1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Toplu Balık Ölümü

Başlığı 'Malawi Cichlid Forumu' kategorisinde turqer tarafından 15 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    220 litrelik malawi akvaryumumda ( göremediğim var mı bilmiyorum ) 9. sarı prenses yavrusu öldü 3 saat içerisinde. Boyları 2,5 cm ile 6cm arasında değişiyor. Beni daha çok korkutan durum ise 10-12 cm'lik balıklarımı sağ sola yatarak yüzmelerini görmem oldu.
    Babam dış filtreyi temizlemiş ve su değişimi yapmış. Su değişimi %40 civarı diyebilirim. Filtre temizliği ve su değişimi her zaman ki gibi yapılmış. Dış filtrenin sadece elyafı değişmiş. O da suda bir kaç sefer durulanarak yerleştirilmiş. Filtre temizliği akvaryumun kendi suyuyla yapılmıyordu. Yine akvaryumda alınan suyla yapılmamış.
    Su direk olarak musluktan alınan su her zaman ki gibi. Sıcaklık 27 derecede sabitti. Su değişimi sırasında 23-24 dereceye kadar indiğini tahmin ediyorum. Ben akvaryuma baktığımda 25 dereceydi. Şuan 27 derece oldu su. Ama balıklardan bazıları yan yatmaya, ani hareketler yapmaya başladı. Hatta bir tanesi daha ölmek üzere. Ne yapacağımı şaşırdım :(

    Lütfen bir şeyler önerin. Daha fazla balık kaybetmek istemiyorum. İlk defa başıma geliyor zaten...
     
  2. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Tabirim doğru olur mu bilmiyorum ama balıklarım adeta sarhoş gibi. Dengede durmak için zorlanıyorlar sanki. Yarısından fazlasının solungaçlarının arkasında ki yüzgeçlerden biri çalışmıyor şuan için. Ayrıca Hepsinin dışkısı çok koyu bir renk. Gözlemlerimi aktarmak istedim.
    Durum daha kötüye gidiyor sanki ne yapmalıyım bilmiyorum :(
     
  3. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Türker, ne desem bilmiyorum ki? Ani ısı değişiklikleri balıkları şoka sokar. Babanız suyu yüksekten tazzikle boşalttıysa hava keselerine zarar vermiş olma ihtimali var. Şayet suyunuz bir depodan geliyorsa ve depoya kimyasal karıştıysa , zehirlenme vs. ihtimalleri var. Şimdi sorunun hangisinden kaynaklandığını söylemek imkansız. Benim aklıma gelen en iyi çözüm 5 litrelik bir pet içerisine temiz su koy ve balığının bir ikitanesini buraya at. Bakalım düzelme görebilecekmisin?
    Saygılar...
     
  4. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Balıklar şoka girse bile bu kadar etkili mi olur sonucu hocam? Bir balık daha öldü..
    Filtrede uzun süredir aktif karbon vardı..Temizleniyordu ama bir süredir değişmemişti. Ali Hocam'ında dediği gibi salınım yapmış olabilir.

    Bilmiyorum doğrumu yaptım ama aktif karbonu filtreden çıkardım. Şimdi ısı değişimi olmadan su değişimi ( ne kadar ) doğru olur mu?
     
  5. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Aktif karbon olayını, ilk mesajında atlamışsın! Ama önerim hala geçerli. Zaten o öneriyi yaparken toksit zehirlenme ihtimalini düşünerek söylemiştim. Şu an için en büyük ihtimal aktif karbon! ve ona bağlı olarak oluşan nitrit yada nitrat zehirlenmesi. Evde kaya tuzun varsa 10 litreye bir tatlı kaşığı gelecek şekilde(çok kaba bir hesaplama) tuz ekle. Ama önerim tuzu direk olarak akvaryuma atma ve önce bir bardak içinde sıcak suda erit ve neredeyse damla damla olacak şekilde suya ilave et. Bu arada aqutan yada muadili bir ürün elinde varsa mutlaka ondan da ekle. Gelişmelerden bizide haberdar edersen sevinirim!
    Saygılar...
     
