1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Taban mazemesi

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde batoni tarafından 7 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. batoni

    batoni

    Mesajlar:
    17
    Merhaba..
    2 ay kadar önce kurduğum bitkili tankımda garip bir sorunla karşılaştım.Taban çok şişti 2 tane bildiğimiz dağ oluştu ve malesef patladı.Su yüzeyine inanılmaz büyüklüklerde hava kabarcıkları çıktı.Akvaryumun suyu çok bulandı en öndeki bitkiyi dahi seçemiyordum.Neyse 2 günün ardından su tekrar eski berraklığına geldi ancak tekrar şişmeye başladı.Bu defa bir çubuğu tabana batırıp çıkararak hava kabarcıklarını çıkarıyorum gücüm yettiğince, ancak buda suyu bulandırıyor.Sonunda canıma tak etti. Tabanımı değiştirmek istiyorum.Lakin bir sorunum daha var. Tabanımda 5-6 cm. saksı torfu, üzerinde ise 4-5 cm kedi kumu kullanıyordum hepsi birbirine karışana dek..Saksı turofunun suyu nasl bulandırdığını az çok tahmin edebiliyorsunuzdur.Elimi sokmamla hepsinin alt üst olması bir oluyor malesef.Bunları aksine bitkilerin gelişimi inanılmaz güzel. tabanımdan çok memnundum.
    Sizce tabanımı nasıl değiştirebilirim? En az bunlar kadar verim alabileceğim taban mazemesi nedir? Yada bunların üzerine sineklik koyup üstüne tabanmı ilave etmeliyim? Çaresiz kaldım.
    canlı doğuran tankı olacak ilave olarak..
    5 Adet sae balığım,
    6 Adet cüce albino vatozum mevcut. 11 çeşit tek ve çift buketli bitkilerim mevcut.
    Kullandığım mazemeler.
    Mayalı sistem Co2.. Dıy vortex oluşumu reaktör.
    Eheim 2213 Dış filtre.
    5w ufak iç filtre.
    175 litre için 92W günde 8 saat ışıklandırma 5 adet 60cm flo..
    Gübreleme 2 güne bir 2 ppm microelement gübresi,
    haftada 1 defa 12 ppm potasyum gübresi,
    Tabanda misket gübresi mevcuttur.
    Herkese teşekkür ederim.
     
  2. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Farkında olmadan dsb sistemi oluşturmuşsun ama torf kullandığın için gaz çıkışı olamamış ve birikme sonucu patlak vermiş, torfu hiç kullanmasan yada az kullansan sadece kum ile olsaydı bu kabarma ve patlamalar olmazdı ayrıca zaten besin yönünden zayıftır ama köklerin tutunması açısından az kullanmanın yararı olabilir torfta cocopeatta aynı bence. Sineklik teline gelince köklerin onun arasından nasıl geçeceğini hep merak etmişimdir :D
    bizde bitkili akaryum sahibiyiz ama ne torfumuz var ne cocopeatımız nede sinekliğimiz :)
    bitkili akvaryum tanklarında dere kumu ve aquaclay idealdir bana kalırsa, aquaclay çok hafif bir malzeme ben karıştırarak kullanıyorum ikisini gübreleme yapmuıyorum ama en alta misket gübre olabilir .
    saygılar
     
  3. batoni

    batoni

    Mesajlar:
    17
    Bitki kumu (1-2cm)
    Misket gübre, torf, kömür, pomza taşı, zeolit, latarit, hindistan cevizi torfu (3-4cm)
    aquaclay (2cm)

    Emrah abi böyle bir taban kurulumu buldum.Acaba çokmu karıştırmış olurum. Yani Ben birazda sade olsunki Akvaryumda çıkacak bir sorunun kaynağı kumdan ise kolay bulabileyim istiyorum. Çünki test kitlerim yok. Tabi bu taban olsa bile kömür,pomza taşı,latarit gibi mazemeleri nereden bulacağımıda bilemiyorum.
     
  4. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Bence bu kadar abartmana hiç gerek yok dediğim gibi dere kumu ve aquaclay altınada misket gübreyide yerleştir hiç bir sorun çıkacağını sanmıyorum bakalım üstadlar ne diyecekler
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bitkili akvaryumlarla uğraşan arkadaşlar taban kumu konusunda size daha farklı yorum getirebilir,, ancak kum kalınlığınız konusunda fikrimi söylemem gerekirse, özellikle bitkili akvaryumlarda oksijensiz kalan alt katmanlardaki biyolojik döngü nitrat'ı akvaryumdan uzaklaştırabilir. Tabandan çıkan kabarcıklar nitrat'ın azot gazına çevrilmesi sonucu olabilir. Akvaryumun suyunuzda bir berraklık hisssettiyseniz nitrat bakteriler tarafından çevriliyor demektir. Azot gazı akvaryumlarda az bulunur.

