1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Trıdacna ve Bubble Coral

Başlığı 'Tridacna ve Diğer Yumuşakçalar' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz tarakları olarak bilinir. Kızıl denizde görülen bu tür, genellikle sığ sularda bulunur. Bazıları o kadar çok kıyıya da bulunur ki hava ile temas bile ederler. Sığ suları mümkün olan en fazla ışık için seçerler. Genel olarak 20 metre derinliklerde yaşayabilirler. Yeterli ışık sağlanamaz ise çok hızlı renk kaybına uğrarlar. Işık koşulları düzeltilmez ise önce kendi rengi olan kahverengini alır ve ardından kaçınılmaz son olan ölüm gelir. Renk kaybı genel olarak ağarma olarak adlandırılır. Metal halide altında dahi, renk ağarması görülebilmektedir. Işık koşulları yeterli olsa bile, iyodin eksikliğinden yine aynı son gerçekleşir. İyodin bu canlı için önemli bir elementtir. Şaşırtıcı şekilde uzun ömürleri vardır, yüz yıldan fazla yaşayan türleri mevcuttur.

    tridacna.jpg

    Özellikle asya mutfağında önemli bir yeri olması bizim açımızdan gerçekten şaşırtıcı bir durum. Fiyatları bu kadar yüksek olan bir canlının, rahatca gıda olarak tüketilmesi bizi şaşırtsada bölge farkı bu durumu ortaya çıkarmaktadır.
    Kabuklarının süs eşyası olarak kullanılması yine avlanma sebeblerinden biri.
    Son zamanlarda koruma altına alınması akvaryumcularda az görünmesine sebeb olmaktadır. Fiyatları bu yüzden pahalıdır.

    Yaklaşık olarak 10 cm büyüyen türünden, bir buçuk metre boya ulaşanları vardır. Akvaryumlarda dikkat edilmesi gereken noktaların başında, tabana tutundukları fibriler bağlarının kopmaması, zarar görmemesidir. Aksi halde bu tutunmayı sağlayan fibrililerin yırtılması genç tridacnaların ölüm sebebi olabilir.

    Bubble Coral:

    Reef akvaryumlarını izleyenlerin ilk dikkatini bu canlı çeker. İsmini görünümünden alan Buble Coral, balaona benzeyen görüntüsünü etkileyici hatları ile tamamlar. Renkleri genellikle kahverengi, gri, ten rengi ve beyazdır. Bazen yeşilin değişik tonları ve pempe tonlarıda görülebilmektedir. İskelet yapısı kalsiyum karbonattan oluşur. Genelde bulundukları bölgeler, Hint Okyanusu, Kızıldeniz, Pasifik Okyanusu, ve Avusturalya etrafındaki suların gölge bölgeleridir. Bulanık suları tercih etmeleri ise dikkat çekici bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. En sık görünen türü Plerogyra Sinuosa'dır. Büyük balonları olan bu türün özelliği, balonların üzerinde küçük çıkıntılar olmasıdır. Balonları daha güçlü ve dayanıklıdır.Bu mercanların tentakülleri arasında bazı küçük tür karides ve yengeçler barınır.

    bubble coral bakımı.jpg

    Akvaryumda bakım:

