1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 29 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Arkadaşlar,

    Yine tembelliğim tuttu ve -hani söylemeye gerek yok her zaman- ikna edilmeye ihtiyacım var... Bu seferde kafama bitkiler neden kızarır ya da kızartılır takıldı... Var mı bir bildiği olan?

    NOT: Diğer iki "Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var" konu başlığındaki kurallar aynen geçerlidir... Kaçmak yok! :uyari:
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.767
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Hocam kızarma ve kızartılma derken, tavada kızartmaktan söz etmiyoruz değil mi ? :D
    Kaçmaya niyetimiz yok ama, kırmızı renkteki bitkilerden mi söz ediyoruz ? Onlar zaten kırmızı değil mi ? Yoksa yeşil olanlarını kırmızıya çevirmek mümkün mü ?

    Anlaşılan sen beni ikana edeceksin. :D
     
  3. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Temel Hocam,

    Bazen yeşilleri kırmızıya, bazen kırmızıları yeşile çevirmek mümkündür...

    Bu arada aslında -belki tavada değil ama- başlığın sözünü ettiği bitkiler gerçekten kızartılıyor... :)
     
  4. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.342
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Kızartmaktan kasıt kırmızı renkli bitkileri high tech akvaryum seviyesine geçenlerin co2 takviyesi ile rengini bulmasına destek verilerek yapılan işleme deniyor diyebilirim en basitçe bildiğim haliyle.. yanlışım eksiğim var ise üstadlarım düzeltip gerekli eklemeleri yaparlar :) Örneğin bende ki rotalanın bir parçası yavru tankımda diğeri ana tankımda.. Yavru tankımda ki yeşil, ana tanktaki kopkoyu bir renkte ki bir ara kızardıklarını biliyorum sonra gene renkler döndü ve bu son hallerinde kaldılar.. Konum hala orda ve gün gelecek orda co2 sistemin kurulumunu resim resim göstereceğim :) Resimlerle hicvedilsemde yılmadım ayaktayım :D
     
  5. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Volkancığım, kızartma aslında kendi rengi yeşil olan bir bitkinin kırmızı renge döndürülmesi... Yani kendini bulması değil -bizatihi- kendinden geçip sinirden kızarması... Buarada "sinir" kelimesini bilerek, isteyerek kullandım... Çünkü dilleri olup da size birşeyler söyleyebilseler "kırmızı" iken -aman- neler demezler bir bilseniz... :D
     
  6. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.342
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Valla çok bilgim yok ama genelde söylenen özellikle kırmızı renkli bitkilerin asıl rengini alması için co2 ve vs takviyeler yapılması işlemine kızartma deniyor.Acemi bir aşçı olduğum için ben anca haşlama yapabiliyorum :) Ama her yeşil bitki kızarmıyor ki Abdullah emin misin sen bundan ?
     
  7. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Her yeşil bitki kızarmaz, her kırmızı bitki yeşillenmez ama bazı yeşiller kızarıri bazı kırmızılar yeşillenir...
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Örneğin senin Rotala indica red var ya aslında yeşil... Kızınca kırmızı oluyor... Ya da, o değil miydi?
     
  9. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Evet abi... O...

    İşte Rotala indica...

    [​IMG]

    Dikkat edersen haififten "sinir"lenmeye başlamış...
     
  10. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.342
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Hayır abi alakası yok bendekilerle :) Rotala Rotundifolia bendekiler.. Bknz http://www.maltepepet.com/pinfo.asp?pid=85 İlk parti bitkimdi "aa kırmızı olsun renkli olur" dedik şimdiki halini görse çevreciler beni sopalarla kovalar :) O yüzden basından saklıyorum :)
     
  11. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Volkancığım, zaten R. rotundifolia yeşil... Sinirlenince kızaran bitkiler cinsi (Rotala)'nden...
     
  12. Barış ER

    Barış ER

    Mesajlar:
    171
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Bu söze bire bir katılıyorum.Neden olduğu konusunda hiç araştırma yapmadım.Fakat elimden geçen bir çok bitkide bunu gözlemledim.
     
  13. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Barış Bey,

    Elimde muhteşem bir makale var... Bitkilerin resmen "kızartıldığını" anlatıyor, hem de "mikrodalga"da... Ama biliyrsunuz tembelim ve acayip eringenim... Beni bu makaleyi tercüme etmeye zorlayacak bir arkadaşın "çok samimi" bir şekilde "Hayır! Bitkiler kızartılmıyor..." diye bir çıkış yapıp beni "kışkırtma"sını bekliyorum...