    Biz bu konuyla alakalı bir başlıkta 'hiç su değişimi yapmamak' adına bilgi alış verişinde bulunmuştuk. Belki kafanızda bazı fikirlerin oluşmasına vesile olur.
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  6. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Batonsi Bey,benim size önerim tabana müdahale etmemeniz yönünde olacaktır.Tabanın şişip patlamaması için pipet kullanabilirsiniz.Taban malzemesi kalınlığında kesilmiş pipetleri dik olarak tabana gömerseniz gaz çıkışını rahatlıkla sağlamış olursunuz.Pipetlerin uzunluğu kum kalınlığında olacağı için görüntü kirliliği de yaratmayacaktır.Ayrıca alttaki torf da kumunuzla karışmadan sorunu halletmiş olursunuz.Bir süre sonra gaz çıkışının durduğunu gözlemleyeceksiniz.Bu sizin istediğiniz şey sanırım.Kolay gelsin...
     
  7. batoni

    batoni

    Mesajlar:
    17
    Temel bey bu konuda emrah abi bilir çok tartıştık. Sonuca vardık.Benim tankımda da bir Azot çıkışı oluyor. Verdiğiniz linkide inceledim.Dsb sistemi hakkında çok şey mevcut. Yeni tankımda da bu sistemi kurayım dedim ama ters bir durumda birdaha taban değiişimine ne tank dayanır ne ben dayanabilirim.Bu yüzden bu riskleri almayıp sade ve zengin bir taban kurulumu istiyorum.
    Saygılar..
     
  8. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    O zaman size kolay bir taban kurulumu sunayım;zeolit ve iri çakıllı dere kumu.Zeolit en altta,dere kumu üstünde.Misketleri zeolitin altına gömmeniz daha iyi olur.
     
  9. batoni

    batoni

    Mesajlar:
    17
    Cem bey zaten tankımda gömülü dediğiniz tip ufak borular mevcut.Lakin benim sıkıntım sadece bu yönde değil.
    2 kumum birbirine karıştığı için çok aşırı bi bulanma söz konusu oluyor. Yani değil bitkileri sökmek budama bile yapsam göz gözü görmüyor. Kaldıki okadar çok bitkim yok 100 dal kadar varsa bi 100 dal kadar bitki daha dikmeyi düşünüyorum.
    2. olarak araştırmalarım sonucu bu oluşmun tehlikeli olabileceğini okudum. Yani nitratın azota dönüşme durumu. Benim tankımda kedi kumu mevcut olduğu için ve bu kumun %100 zeolite olduğundan ötürü bitkilerimin ve kedi kumunun nitratı hızlı emmesi sonucunda zamanla nitrat oluşumunun son bulması ve azot çıkışının durmasıyla,azot oluşumunu destekleyen bakterilerin ters etki yaparak tehlikeli gaz çıkışının olması ihtimali durumuymuş sanırım şaş: biraz karışık oldu: )
     
  10. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Temel hocanın verdiği linki iyi oku orada nitratın bitmemesi için neler yapılabileceği yazıyor, kurulumu bir kez tam yaptıktan sonra müdahil olmamak en iyisi
     
  11. batoni

    batoni

    Mesajlar:
    17
    Gözden kaçırdığım yerler var ozaman. Bende buna uğraşıyorum.Aslında mevcut kumumu koruyup üzerine isteklerim doğrultusunda taban kurmak daha güzel olur ama böyle bir şansım yok malesef.Neyse nitrat sorununu çözsemde bulanıklık ve suyun karışması drumu var.
     
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Sezai Bey,akvaryumlarımız ne yazık ki Karadeniz kadar derin ve büyük değil.Kaç kişinin başına akvaryumunda H2S çıkışı meydana gelmiş acaba soruyorum size.Metan gazı çıkabilir,doğrudur,ancak onun da nasıl önlenebileceğini diğer forumda yazmıştım.
     
