1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tatlı Su Bıçak Balıkları (Gymnotiformes ve Osteoglossiformes Takımları)

Başlığı 'Afrika ve Asya Balıkları Forum' kategorisinde Neverlander tarafından 15 Mart 2009 başlatılmıştır.

  1. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tatlı Su Bıçak Balıkları

    Bıçak balıkları isimlerini bıçağa benzeyen vücut şekillerinden (morfoloji) almaktadır. Uzun, yanlardan iyice basık ve baştan kuyruğa gittikçe incelip daralan bir vücutları vardır. En önemli belirleyici özellikleri alt ksımlarında yer alan ve anüsten kuyruğa kadar uzanan anal yüzgeçleridir. Bu yüzgecin hareketi dalgalanma şeklindedir ve bu balıkalrın hem ileriye hem de geriye doğru oldukça etkili ve hızlı yüzmelerini sağlamaktadır. Bu yüzgecin ve yüzüş tekniğinin özelliği ve balığa kazandırdığı avantaj en güzel uzunlamasına akvaryumlarda görülebilmektedir.

    Tatlı sularda yaşayan bıçak balıkları iki ayrı takıma mensupturlar. Bunlar Gymnotiformes ve Osteoglossiformes takımlarıdır. Tuzlu suda yaşayan ve nispeten bıçağı andıran bu nedenle de yine bıçak balıkları olarak adlandırılan balıklar (Gri bıçak balığı [Bathystethus cultratus], mavi bıçak balığı [Labracoglossa nitida], yakalı ustura balığı [Cymolutes torquatus] ve Jack bıçak balığı [Equetus lanceolatus]) ise Perciformes (levreksiler) takımındandır.

    Şimdi tatlı su bıçak balıklarının ait olduğu takımların birbirleri arasındaki temel farklara bakalım.

    1. Gymnotiformes takımında kuyruk yüzgeci ya bulunmaz ya da çok ama çok körelmiştir ve anal yüzgeç anüsten kuyruk olarak adlandırılabilecek kısma kadar uzanır. Osteoglossiformes takımında ise alttaki uzun yüzgeç anal ve kuyruk (kaudal) yüzgeçlerinin birleşmesinden oluşmaktadır.

    2. Gymnotiformes takımında kesinlikle sırt (dorsal) yüzgeci bulunmaz ike Osteoglossiformes takımında sırt yüzgeci ya hiç bulunmaz ya da çok küçük bir tane bulunabilir.

    [​IMG]

    3. Gymnotiformes takımının üyeleri Orta ve Güney Amerika’da yaşarken Osteoglossiformes takımındakiler Güneydoğu asya ve Afrika’da yaşamaktadır.

    4. Osteoglossiformeslerden mutlak farklı olarak Gymnotiformes’lerde elektrik organı bulunmaktadır. İstisna olarak Osteoglossiformes takımı, Gymnarchidae ailesinden Aba Aba bıçak balığı (Gymnarchus niloticus)'nda da elektrik organı bulunmaktadır.
     
  2. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Alem: Animalia
    Şube: Chordata
    Sınıf: Actinopterygii
    Takım: Gymnotiformes


