu belki bir şekilde toplanır bunu anlayabilirim.Peki huniyi gömdüğümüz kumdan çıkardığımızda o bölgede biriken tortu pislik vb ?
    Huniyi çıkardığınız anda kum ve etrafında biriken herşey tanka yayılacak ayrıca elyafın altında birikenlerde tanka yayılacak,... mantığım bu uygulamayı almadı .
    Bu açıdan bakınca Bahadır'a hak verip uygulama hakkında fikir yürütmek hatta onaylamak gibi bir duruma gelemiyorum.
    Temel beyin son mesajından hareketle dıy kısmının hobiciye ekonomik yardımı olsun demek istediğini düşünürsek.
    Basit pipo filtre ortalama 2 ytl, huni +elyaf+hava taşı bu maliyeti hayli hayli aşar.
    Ozan bey sizin sözlerinizdende bir sonuca varamadım açıkçası bu basit çalışma prensibini basit ve anlaşılır şekilde açıklarsanız sevinirim.
    Saygılarımla.

14. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Temizlemek için, huniyi kumdan çıkarırken filtremiz çalışır durumda olsa yine de pislikler etrafa yayılır mı?

Bence faydalı bir çalışma..Gecenin bir yarısı lazım olabileceği ihtimali düşünülürse eğer, tabi elimizde gerekli malzemelerinde olduğunu varsayarsak gayet güzel bence. Teşekkürler Temel Hocam.

Saygılar.

15. DuncaN

DuncaN

Türker sistemin hava motoru ve hava taşıyla çalıştığını hayal et ve kaldır bakalım huniye hafızanda canlandır soruna yanıtı sende verebilirsin.
    Yukarıda sorduğum soruları yeniliyorum.
    Sistemin çalışma prensibi bir makina mühendisinin kafasına yatmamış Ozan bey anladığı çalışma prensibini anlatırsa bizde aydınlanmak isteriz.
    Saygılarımla.

16. DuncaN

DuncaN

Çözüme yönelik mantığı Bahadır bey yürütmüş ben sadece ona cevaben yazdığınız şeyi 'çalışma prensibi' dediğiniz kısmı sordum.
    Hava motoru çalışırken huniyi kaldırsanız bu filtre vazifesi görüp ortaya çıkan tortuyu çekemez demek.
    DIY elbette hobiye el yapımı göz nuru hayal gücü kullanılarak katılmış + değerdir.Bende bahadır arkadaşa katılıp + değer değildir diyorum.
    Gerekçeleri yukarıda belirttim kesinlikle performans ilk etapta var gibi görünsede yakın zamanda bir işe yaramayacağını ifade ediyorum.
    Hava taşı, hava taşıdır. pipo filtre ve türevleri filtreler ise, filtre.
    İkisinden bir mutant yaratmak ilginçtir ama bu şekilde değil.Belki olabilir ama maliyetide yazdım herhangi bir pipo filtreyi aşar bu maliyet.
    Bakın ne güzel belirtmişsiniz herkez fikrini söyler diye bu tavır nedir ki ?
    Yazdığınız şeyi anlatmanızı istemem mi ?
    Hata üstüne üstlük bu olayı İdda eden insanında gelip bu sözleri söylemesi daha bir ilginç.
    Onay verdiğiniz konu hakkında insanlar olumlu olumsuz görüş belirtmiş bu görüşlere katılır yada katılmazsınız ama katılmadığınız noktayı KATILMIYORUM diyerek geçiştiremezsiniz, illa ki çalışma prensibini anlatmanızı beklerim.
    Ben anlamadım, aklım basmıyor çalışma prensibini bakın siz anlamışsınız anlatın bana ...
    Ama bunun yerine çözüme yönelik mantık yürütmek gibi ambalajlı sözlerle laf kalabalığı yapıyorsunuz.Maksat hava taşının boş boş çalışmasını mı engellemek ? Yoksa dıy bir dip filtresi mi yaratmak ?
    Olmaz olduğu yerde bu elyafı temizlemek yada değiştirmek gerektiğinde patlar.
    Bakın öncelikli müdahale eden insan bu konuda hepimizden bilgilidir adamın işi bu eğitimi de bu.Bakıyorum yazılan yorumlara kafamda canlandırıyorum ve sonuç ortada.
    Sözlerim ve sorularım insanları rahatsız ediyorsa işlevi anladım , çok fonksiyonel,hiper,süper gibi cümleler kurmayacak eğer kurduysak benim gibi kafası kalın adamlara yanıt verip akıllarımızı aydınlatacaksınız.
    Ha muhatap olmama gibi bir durum söz konusu ise bu da büyük bir yanlış konuda yazan fikir beyan eden herkez birbirinin birinci derece muhatabıdır.

