1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tamamı Dıy Teoman abiye nano ( Ömrümü yedi )

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 22 Mart 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam arkadaşlar,

    Teoman abiye nano kurmaya karar verdik (Üretim amaçlı). Elimizde biriken birçok malzeme vardı. Aslında çöplük malzemelerdi diyebilirim. Fakat altımdan girdi üstümden çıktı. Dün başladı ve bu gün belli bir aşamaya geldi. Eldeki imkanlarla en iyisini yapmaya çalışacağımız nanonun başlangıcını ve geldiğimiz noktayı sizlerle paylaşmak isterim.

    Başımıza gelenle başlayalım, odanın hali.

    [​IMG]

    Siz çayınızı içerken fotoğraflara bakıyorsunuz beliki, ama biz burda boğuşuyorduk. Bir yandan sizle paylaşmak için fotoğraf çekiyorduk.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Akvaryum çok eski bir akvaryumdu. Teoman abinin arkadaşının ardiyesinden çıkardık. Arkasında taşırma sistemi vardı kırdık ve çıkardık. Akvaryum büyüdü ve genişledi. Akvaryumun arkasını ve alt kısımlarını yağlı boya ile boyadık. Kumunu ilave ettik bir yandan. Nano akvaryum DSB sistemi olacak, yani derin kum tabanına sahip olacak. Bu açıdan kalın kum tabakasının görüntüyü bozmaması için altlarıda boyadık.

    [​IMG]

    Akvaryumun arka fonu ve kenarlarının boyasını bitirdikten sonra, filtre sistemini düşlünmeye başladık. Dış filtre dışarı takacağımız filtreye suyu taşıması için bir an düşünsekte tamamen dıy olması ve dış filtrenin tuzlu su akvaryumlarına uygun olmaması yüzünden iptal ettik.

    Düşünülen ve yapımına başlanan filtre sistemi:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Uygun güçteki kafa motoruyla akvaryumdan suyu yapacağımız fotoğraftaki filtreye yönlendireceğiz. Filtre malzemelerinden geçen su takacağımız su tesisat borusundan akvaryuma inecek. Oksijen kazanımı yanında, kolay temizlenebilir olacak. Bu filtre sistemi dıy katagosinde detaylı işlenmiştir.

    Aydınlatmasını nasıl yaptık:

    [​IMG]

    Yine dıy katagorisinde detaylı paylaşıldığı üzere su akar borusunu ikiye böleceğiz ve elde edeceğimiz kıvrımlı armatür kasasına T4 florasanlarımızı reflektör kullanarak takacağız. Yapılış aşaması T4 florasanları bütün olarak monte etmekten ibaret olunca çok basit oldu.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Teoman abi anca oturduğu yerden kontrolünü yapar ve elindekiyle hava atar. İşte ispatı. :D

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Aydınlatmamız budur arkadaşlar, bence süper oldu. Işığın yanmış halini kurulumdan sonra göreceğiz.

    Hava taşlı ps ne yapalım derken anında görüntü yaptık. ;)

    [​IMG]

    [​IMG]

    Bu alet bir dip çekme aparatının borusu. Bunu ps yapımında kullandık. Önce parçayı çıkararak içine strafordan delikli bir ara bölme ekledik.

    [​IMG]

    Uç kısımdan hava hortumunu geçirerek diğer taraftan çıkardık ve ucuna ağaç hava taşımızı taktık.

    [​IMG]

    Hortumu geri çekerek hava taşını borunun içine çektik.

    [​IMG]

    Atık kabı kaldı geriye elimizdeki şekil ve alet budur. Suyu alttaki delikten alacak.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Denemek amaçlı sumpa tuttuk ve durum nedir baktık. Markası fotoğraf üzerinde yazılı. :D

    Ps atık kabı yapımı:

    [​IMG]

    Bitmiş Seachem buffer şişesinden yapmaya karar verdik.

    [​IMG]

    Plastik şişenin alt ve üst kısmını aldık ve orta kısmını attık.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Kapaklı olmayan tarafını dip çekim aparatının çapı kadar deleceğiz ve takacağız. Plastik şişenin elimizdeki kapaklı kısmını diğer kestiğimiz parçanın içine geçirerek yapıştıracağız. Bu aşamaları yine sizinle paylaşacağım. Nanoda görüntüsü bu olacak.

    Saygılarımla...
     
  2. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Ellerinize ve emeğinize sağlık harika bir çalışma olmuş. Böylelikle deniz akvaryumuna sahip olmak isteyen küçük bütçeli arkadaşlarımıza bu nano harika gider diye sanıyorum.
     
  3. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Temel Abi yüz ifaden ve özellikle de dikkati yüz ifadene çekmen beni çok güldürdü. :D Ama şaka bir yana çok güzel bişeyler çıkarmışsınız ortaya. Başarılarınızın devamını dilerim...



    Saygılar...
     