    Gymnotiformes takımındaki bıçak balıkları dar vücutları ve gittikçe daralan kuyrukları ile oldukça narin balıklardır. Bu bıçağa benzeyen vücut formları nedeni ile “bıçak balıkları” adını almışlardır. Ventral ve dorsal yüzgeçleri bulunmaz ancak uzamış anal yüzgeçleri vücudun hemen tüm alt kısmını kaplamaktadır. Bu balıklar uzun anla yüzgeçlerini dalgalandırarak yüzerler. Bu yüzme sırasında vücutları hareket etmez. Anal yüzgeci dalgılandırarak hareket etme bu balıklara hem ileriye hem geriye doğru eşit mükemmeliyet ve kolaylıkta hareket etme yeteneği kazandırmaktadır.
    Bıçak balıkları arasında sırt yüzgeci olanlar (apteronotidler) da vardır. Ancak çok büyük ölçüde indirgenmiştir. Solungaç açıklıkları kısıtlıdır. Bıçak balıklarının bir kısmında anüs kafanın hemen altında iken diğer bir kısmında göğüs yüzgecinin altındadır.
    Bu balıklar elektrik üretmelerini sağlayan organlara sahiptir. Bıçak balıklarının büyük çoğunluğunda elektrik organı kas hücrelerinin değişime uğraması ile oluşmaktadır. Ancak erişkin apteronotidlerdeki elektrik organlar omurilikteki elktromotor sinir hücrelerinden gelişmiştir. Bıçak balıklarının birçoğunda elektrik organları diğer balıklara zarar bile vermeyecek düzeyde zayıf elektrik akımı (birkaç miliVolt) oluşturmaktadır. Bu zayıf elektrik akımları kurban ya da düşmana karşı kullanılmak yerine daha çok balığın bulunduğu ortamı araştırarak dipte beslenmekte olan küçük omurgasızların yerlerini belirlemesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca aynı türün bireyleri arasında bir haberleşme aracı olarak kullanılmaktadır. Yalnız bu takımın üyelerinden elektrikli yılan balığı (Electrophorus electricus) çok güçlü elektrik akımı (600 Volt’a kadar) üretebilme yeteneğine sahiptir ki akımı alan kurban/düşman anında felç geçirir.
    Bıçak balıkları Guatemala’dan Kuzey Arjentin’e uzanan bölgedeki tatlı su kanaklarında yaşamaktadır. Daha çok gece aktif olan balıklardır. Gymnotidae ve Hypopomidae ailelerinin üyeleri yaşam alanı olarak daha çok sel havzasında olmayan küçük dere ve nehirleri ve/veya su üstü bitkilerinden zengin sel havzalarını tercih ederler. Apternotidae ve Sternopygidae ailelerindeki balıklar ise geniş nehirlerde yaşamaktadır. Rhamphichthyidae ailesindeki türler her iki çeşit yaşam alanında da yaşamaya adaptedir.
    Akvaryumlara yaygın şekilde adapte edilmiş ve ticareti yapılan bıçak balıkları Siyah hayelet bıçak balığı (Apteronotus albifrons), cam bıçak balığı (Eigenmannia virescens) ve bantlı bıçak balığı (Gymnotus carapo)’dur.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  3. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Takım: Gymnotiformes
    Alt-takım: Gymnotoidei
    Aile: Gymnotidae


    Bu ailenin üyeleri sadece Orta ve Güney Amerika’nın tatlı sularında bulunurlar. Vücutları uzun ve yılan balığı şekline sahiptir. Dorsal ve ventral yüzgeçleri yoktur. Anal yüzgeçleri oldukça uzundur ve hareket için kullanılır. Gece aktif balıklardır. Daha çok derin nehir ve bataklıkların sakin kısımlarını tercih ederler. Güçlü akıntıya sahip nehirlerde kendilerini kuma gömebilirler.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  4. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Alem: Animalia
    Şube: Chordata
    Sınıf: Actinopterygii
    Takım: Osteoglossiformes


    Osteoglossiformes, "kemikli dilliler" anlamına gelen bilimsel adının nedeni, bu takıma ait balıkların dillerinin kısmen kemikleşmiş olması ve dillerinde dişler bulunmasından kaynaklanmaktadır. Arowana ve kelebek Balıklarının da mensubu olduğu Osteoglossiformes takımından sadece iki aileye ait balıklara bıçak balığı adı veilmektedir. Bu aileler Notopteridae ve Gymnarchidae’dir.

