1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tabana takviye yapacağım, yöntem için fikirlerinize ihtiyacım var

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde volkantr34 tarafından 1 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Herkese Merhabalar

Link'tede göreceğiniz üzere 80*30*45 ebatlarında 100'lt'lik bir bitkili tankım var.Fakat bitkilerimin gün geçtikçe kötüye gitmesi ve bitkileri kurtarmak için yaptığım işlemlerin balıklarıma zarar verdiğini gözlemlediğimden hem tabana takviye yapacağım hemde bitkilerin yerleşim planını toptan değiştirmeyi düşünüyorum.Akvaryum ofiste olduğu için bugün dahil 4 günüm var.Açıkçası bugün yarın sizlerle bu işe bir şekilde girmem lazım.. O yüzden sizlere soracaklarım var..

1- Bitkilerin tümünü söküp su dolu bir kovada kaç gün bekletirsem zarar görmezler ? Aşırı derecede zayıfladıklarına tanık olmuştumda..

2- Tabanda dere kumu var ve üstüne gene ya dere kumu yada quartz kum koymayı düşünüyorum.Tek tip yada benzer renkte kum olmasını istiyorum.. Hangisini tavsiye edersiniz ?

3- Kum kalınlığım çok az ve arasına misket gübre koyacağım.. 80 boy ve 30 eni olan akvaryumda gübreleri nasıl yerleştirme mi tavsiye edersiniz ?

4- Kum için başka gübre tavsiyesi yada önereceğiniz yöntemler nelerdir ?

5- 5 adet 18 watt florasanım var. 2 gro-lüx , 2 adet philips Tld 90-765 ve 1 adette sylvania aquarella var.. Kelvin değerleride bitkili tanklar için uygun vaziyetteler.. El atmamı gerektiren flo var mı içlerinde sizce ?

Acil macil gibi şeyler yazmayı sevmem ama bu harbiden acil bir durum ve ilerleyen günlerde iş yoğunluğum tavan yapacağı için bu 4 günde bu işi bitirmem lazım.. O yüzden yardımlarınıza ihtiyacım var..

İlgilenen herkese şimdiden teşekkür ederim..

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  2. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Volkan abi konuyu yeni görüyorum.Bitkili tanklardan pek fazla anlamam,yardım edecek arkadaşlarımız vardır.

3. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Olsun Özgür belkide görülmemiştir.. Ben başlamak zorundaydım ve başladım bile.. 2 günüm kaldı sadece 2 günde bitirmek zorundayım.. Geçtiğim aşamaları ve nasıl yaptığımı ekleyeyimde belki faydası olur okuyanlara.Geri kalan kısımlara cevapları bekleriz artık..

1- Bitkilerin tümünü söküp su dolu bir kovada kaç gün bekletirsem zarar görmezler ? Aşırı derecede zayıfladıklarına tanık olmuştumda..

Bitkilerin hepsi tümüyle söküldü. 60-70 kök boylarına göre gruplar halinde öbek öbek ayrıldı.Kovaya atıldı bekliyorlar bugün 1. günleri ve durumları iyi.Öbekleride dağılmaması için o an ip bulamadığımdan florasan kutularını 2 parmak kalınlığında kesip içlerine yerleştirdim.

2- Tabanda dere kumu var ve üstüne gene ya dere kumu yada quartz kum koymayı düşünüyorum.Tek tip yada benzer renkte kum olmasını istiyorum.. Hangisini tavsiye edersiniz ?

Dere kumunun üzerine takviye olarak aquaclay aldım.Dere kumu 9 aydır dipte ellenmediği için artık betonlaşmıştı (abartmıyorum) , bitkilerin sökülmesinin hiç bu kadar zor olduğunu düşünmemiştim.Bitkiler çıkarken çok tehlikeli bir hareket yaptım yani ateşle oynadım tortuları ve pislikleri patlatarak ama başka çarem yoktu.Allah'tan kazasız belasız firesiz yola devam ediyoruz.Tek tip kum olayı olmadı.Çünkü dere kumu bulamadım iyikide bulamamışım aquaclay'la çehresi şimdiden değişti. (Defalarca yıkamak şart unutmayın.) Önden arkaya meğilde verildi.. Araya misket gübre konacağı ve c.tesi akşamına hazır olacağından 2. parti kum beklemede.