  4. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Abi ellerine emeğine sağlık, konuşturmuşsun yine tecrübeni bravo :cicek:
     
  5. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Selamlar .İnsanın temel gibi bi komşusu olmasının avantajları. :heyo:
     
  6. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Teoman Hocam ve Temel Hocam,

    Dıy yapımlar ile böyle güzel bir çalışma gerçekten harika. Tuzlu suya daha var diyordum kendi adıma ancak kurmakta olduğunuz nanoya kısmen benzer bir çalışma ile bu yaz belki kendimi deneyebilirim.

    Şuan ki haliyle ilgimi en çok çeken kısım derin kum yatağı oldu.
    Devamının süper olacağından hiç şüphem yok. İlgiyle takip ediyorum konuyu.

    Müsadenizle bu güzel başlığı sabitliyorum :cicek:
     
  7. jonerr

    jonerr

    Mesajlar:
    151
    Gerçekten müthiş bir çalışma olacağa benziyor.Başlığı sürekli takip edeceğim.Ellerinize sağlık.
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yorumlara teşekkürler arkadaşlar.

    Akvaryumun arka camlarını kırmak ve yapıştırılmış olan bazı boyaları temizlemek kolay olmadı. Bu aşamaları Teoman abi ağırlıkta yaptığından fotoğraflayamadık. Biraz daha kum ilave edeceğiz ve benim en çok güvendiğim filtresi olacak. Bu filtre türünün üzerinde Dıy katagorisinde ısrarla durdum. Çünkü şelale filtreye oranla filtrasyonunun çok daha etkili olacağını görmek zor değil.

    Asıl amacın percula üretim tankı olması yanında xenia ve anemon eklemesi yapılacak. Tabi bence daha birçok uygun omurgasız eklenecektir akvaryuma.

    Oda da görülen büyük akvaryum 'yerli biyatop akvaryumu' adlı başlıkta tanıtılmıştır. Bu akvaryum belki inanmayacaksınız ama yoktan var edilmiştir. Balık takasları ile değişen balıklar blue tangler bu akvaryumda kısa zamanda büyütülmüştür. Akvaryum suyu damlasına kadar doğal sudur. Kayaları Tamamen ölü kayalardan ve ordan burdan toplanmıştır. Bu işlemler sonucunda gözlem olarak ortaya bariz başarı çıkması ister istemez bizleri çekinceye bırakmadan denemeler yapma yoluna götürüyor. Akvaryumun sahibi Teoman abiyi şu an doğal su kullanmak yerine kendimiz hazırlamaya ikna etmeye benim gücüm yetmez. Benim kendi akvaryumumun suyunun ise, % 60'ı doğal sudur.

    Bu işlemi siz yazdığınızda belki buna hayret mesajları veya eleştiriler gelir. Ama bu eleştiriyi yapanlar bu akvaryumların yanında değildir ve bizim amacımızda hiç kimseyi deniz kenarına davet etmek değildir. Bu akvaryumlardaki balıkların canlıların fotoğrafları, videoları, görüntüleri alenen sizlerle paylaşılmaktadır. Kısaca bizim açımızdan yapıcı olmayan eleştiriler bizi ikna etmeye yetmemektedir.

    Çünkü işte deredir, işte arşındır. Olmaz diyerek kestirip atmanın bu hobinin önünü kapadığı artık gün yüzüne çıkıyor ve çıkacak.

    Yıllarca öldürülen canlıları çok gördük biz platformlarda ve halen görmekteyiz. Balıklar ölebilir bunu anlamak elbette mümkündür, ama başarıyla, cesaretle elde edilen sıfır kayıplı akvaryumlarımızı görenlerin yapıcı olamayan eleştiriler öncesinde yaşadıkları ve yaşattıkları kayıpları düşünmelidir.

    Teoman abinin bir arkadaşı balıklarının tek tek ölmesi ve perişan halde olması yüzünden kova içerisinde getirdikleri yarı ölmüş balıkları tamamı doğal su ile kurulu Teoman abinin akvaryumunda hayat kazanmış, kazandırılmıştır. Hepsi akvaryumdan esnafla takas için çıkarılmış ve hatta getiren arkadaşa istediği balıklar geri verilmiştir. Hobiye arkadaş tekrar kazandırılmıştır.

    Bunu en iyi Teoman abi bilir ve düşüncelerini yazacaktır.

    Tabi bu doğal su konusu bu kadar basit bir konu değil. Başlığı içerisinde şartları ve gereklilikleri ayrıntılı olarak yazılmıştır. Lütfen doğal suyu bu uzun tecrübe yazılarını okumadan, doğal suyu bir anda akvaryuma doldurmuşlar muamelesi görmeyelim.

    Saygılarımla...
     