    Taksonomi

    Takım: Osteoglossiformes
    Aile: Notopteridae
    Cins: Chitala
    Türler:
    Chitala blanci
    Chitala borneensis
    Chitala chitala / Chitala ornata (Palyaço bıçak balığı)

    Chitala hypselonotus
    Chitala lopis
    Cins: Notopterus
    Türler:
    Notopterus notopterus (Bronz bıçak balığı)
    [​IMG]
    Cins: Papyrocranus
    Türler:
    Papyrocranus afer
    [​IMG]
    Papyrocranus congoensis
    [​IMG]
    Cins: Xenomystus
    Tür:
    Xenomystus nigri (Afrika bıçak balığı)

    Aile: Gymnarchidae
    Cins: Gymnarchus
    Tür:
    Gymnarchus niloticus
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  5. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Aile: Notopteridae

    Afrika ve Güneydoğu Asya’da yaşamaktadırlar. Bıçak balığının yanı sıra kuştüyü sırtlı balıklar (featherbacks) olarak da bilinirler. Notopteridler ince/narin, uzun bir vücuda sahiptir ki bıçağı andıran bu vücut şekli nedeni ile bıçak balıkları olarak adlandırılmaktadırlar. Kuyruk yüzgeçleri kısadır ve kuyruğa kadar uzamış anal yüzgeç ile birleşmiş durumdadır. Bazılarında sırt yüzgeci bulunmazken bulunanlarda sırt yüzgeçleri küçük ve dardır. Kuştüyü sırtlı balıklar ismi de bu sırt yüzgecinin görünümüne ithafen verilmiştir. Yüzüşleri Gymnotiformes’lerde olduğu gibi anal yüzgeçlerinin dalgalanma hareketi sayesinde gerçekleşmektedir ve ileriye ve geriye doğru eşit derecede başarılı bir şekilde yüzebilmektedirler.
    Notopteridlerin yüzme keseleri bulunmaktadır. Bu organ vücutları boyunca ve bazı türlerde yüzgeçlerin içine kadar bile yayılmıştır. Fazla damarlanmaış olmasa da hava keseleri sayesinde havadan oksijen alabilirler ve yine bu organ sayesinde ses çıkarabilirler.
    Bazı Notopteridler yuva hazırlayıp yumurtaları çıkana kadar kollayabilirler.

    Cins: Chitala
    Tür: Chitala blanci


    [​IMG]

    Bu balıkların anavatanı Tayland ve Kamboçya’dır.

    Tür: Chitala chitala/Chitala ornata (Palyaço bıçak balığı [PBB])

    [​IMG]


    [​IMG]

    Anavatanları Tayland, Borneo, Malezya, Hindistan ve Sumatra başta olmak üzere Güneydoğu Asya’dır. Göl, bataklık ve nehirlerin ardındaki sulak alanlarda yaşarlar ve yüzme keseleri sayesinde havadan da oksijen alabildiklerinden az oksijen bulunan ortamlarda bile hayatta kalırlar. Gümüş, gri renkteki vücutlarının her iki yanında 5-10 adet etrafları beyaz, kendileri siyah iri benekler bulunur. Ergen balıklarda benek yerine siyah şeritler bulunmaktadır. PBB’ler yaşlandıkça gözlerine bulutsu bir görünüm oluşur ve bu tamamen normaldir.
    PBB’ler 1 m uzunluğa ve 5 kg ağırlığa ulaşabilirler ve bu boyutları nedeni ile Güneydoğu Asya’da tatlı su olta balıkçılığının da vaz geçilmez öğelerinden biridirler.