3- Kum kalınlığım çok az ve arasına misket gübre koyacağım.. 80 boy ve 30 eni olan akvaryumda gübreleri nasıl yerleştirme mi tavsiye edersiniz ?

4- Kum için başka gübre tavsiyesi yada önereceğiniz yöntemler nelerdir ?

5- 5 adet 18 watt florasanım var. 2 gro-lüx , 2 adet philips Tld 90-765 ve 1 adette sylvania aquarella var.. Kelvin değerleride bitkili tanklar için uygun vaziyetteler.. El atmamı gerektiren flo var mı içlerinde sizce ?

Kalan kısımlar için yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar. :hink:

4. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Gübreleri ön plana koymanızın uygun olacağı kanısındayım.Dere kumu ile aquaclay'in arasına yerleştirebilirsiniz.Kontrol etmesi kolay olur.Şahsi fikrim bu yönde...

5. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Arkada ki bitkiler gübreden nasıl faydalanacak :)

6. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Kök? :)

7. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Akvaryuma bitki eklerken şahsen köklerini makasla kısaltarak ekerim. Ve bunun faydalı olduğunu biliyorum. kökler kısaltılmazsa ekim sırasında katlanır ve yeni tabana kolay kolay adapte olamaz.
    Kökleri kısalttığımızı düşünürsek misket gübreleri sadece ön tarafa koymak olumlu olmayacaktır.

Dere kumu+aquaclay karışımını ( karışımın dedim ama altta dere kumu, üstte de görüntü amaçlı aquaclay ) bende akvaryumumumda kullanmaktayım. Gayet memnunum Volkan abi.

Aydınlatma bence iyi durumda. Tabi bu konuda daha tecrübeli hocalarımız da yorumlarını esirgememeli..

Saygılar.

8. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Bitki kökleri neye yönelir? ->Gübreye
    Bitki kök uzadıkça aynı oranda yaprak vermez mi? ->Verir
    Kökleri neden kısaltırız? ->Yeni kökler daha sağlam tutunsun ve yapraklanma artsın diye

Bu bağlamda,bitkileri ilk diktiğinde zaten taban gübrelerinin pek bir etkisi olmayacaktır.Sıvı gübre kullanılmasını öneririm.Ama bitki kendine gelmeye başlayınca kökler gübreye doğru yönelecektir.Şimdi biz hızlı uzayan ve uzun bir kök mü istiyoruz yoksa güdük ve yavaş uzayan mı?

Bu karara göre yerleştirebilirsiniz gübreyi...

9. taygun

taygun Guest

Volkan Merhaba,

uzun süreli foruma girmediğim için konuyu yeni gördüm.

Gördüğüm kadarıyla iki soruyu sen cevaplamışsın. Gelelim diğerlerine. Yazdılarım kendi tecrübelerime göredir. Diğer arkadaşların uygulamalarıyla farklılık içermesi normaldir.

Öncelikle, kovaya koyduğun bitkiler topraksız birkaç gün yaşarlar o konuda için rahat etsin. Ama iki şartı var. Birincisi, ışık almalarını engelleme. İkincisi, sularının yapısı değişmesin. yani akvaryum suyundan aldığın suda beklet. Üçüncüsü de suyun ısısı düşmesin. Isı düşerse sıkıntı yaratacaktır.

Ben de bitki dikerken kökleri birkaç cm kısaltırım ki bu bir tür budama olup kökün gelişmesini sağlar. Kullandığım misket gübreleri de kökleri 6 - 8 cm uzağına yerleştiriyorum. Böylelikle birkaç bitki kökü bu aynı gübreden faydalanmış olur. Bu mesafenin nereden çıktığını sorarsan, bilmiyorum. ;) okudğum, gördüğüm uygulama bu şekilde. Yanlış olabilir, ama zararını görmedim.

