1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Torf topçukları-Bitkili akvaryumlara

Başlığı 'Akvaryum ve Dekor Yapımı' kategorisinde Sezer Çınaroğlu tarafından 7 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. Arkadaşlar bazı arkadaşlardan duyduklarımı birleştirerek ve kendi katkı ve tecrübelerimi de ekleyerek bitki akvaryumu için yararlı olduğunu gördüğüm bir seçenek sunmak istedim.

BİTKİLİ AKVARYUMDA TORF TOPÇUKLARI

MALZEMELER

Torf
    Su
    Bardak
    İp
    Bayan çorabı veya onun işini görecek tüle benzer bir madde.

YAPIM AŞAMASI

Bir kaba torf koyulur.
    Torfun üstüne kaynama sıcaklığında su koyulur.
    Mümkünse kaloriferin üstünde olmadı sıcak bir yerde bir tam gün bekletilir.
    Beklemiş olan torf daha sonra bayan çorabı veya türevi madde içine konularak küçük topçuklar yapılır ve ağzı sıkıca bağlanır.

AÇIKLAMALAR

Sıcak su konulmasının sebebi torfun içindeki bol miktardaki havanın çıkması ve torfun çürümesini hızlandırmaktır.
    Yapılan topçukların çapının en fazla 2-3 cm. olması daha uygun olacaktır.
    Yapılan topçuklar akvaryum kumunun yüzeyden 4-5 cm. altına gömülürse daha iyi sonuç alınacaktır.
    Havanın torftan çıkmasının kökler için daha iyi olacağını düşündüm.
    5 litre başına 1 topçuk uygun olacaktır.

AVANTAJLARI

Bitkilerin, özellikle köklü bitkilerin, özellikle de sazların büyümesine çok katkısı olduğunu gördüm. (Köklerini topçuğa sarmış olanlar daha iriydi ve daha çok sürgün vermişti.)
    Kökleri bazikleştiren bazı taban malzemelerine (midye kırığı vb.) karşı ph bakımından tampon olabilir.
    Akvaryum tabanı torfun yayılarak kirlenmesi önleniyor.

DEZAVANTAJLARI

Sanırım metabolizma artışından mıdır nedir gübre ihtiyaçları arttı bitkilerin.

Umarım beğenirsiniz ve işinize yarar. Ben şahsen denedim, gördüm. İşe cidden yarıyor.

Saygılar...

2. h.resad

h.resad

Ynt: Torf topçukları-Bitkili akvaryumlara

Ben Azeri olduğum icin TORF'un anlamını bilemedim. Anlatırsanız çok sevinirim.

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Torfu size şöyle tarif edeyim. Sulak alanlarda yetişen bitkilerin çürümesi, ağaç yapraklarının dallarının bu sulara (Göller,nehirler, bataklıklar vs) düşerek çürümesi ile uzun yıllar sonında oluşan birtoprak türüdür.

Torfun akvaryumlarda ph düşürücü bir özelliği vardır.

4. h.resad

h.resad

Teşekkür ederim. Şimdi anladım.Torf ne demek?

5. taygun

taygun Guest

Sezer Bey,

Merhaba. Bu sıcak su işi benim pek aklıma yatmadı. Bunun teknik bir açıklaması var mı yoksa kulaktan dolma bir bilgi mi?

Sırf içindeki hava çıksın diye sıcak suya koyup onu haşlamak ban makul gelmedi.

Saygılar

Sayfayı Paylaş