1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Toplu Balık Ölümü

Başlığı 'Malawi Cichlid Forumu' kategorisinde turqer tarafından 15 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Merhaba Tamer Abi,

    Ben toplu ölümlerin yaşandıgı bir akvaryumda sebeb ne olursa olsun sistemin komple en baştan kurulması taraftarıyım.
     
  2. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Bu gibi durumlar oldukça üzücü ..Keşke hiç yaşanmasa ama yaşandığında yapılacak belirli şeyler var..
    Öncelikle bu sorunun sudan kaynaklanmadığına inanıyorum..Su ile ilgili sorundan kaynaklanıyor derseniz tamam derim ama..Su aşırı derecede tazyikle verilmişse,yada aşırı derecede soğuksa toplu yada yavaş ölümler olması konusunda hemfikir olurum..Ama suyun değerleri her nekaadar fazla metal taşısada ,değişen su miktarının %30 u geçmediği düşünülürsa kalan %70 oranın ölümler yaratacak kadar etkileneceğine inanmıyorum...Heleki Istanbul'da..Ankara veya İzmir deseniz belki yine olabilir derdim ama Istanbul bu 3 il arasında suyu en uygun olan ildir.
    Ben sorunun su ile kısmında dediğim gibi sadece tazyik ve soğukluk ile ölüm yarattığını düşünüyorum.
    Diğer etkilere gelince;En önemli etken filtre içindeki aktif karbonun tepkimeye uğraması ve zehirlenmelere yol açması..Aktif karbon bir defada direkt salınım yaparak suya karışmaz,yavaş yavaş suyla karışır..Muhtemelen ilk ölen balıklar filtre çıkış ve emiş borusuna yakın yerde ölmüşlerdir..Daha sonra tüm akvaryumu karbonun kaplaması nedeni ile diğer kısımlarada sıçramıştır ölümler..Yapılan müdahaleler ,aquatan eklemeler,su değişimi bu etkiyi azalttığı içinde ölümler durmuş fakat bu zehri içine azda olsa almış olan balıklardansa zayıf yapılı dirençsiz olanlar daha sonradan ölmüştür.
    Bu tip durumlar için üreticilerde genelde vardır ama ,her akvaristin bir bidonda veya yedek akvaryumda illaki ısısı dahi aynı oranda olacak yedek suyu olmalı..Üretim yıllarımda bu tip olaylarda aaa..ç.Neden oldu acaba diye sormadan,kendi kendime..hemen akvaryumdaki önce küçükler olmak kaydıyla balıkları yedek tanka taşırdım..Ölümlerin artması engellendiği gibi ana tankın 1-2 güne yayılan bakım ve hata tespitinide sağlamış olurdum..
    Umarım balıklarınız düzeliyor ve sorunu aşıyorsunuzdur Türker bey..
    Yukarıda ilaçlama,dezenfekte,su değişimi gibi gerekli müdahaleleri arkadaşlarım anlattığından ben o konulara girmek istemedim..Sadece akvaryum ile uğraşan dostların eksik gördüğüm yedek su haznesi veya akvaryuma dikkat çektim..Umarım sizde değerlendirirsiniz.
    Saygılarımla.
     
  3. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Verdiğiniz bilgiler için sizede teşekkür ederim Murat Hocam. Sorunu büyük oranda aştım diyebilirim. Balıklar yeme hala ilgisiz ama az da olsa yemeye başladılar. Rahatlar hissettiğim ve gördüğüm kadarıyla.

    Yukarıda alıntıladığım kısımdan şüpheniz olmasın. Güzel fikirlerinizi, tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Sonuçta bilgi birikimli bir şekilde ilerliyor. Mesajlarınızın bana çok şey kattığından da şüpheniz olmasın.

    Saygılarımla...
     
  4. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Türker bey konuya biraz geç katıldım.

    Son mesajınızda bi kaç yanlış var. :

    1-) Ayda bir su değişimi.
    2-)çeşmeden alınan suyla su değişimi
    3-)Yine bir su değişimi isteği yapmanız.

    Aslında sorun yukarıdaki cevaplar gibi basit.Ayda bir su değişimi az.Dip çekimi aletleri var.Kum pipeti.Sizdede ondan var sanırım.Onunla haftada bir suyun 4/1'ini yani %25'ini değiştirmelisiniz.Hangi balık türü için olursa olsun su değişimi haftada bir olmalı ve 4/1 oranında su değiştirilmeli.Değiştirdiğiniz suyu bir bidona koyun.1 gün dinlensin içindeki nitrat v.b gitsin.İçinde motor çalıştırırsanız iyi olur.Ama çalıştırmasanızda olur.

    Yine bir su değişimi yapayım demişsiniz.Mantıklı bir istek ama bir süre yani 1 hafta kadar bekleyin.Balıklar zaten şoka girmiş.İyice şoka sokmayın.Ölebilirler yine1 haftada bekleyin sonra bidaha yapın.

    Balıklarınıza üzüldüm.Geçmiş olsun
     
  5. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Oooo.Konu 2 sayfaymış.Bende 1 sayfa diye mesaj attım.Oysa benim dediklerimin aynıları varmış :D Yaptığım rahatsızlıktan dolayı özür diliyorum :D :D :D
     
  6. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Fazla değilmi Emre bey haftada 1 ? :bilmem:
     
  7. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Bu olay tankın hacmine ve balık sayısına göre değişir.Öğreğin astronot veya natterinin bulundugu bir tankta yem olarakta tavuk,et vb kullanılıyorsa en az 1 haftada bir değişim yapılmalıdır.Bu olay dış filtre ile de alakalıdır.Yetersiz dış filtrelerin oldugu tanklarda düzensiz dip çekimleri toplu balık ölümlerini beraberinde getirebilir.Sonuç olarak 1 haftada olmasa bile en azından 15-20 günde bir akvaryumun 1/5i şeklinde dip çekimi yapılmalıdır.
     
  8. seyyaHH

    seyyaHH

    Mesajlar:
    129
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    KÖKSAL YILDIRIM
    Ynt: Toplu Balık Ölümü

    Geçmiş olsun umarım sorunu tamamen atlatmışsınızdır. su deyişimleri ve temizlik olayı balıklar için çok önemli dengelerinin azda olsa bozulması onları perişan ediyor. hobiye yeni başlayan yada daha tecrübe kazanmamış arkadaşların büyük ders alması bi konu bence.
     

Sayfayı Paylaş