Gübre konusunda diğer tavsiyelere gelince. Sera'nın bu konuda çeşitli ürünler var. Kova içinde satılıyor. Muhakkak ki faydası olacaktır ama bu durumda kum kalınlığını artırman gerek. Aslında bize bildirmediğin için hiç kimsenin kum kalınlığın hakkında fikri yok. Belki yeterlidir. Ama yeterli değilse bitkinin iyice tutana bilmesi ve kum altında bakteri oluşabilmesi için kumunun kalın olması gerekir. Bu konuyu bir daha gözden geçir istersen.

Işıklandırmanın yeterli olduğunu düşünüyorum.

Kolay gelsin.

10. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Volkan Hocam, benim de ışıklandırma üzerindeki tavsiyem florasan ömürleri ile ilgili olacak. Bitki beslediğim dönemlerde 6 ayda bir florasan değiştirilmesi gerektiği bilgisinin gerçekliğini tecrübe etmiştim. Belirli bir süre sonra 6/7 ay arası gözlemledim bitki gelişimi yavaşlıyor ve alg oluşumları artıyordu. Birde ufak bir ayrıntı olarak buhar camlarında oluşan kreç ve leke tabakasından kurtulmak için(ışık şiddetini fazlasıyla kırıyor) haftada bir porçöz ile silmenin büyük faydası olduğunu gözlemlemiştim. Bu orada florasan kombinasyonunuz gayet güzel, bana kalırsa yeterli.
    Saygılar...

11. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Tabanda misket gübre yoksa ve tabanın her yerinde tortu eşit orandaysa kökler ne tarafa uzar merak ettim?

Kök ile yaprağın doğru orantılı olduğunu gözlemlediniz mi? Benim iki kök çınarım yeni filizler vermezken, kökleri sürekli gelişme gösteriyordu.

Bitkilerin bazıları köklerinden, bazıları ise yapraklarından beslenirler. Köklerinden beslenen bitkilere, yeni kurulumda sıvı gübre katkısı hakkında tecrübem yok. ama işe yarıyorsa bende uygulamak isterim bunu.

Saygılar.

12. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Öncelikle verilen cevaplar için herkese tek tek teşekkür ederim.. Sırasıyla cevaplayayım..

Cem kardeş , aslında ne hızlı ne yavaş uzamaları benim için önemli sağlıklı olsunlar yeterli :) Arka plan ve sağ yan camı sazlarla sıralayacağım ve orta plana ve etrafa subulata , cabomba ve ismini bilmediğim bir bitkiyi daha ekeceğim ve bunları yayacağım için gübreleride artık dağınık koyma kararı verdim..

Türker kardeş , kökleri senin dediğin gibi kısaltacağım çok ama çok uzamış kökler..

Tamer abisi , kovada bitkilerin bugün 2. günü ve bir aksilik ve çok işim olmassa bu gece onları o esaretten kurtaracağım.. Suları akvaryumdan aldığım suydu Allah'tan ve bulundukları yer arşiv bölümümüz ve ışıklarını açık bıraktırdım.. Ama ısı sanırım 20-23 derece arasında yani oda sıcaklığına yakın inşallah bir sorun olmaz.. 80*30 = 240 cm2 yapıyor 30 gübrede 8'er cm'lik mesafelerle dikilirse tamda dediğin gibi olucak sanırım :) Misket gübreleri açıkçası ilk kez deneyeceğim sıvı gübreleri aldığımız ortak kişiden almıştım daha bugün kullamak nasip olucak.. misket yapıldı hepsi ve kurumaya bırakıldı.. son hallerini görüp belki 2'ye bölüp daha fazla kısma yayma olanağım olabilir buda 60 gübre yapar.. Bakıcam duruma göre.. Evet kum kalınlığımı atlamışım ve neden az kumum var demişim onuda anlamadım :) sabahın 5'inde o kadar yazabilmişim sanırım :) Arkalar 7-8 cm'e çıkacak ön taraflarda arkaya doğru 4 - 5 olarak yükselecek.. Eğim falan hepsi verildi.. Yeterli mi acaba bu kadar yükseklik ?? Arka taraf bayağı dik oldu çünkü.. :)