  6. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Şuan su değişimi yapmıyorum. Bahsettiğiniz şekilde kaya tuzu ilave ediyorum akvaryuma hocam. İnşallah sonuç alırım.
    Aqutan ekledim suya .
     
  7. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Hocam kaya tuzunu söylediğiniz şekilde ekleyeli yarım saatten biraz fazla oldu. Balıklar kayaların arasına saklanıyorlar şimdi. İki tane damızlık dişi sarı prensesimin solungaçları hızlı çalışıyor. Ayrıca dediğim gibi düz durmakta zorlanıyorlar zaman zaman. Ama 1 saattir ölüm olmadı.

    Ayrıca ölümleri farkettikten hemen sonra dediğiniz gibi balıklardan 1-2 tanesini ayırmıştım ama maalesef öldüler..
    Bu aşamadan sonra ne yapmam gerekiyor? Bu gece su değişimi yapmalı mıyım?
     
  8. akvaryumcumurat

    akvaryumcumurat

    Mesajlar:
    17
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Türker geçmiş olsun. Kullanılan bazı elyaflar suya toksin bırakmaktadır. Bunun tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Ancak orjinal akvaryumlar için imal edilmiş elyaflarda da bu sorun zaman zaman görülüyor. Aynı semptomlara başka bir arkadaşta görmüştüm. Bunu da değerlendirmeni öneririm.
     
  9. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Sağolun Murat Hocam. Elyafı uzun süredir kullanıyorum. Yani aynı marka, değişiklik yapmadım.
    Şuan daha iyi diyebilirim. Balıklar daha hareketliler. İnşallah tamamen düzelir. Üzücü bir tecrübe oldu benim için. 10 belki 1-2 tane daha fazla balığımı kaybettim :(

    Saygılarımla...
     
  10. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Türker %40'lık bir dip çekimi ve yeni su takviyesinin yerinde olacağı kanaatindeyim. İnşallah bundan sonrası balık kaybı yaşamazsın. Gelişmeleri merakla bekliyorum, haberdar edersen sevinirim...
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...
     
  11. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Türker Bey,

    Geçmiş olsun. Anlatılanlara göre bence bu bir zehirlenme sorunu. Balıkların hızlı hızlı nefes almaları da bundan dolayı. %40 dip çekimi yapılırken atbanla fazla oynanmış ise dipdeki nitrat suyun geneline yayılarak akvaryumda bi anda nitrat patlaması meydana gelebilir. Bu da doğal olarak balıkların zehirlenerek ölmelerine yol açar.

    Kanatimce, bu ve bunun gibi durumlarda

    1.) Suya bol oksijen vererek havalandırmak ve
    2.) %40 olmasada %25 kadar su değişimine gitmek. Bu yeni eklenen suyunda tarifine uygun bir şekilde aquatan ile en az dört saat dinlendirilmiş ve ısı dengesi sağlanmış su ile yapılması lazımdır.

    Saygılar
     
  12. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Konuyu şu anda, yada daha sonra okuyacak arkadaşlara yol gösterici olabilmesi adına;
    Aktif karbon sudaki ağır metal vs. şeyleri bir süre tutar ve daha sonrasında (gözenekleri dolduğunda) geri salmaya başlar. Özellikle dış filtre temizliğinden sonra tam tersi gelecek şekilde (180 derece) çevirirsek tuttuğu bütün parçacıkları olduğu gibi geri bırakacaktır. Bunun da bize getirisi nitrat patlaması olacaktır. Bu yüzden aktif karbon yeni kurulan akvaryumlar ve ilaç kullanımı sonrasında önerilmektedir.
    Saygılar, keyifli paylaşımlar.
     
  13. MR_EREN

    MR_EREN

    Mesajlar:
    145
    İsim:
    Eren Eroğlu
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Türker s.p falan beslemedim bilmiyorum ama sana tek 2 sorum olacak...

    1-) %40 'lık su değişimi, direkt çeşmeden alınan suyla mı yapıldı ?
    2-) Su en son ne zaman değişmişti. 3-4 ay önce değil mi ?

