1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tatlı Su Sertliğini Ayarlamak

Başlığı 'Forum Arşivi' kategorisinde DuncaN tarafından 11 Kasım 2008 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Yerel suyunuz istediğiniz balık ve bitkiler için fazla sertse yumuşatılabilir. Bunu yapmanın pek çok yolu vardır ama bazıları akvaryum kullanımı için daha uygundur. En iyisi (ve tabiiki en pahalısı) revers ozmoz (RO) deiyonizer kullanmak ve elde edilen suyu (GH=0) musluk suyuyla karıştırıp arzu edilen GH’ye ulaşmaktır. Turba yosunu güney amerika cichlid akvaryumlarında kullanmak için suyu yumuşatmak ve kondisyone etmekte kullanılabilir ancak suya açık bir çay rengi verecektir. Turba filtrasyonunun kontrolü zor olabilir. İstenmeyen organizmaları elimine etmek için turba kullanılmadan kaynatılmalıdır. Ticari su yumuşatıcı resine “yastıkları” küçük hacimli işler için kullanılabilir fakat büyük miktardaki sular için etkin değildir.Banyo suyu gibi ev amaçlı geniş hacimli su yumuşatıcı sistemler uygun değildir çünkü iyon değişim prensibi (ion exchange) kullanırlar: kalsiyum ve magnezyum iyonları sodyum iyonlarıyla değiştirilir ve akvaryumda fazla sodyum istenilen bir şey değildir. Daha da kötü bir uygulama ise hidrojen iyonu formunda katyon değişim resini kullanarak sudaki divalent iyonları almaktır. Yerel GH değeri çok düşükse kalsiyum sülfat ve veya magnezyum sülfat kullanarak yükseltilebilir. Bunun kötü yanı suya sülfatları (SO4--) eklemektir, dolayısıyla dikkatli olunmalıdır. Kalsiyum karbonat kullanılabilir ancak bu KH değerini de yükseltecektir (bu doğal olarak yumuşak suya sahip şanslı azınlık için idealdir). İstenen sonucu elde etmek için çeşitli kombinasyonlar kullanılabilir. Karbonat sertliği suyu kaynatarak en küçük akvaryumlar dışında pratik olmayan bir çözüm; akvaryuma dökmeden soğumasını bekleyin yada turba filtrasyonuyla azaltılabilir.Karbonat sertliği sodyum bikarbonat katarak kolayca yükseltilebilir. Kalsiyum karbonat KH ve GH’yi eşit olarak artıracaktır. Her 50 litre su için bir çay kaşığı (yaklaşı 6 gram) sodyum bikarbonat (NaHCO3) KH değerini 4 derece artıracak ve genel sertliği artırmayacaktır. Aynı miktar suya 2 çay kaşığı kalsiyum karbonat eklenmesi KH ve GH değerini 4 derece artıracaktır. Bunların farklı oranlarını kullanarak balık ve bitki için doğru KH/GH dengesi elde edilebilir.

    Emeğe Saygı , Kaynak : http://www.tunaakvaryum.com/sayfalar/su kimyasi/sukimyasi10.html
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş