1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tatlı ve tuzlu su Sumpuna değişik bakış

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam,
    Sump yapımı ile ilgili sorular son günlerde artmıştır. Bu açıdan sizlerle daha önce üzerinde durulmamış yönleri ile bu konudaki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

    [​IMG]

    Sump sistemi akvaryumdan suyun alt taraftaki cam hazneye taşınması ve bu haznede etkin filtreleme yapılarak suyun akvaryuma geri gönderilmesine yarayan cam akvaryum şeklindeki hazne olarak tanımlanabilir. Sump sistemi su hacmini artırması yanında, birçok kimyasal veya mekanik filtrelemeyi daha etkin ve oranda kullanımına olanak sağlar. Suya oksijen olarak katkısı, suyun sump sistemine inişi sırasında boru içindeki oksijenle olan birleşmesi ve kule kullanımında biabol gibi malzemelerden süzülmesi sonucu, bir hava motoruyla kıyaslanamayacak kadar daha zengin oksijen içerikli bir su demektir.

    Sump kullanımı tatlı, tuzlu su olarak ikiye ayrılmalı. Bunun en büyük sebebi tatlı su akvaryumlarında biyolojik malzeme hala kullanılmakta. Bu açıdan bölme sayısı fazla olmakta ve bu bölmelerde, sünger, mercan kırığı, zeolit, kömür gibi bir çok malzeme olduğundan bölme sayısı artmaktadır. Her ne kadar artık kimyasal temizlik ön plana çıksada bölme sayısı üç, dört bölme olarak yapılabilir. Orta kısımda bırakılan büyük bölüm, tuzlu su akvaryumlarında ps kullanılmak için daha uygun. Tatlı su akvaryumlarında refigium ( yüksek alg, bitki) olarakta kullanılabilir. Tatlı su akvaryumlarında özellikle çok önemli olan nokta, biyolojik malzeme yaygın kullanıldığından su devridaim edecek kafa motorunun çok aşırı güçlü olmaması gerekir. Suyun biyolojik malzemeden belli bir hızda geçmesi büyük önem taşımaktadır. Malesef dikkat edilen bir konu değildir. Gerek tatlı su, gerek tuzlu su olsun dikkat edilmesi gereken diğer nokta, sıkıntı çekmemek için son haznenin büyük yapılmasıdır. Sistemden buğarlaşan su eksiltmeyi buradan yapar. Kendimize zaman kazandırmak adına sistemin kendi başına bir süre idare edebilmesi bize büyük kolaylık sağlayacaktır. Sump içerisinde kule tercih edilmesi bir çok yönden avantaj getirecektir.

    Bu bölümde elyaftan söz edelim biraz. Sump sistemlerinde kule, elyaf kullanımı ve oksijen sağlaması yönünden avantajlıdır. Akvaryumdan gelen suyu elyafın su dışında karşılamasıda ayrı bir avantajıdır. Su içerisinde kullanılan elyaf, istenilen randımanı veremez. Elyafın yakaladığı çökeltiler akıntının da güçlü olmasıyla çözünerek suya büyük oranda karışır. Dışarıda kullanılan elyafta atık parçaları elyafın akıntıdan uzak yerlerine su gücüyle atıldığını ve suyla temasının azaldığını söyleyebiliriz. Elyaf kullanılması ne kadar doğrudur? Pek tartışılmasada ve genel olarak kullanımı çok yaygın olsada akvaryumlara zararlı olduğu yönleri vardır. Elyafın yakalayacağı bir çok çökelti balıkların tüketebileceği besinlerdir. Akvaryumlarda ( özellikle deniz akvaryumlarında)suyu süzerek beslenen canlılar açısından eksi bir durumdur. Akvaryumlarımız içerisinde yaşayan bir çok küçük canlı bizler görmesekte mevcuttur. Bu canlıların yumurtaları, larvaları elyafla birlikte çöpe gitmektedir.

    Tuzlu su akvaryumlarıda sump kullanılması, günümüz teknolojisinde biyolojik malzemeyi sump içinde kullanma ihtiyacını ortadan kaldırmıştır. Bu açıdan yapılacak sumplar kullanılacak ps boyu göz önüne alınarak rahatça ulaşabileceğimiz, müdahalede edebileceğimiz şekilde tasarlanmalıdır. Refigium için ayrı bölme ve eksilen suyu otomatik olarak ekleyecek bölmeler tasarıma alınabilir.

    www.akvaryumportali.com bak:
    Saygılar...
     
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ynt: Tatlı ve tuzlu su Sumpuna değişik bakış

    Güzel bir paylaşım.Teşekkürler. :alkis:
     

Sayfayı Paylaş