    Çok samimi olacak yani... Bunu nasıl mı ölçeceğim? Çok basit kendi cümleleri ile teferruatlı ve uzunca bir şekilde yazılmış "Hayır, bitkileri kızartmıyoruz" yazısı yazması ve kesinlikle tek bir cümlesinde bile "zırvalamaması" gerekiyor... Yürekten inanacak ve yazacak o kadar... :uyari:

    Sonra makaleyi tercüme edip, kendi görüşlerimi de ekleyip, arkadaşı bir güzel "balyoz" ve "levye" yağmuruna tutacağım... :D Tabii arkadaş mukabele etme hakkına sahip olacak... :)
     
  14. Barış ER

    Barış ER

    Mesajlar:
    171
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Bu fikre katılan veya bunu gözlemleyenlerin ve ne olduğunu merak edenlerin günahı ne?
     
  15. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.486
    İsim:
    Cem
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Klorofilin yapı değiştirmesiyle alakalı bir durum değil mi Abdullah Bey?Yeşil domatesin güneş altında kızarması gibi mesela :) Dekoratif amaçlı yaprak eskitmekten başka birşey değil bence...
     
  16. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Sizin günahınız yok canım... Sadece ben tembelim... "Kışkırtılmadan" harekete geçemiyorum... Yani ben içi şeker dolu eşeğim, bana vurulması lazım ki bekleşenlere şeker vereyim... :D
     
  17. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Cem yaklaşmışsın... "Eskitmek" tam karşılamıyor durumu, "öldüresiye dövmek" daha çok uyar duruma... Adı üstünde resmen kızartılıyorlar, hem de mikrodalgada... ;)
     
  18. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Valla bu sefer kendi kendi mi patlattım... :D

    [​IMG]

    Alın şekerler sizin olsun... :D



    Bitkilerin bir kısmı hatta büyük çoğunluğu -yüksek CO2 düzeyi ve yüksek şiddette ışık ile- “çoşturulduğunda” renklerini kısmen ya da tamamen kırmızıya döndürmektedir. Kırmızı renk –heralde yeşil ile güzel bir kontrast oluşturduğu için- bitkili akvaryumlarda tercih edilmekte ve aynı zamanda bu rengi bitkilerinde yakalayabilen hobiciler “övünç” duymaktadır (ben durumu böyle algılıyorum).

    [​IMG]

    Makaleye erişim adresi:
    http://harvardforest.fas.harvard.edu/research/leaves/pdf/2002_11_leaf_article.pdf

    Bitkilerin yaprakları iki şekilde kızarmaktadır. Bunlardan ilki sonbahar aylarında gözlemlediğimiz ve yaprakların dökülmeden önce büründüğü kırmızı renktir. Bunun nedeni azalan ışık ile birlikte bitkilerin metabolizma hızını azaltmak için fotosentezi azaltma eğilimine girmesidir. Yapraklardaki fotosentetik üniteler olan kloroplatlarda klorofil arzı ortadan kalkar. Ayrıca soğuyan hava da klorofillerin yok olmasına neden olmaktadır. Yeşil renkli klorofilin ortadan kalkması yapraklarda bulunan başka renk verici pigmentlerin renklerinin ortaya çıkmasını sağlar. Bunlardan ikisi karoten ve ksantofildir. Kırmızı/turuncu renkte olan karotenler –ki havuçlara rengini veren pigment olarak lise de belleklerimize kazınmıştır- klorofillerin ortadan kalkmasının ardında baskın hale geçen pigmentlerdir. Karotenin fotosentetik özelliği bulunmaktadır ancak klorofilinki kadar güçlü değildir ve azalan ışık varlığında bitkilerin amaçlarına klorofilden daha çok hizmet etmektedir. Ksantofiller ise dökülmeden önce yaprakta son olarak baskın hale geçen sarı renkli pigmentlerdir ve yine belli ölçüde fotosentetik kapasiteye sahiptirler. Bunların haricinde nispeten yakın süre önce tanımlanan antosiyaninler de bulunmaktadır. Antosiyaninler fotosentetik kırmızı renkli pigmentlerdir. Sonbaharda yaprakların kırmızılaşmasında etkileri vardır. Kuraklık ve besin azlığı durumlarda gölgede kalan yapraklarda kendilerini gösterirler.

