1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tatlısu midyelerini akvaryumda beslemenin ipuçları

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde Emrah Ece tarafından 23 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Birçok arkadaşımız akvaryumunda farklı bir canlı besleme isteği yada doğal filtrasyona destek olmasını amaçlayarak bir hevesle tatlısu midyesi edinmiştir, kimisi bu midyeleri yaşatmayı başarırken, kimi arkadaşımda onların dayanıksız olduğunu akvaryumda besleyemediklerini söylerler.
    Akvaryumumuza yeni bir balık alırken onun isediği su şartlarını araştırır şartlar yerine geldikten sonra balığımızı alır ve tanka ekleriz, midyelerde aynen böyledir almadan önce gerekli su koşullarını yerine getirmez isek doğal olarak onları kaybederiz peki midyeler ne ister ?
    Su sıcaklığı:Öncelikle midyeler soğuk su canlılarıdır su sıcaklığının 28 dereceyi geçmesi halinde kendi gözlemlerime göre bitkin bir hal alıyorlar 30 üzerinde ise ölürler, ben kendi akvaryumumda su sıaklığını 25 dereceden yukarıda tutmuyorum bu sıcaklık midyeler içinde canlıdoğuranlarım içinde iyi, ama midyeler için ne kadar soğuk olursa o kadar iyi canlıdoğuranlarımın hoşuna gitmeyeceğinden ikisinin orta yolunu buldum 25 te sabitledim
    Kum kalınlığı: Midyeler kendlerini dik vaziyettte kuma gömerler yarıyarıya kum altında kalmayı severler bu yüzden kumunuzun kalınlığı en az 8-10 cm arası olursa iyi olur, bu kuma gömülü bir biçimde bulundukları yerde besin bulamazlarsa yer değiştirirler, besn yeteri kadar varsa sabit kalmayı tercih ederler, bitkili akvaryumlarda bitk köklerini sökmemeleri için kaya,kütük vs dekorlarla bitkiler ve midyeler arasına dekoratif bir set çekilebilir fakat kayaları kullanırken midyelerin onları devirip akvaryumu patlatma htimali düşünülmelidir kayalar taban kısmına gömülerek sabitlenebilir.
    Besin: Midyeler su içindeki mikroorganizmaları,küçük partikülleri yem artıklarını çürümüş bitki parçalarını yiyerek beslenirler br midye saatte 15-20lt su süzebiliyormuş (muş) diyorum çünkü bunu kendim test edemedim bu sayede sudaki ağır metaller dahil birçok maddeyi bünyesinde biriktirir işine yaramayanı dışarı atar söylenenlerin aksine ömrü boyunca her aldığını biriktirmezler boşaltım mekanizması olmayan canlı olamaz, midyelerde hali ile boşaltırlar dışarıya
    Akvaryuma adaptasyon şekli: Midyeler kendi gözlemlerime göre ani ısı ve su kalitesindeki değişimlerde benim ''kusma'' dediğim bir eylemde bulunuyorlar bu yüzden doğadan toplanmış midyeler hemen akvaryuma koymayınız bir kap içerisinde getirdiğiniz suya azar azar akvaryumunuzun suyunu ekleyin ve içindekini kusmasını bekleyin bu sayede doğadan toplayıp içinde biriktirdiği suyu ve atıkları tankınıza değil o suya bırakmış olacaktır, kusma olduktan sonra ayrı bir kaba tekrar akvaryumunuzun suyundan koyarak biraz daha bekleyn ve işi garantiye alın bu bekleme sonucunda midyeleri tankınıza ekleyebilirsiniz,
    Midyeleri tanka eklerken ısıtıcıdan ve fireden mümkün olduğu kadar uzağa bırakın ama sakın kuma gömmeyin, sedef kabuklarının zedelenmesine sebep olabilir, öylece bırakın onlar bi müddet sonra kendiliğinden gömüleceklerdir.
    Ölü midyem suya zarar verirmi: Derlerki: ''midye hayatı boyunca topladığını ölünce akvaryuma birde bırakıverir'' ben böyle birşey gözlemlemedim zaten bünyesine aldığını besin olarak kullanır ve dışkılar, besin olmayan şeyleri ise dışkıyla beraber bırakır, bu olay sudaki bozulmaların bir nebze önüne geçmektedir. Midyeler ölü olarak suda uzun müddet bekleyip bozulmaya başlarsa tabiiki suyu bozacaktır, hangi akvaryum canlımız öldüğünde suyu bozmazki? bir midye ölüsünün balık ölüsünden farkı yoktur, midyeniz öldüğünde hemen tanktan çıkarırsanız hiç bir problem olmaz,Mdyelerin öldüklerini anlamak çok basittir, herzaman kapalı vaziyette olan kabuklarını yaklaşık iki santim açarlar ve kabuğun dışına değil içine çekilirler, midyenizin bedeninin bir kısmını kabuğundan çıkmış ve kuma değer vaziyette görürseniz müdahale edip ürkütmeyin...
    Sağlıklı balıklar

2. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Paylaşımın için teşekkür ederim Emrah, ellerine emeğine sağlık.

3. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Teşekkür ederim Muhammet

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Emrah bu farklı bir tür seçeneği üzerine aydınlatıcı paylaşımın için teşekkür ederim. Midyelerin akvaryumda besin bulmalarının tamamen zayıf filtrasyon olan akvaryumlarda mümkün olduğunu düşünüyorum. Suyu çok iyi süzen filtrasyonlarda besinlerinin filtre içerisindeki elyaf gibi malzemelerle birlikte çökeltiler, mikro canlıların yumurtaları vs çöpe gider. Bu besin bulmalarını zorlaştırır.

Saygılar...

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla Emrah bir keresinde Bursa'dan 5 tane midye getirmiştim... Doğadan toplamadım, akvaryumcudan almıştım.... Ama maalesef su sıcalığından (27 C) dolayı heralde ikisi bir hafta içinde öldü... Geriye kalanlar bir müddet daha gittiler ama nihayetinde hiçbiri 5 haftadan fazla yaşamadı... Şimdi akvaryum yine 27 C ama sanki üstü tamamen kapalı olduğundan mıdır nedir bana daha sıcakmış gibi geliyor... Nem dedikleri bu olsa gerek... Midye alasım var ne yalan söyleyeyim... Ama kuma bırakmaya niyetim yok... Daha çok bir kayanın üzerine bırakmayı planlıyorum... Acaba kendi başına kuma iner mi? İnsin istemiyorum... Ne tavsiye edersin? Eğer inmez benim diktiğim yerde durur dersen ve 27 C'yi kaldırırsa bir adet devyarasa midye alacağım bu akşam...

6. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Evet Temel abi çok haklısınız benim akvaryumumdada filtrasyon yok denecek kadar az, dip çekimi hiç yok bu mesele ayrı bir konu açmaya değecek kadar geniş onu başka bir konuda anlatacağım inşallah, tamamen doğal filtrasyonlu br biyotop akvaryum kurma çabasındayım yavaş yavaş oturtuyorum yakında dış filtreyi bile komple sökeceğim ama şu an için erken Abdullah abi (Neverlander) şaşırıyor nasıl olur diye ama oluyor işte neyse daha fazla deşifre etmeyeyim kendimi herşey tamam olunca başarılı olursam güzel bir kurulum anlatacağım

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Emrah Bey, Emrah Bey... Bize cevap yazacak mısın yazmayacak mısın? darbe-

8. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Emrah, Abdullah hoca sinirlendi, en iyisi ben sizi :hepiniziseviyorum: koryumaya alayım, zira sopayı hazırlamış hemen cevap yazsan iyi olacak. Ben daha önce fikrimi yazayım, Abdullah hocam, midyeleri kayalara tutturmak istemen mantıklı, akıntıda daha iyi beslenmeleri anlamına gelir. Eğer iyi bir yere koyarsanız zaten kısa zamanda iyice sabitlenirler. Ancak yukarıda belirttiğim gibi beslenme konusu çok önemli. Filtrasyonda suyu çok iyi süzecek malzemeler kullanmamak lazım veya artemia ile düzenli besleme yapmak lazım. Artemia veririken tüm motorlar kapatılmalıdır.

Saygılar...

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Temel Hocam ve sessizliğini muhafaza eden Emrahcığım... Almayı planladığım midyenin yaklaşık uzunluğu 8-9 cm... Bir adet alacağım... Yukarıda eski resmi görülen 65 lt'lik akvaryuma koymayı düşünüyorum... Resmin sağ alt köşesinde bir kaya dikkatiniz çekecektir... Onun üzerine yerleştirmeyi planlıyorum... Akvaryum şu an çok daha fazla bitkili ve kütüklü... Tabanda 20 küsür Corydoras var... Filtrasyon iç filtre ile yapılıyor... Akvaryum ısıtıcısının ayarlandığı sıcaklık 27 C ancak akvaryumun üstü kapalı olduğundan nem var ve sanki ortam bana daha sıcakmış gibi geliyor...

