1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tabana Riccia kaplamaları yapmak

Başlığı 'Portal Peyzaj Atölyesi' kategorisinde atlantis tarafından 25 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

1. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Arkadaşlar hepimiz akvaryumlarımızın içinde değişik görüntüler isteriz fakat bitkili akvaryum kurulumu yapmış olan arkadaşlarım daha çok tabanı yemyeşil bir halde görmek ister..Burada akvaryum tabanına riccia uygulamasını öğreneceğiz..
    yanlız burada bir çok sitede yayınlanmış olan kafesteli veya sineklik telinin aksine daha kolayca elde edeceğimiz ve kullanımının daha kolay olacağına inandığım plastik kasa kullanacağız..
    Gerekli malzemeler:
    -Manav veya marketlerden temin edebileceğiniz atıl bir plastik sebze kasası..
    -Misina
    -Maket bıçağı yada makas
    -Yayvan taşlar. (kayrak taşı tarzı)
    -Yeterince bitki.
    Yapımı:

Önce kasamızın taban kısmını şekilde görüldüğü gibi keserek çıkartıyoruz..

Daha sonra kasamızın tabanından çıkan malzemeyi akvaryumumuzun içerisinde koyarak nasıl duracağını görmek oraya göre düzenlemek için ölçüyoruz..

Kenarlardan kırpma yaparak gerekli boyuta getiriyoruz..Yayvan taşlarımızdan bir veya iki tanesini su altında durması için üzerine misina yardımıyla sarıyoruz..

Malzememize taş bağlama işleminden sonra riccialarımızı yine misinalar yardımıyla bolca,boşluk kalmayacak biçimde sarıyoruz..

Ara ara yüzeye sardığımız riccialar yumağını ayriyeten toplu haldeyken tekrar misina yardımıyla bir kez daha kaplıyoruz..
    Artık riccia tabakamız hazır..Yavaşça su içerisindeki yerini alma zamanı şimdi..tabakayı yatık olarak değilde dik olarak akvaryum içerisine indirmeye dikkat edinki köklerden basınç alıpta su yüzeyine çıkmaya çalışmasın riccialarımız..
    Dilerseniz kenarlara yine aynı malzemeden kalan parçalar kullanarak yan yana koyduğunuz iki kaya üzerine çatı gibi yerleştirip bir mağara,yada başka düz alanlara ek kaplamalar yapabilirsiniz..
    İşlemimiz bitti şimdi artık gelişimini izleme zamanı..
    İyi ışık altında 1. hafta
    Yandan görünüm.
    3.hafta

Genel görünüm.

sakın riccialarım büyümüyor yayılmıyor diye ümitsizliğe kapılıp vazgeçmeyin arkadaşlar..İyi ışık ve dıyda olsa co2 takviyesiyle 2-3 haftada halı gibi bir taban oluşturmak sizin elinizde..
    Nice güzel akvaryumlar dileğiyle..
    Kurulum resimleri tropicalfishforum dan alınmış olup..Tüm anlatımlar bana aittir..
    Saygılarımla.

zipkinteam bunu beğendi.
  2. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Teşekkür ederiz murat abi ama ben bu riccia yı su üstünde bile yaşatamadım, normalde su üstü bitkisi su altında ne kadar dayanabilr ?

3. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Emrah bu soruna aşağıdaki aynı akvaryuma ait resimler sanırım cevap vermiş olacaktır..Ben aylarca su altında aynı görüntüleri oluşturdum..Eğer bitkili akvaryumum adlı konuma bakarsan zaten göreceksin.

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Murat Hocam, yine haddim olmayarak bir şerh de Riccia taban kaplamaya koyacağım...

Bu son tank görüntüleri aslında Riccia'dan uzun dönemde taban malzemesi olmayacağının kanıtıdır... Son tankta tabanın ilginç yükselişi boşuna değildir ve aslında Riccia'ların su yüzeyine çıkma çabasıdır...

Murat Hocam senin çok başarılı Riccia denemelerin olduğu bana defeatle Hakan Abi tarafından anlatıldı... Ancak bunun hiçbir zaman uzun bir döneme yayılacağına inanmamıştım... Bir süre için evet ama herşey eninde sonunda kendi doğasına döner...