    PBB’ler birçok bıçak balığı gibi gece aktiftir ve genellikle alacakaranlıkta avlanırlar. Ana menülerini canlı omurgasızlar ve özellikle ağızlarına sıabilecek boyuttaki balıklar oluşturur. Genç PBB’ler erişkinliğe kadar su kenarlarındaki bitkili kısımlarda saklanarak yaşamayı tercih ederler. Erişkin PBB’ler ise daha açık sulara geçer ve genellikle yalnız yaşarlar. Yaşamak için pH’ı nötr veya nötre yakın (pH 7.0 civarı, 6.0-8.0 arasında değişebilir), GH’ı 8.0 civarı (ancak 2-10 arasında değişen GH’I da tolere edebilirler) ve sıcaklığı 24-28°C olan suları tercih ederler.
    PBB’lerin akvaryumda bakılmaları biraz problemlidir. Baklıabilecekleri en küçük akvaryum hacmi 500 lt’dir. Çünkü bu balıklar akvaryumda bakılırken bile 50 cm boya ulaşabilir. Kesinlikle ağzına sığabilecek kadar küçük balıklar ile birlikte bakılmamalıdır. Kendi türlerinden olan diğer balıklara karşı agresif olabilirler. Yine birçok bıçak balığında olduğu gibi PBB’ler de kendileri için bitki, kütük ve kayalar ile oluşurulmuş saklanma alanalarının bol olduğun akvaryumlardan hoşlanırlar. PBB’ler akvaryumdan dışarı zıplayan balıklardır. Su üstü bitkileri kullanılarak ışık şiddetinin azaltılması bu zıplama vakalarının azaltılmasına yardımcı olamktadır. Ergenlik ve genç erişkinlikte daha çok saklanmayı tercih eden PBB’ler yaşları ilerledikçe saklanma ihtiyacından kurtulacak ve akvaryumda saklanmadan serbest yüzer hale geçecektir. Bu balıklar özellikle akıntının çok az olduğu akvaryumları severler. Bu durum filtrasyon şekli belirlenirken göz önünde bulundurulmalıdır.
    Kendilerini besleyenlere alıştıklarında elden yem alabilir, akvaryum bakımları sırasında tutulup kaldırılmaya tahammül gösterirler.
    Akvaryumda bakılan PBB’ler küçük balıklar, hayalet karides ve siyah kurtlar ile beslenebilir. İlerleyen süreçte dana yüreğinden yapılmış yemleri kabul eder. Yine zamanla yüksek proteinli pelet yemleri de yemeye başlarlar. Yemleme geceleri yapılmalıdır. Aksi halde balıklar yemleri yemeyeceklerdir.
    PBB’lerde cinsiyet ayırımı yapılamamaktadır. PBB’ler daha çok Tayland’daki akvaryumlarda yenmek üzere üretilmektedir. Ki bu üretimhanelerde çok büyük akvaryumlar kullanıldığı bildirilmektedir. Mayıs ve Temmuz aylarında yumurta dökerler. Erkek balıklar yumurtalara ve yavrulara bakıcılık yapar. Yavrular yumurtadan 6-7 gün sonra çıkmaya başlarlar. Yavruların tubifex ve küçük balıklar ile beslenmesi önerilmektedir. Biraz daha büyüdüklerinde kıyılmış midyeler ile de beslenebilirler.
    Hobici elinde üredikleri henüz çok az sayıda bildirilmiştir. Üretme işleminin çok zorlu olduğu dile getirilmektedir. Hobici elindeki üretimlerde tamamen erişkin hale geçmiş PBB’lerin kullanıldığı bildirilmektedir. Bu balıkalrın erişkinlikteki boyutları dikkate alındığında ve üretimde –cinsiyet ayırımı yapılamadığından- çok sayıda balık kullanıldığından minimum tank hacminin 1500-2000 lt arasında olması gerektiği vurgulanmaktadır. Üretimde kullanılacak suyun çok yumuşak olması ve çok sayıda su üstü bitkisi kullanılması gerekmektedir. PBB’ler yumurtalarını su sürtü bitkilerine bırakmaktadır. Yumurta ve yavrulara yine babaları bakmaktadır. Yumurtadan çıkan yavruların önce artemia sonra tubifex ve diğer canlı yemler ile beslenmesi önerilmektedir.

    Hemen her özelliği ve bakımı Chitala chitala/ornata ile aynı olan Chitala lopis de Güneydoğu Asya’da tatlı su balıkçılığında sıklıkla karşılaşılan bir türdür. Cihatala lopis ve PBB’ler arasındaki temel fark PBB’lerdeki siyah beneklerin C. lopis’lerde bulunmamasıdır. Ayrıca C. lopis’ler PBB’lerden daha çok büyüyebilir. Erişkin bolyları 1.5 m’ye ve ağırlıkları 7-10 kg’a uşalabilir.