Saygılarımla...

17. sconat

sconat

İsim:
    Ozan Sıdal

Düşüncelerim belirtilmiştir. Bahadır Beye yapmış olduğu yorumlarla bizi aydınlattığı için Teşekkür ederim. Bahadır beyin proje üzerindeki endişelerine katılmakla birlikte basit işlemlerle üstesinden gelinebileceğini düşünüyorum.

Bahadır hocam, Pipo filtrelerin çalışma prensibi oksijen sayesinde suyun yukarı hareket etmesiyle pipo filtre içerisine süngerinden süzülerek yeni su girmesine dayanıyor, bu projenin benim anladığım çalışma prensibi de bu. Dediğim gibi hava motoru kapatılırsa ve dip çekip aparatını huniye yaklaştırarak zaten çok dibe batırılmamış olan huniyi kaldırırsak bir iç filtreyi temizlemek için çıkarırken dağılan tortu kadar bile tortu akvaryuma dağılmaz diye düşünüyorum. Fikrinizi soruyorum çünkü buna benzer bir çalışma paylaşmayı düşünüyorum.

Saygılarımla...

18. DuncaN

DuncaN

Hava hortumunu huninin ağzından geçiriyoruz, elyaf hazırlayıp ortasından hortumun geçeceği bir delik açarak, hortumu elyaftanda geçiriyoruz. Daha sonra hava taşımızı hortumun ucuna takıyoruz.

Belli bir noktaya kadar geldiğinize sevindim, şimdi yukarıda Temel bey'in resimlerine bakıyoruz ve huninin kuma gömüldüğünü görüyoruz.
    Buradan da her ne kadar çalışma prensibi pipo filtre tarzı işler desenizde gömülmese dahi kim tankında huni ister yada gömerseniz tortunun ziyadesi dağılır.
    Ayrıca son resme dikkat edelim bir başka aparatın daha olduğunu fakat anlatımda bunun olmadığını görüyorum,hava hortumunun huni agzına nasıl geçeceğini düşünüyorum. Ve gidip bir pipo filtra alırsak daha ekonomik daha zahmetsiz daha işlevsel olur diye düşünmeden edemiyorum.
    Kırıcı konuştuysam affola ama bunlar sadece çıplak gözle gördüğümüz gerçeklikler.
    Saygılarımla...

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  19. sconat

sconat

İsim:
    Ozan Sıdal

Ben geldiğim noktaya zaten başlığı okuduğumda gelmiştim, sizinle ilgisi yoktur, belirtmek istedim. Çünkü Ufuk Bey siz hala pipo filtredesiniz.

Kısaca pipo filrenin işi tabandaki tortu ve pislik ile değildir, pipo filtrenin işi sadece içinden geçen su iledir. Oysa bu sistemde konu altına tortu toplaması yanında elyafa da tortu toplamasıdır.

Bu sistemi yapacak olan arkadaşın elyafı temizlediğinde ve havayı kapatıp dip çekiminde huniyi kaldırdığında bölgeye tortu toplandığını görmek mümkün olacaktır. Tabi tortuyu toplamasıda kolay olacak. Tabi aslında daha güçlü bir şekle getirmek mümkün.

Benim bu konuda şöyle bir düşüncem var, bazı akvaryumlarda özellikle deniz akvaryumlarında akıntı motoru kullanılır, bu motorların şekli gel git akıntı sağlamak amaçlı ayarlanır. Bazen öyle bir düzen otururki tabana çöken tortu bir bölgeye toplanır ve dip çekiminde bu büyük kolaylık sağlarken daha temiz bir taban elde edilir.

Anlattığın proje bu sistemde çalışabilir fakat zayıf olduğundan çok küçük akvaryumlarda kullanılabilir.

Sanırım artık konuyu pipo filtre al daha iyiden çıkarıp gerçek amacın tabandaki tortuyu almak ve bir araya toplamak olduğunu anlarız.

Saygılarımla...

20. Barış ER

Barış ER

Sizin şu cümlenizden anlaşılan pipo filtreleri herkes içinden su geçsin diye kullanıyor ve pipo filtreninde işi içinden geçen su.Huni filtre ise tortu ve pislik toplar.

Kimse bu tarz bir konu açarken muhakkak iyi niyetiyle açıyor.Fakat bu huni filtre kesinlikle çok fazla işe yaramaz ve pipo filtreden daha iyi değildir.Görsellik açısından da elverişsiz buldum.Herşeye rağmen iyi veya kötü buluşları paylaşmalı ve tartışmalıyız.Daha da önemlisi birbirimizin düşüncelerine saygı duymalıyız.Tartışmaya tartışmaya bu toplum bu hale geldi.

Sayfayı Paylaş