1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Texas Cichlid Üretimi

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde turqer tarafından 12 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Yazının sonunda yavrularının fotoğrafını göreceğimiz Texas Cichlid çiftimiz. Solda ki erkek..

    Yapılan çalışma ile ilgili ilk olarak genel bilgiler:

    Kondisyon diyeti: Cichlid yemleri, çeşitli canlı yemler ve karides.
    Üreme bölgesi: Zemininde kum,çakıl bulunan mağra.
    Dişi: 27-28 cm
    Erkek: 30-31 cm
    Sıcaklık: 25 - 26 °C
    Su değerleri: Kontrol edilmedi. Sadece otrumuş su.
    Davranış: Önceleri dişi biraz pasif.
    Yumurtlamanın yakın olduğunu gösteren ip uçları: Kuyrukla atılan tokatlar ve dudakların birbirine kenetlenmesi.

    Ve başlıyoruz...

    Texas'lar omnivor cichlid türlerinden olduğundan ilk gün buna uygun cichlid yemiyle beslendiler. Azar azar günde üç (3) öğün yem verildi. Bundan sonra ki günlerde değişik cichlid yemi de ilave edildi diyetlerine. Hangisine ilgileri fazla olduysa ondan verildi.
    Daha sonra temel beslenme yerini kondisyon amaçlı beslenmeye bıraktı. Bunun için Texaslara dondurulmuş ve kurutulmuş karides verilmeye başlandı. Bu sayede alınan kalori miktarının ve renklerinde ki güzelliğin artması amaçlandı. Daha sonra canlı camkurdu verildi ve Texas çiftinin yeterli kondisyona ulaşması iki (2) hafta sürdü.

    Ee balıklar yeterli kondisyona ulaşınca ister istemez dudakları birbirlerine kenetlenmye başladı :D
    Yukarıda da bahsettiğim gibi fotoğrafta ki olay çiftleşme isteğinden kaynaklanıyor.

    Çiftin bulunduğu akvaryum 75 litre. Bulundukları ortamda dişi Texas'ın zar zor girebileceği bir mağranın olması yeterlidir. İkinci fotoğrafta bu mağrayı da görebiliyorsunuz. Ayrıca yumurtaların bırakılacağı düz, siyah bir zeminde olmalıdır. Bu akvaryumda canlı yada plastik bitkiye yer yoktur. Su sıcaklığının 25 - 26 °C olması uygundur.

    Dişi Texas cichlid sık sık mağranın önüne gelerek bölgesini kontrol ediyor.

    Dişi
    : Erkekten sadece 3-4 cm küçük olmasına rağmen onun kadar iri değil. Akvaryumda ki ilk bir haftalık süreci mağranın içinde ve önlerinde geçiriyor. Bir hafta sonra akvaryumun diğer bölgelerine gitmeye başlıyor.

    Erkek Texas Cichlid daha ilk günden bölgesini korumaya başladı bile...

    Erkek: İlk hafta sürekli dişinin peşinde.. Sürekli kovalıyor dişi Texası.İkinci haftanın sonlarına doğru ne zaman akvaryuma yaklaşılsa ikiside ön tarafa doğru hareketleniyor. Tehlike unsuru olarak gördükleri herşeye karşı bölgelerini koruyor Texaslar.

    Bu kavga değil...

    İlk yumurtlama davranışları
    Dişi ve erkek birbirlerine kuyruklarıyla vurmaya, öpmeye ve dudaklarını kenetlemeye başlar. Bu davranışlar birbirlerine olan uygunluklarını ve hazır olup olmadıklarını belirlemeye yarayan etmenlerdir aslında. Bazen bu davranış biçimleri yumurtlama esnasında veya yumurtlamadan sonrada görülebilir.