    Cins: Notopterus
    Tür: Notopterus notopterus (Bronz/Kuştüyü sırtlı/Asya bıçak balığı [BBB])


    BBB’lerin habitatları Güney Hindistan ve Myanmar ile Tayland, Malezya, Sumatra ve Java’daki kıyıya yakın nehir havzalarıdır. Bu balıklar yavaş akan, durgun hatta hiç akıntısı olamyan tatlı ve acı sularda yaşamaktadır.
    Diğer bıçak balıklarına kıyasla daha kısa boyludurlar. Doğada ~60 cm’ye kadar uzayabilseler de akvaryumda ulaşabildikleri maksimum uzunluğun ~30 cm olduğu bildirilmiştir.

    Bu bıçak balıklarına en az 200 lt olan akvaryumlarda bakılmalıdır. 20-30 cm’e boya ulaştıklarında daha büyük tanklara geçilmelidir. Akvaryumun içinde bitkiler, kayalar ve kütüklerle saklanma alanları oluşturulmalıdır. BBB’ler için suya salınım yapmayan plastikten dar borular da kullanılabilir. Işık şiddeti azaltılmalıdır. Bunun için su üstü bitkisi kullanılabilir. Bakılacakları akvaryumlardaki su şartları şöyle olmaldır: pH 5.5-7.0 (tercihen 6.0-6.5), dH 2-12 (tercihen 6) ve su sıcaklığı 24 - 28°C.
    BBB’ler yine diğer bıçak balıklarına nazaran daha uyumlu balıklardır. Aşırı agresif olmadığı müddetçe çok farklı balıklar ile birlikte baklıabilirler. Ancak yine de ağızlarına sığabilecek kadar büyüklükte olan, yavaş yüzen ve/veya uzun kuyruk/yüzgeçleri olan balıklar için tehlikelidirler.
    BBB’ler etçil balıklardır ve doğada böcekler, küçük balıklar ve kabuklu omurgasızlarla beslenirler. Akvaryumda küçük balıklar, kurtlar ve küçük karidesler ile beslenebilirler. Bazı BBB’ler dondurulmuş yemler ile yüksek protein ihtiva eden peletleri de kabul etmektedir.
    BBB’lerde cinsiyet ayırımı yapılamamaktadır. Sadece Tayland’da ticari amaçla üretilmektedirler. Ancak üretim tekniği hakkında bilgi bulunmamaktadır. Akvaryumda çok nadiren üretilebildiği bildirilmiştir. Buna göre BBB’ler geceleri yaklaşık 150-200 adet yumurta bırakırlar. Döllenen yumurtalar akvaryum tabanına dökülür. Erkek balık yavrular çıkana kadar yumurtalara bakıcılık yapar ve yumurtaları havalandırır. Yavrular yaklaşıl 2 haftada yumurtadan çıkmaktadır. Yavruların artemia ile beslenmesi önerilmektedir.

    DBB’lerin anavatanı Batı Afrika’dır. Nijer havzası ile Senegal’den Gana’ya kadar olan alandaki kıyıya yakın uzanan nehirlerin havzalarında yayılım göstermektedir.
    DBB’leri diğer bütün bıçak balıklarından ayıran bir özellik vardır. O da diğer bıçak balıkları anüslerinden kuyruklarına kadar uzanan anal (Gymnotiformes takımındakilerde)/anal-kaudal (Osteoglossiformes takımındakilerde) yüzgeçleri dalgalandırarak yüzerken DBB’ler aynı Arowana ve yılan balıklarında olduğu gibi bütün vücutlarını dalgalandırarak yüzerler.
    DBB’lerin erişkin boyu ~80 cm ve ağırlığı ~1250 gr’dır. Büyük boyutları nedeni ile en az 250-300 lt’lik akvaryumlarda bakılmalıdırlar. Akvaryum şartı olarak ~6.5 pH ve 24-30°C su sıcaklığını tercih ederler. Diğer bıçak balıklarında olduğu gibi agresif türler ve ağızlarına sığabilecek kadar küçük balıklar ile beslenmemelidirler. Akvaryumda bitki, kaya, kütükler ile oluşturulmuş saklanma alanları ve ışığın şiddetini azaltacak su üstü bitkileri olmalıdır.
    Bu balıklar yine diğer bıçak balıkları gibi gece aktif hayvanlardır. Doğadaki besinlerini gece avladıkları küçük balıklar oluşturmaktadır. Akvaryumda da ilk tercihleri canlı küçük balıklar olacaktır. Ancak zamanla tubifex ve hatta dondurulmuş/kurutulmuş yemlere de alıştırılabilirler. Akvaryum ortamı karanlık olmadıkça yem yemeyeceklerdir.
    Cinsiyet ayırımı yapılamayan DBB’lerin henüz akvaryumda üretielbildiği bildirilmemiştir.