  9. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Temel ve Teoman hocam;elinize emeğinize sağlık em34:

    Sistemin baştan aşağı DIY yapım olması ayrıca takdire şahan bir durum em34:

    Teoman hocam ;evi darma duman etmişsiniz.Yengeyle yakında papazı bulmazsanız iyidir. :D :D :D
     
  10. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Selamlar.Akvaryum 50 *40*50 boyunda eski diskus üretim akvaryumu,yanlız uzunluk 50 cm olduğu için bence armatür sıkıntısı yaşıyoruz bu 2 adet t4 lerin yosun yapacağı kesin üstelik ikiside beyaz mavi bulamadım.Akvaryumun uzunluğu 60 cm olsaydı 3*24 wat t5 iki beyaz 1 mavi yada tersi çok daha iyi olacaktı gerçi temel bu işi halleder .Olcay resimdede görüldüğü gibi bende baş parmağımı kestim (yani senin kadar olmasa bile çalışıyoruz yani) Saygılar :hepiniziseviyorum:
     
  11. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Teoman hocam;bizim oralarda çalışırken biryerini kestiğinde ''ustalık giriyor'' derler. ;)

    Ustalık giriyor hocam normaldir. :D :D :D
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teoman abi aydınlatma konusunu mavi renk eklenmesi bölümünü çözeriz. Armatürde mavi florasanada yer var. Yosun oluşumu başlayabilir, zaten doğal su ile kurduğumuz akvaryumun ilk evresinde yosun oluşumu yüksek oldu. Ama geçen sürede yok oldu.
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Filtre sisteminin nano arkasında sağlam şekilde durması için ağaç sehba yaptık. Nanoda kullanılacak ps yapıştırıldı tamamlandı. Filtre sistemini nano içinden suyu alarak yağmurlama şeklinde filtre malzemelerine yönlendireceğiz. Dsb sistemi olacağından kum üzerinde ne kadar az kaya olursa o kadar iyi olacağından. Bana göre gereksiz Teoman abiye göre oynama olan merdiven sistemi gibi birşey yaptık. DIy aydınlatma üzerinde gayet şık duruyor. Nanonun gelişimini fotoğraflar ile sizle paylaşmak isterim.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Artık yavaş yavaş doğal su doldurulmasına geçeceğiz. Nanoya biraz daha kum ilavesi yapılacak.

    Saygılar...
     
  14. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam;akvaryumu ve çalışmaları bizzat yerinde gördüğüm zaman anladımki azmin,ve tecrübeli ellerin yapamayacağı birşey yok. :helalolsun:

    Ancak alttaki resimdeki motora kafam takıldı. Hocam bu motor suyu akvaryumdan alıp,filitreyemi basıyor? huh: eğer doğru anlamışsam,bu durumda elektirik kesintilerinde motor hava yapmazmı ? huh: Hocam bu sistem ile ilgili biraz daha detaylara inebilirmisin ?
    [​IMG]

    Hocam akvaryumun son ve kurulu halini görmek için sabırsızlanıyoruz. Kolay gelsin,gözümüz kulağımız sizde. em34:

    Saygılar.
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Olcay, seni gönülden kutlarım. em34:

    Çünkü seninle aynı fikirdeyim, ama gelde anlat bakalım. Olmayacağını ve uygun olmadığında ben de ısrar ediyorum. Tabi Teoman abi oynuyoruz diyor. Yani yapmış kafasına göre. :D Kısaca su filtre haznesine eninde sonunda akvaryum içinden kafa motoruyla basılacak.

    Hızlı ilerleyen bir nano oldu. Fakat doğal su olacağından su doldurulmasından sonra sabırlı olacağız.
     
  16. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocam;madem Teoaman hocam illada motoru o hazneye koymak istiyor, ozaman motorun alıcı ucuna bir çekvalf takmalısınızki motor kesintilerde hava yapmasın. ;) Kullandığınız sistem tatlı su olmuş olsaydı normal bir çekvalf işinizi görürdü fakat işin içine tuz girince işler değişiyor. Bunun içinde özellikle gemi sanayi bölgelerindeki hırdavatçılarda satılan tamamı plastik ( yay dahil ) çekvalfler var.Kesinlikle kullanmanız şart diye düşünüyorum.

    Çekvalfimiz:

    [​IMG]
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çekvalf kullanımı ile bu sorun çözülebilir elbette. Ama ben yinede gerek olmadığını düşünüyorum. Aslında kafa motorunun nano içinden kurtarılmasını istiyor haksız sayılmaz. Bu durumda cekvalf devreye sokulabilir.

    Farklı sistemlerde uygulanabilir. Mesela overflow sistemiyle.

    [​IMG]

    Kafa motoruyla temizlenen su filtre içinden akvaryuma yollanır ve kafa motoru akvaryumda değil filtrede olur. Kısaca, akvaryumu delmeden bir nevi sump sistemi.
     
  18. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam bu kısım sump değilmi ? huh:

    [​IMG]
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bir nevi sump diyebiliriz buna. Fakat çalışması için akvaryumun şu anki olduğu gibi üstünde değil aşağı doğru yanında veya altında olması lazım. Su bu şekilde çekilemez overflow sisteminde. ;)
     
  20. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam bende onu diyecektim.Resimde sump akvaryumun üstünde.Bu şekilde olursa overflow kullanılamazdı.
     

Sayfayı Paylaş