Mehmet hocam, florasanlar dediğin gibi son kullanma tarihi geçtiler sanırım.. Aydınlatma bana yeterli gelmiyor sanki eskiden daha aydınlıktı.. Değiştirme vakitleri geldi haklısınız.. Fan taktığım için buhar camı kullanmıyorum birde buhar camlarınıda sevmiyorum kirleniyor falan ve ciddi anlamda ışığı kesiyor.. Fan'la içerdeki yoğunlaşan sıcak havayı ve buharı o şekilde atıyorum. Buhar camının faydası var mı bilmiyorum ? Kapak ahşap ve içi alüminyum bantla kaplamıştım onlarda kireçlenme olmuş gibi sanırım.. Porçöz nedir onuda söyleyebilirseniz memnun olurum belki kapağın içini silmemde faydası olabilir.. Keşke biriniz bana şu gro-lüx'lerden birini çıkarın yerine aquarella koyun deseydiniz :))

Şimdi çıkmak zorundayım gece gene gelicem ve işte olacağım.. Akvaryumla uğraşırken ara ara bakmaya çalışacağım.Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.. Son halini tankımın tanıtımındaki yerin altına ekleyeceğim bakalım beğenecekmisiniz :)

Saygılar

13. taygun

taygun Guest

Volkan,

Tekrar merhaba. Verdiğin kum kalınlığı bence gayet iyi. Sen "kalınlık az" deyince ben de 3-4 cm gibi bir şey sanmıçtım. Bence bu konuda sorun yok.

Bir not olarak yazayım, elektrikçiler floresanların verimli ömrünü 1000 - 110 saat olarak ifade ediyorlar. Bu da günde 10 saat aydınlatma ile 100 gün, diğer bir ifade ile 3,5 ayda doluyor. Mehmet Kardeşimin bahsettiği süre sanırım floresanın verimli ömrünün sonuna kada tamamen kullanma süresi olmalı. Ya da değişik markalara göre farkeden bir süreç olmalı. İnşallah onun dediği doğrudur ki 3 ay yerine 6 ayda değiştirelim floresanları. ;)

Son bir not daha. (dayanamadım da :D ) Borçöz'ü marketlerin deterjan raflarında bulabilirsin. Bayağı güçlü bir temizleyici. Devamlı kullanıldığında derz dolgularını dahi söküyor.

Saygılar

14. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Selamlar Tamer Abi

Tankın son şeklini şimdi verdim bütün dikim işlemleri bitti.. Saz , subulata ve cabomba bahçesine döndü müthiş derecede rahatladı tankım.Gübreler muazzam bir şekilde 2ye bölündü 50'ye yakın misket gübre haline geldi.. İnşallah ilerleyen günlerde faydasını göreceğim.. Abisi o "kumum çok azı" heralde sabahın 5'inde yazmamdan dolayı öyle söyledim :) Taban güzel oldu ama aquaclay çok hafif bir kummuş uçuşuyor sürekli.. 10-15 günde sanırım kökler derekumuna ulaşır ve orda tutunurlar yoksa bilmiyorum nasıl durucak o bitkiler..

Florasanların değiştirilmesi artık farz oldu demektir.. Onlarada en kısa sürede el atmam gerekecek.. Şimdi azalttığım suyu yarıya kadar indirip 3 gündür beklettiğim içme suyunu koyup bitiricam tankı.. Karşısına geçip çay keyfi yapacağım :)

Katkılarınız ve değerli paylaşımlarınız için çok ama çok teşekkür ederim.. Sayenizde beğeneceğinizi umduğum bir tank yaptım.. :)

15. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Tamer Bey,florasan kullanım süresi deyince hemen benim floranın kutusuna baktım,13000(sıfırlar fazla değil) saat yazıyor...

16. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Akvaryumdan avuç avuç çıkardığım sazlardan sadece 1 grup..
    Tankın bitmiş hali.. Bitkiler 2 gündür kovada olmalarının verdiği yorgunluktan mıdır rahatsızlıktanmıdır bilmiyorum biraz baygın gibiler umarım en kısa sürede eski hallerine dönüp ayılıp bayılmayı bir kenara bırakırlar..

Difformis'leri hiç koymadım tanka.. Biraz ferah olmasını istedim bu sefer.. Kovada hala bir bu kadar daha bitki duruyor.

Şu anda çok güzel durmuyor ama ilerde daha güzelleşeceğini umut ediyorum.Resimler pek net değil kusura bakmayın.

Katkılarını esirgemeyen arkadaşlara teşekkür ederim.

Belki sol tarafa ilerleyen günlerde konuşan vatozum için bir diy yuva yapabilirim.. Sol tarafa niye hiç saz dikmedin diyecek olursanız ise sol cam kenarında uzun hava taşı koydum zaman zaman lazım oluyor.Low tech seviyesinde olduğu için o2 vermek gerekiyor..

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  17. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Geçmiş olsun abi sonunda hallettin :)

Bence gayet güzel görünüyor, bitkiler gelişmeye başladıktan sonra daha güzel bir görüntü bizleri bekliyor, eminim.
    Gelişmeleri fotoğraflayıp, bizlerle paylaşırsan mutlu oluruz :cicek:

Saygılar.

18. taygun

taygun Guest

Cem Bey,

Merhaba. Verdiğiniz süre cidden çok yüksek. Keşke öyle olsa ama benim bu konuda bazı şüphelerim var. Düşüncelerimi şu şekilde sıralamak isterim.

Muhtemelen verilen rakam floresanın ışığını kesilebileceği saat olmalı. Yani floresanın ömrünün biteceği çalışma süresi olmalı. Ne var ki, floresanların bitkilere fayda olan ömürlerinin 13.000 saat olduğunu sanmıyorum.

300 litrelik akvaryumumda kullandığım beş adet floresanı bir yıl değiştirmeyince - ki bu süre günde 12 saat aydınlatmadan 4.380 saat ediyor - akvaryumda fırça yosunlar belirmeye başladı. Yaptığım ilk iş hemen floresanları değiştirmek oldu.

Son olarak, bahsettiğiniz floresanların marka ve tipini öğrenebilir miyim? Akavaryumlar veya diğer bir ifade ile "akvaryum bitkileri için kullanılan floresanlar olmasa gerek" diye düşünüyorum.

Saygılar

19. taygun

taygun Guest

Volkan,

Tankını güle güle kullan. İleride, tank oturup suyun berraklaştığı ve bitkilerin çoştuğu zaman daha da güzel olacağını düşünüyorum.

Bu arada, ön camda çizikler mi var. Siyah bölgelerde yatay çizgiler görüyorum.

Saygılar

20. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    İnşallah güzelleşicekte köklerin biran önce dere kumuna ulaşması lazım aquaclayın bu kadar hafif olduğunu bilseydim kökleri budamazdım valla :)) derekumuna ulaşmaları biraz zaman alıcak gibi.. :) tarlaya döndü akvaryum tabanı vatoz ve çöpçüler sayesinde :) abicim o tankı biz çalıştığım yerdeki bir atelyeden almıştık nasıl temizlemişlerse hep içten çizikler içinde bırakmışlar.. öylede devam ediyoruz ne yazık ki.. işe gidiyimde bakiyim ne kadar bitki çıkmış yerinden :)

Sayfayı Paylaş