    [​IMG]
    Afrika’da Sierra Leone, Liberya, Togo, Benin, Kamerun ile Çad, Nil, Kongo, Nijer ve Ogôoué Nehir havzalarında yaşarlar. Erişkin boyları 30 cm’ye ulaşabilir. Bu nedenle geniş ve bol bitkili akvaryumlarda bakılmalıdırlar. Kaya, kütük ve bitkiler ile saklanma alanları oluşturulmalıdır. Su üstü bitkileri kullanılarak ışığın yoğunluğu ve şiddeti düşürülmelidir. ABB’ler için akvaryum suyunun pH’ı 6.0-7.0 arası, sıcaklığı 23-28°C arası olmalıdır. Agresif olmayan ABB’lere tank arkadaşları olarak agresif balıklar ve de yutabilecekleri kadar küçük balıklar seçilmemelidir. Yaşlanan erkekleri kendi türdeşlerine karşı şiddet gösterebilirler. ABB’ler gece aktif balıklardır ve doğal habitatlarında kurt, kabuklular, böcekler ve salyangozlar ile beslenirler. Akvaryumda bakılanlarının diyetinde mutlaka canlı veya dondurulmuş/kurutulmuş yemler olmalıdır. Alıştırıldıkları takdirde tablet ve pul yemleri de kabul edebilirler. Akvaryumlarda üretilmeleri mümkündür ancak çok ama çok zordur. Akvaryumcularda satılan ABB’lerin çoğu doğadan yakalanmış balıklardır ve genellikle Nijerya’dan ithal edilmektedir.
    ABB’ler ile Bronz bıçak balıkları (BBB; Notopterus notopterus) birbirleri ile çoğu kez karıştırılmaktadır. Gerçekten birbirlerini andıran iki türün arasında ciddi derecede önemli bir fark bulunmaktadır. BBB’lerin sırtlarında –kuştüyüne benzetilen- sırt yüzgeci bulunmakta iken ABB’lerde sırt yüzgeci bulunmaz (Bkz. Aşağıdaki resim A). Diğer bir fark ise ABB’lerin ağızlarının hemen önünde yer alan çıkıntıların/uzantıların BBB’lerde bulunmamsıdır. Ayrıca ABB’lerin kafaları daha yay şeklinde iken BBB’lerin kafa kısımları daha basıktır ve sırtları ile daha dik bir açı yapmaktadır (Bkz. Aşağıdaki resim B).
    Familya: Gymnarchidae
    Cins: Gymnarchus
    Tür: Gymnarchus niloticus (Aba aba bıçak balığı [AABB])