Aslında Moss olsun Riccia olsun bunlar yarışma için son iki ayda hazırlanan tanklarda kullanılabilen taban kaplama malzemeleridir...

Tekrar özür dilerim Murat Hocam...

5. balıkosman

balıkosman

İsim:
    Osman Tuna
    Katılıyorum...Balık olan akvaryumda bu bitkiler tabanda olmaz, balık olmayan akvaryumda beni tatmin etmez, ama görüntüsü çok güzelmiş. saat:gif

6. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Bence hocam yine yanılıyorsunuz..Erken teşhis hastayı kurtarır ama bilinçsiz konulan teşhiste böyle kara kara düşündürür.. :cicek:
    Şimdi siz hiç bitki budaması diye bir şey duymayan biri olsanız anlarım bu yazdıklarınızı ama diyecek bir şey bırakmıyor hatanızda boğuyorsunuz kendinizi..
    Her bitki belirli dönemlerde budanır,taban bitkileride,anubiasta bilmem ne bitkiside..Ricciaları o tarz serbest stilde bırakılmış olması onların budanarak tabanda kullanılmayacağınınmı işaretidir sizceki bu tarz bir şerh koydunuz. :uyari:

7. Akgün Cem

Akgün Cem

İsim:
    Akgün Cem
    Ben riccia ve mosslara bayılıyorum, helede tabanda güzel geliştiklerinde... Murat Bey, bu resimlerini gördüğümüz tankda co2 'i mayalı sistem olarak mı kullandınız, yoksa tüplü sistem olarak mı kullandınız onu merak ettim.
    Saygılarımla.

8. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Akgün hocam oradaki görüntüler bana ait değil bana ait bitkili dünyam adlı konuda riccialara aynen bu şekilde görülmekte..O tankta konudada belirttiğim üzere dıy co2 mayalı sistem kullanmıştım..Saygılar..

9. Akgün Cem

Akgün Cem

İsim:
    Akgün Cem
    Bahsettiğiniz konuyu bulamadım, linkini yollayabilirmisiniz?

10. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Hocam resimlerde her nekadar riccia kaplanmış hali görünmesede tank konum bu link;

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  11. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Murat Hocam,

Açıkçası ben budamaları sadece bitkiler diğer bitkilerin ışığını kesiyorsa veya yer açmak için yaparım... Onun haricinde hiçbir bitkiyi budamam... Bu konuda haklısın...

Taban kaplaması olarak kullanılacak bitkilerin budanması ise apayrı bir tartışma konusu oluşturur, bence... Eğer taban kaplamasını sıklıkla budayarak görmek istediğimiz şekilde tutacaksak o zaman pek hala riccia yerine bambaşka ve büyük oranda daha kolay bakılabilecek ve de doğrudan zemine dikim ile kullanılabilecek çok sayıda bitki mevcut... Aslında S. subulata'lar bunun için biçilmiş kaftan olur... Çimler gibi... Üzerlerinden subulata biçme makinesi ile geçtik mı tamam... ;)

Tabii Pelia bu iş için biçilmiş kaftandır... :) Bir yere tutturmaya gerek yok en başta... ;)

12. Kond

Kond

Resimlerdeki bitkiler ricca diğil. bir çeşit mos

13. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız

Teşekkür ediyorum değerlendirmeniz için ama yanılıyorsunuz sanırım..Resimdekiler ricciadır..İyi araştırın lütfen..Aynı görünümlere ulaşmış onlarca riccia resmi gösterebilirim size..Saygılar..

14. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK

Çok güzel görüntüler. Bayıldım resmen. Zamanında o kadar riccia aradım ama koca Diyarbakır'da riccia bulamadım. ağla:gif Paylaşım için teşekkürler hocam. Bitkili akvaryum demek sabır demek. En güzel örneği resimlerde mevcut.

Saygılar...

15. veligören

veligören

Yer:
    niğde
    İsim:
    veli gören
    Çok güzel olmuş inşallah benim tank ta böyle olur.

Sayfayı Paylaş