    Eğer bu iki soruya cavabın evet ise nedeni belli :
    İçindeki ağır metallerin oturmadığı ve bu nedenle su dengesinin idealleşmediği çeşme suyunun klasik zararı. Ayrıca akvaryum suyunun 3-4 ay'dır bu denli değişmemesinden ötürü, balıkların ağır metal dolu olduğu su da birden bire şaşalayıp ölmesi...
     
  14. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Türker kardeşim çok üzüldüm.Tüm yorumlara katılıyorum.
    Eren çok iyi konuya değinmiş bende cevabını bekliyorum.
    Bu arada akvaryuma hangi aksesuarı veya bir şeyi eklerken hayatta direk eklemem.Büyük bi kabın içine bolca kaya tuzu ve sıcak su ilave edererek en az 1 gün bekletirim.
    En büyük hatan ise dış filtrenin akvaryumdan alınan su ile değilde direkt çeşme suyuyla yapman olmuş.
    Önceden belkide şansından sudaki klor ve ağır metallar azdı.
     
  15. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Tamer Hocam, dediklerinizi bilmeyerekte olsa aynen yaptım. Ama Mehmet Hocam'ın önerdiği kaya tuzu işleminden sonra yaptım. Şuan çok daha iyi durumdayım. 1 balık daha öldü ama üzerinde yara vardı. Balıklar ilk etkilendiklerinde hızlı hareket ediyordular zaman zaman sanırım birbirlerine vurdular. Bu darbenin de balığın ölümünde rol oynadığını düşünüyorum.

    Eren Hocam evet değişim direkt çeşmeden alınan suyla yapıldı ama 1 senedir her su değişimi bu şekilde oluyordu. En son suyu 1 ay önce değiştirmiştim. Ayda bir değiştiriyorum zaten. Her zamankinden farklı bir şey olmadı değişimde.

    Şuan akvaryumda ki balıklar iyi durumda. İki tane damızlık dişi çok etkilenmişti, sadece onları tedbir amaçlı ayrı bir yere ayırdım. Onların durumuda son derece iyi şuan. Akvaryumda tekrar %25 su değişimine gitmek istiyorum ama dinlenmiş olarak %15 lik su var şuan. Eksiği musluktan tamamlasam sorun olur mu acaba? Aquatanı ihmal etmiyorum elbette.

    Saygılarımla...
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Geçmiş olsun Türker.
    Toplu ölüm benim gözümde her zaman hobinin en zor yanı olmuştur. Bu konu üzerine yapılan yorumların nerdeyse tamamı doğrudur. Çünkü olabilecek bir çok sebebi vardır. Bu açıdan yapılan yorumlar hep doğrudur, fakat sebebin ne olduğu hiç bir zaman kolay kolay anlaşılamaz.

    Ben hiç yaşamadım, ancak böyle bir durum üzerine bir yazım vardı bulamadım. Bulsam paylaşcaktım.
    Açık konuşmak gerekirse, ben oturup balıkların ölümünü izlemem. Tuhaflık hissediğimde, bir kaç tane balık bir arada öldüğünde, yapacağım işlem bellidir. Suyun % 80-90 cıvarını damacana veya kaynak suyu satılan yerlerden alacağım su ile eski suyu değişmektir. Bir balık ne ilaç kullanılırsa kullanılsın, asla hastalandığı suda iyileşemez.
    Saygılar...
     
  17. MR_EREN

    MR_EREN

    Mesajlar:
    145
    İsim:
    Eren Eroğlu
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Ah be Türker, şu an sularda ağır metaller tavan yaptı biliyor musun ?

    Bak ben Fethiye'de yaşıyorum. Bizim buranın suları şaşal suyu gibidir. Tek sorunu hafif kireçlidir ama kireç oranı da sizin oralardaki gibi yüksek değildir...

    Dün 100 x 40 h x 30 akvaryumu kurdum. Suyu doldurdum çeşmeden, sonra taktım Atman iç filtreyi, 24 saat boyunca suyun oturmasını bekledim.
    Her neyse, bugün balıkları koyacaktım akvaryuma sonra düşündüm : "Ulen oğlum sudaki metaller daha oturmadıysa ne yapcan. Git en iyisi 2 lepistes al öyle dene suyu" dedim. Gittim 2 lepistes aldım, üzerine bir de kendi akvaryumumdaki gözden çıkardığım lepistesi koydum.