    Dişi Texasımız akvaryuma koyulan düz, siyah zemine ve akvaryum camına yumurtalarını bırakmış bulunuyor :) Tarih: 25 Mart
    Yumurtalar için iki seçeneğimiz var. Ya akvaryumdan çıkarılacak, onlara suni bir ortam hazırlanılacak; ya da Texas çiftine bırakılacak. Bu noktada her ikisini de yapmak mümkün. Zemine koyulan siyah, düz taşı alarak ayrı bir yere koyuluyor. Akvaryum camında kalan yumurtalarda dişi ve erkek Texasa kalıyor :)

    Burada 500 civarı yumurta bulunuyor. Akvaryum camında bulunanlarla birlikte yaklaşık 1200 yumurta mevcut. Yumurtaların bulunduğu su geldikleri akvaryumdan alınmalıdır. Havalandırmaya ihtiyaçları vardır. Ayrıca başka akvaryuma aldığımız yumurtaların mantarlaşmasını engellemek için bir miktar metilen mavisi kullanılması uygundur. Bu akvaryum 12 litre hacminde. Havalandırmasını çok fazla yapmamak önemlidir. Fazla olması yumurtaların sonunu hazırlayabilir.

    Texas cichlid çifti akvaryum camında bulunan kuluçkada ki yumurtalara gerekli olan havalandırmayı kendileri sağlar. Eğer mantarlaşmış yumurta varsa onları diğer yumurtalardan uzaklaştırırlar. Texas cichlidleri yumurtalarına çok sadık olmasına karşın, bazen tecrübesi çok olan çiftler bile yumurtalarını yiyebilirler.

    30 Mart günü yavrular çıkmaya başladı. 2 Nisan günü görünürde hiç yumurta kalmıyor. Yavrular serbest yüzüşe 7 Nisan günü tam anlamıyla başlamış bulunuyorlar...Ve ilk yemleme mikro kurt ile yapılıyor.

    9 Nisan günü yavrular yaklaşık 1 cm boyundalar

    Saygılar.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2015
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Texas Cichlid Üretimi

    Ellerine sağlık Türker, güzel bir anlatımla, bu türün üretiminin nasıl başarılacağını ele almışsın. Güzel balıklar gerçekten. Çok fazla yaygın değiller hobi içerisinde. Umarım bu paylaşımlar sayesinde yaygınlaşacaktır.

    Eline emeğine sağlık.
     
  3. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Texas Cichlid Üretimi

    Klasikleşen balıklar yerini bu tür güzellere bıraksa artık gerçekten bir şeyler başarılmış olacak. Klasik balıkları kötülemiyorum yanlış anlaşılmasın. Yeni türlerin, yeni tecrübelerin olması hobimize çok şey katacak.

    Saygılar...
     
  4. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Ynt: Texas Cichlid Üretimi

    Türker Bey'e aynen katılıyorum. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Emeğinize sağlık.

    Saygılar.
     
  5. UA0364

    UA0364

    Mesajlar:
    1
    Teşekkürler. Verdiğiniz bilgiler benim akvaryumumda aynen gözlenmekte. Tamamen tesadüf olmasına karşın ilk kez bu tür balıktan yavru alacağım. Sadece iki adet balık benim akvaruma az geliyor diye üzülüyordum. Şimdi bu kadar çok yavruyu ne yaparım bilmem. İnşallah yavrulara sağlıklı bir şekilde kavuşurum.
     
  6. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Dediğiniz gibi inşallah yavrularınızı sağlıklı bir şekilde yüzerken görürsünüz.

    Ayrıca balıklarınızı, yavruların gelişimini fotoğraflayıp bizlerle paylaşırsanızda memnun oluruz :)

    Saygılar.
     
  7. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Türker Bey; paylaşım için teşekkürler. Bu tür cichlidlerin çiftleşmeden hemen önce öpüşmeleri veya birbirlerinin ağızlarını ısırması çok ilginç. Ancak bunun sonrası iki balığında dudaklarının haşat olması işi biraz bozuyor ancak onların bir adeti olsa gerek.
     

Sayfayı Paylaş