    Bütün türlerinin bakımı aynıdır. Bakım zorlukları orta zorluktadır. Kullanılacak ışık orta derecede olmalıdır. Ancak reef akvaryumlarında sürekli güçlü aydınlatma kullanıldığından, dekorun ışık az alan bölgelerine koyulmalıdır. Ancak hassas yapıları itibari ile üzerine kaya düşmemesi için gerekli önlem alınmalıdır. Yerine alıştığında çok güzel gelişme göstermekteler. İyi bir alışmadan sontra balon capı 5 cm olabilir. Benim beslemiş olduğum bu omurgasız gerçekten akvaryuma güzel görüntü katmaktaydı. Büyük melek balıklarının hepsi vurmasada, İmparator angel yem olarak görmediği halde balonlarını vurarak patlattığına şahit oldum ve çıkarmak zorunda kaldım. Derin sulardan çıkarılan türlerinin adaptasyonu çok daha zor oluyor. Ancak öğrenmenin zor olduğu bir konu olarak karşımıza çıkmakta ve işimiz şansa kalmaktadır. Tıpkı anemonlar gibi fotosentez yaparak beslenirler. Balon uclarının altında güçlü ısırgan kollarını gün boyunca saklar. Geceleri ise bu kollar sayesinde plakton ve larvaları toplayarak beslenmeye devam eder. Isırkan ve yakıcı kolları diğer mercanlara zarar verebilir, aşırı rahatsız edilmeleri halinde suya toksit madde bırakabilirler. Bu açıdan en uygun yer seçilmelidir. Düzenli olarak kalsiyum, stronyum ve iyodin takviyesi sağlıklı bir gelişme için şarttır. Ben bu elementleri eklemesemde canlım son derece sağlıklı gelişiyordu. Bunun sebebi aşırı tüketim yapacak başka omurgasızlar bulunmayışındandı. Sadece su değişimleri ile akvaryuma kazandırılan elementler yeterli geliyordu. Bubble Coral dışarıdan beslemeye gerek bırakmayan omurgasızlardandır. Bu açıdan bakım kolaylığı sağlamaktadır. Hızlı büyüyen türleri akvaryumda kolayca çoğaltılabilmektedir. Tomurcuklar ana iskeletten kırılarak ayrılabilir. Açığa çıkan parçalar süper yapıştırıcılar ile mercan taşlarına yapıştırılabilir.
    Satın almak:
    Balonları hasarlı olmamalı, balonlar iyice şişmiş olmalı ve balon uçları iskeletten ayrılmış olmalıdır. Eğer bir şekilde bu hasarları almış veya hastalanmış canlılarınızı, ışık kaynağından bir süre uzak tutarak kendilerini toparlamaları sağlabilir.

    Mushroom Anemonlar:

    Mushroom anemone ile yakın akrabadır.Sert iskelete sahip olmayıp,yumuşak yapılıdır.Bu canlılar boyut olarak çok çeşitli olabilir.Bazıları birkaç santimetreden fazla büyüyemezken,bazıları 30-40 santimetreye kadar büyüyebilir.mushroom en kolay bakılabilen tuzlu su canlılarındandır.Başlangıç için en iyi seçenektir.

    Anemon:

    Anemonlar deniz akvaryumlarında şekilleriyle en çok tercih edilen canlılar arasında gelir.Tercih sebebi soytarı balığı ile gerçekleştirdiği ortak yaşam şeklidir.Oysa anemonlar soytarılara bağımlı değildir.Yüksek ışık altında zooxanthellae denilen deniz algleriyle ortak yaşam sürerler.Bu yüzden yüksek ışığa ve oturmuş suya ihtiyaç duyarlar.Tecrübesi olmayan hobiciler biraz sabırlı olmalıdır.

    Düğme polipleri:

    Renkleri,görünümleri ve yaşam standartlarının kolay sağlanabilirliği nedeniyle resif akvaryumlarında sık sık görünen canlılardır.Yeşil,sarı,pembe,kırmızı gibi renkleri mevcuttur.Bakımı kolay türler arasındadır.Sadece ışık ile beslene bilecek olmasına rağmen arasıra artemia verilebilir.Akvaryumlarda kolay çoğalabilen bir türdür.Keskin akıntı yerine değişken dolaylı akıntıdan hoşlanırlar.
     
    Pennywise bunu beğendi.
  2. samurai

    samurai

    Mesajlar:
    57
    Yer:
    İstanbul / Beylikdüzü
    İsim:
    Metin Öztürk
    Bubble Coral, Trıdacna ve bazı

    Bilgilendirici açıklama için teşekkürler...
     

Sayfayı Paylaş