    Sonuç düşündüğüm gibi oldu :
    Balıkların feleği şaştı...

    Annem sonra o dişilerden birisi hamile diye yavruluğa koyup, yavruların olduğu akvaryuma almış. Balığa baktım düzelmiş.
    Niye ?
    O akvaryumun suyu 1 aydır değişmedi, bakteri oranı tam, ağır metal yok.

    Diğer 2 lepistes ise gidici gibi...

    Özetle, sularda şu an ağır metal oranı çok fazla. Çünkü yeni sular gelmiyor, yani yağmur yağmıyor. Topraktaki maddeler de devamlı salınım yapıp suya ağır metal karıştırıyor...
     
  18. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Geçmiş olsun.

    Yerinde olsam akvaryumdaki suyu komple değiştiririm.Ve içindeki her türlü malzemeyi çok iyi dezenfekte edip yeniden kurarım.Çevrende aynı tür balık besleyen arkadaşların varsa balıklarını birkaç günlüğüne misafir etsinler.Sen de bu arada akvaryum olayını halledersin.Eger orada balıklar rahat ve keyifli ise balıkları geri almadan 1-2 gün önce o akvaryumdan 4-5 lt kadar su alıp kendi akvaryumuna eklersin.

    Temel Abinin dediği gibi , hastalıgın görüldüğü akvaryumda ilaç tedavisi başarılı olamıyor.Hala sorunlu balık varsa onları ayrı akvaryumda tedavi etmeni öneririm.Bazen aşırı ilaç kullanımı sağlam balıklarıda etkiliyor, akvaryumda biyolojik döndügüyüde çökertiyor.

    Bu arada şunuda paylaşmak istiyorum.Akvaryum dükkanında bir tank var.Sürekli oraya yeni su ekleniyor.Biz herhangi bir hasta balık gördüğümüzde balıgı o tanka koyuyoruz.Ve balık türü ne olursa olsun o balık orada iyileşiyor.Suyun sürekli tazelenmesinden midir bilmem ama %80 balık kurtuluyor.
     
  19. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Sizlerin sayesinde bu kadarla atlattık en azından. Daha kötüsü de olabilirdi. Benim için gerçekten çok üzücüde olsa büyük bir tecrübe oldu. Yol yordam gösterici bir başlık olduğuna da inanıyorum.

    Şuan %25 su değişimi daha yapıyorum. Dinlenmiş suyumu ve evde ne kadar içme suyu varsa hepsini kullanıyorum.
    Bu akşamlık sadece bu kadar yapabiliyorum. Şuan sorun yok gibi görünüyor. 100 litrelik yavru akvaryumum da var. Yarından sonra dediğiniz gibi yapıcam Can Hocam. Yani yapmayı düşünüyorum. Sadece yavruları elden çıkarmam ya da geçici bi yer bulmam gerekiyor. O da sorun olmayacak sanırım..Suyu tamamı damacana suyu olacak. İnşallah rahat uyuyabileceğim 1-2 gün sonra.

    Bir noktaya değinmek istiyorum ayrıca. Dişi sarı prenseslerin hepsi sersemleşirken, erkek olanlara ( erkek yavrulara bile ) pek etki etmedi gözlemlediğim kadarıyla. Ayrıca bir sarı imparator çiftim de var bu akvaryumda. Onların ikiside hiç etkilenmedi desem yalan olmaz...

    Bana yardım eden. Bilgisini, tecrübesini esirgemeyen herkese can-ı gönülden tekrar tekrar teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız...

    Saygılarımla...
     
  20. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Can Bey,

    Merhaba. Bakteriyel bir sorun yokken herşeyin dezenfekte edilmesinin gereğini anlayamadım. Mesele suyun bileşiğindeyse suyu kısmi değişime tabi tutarak eski suyu seyreltmek yeterli olduğu kanatindeyim.

    Saygılar
     

Sayfayı Paylaş