  13. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Bulanıklık torftan kaynaklanıyor, gaz kaçışını engelleyende torf sadece kum olsaydı gaz birikimi olmazdı ;)
     
  14. batoni

    batoni

    Mesajlar:
    17
    Haklısınız cem bey.. Tunç beyin yazmış olduğu bilgilere göre yazdım bu durumu zaten. Yani böyle bir risk var dedi.Olur yada olmaz orasını bilemem tabi.Belkide uğraşmaktan kaçıyorumdur.Daha doğrusu riske atmak istemiyorum desem yeridir.

    Emrah abi sende haklısın anlamam geç oldu tabi. Ama malesef Artık yapcak bişi yok. Değişmek farz oldu sanırım huh:
     
  15. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Konuyu başka bir forumdan da takip etmiştim... Orada yazmak nasip olmadı ama burada yazalım... Daha önce okuduklarımı da dikkate alarak yazayım... Öncelikle sisteminiz tam anlamı ile oturmuş ve azot oluşumu başlamış... Akvaryumunzuda kötü koku oluşmadığı için oluşabilecek diğer gazları ekarte ediyorum tabii... Ancak Emrah'ın dediği gibi azot çıkacak yer bullamamış gibi görünüyor... Bu da ister istemez patlama ile sonuçlanıyor....

    Bitki torfu veya diğer maddeleri kullanmak çok mantıklı gelmiyor bana... Uzun süreli bitkili akvaryumların sırrının doğal seleksiyon olduğuna inanıyorum... Yani sizin bir akvaryumunuz ve belli bir balık yükünüz vardır... Ve buraya çeşitli bitkiler eklersiniz... Bu bitkilerin bir kısmı ortama adapte olur ve iyi gelişim gösterir... Bir kısmı ise geride kalır ve elenir... Zaten ne yaparsanız yapın azı bitkilere bir arada bakamazsınız... Çünkü kendi aralarında kimyasal savaş çıkarırlar.... Ta ki biri ölene kadar... Bazen ikisi birden ölür bazense ikisi birden gelişemeden kalır, savaşmaktan dolayı...

    Bu arada zeolitin bir müddet sonra herhangi bir işlevi kalmayacaktır... Bence siz oldukça kalın bir dere kumu taban yapın kendinize ve üstüne aquaclay atın...
     
  16. batoni

    batoni

    Mesajlar:
    17
    Teşekkür ederim Abdullah bey. Dere kumunu nereden bulabileceğim ve salınıp yapıp yapmama durumunu göz kararı nasıl anlayabileceğim konusunda biraz yardımcı olursanız ayrıca sevinirim.Alıp geldikten sonra salınıp yaparsa üzülürüm. Birde kalınlığı konusunda bilgi verirseniz.
     
  17. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Sezai kardeşim dere kumunu akvaryumcularda bulabilirsin aquaclayıda rahatça bulursun esnafta yoksa internette mutlak vardır
    salınım kontrolü için tuz ruhu dök bir parça kuma köpürmüyorsa salınım yapmıyordur fakat aman dikkat et eline falan deymesin sonra eski şarkıcı bergen gibi olursun :) kum kalınlığıda en az 10 cm olsun
     
  18. batoni

    batoni

    Mesajlar:
    17
    Emrah abi tuz ruhu olayını biliyorumda akvaryumcudayken bu işlemi nasıl yapıcam haha: birde acaba 35 e 1 mtre taban için 10cm kalınlığında kum kaç kg eder şaş:
     
  19. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Eline alıcan bi kap gidicen akvaryumcuya abi şundan azcık alıp şu köşecikte bi test yapayım diyecen :D
    tabi tuz ruhuda küçük şişede hazır bekliyor bu arada :D
    vallahi hiç bilmiyorum ama en basitinden şu an kulandığın malzemeyi torftan arındır sonra tanka geri koy yetmezse üzerine dere kumu ekle çokta fazla masraf etmeni istemem açıkçası
     
  20. batoni

    batoni

    Mesajlar:
    17
    Bende istememde oda zor gibi. Elimde bi 5 litre kadar kedi kumu mevcut zaten. Misket gübreyi koyduktan sonra onu tabana sericem, üzerini 6 cm kadar dere kumu,onunda üstüne aquaclay. Aslında araya substratta eklesem iyi olurmu bilmem. Neyse bakıcaz artık.
    Teşekkür etmeyi deunutmayalım.. Destek olan herkese tek tek çok teşekkür ederim.
     

Sayfayı Paylaş