    Bitkilerin kızarmasının ikinci nedeni ise fotosentezi inhibe olma (fotoinhibisyon) eğilimine girmesidir. Bu kısmı makaleden okuyalım:

    Şiddetli ışık, düşük sıcaklık, gölgede kalan yaprakların şiddetli ışığa maruz kalması halinde yeni duruma alışması (Çevirenin notu (ÇN): makalede iklime alışması olarak geçmektedir.) ve -fotosentez için kritik olan iki enerjiden zengin komponentin yani ATP ve NADPH’ın sentezi için önemli olan-fosforun yetersizliği fotoinhibisyona katkıda bulunan bir dizi faktördür. Kloroplastlar enerji ile aşırı yüklendiğinde fazlalık kimyasal ve sonuçta fiziksel hasara neden olmaktadır.
    Bitkiler şiddetli ışıktan kaynaklanan fotoinhibitör hasardan korunmak için çeşitli yöntemler geliştirmiştir, özellikle de enerji aşırı enerji yükünü azaltıcı (ÇN: makalede bastırıcı olarak geçmektedir) bir yol olarak belli ksantofil pigmentleri arasında birbirlerine dönüştürmektedir. Antosiyaninler de fotoinhibisyona karşı etkili bir şekilde korumaktadır. Çünkü diğer pigmentler tarafından zayıf şekilde emilen dalga boyu düzeyindeki radyan enerjiyi soğurmaktadır...
    …Ek olarak, antosiyaninler onları içeren hücre kofullarının orta düzeyde asidik ortamlarında oldukça stabil kalan komponentlerdir. Böylelikle dayanıklı antosiyaninler kloroplastlarda bulunan ve daha dayanıksız olan klorofil moleküllerine kalkan oluşturmaktadır…
    … Şiddetli ışığa maruz kaldıklarında … kırmızı yapraklar yeşil yapraklara kıyasla daha az zarar görmekte ve daha kısa sürede eski hallerine dönmektedirler. Korunma derecesi düşük sıcaklıklarda daha bile fazladır...



    Bitkiler tarafından üretilen/için olan antioksidanlar

    … antosiyaninler bitkileri antioksidan olarak davranarak kalıcı hasardan da korumaktadır. Yapraklar tarafından şiddetli ışığın (ÇN: makalede güneş ışığı olarak geçmektedir) aşırı derecede emilmesinin sonuçlarından biri reaktif oksijen türleri (ROT) ve serbest radikallerin (SR; elektron kaybetmiş moleküller. Örneğin; tekli oksijen, süperoksit ve aşırı derecede toksik olan hidroksi radikali) artmış oluşumudur (ÇN: makalede üretimi olarak geçmektedir.) Elektron kaybetmiş olmak SR’leri kararsız ve yüksek derecede reaktif hale getirmektedir…
    … SR’lerin konsantrasyonları doğal antioksidanların onları azaltma (ÇN: makalede bastırma olarak geçmektedir.) kapasitelerini aştığında –özellikle de stres durumunda- bu reaktif moleküller etraflarındaki -zarlar, proteinler, DNA gibi- biyolojik yapıları yok ederler ve hücre ölümüne neden olurlar. Fotosentez dolayısı ile yüksek oksijen düzeyine sahip ve yüksek şiddette ışığa (ÇN: makalede güneş ışığı olarak geçmektedir.) maruz kalan yapraklar oksidatif hasara özellikle yatkın görünmektedir. Antosiyaninler ışığın yeşil dalgaboylarını emerek foto-oksidatif hasarı azaltma ve dolayısıyla alttaki kloroplastların ışığın enerji üretiminde kullanılamayacak tayflarının bir kısmından koruma potansiyeline sahiptirler…
    … Sonuç olarak, kırmızı yapraklardaki kloroplastlar daha az SR oluştururlar… ve antosiyaninler tarafından yeşil ışığın emilmesi süperoksit oluşumunu azaltır.

    Çeviren: Abdullah Üzümcü

    Not: Tercüme eşikleri kapatılarak çevirilmiştir.
     
  19. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.486
    İsim:
    Cem
    Ynt: Tembelim ve İkna Edilmeye İhtiyacım Var 3: Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

    Abdullah Abi teşekkür ederim.Ben akvaryum olarak düşünmemiştim.Doğadaki konumunu açıklamaya çalışmıştım(sonbahara giren bitkiler)
    Açıkçası herşeyin fazlası zarar.Bitkilerin fotosentez kapasitesi ışık miktarı ile doğrusal olarak artmamakta.Yukarıdaki çeviriniz de bunu anlatmakta.Bunun bir üstü yaprak gökümü oluyor sanırım.Benim anlamadığım ne gerek var böyle bir şeye yani.Doğal olarak kırmızı olan bitkileri al koy değil mi,inada ne gerek var :uyari:
    Çok teşekkür ederim tekrar.Forumda denk gelmediğim için vurucu sorular soramadım :cekingen:,şimdi gördüm yazmadan geçemedim :hepiniziseviyorum:
     

Sayfayı Paylaş