    Doğal habitatları Nil Nehri, Nijer, Volta, Çad, Senegal ve Gambiya havzaları ile Afrika’daki Rıdolf Gölü’dür.
    AABB’ler diğer tüm bıçak balıklarının aksine uzamış bir anal yüzgece (Gymnotiformes takımındakilerde) ya da uzayıp kaudal (kuyruk) yüzgeci ile birleşmiş ir anal yüzgece (anal-kaudal yüzgeç; Osteoglossiformes takımındakilerde) sahip değildir. Tam tersine sırtından kuyruğuna kadar uzamış bir sırt (dorsal) yüzgeci vardır. AABB’lerde bu yüzgecin dışında sadece pektoral (gögüs) yüzgeci bulunmaktadır. Bu balıklar sırt yüzgeçlerini dalgalandırarak hareket etmektedirler.
    AABB’ler gece aktif balıklardır ve oldukça küçük olan gözleri iyi göremez. Ancak zayıf da olsa elektrik alanı oluşturabilen elektrik organına sahiptirler. Bu elektrik alanını avlarını felç etmek için değil de daha çok gözleri yerine yön bulmak ve avlarının yerini saptamak için kullanmaktadırlar. Ayrıca erkek AABB’ler çiftleşmek üzere dişiler ile iletişim kurarlarken de elektrik alandan faydalanırlar.
    Erişkin boyları 165 cm’yi ve ağırlıkları 18 kg’ı geçebilmektedir. Ancak çok ama çok büyük (tonluk) tanklarda ya da iç mekan havuzlarında bakılabilirler. Akvarymda ya da havuzda bakılırken çok dikkat edilmelidir. Çünkü bütün bıçak balıklarının en agresifi olan bu balıklardikkatsiz bir hobicinin parmaklarını gövdesinden ayırabilir. Akvaryumlarında tek tür olarak beslenmelidirler. Yanlarına konulacak her türlü balığa istisnasız saldıracaklardır. Çok küçükken karma tanklarda bakılabilirler. Ancak fırsatını buldukları anda o tanklarda da predatörlük sergileyeceklerdir. Bakılacakları tank ya da havuzun pH’ı 6.5-8 aralığında ve su sıcaklığı 23 - 28°C olmalıdır.
    AABB’ler sadece ama sadece canlı balık ile beslenmektedirler. Bir kısmı ölü hayvan parçaları yemeye alıştırılabilir.
    Cinsiyet ayırımı yapılamayan AABB’ler akvaryum ya da havuzlarda üretilemeiştir. Erkek AABB’ler yavrular yumurtadan çıkana kadar bakıcılık yapar.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kayanaklar wikipedia.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam, inanırmısın bu başlığı son eklemenden sonra yeni gördüm. Dün aklımdan hayalet balıklarıyla ilgili eksiğimiz var diyordum ben de. Beslediğim ve çok sevdiğim bir balıktır. Fotoğraflar içinde o türüde görünce aklıma geldi. Bu güzel ve faydalı başlık için teşekkür ederim, müsadenle sabit başlık yapılmıştır.

    Saygılar...
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ben teşekkür ederim Temel Hocam...

    Gerçekten güzel ve bir o kadar esrarengiz balıklar...

    İlk kez bir akvaryumcuda gördüğüm Palyaço bıçak balığı (Chitala chitala/ornata) ile başladı merakım... Araştırayım biraz dedim... Resmen içine düştüm... İnan 1-1,5 aydır (tabii iş yükünün de yavaşlatması ile) bu makaleyi hazırlıyorum... Keşke yerim ve beslediğim diğe balıklar müsait olsa da en azından Palyaço bıçak balığı beslesem diye de içimden geçiriyorum...
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Gözleri görmez hayalet balıklarının Abdullah hocam, kokudan avını, yemini bulur. Kolay kolay boy atmaz eğer iyi beslenmez ise. Discus akvaryumunda bakmıştım ve sorun yaşamamıştım.

    Hocam bu güzel başlık için sana teşekkür babında faydalı olacak bir paylaşımı tanıtmakla sanal ortamda teşekkür edeyim.

    Eğer işine yarayacağını düşündüğüm bu ekipmanı sen yapamam dersen, ben yapar sana veririm. :D

    Saygılar...
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  10. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam,

    Bu askının dondurulmuş/kurutulmuş kurtlar için olanını da yapabiliyor musun? :D Ben o haldeki kurtları kullanıyorum da... :D
     

Sayfayı Paylaş