Şimdi az sonra işten çıkıp gideceğim yerden midyeyi alayım mı? Yoksa midye benim başıma iş mi açar? Yani bitkileri falan söküp kütükleri devirir mi?

10. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Abdullah abi kusura bakma cevap veremedim portala bir süprizim var onunla uğraşıyordum,
    Abi midye sabit kalmayacaktır kesinlikle hele hele kayanın üzernde hiç durmaz kendini gömüp saklamak isteyecektir ve gölgelik yerlere kaçacaktır kayaların dip kısımlarına, moss yığınlarının altına girebilir su sıcaklığını 25 e indir dekoratif bir set yap bitkiler ile midyeler arasına ve sakın kuma kendin sokma öylece kuma bırak o yolunu bulur

11. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Yani kısaca alma diyorsun... :D

12. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Al tabiiki ama akvaryumun içinde ona bi 20 cm lik yer yap bitkilere dokunamasın zaten çok fazla hareket etmiyor etsede bitkilerin arasından geçiyor genelde ama küçük filizlere zararı olabilir ezer geçer sonra, sen dediğim gibi yap abi

13. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Abisi ~10 cm'lik bir midye için 20 cm'lik alan yeter mi? Bu eleman gezintiye çıksa akvaryum alt üst olur...

14. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    bu arada gidip 10 cm lik yaşlı midyeyi alacağına daha küçük genç mdyelerden al yaşatırsan ömrü uzun olsun erkenden ecelinden gitmesin

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Yok ki... Sadece yaşlı midyeler var... Bu arada illa ki büyük olunca yaşlı mı oluyor... Bunların hormonlusu yok mu?

16. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Biri hormon mu dedi? :D
    Abdullah abi bence de küçük midye al,yada büyüklerden 1-2 tane al...
    Bursa'nın midyeleri bozuk abi,ben de yaşatamamıştım zamanında :D
    25C'de yaşayabilir mi ki bu hayvanlar?Ben soğuk su olması gerektiğini okumuştum...

17. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    25 derecede yaşarlar Cem ama daha soğuk olsa daha iyi olur 8 c ye kadar düşse süper olur ama 28 i geçmemeli
    Abdullah abi midyeler akvaryumda üretilmiyor bu yüzden hormon verilip şişirilmişi yok akvaryumda ürememesinin sebebi 8-10 dereceyi akvaryumda yakalayamayacağımızdandır sen yaşlı midye alma abi çok istersen ufaklardan al internette kargoyla gönderenler var 10 tanesini 20 ytl ye veriyorlar bende öyle almıştım heps ortalama boyda oluyor...

18. Desert Falcon

Desert Falcon

Abiler Japon bu filtre midyeleri yer mi? Almayı düşünüyorum da Japonların zarar vermesinden korkuyorum.

19. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Midyeleri yemekmi ? hemde japon gibi uysal bi balıkmı ?
    şahinim midyeyi cıchlıdler bile yiyemez

20. gerçeküstad

gerçeküstad

Midyelerin ömrü doğada ortalama beş yıl kadar. Akvaryumlarda tatamen şartlara ve filtrasyona göre değişmkte. Midyelerin suda bulunan bakterileri süzdükleri bilinir, dolayısı ile öldüklerinde bunları suya kusacağı düşünülür, yazılır. Midyeler besin olarak tükettikleri bakterileri sindirirler yani depolamazlar. Öldüklerinde bu anlamda kusma gerçekleşmez. Suda bırakılan ölü midyelerin zararı çürüme ile atık ve kötü kokudur. Böyle bir geçikme ile akvaryumda unutulan, alınmayan durumlarda kömür kullanımı faydalı olur. Ölmek üzere olan midyeler ağızlarını açar ve içleri sararır.

İç yapısı.

Bulundukları akvaryumlarda ısı 29 derece üzerine çıkarsa ölümler gelebilir. Zaman zaman artemia suya bırakılarak beslenmeleri sağlanabilir, filtrasyon kapalı yapılmalıdır yemleme.

Sayfayı Paylaş