1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tabana moss kaplama yapmak

Başlığı 'Portal Peyzaj Atölyesi' kategorisinde atlantis tarafından 25 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

1. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Bitkili akvaryum kurulumu olan akvaryumumuza şimdide riccia uygulamasını öğreneceğiz..
    Gerekli malzemeler:
    Yayvan taşlar ve misina..

Akvaryumumuzun içerisine görwe ayarladığımız yayvan taşların üzerine önce misina kullanmadan ,moss tellerini seriyoruz tek tek..

Belli bir yoğunluk oluşturduktan sonra misina ile yata veya dikey olarak güzelce sarıyoruz..Dilerseniz kareler oluşturacaş şekilde çift yönlüde sarabilirsiniz..bu şekilde misina arasından kurtulma ihtimalleride olmayacaktır..
    sarma işleminden sonra akvaryumun ışık alan ve yeşil bir örtü dilediğimiz kısmına düzenli bir şekilde yerleştiriyoruz..
    Artık geçen her yeni gün bizi güzel bir halı örtüye doğru götürecek..Yanlız bazı arkadaşlarımız mossların riccia gibi çabuk büyümesini bekleyebilirler fakat öyle değildir..Maalesefki daha sabırlı olmalıyız güzel örtümüz için..İşte görüntüler..

Genel görünüm
    sabrın yaklaşık 2 ay kadar sonunda yukarıda gördüğünüz gibi bir çim saha görünümüne kavuşmuş olacaksınız..

Tüm anlatımlar bana ait olup resimler tropicalfishforumdan alınmıştır..Saygılarımla..

2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Haddim olmayarak bir başlığına bir şerh koyacağım Murat Hocam,

Ancak içinde balık olmayan ve dolayısıyla yemleme yapılmayan bir tankta ancak taban moss ile kolaylıkla kaplanabilir... Yemleme yapılıyorsa moss'un üstü derhal atıklarla kaplanacaktır ve moss daha yüzeye tutunamadan kaybedilme raddesine gelecektir... Ayrıca moss gibi bir bitkinin güçlü ışık altında sıkı bir yumak oluşturması gerçekten de sakıncalıdır... Suda hazırda bekleyen Spirogyra ssp. derhal moss'u saracak ve işini bitirecektir...

Yani taban moss ile bile kaplanabilse bunu ancak ciddi bitkili akvaryum deneyimi ve geçmişi olan birileri yapabilir...

Tekrar özür dilerim Murat Hocam...

3. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Hocam bilgi herzaman doğruyu buldurmaz yaşayıp kanıtlamanız öğrenmeniz lazım..Ben yıllardır içerisinde canlılar bulunan tanklarda moss türevi yosunları hem tabanda hem duvar dediğimiz yan ve arka camlarda yetiştirdim..Bir çok üstad seviyesindeki dostlarımın tabanını mossla kapladığı akvaryumlar biliyorum..Düzenli yemleme yapmıyor ,zaten tabana çökecek miktarlarda yem kullanıyor ve ayrıca şiddetli ışığa maruz kalıyorsanız normal akvaryumlarda bile bahsettiğiniz yosun eğemenliğini sürdürmeye başla akvaryumda..İlllaki mossları sarması gerekmez yani..Bu arada saç yosunu,sakal yosunu ve benzeri istem dışı yosunların javamoss türlerini bitirdiğini nerden çıkardınız anlayamadım açıkçası..İstenmeyen tür yosunlarla bereber yaşayan moss tarlalarını resimler atarım dilerseniz,ama araştırmacı kişiliğinizle zaten bana iş bırakmayıp görebileceğinizi bildiğimden eklemedim..Yinede şerhlere devam etmeden önce iyi bir araştırma daha yapmanızı öneririm..Dünyaca ünlü üstadlara ait tabana moss kaplaması yapılmış akvaryumlar klavyede bir tık uzaklığında unutmayın.. :)

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Murat Hocam,

Moss'un işinin bittiğinden kastımın bitkinin ölmesi değil moss'un gelişiminin durması olduğunun altını çizmediğim için özür dilerim... Spirogyra ssp. tarafından sarılıp sarmalanmış moss'ların bariz şekilde gelişemedikleri vak'a'dır...

Bu arada yazdığın bir cümle bende bir ampül yaktı... İstanbul'a döner dönmez bu ampülün bana bahşettiği taban kaplama üzerine yoğunlaşacağım... Bakalım oradan oraya aktarabilecek miyiz? :cicek:

Sayfayı Paylaş