1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tropheus hakkında herşey

Başlığı 'Tanganyika Balıkları Forum' kategorisinde james_34 tarafından 30 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Tropheus

    Tropheusların bilinen sekiz türü vardır.Bunlar; T.Moorii , T. Annectens , T.Duboisi , T. Brichardi , T. Sp Black , T. Sp red , T. Sp ikola ve T. Sp. Mpimbwedir.
    Tropheuslar Tanganyika Gölünde yaşarlar.Tanganyika gölünden kısaca bahsedecek olursak, Tanganyika Gölü Afrika kıtasının 2. büyük gölüdür.Tanganyika Gölünü doğuda Tanzanya , batıda Kongo(zaire) , kuzeydoğusunda Brundi , güneyinde ise Zambiya çevreler.Gölde suyun ısısı ortalama 26-27 derecedir.Suyun Ph 8.5-9.4 , Kh 12-18 , Gh 7-11 iletkenlik ise 600ms’dir.

    Tropheus Genel Özellikleri

    Tropheusların büyük kısmı doğada gölün yüzeyine yakın kayalık bölgelerde sürüler halinde beslenirler. Tropheuslar, Herbıvorous(otçul) balıklardır.Bu nedenle çok sayıda dişe sahiptirler.Bağırsak sistemleri çok uzundur ve mide gibi organları yoktur.Tropheuslar arasında sosyal hiyerarşi ve birbirileri arasındaki etkileşim vardır.Tüm Tropheus türleri ağızda kuluçka yaparlar.

    Tropheus türünde Beslenme

    Tropheuslar, Herbıvorous(otçul) balıklardır.Bu nedenle bu balıklar bitkisel yem ile beslenmelidirler.Eğer protein ağırlıklı yemler ile beslenirlerse “Bloat” hastalığına yakalanma riskleri ortaya çıkar.Kısaca Bloat hastalığı belirtileri;
    -İştah azalması (1.durum)
    -Karın bölgesinde anormal şişkinlikler (2.durum)
    -Sık nefes alıp verme
    -Diğer balıklardan kendini soyutlama
    -Tankın dibine çökme ya da su yüzeyinin yakın bölgelerinde uzun süre ile durma
    -Anüs etrafında oluşan kızarıklar ( hastalığın ilerlemiş safhasındaki durum)


    Bloat hastalıgının nedenleri;

    àStres , uzun süreli devam eden kötü su koşullarından oluşabilir..Su şartlarının bozuk olmasının nedenleri; seyrek olarak yapılan su değişimleri yetersiz havalandırma ve aşırı yemlemedir.Bu nedenler sonucunda suda nitrat artışı olur.Stresin başka sebebleri ; balığı yakalamak-nakletmek dengesiz su değişimleri ve tanktaki diğer balıklardan saklanması için yeterli alan olmamasıdır.

    à Yanlış Beslenme Diyeti , Tropheuslar uzun bağırsak yapılarına sahiptirler.Bu yüzden yedikleri besinleri sindirimleri biraz zaman alır. Yanlış sindirim ve dışkılama balığın bağırsak duvarına zarar verebilir balığı strese sokabilir.Tropheuslara asla yüksek oranda protein içeren ( kankurdu gibi ) ya da et içerikli pul yemler ile beslenmemelidir.

    Tedavi:

    İlk olarak Bloata yakalanmış olan Tropheusunuz için bir karantina akvaryumu hazırlayın.Bu akvaryumda iç filtre veya dış filtre kullanmayın.Sadece hava vermeniz yeterli olacaktır.Suya bol oksijen vermeyi unutmayın.İlaç olarak Flagly ve kaya tuzu kullanın.Tedavinin birinci gününde herhangi bir su değişimi yapmayın.İkinci günü 1/3 su değişimi ve çok az flagly takviyesi yapın.Tedavi süresince Bemiks vitamin takviyeside olumlu bir olay olacaktır.3. , 4. , yani bir haftalık tedavi boyunca 1/3 su değişimi ve az miktarda Flagly ekleyin.Bu zaman doğrultusunda 2. gün sonu balıgınıza çok az yem verin.Umarım troplarınız bu lanet hastalığa yakalanmaz.Bunu engellemek sizin elinizde düzenli dip çekimleri ve bu çekimler sonunda ekleyeceğiniz kaya tuzu , bitkisel yemleme ve iyi bir filtreleme ile hastalıga yakalanma şansını en aza indirmiş olursunuz.



    Tropheuslara verilebilecek yem örnekleri olarak; Tropical Spiruluna Granulat , Sera Flora , Sera granugrenn , Nls vb yemler olabilir.Kısacası bitkisel olması yeterlidir.
    Tropheuslara az ve sık aralıklar ile yemleyin.Yem verme işlemi esnasında balıklarınızı gözlemleyin yem yemeyen balıgınızda bloat şüphesi olabilir.Tabiki ergin ,damızlık bir dişi yumurta tutuyorsa agzında bu nedenlede yem yemiyor olabilir.
    Tropheus yavrularına yemleri ufalayarak verin.Yavru troplara günde 3-4 öğün erişkin troplara ise günde 2 öğün yeterli olacaktır.Günlük öğünlerde çeşitli yemler kullanmanız balıklarınız için olumlu olacaktır.Yani sabah a yemi akşam b yemi gibi.Bloat riskine karşı balıklarınızı haftanın belli bir günü aç bırakın.


    Tropheuslarda Cinsiyet

    Tropheuslarda kesin cinsiyet ayrımı anüs vent kontrolü ile olur.Bunun dışında kesin olmamakla beraber balıgınızın hal hareketlerinden genellikle erkek olup olmadığını anlayabilirsiniz.Aynı zamanda ve aynı boyda aldıgınız troplarınızda hızlı gelişim gösterip hızlı boy atanların erkek olma ihtimali yüksektir.



    Tropheuslarda Üreme

    Balıklarınızı düzgün ve doğru beslediğiniz takdirde , erkek ve dişi oranını tutturdugunuz takdirde , düzenli dip çekimleri yani su değerleri iyi tuttugunuz zaman tropheuslardan yavru alamama gibi bir olayınız olamaz.Tropheuslarda erkekler sürekli çiftleşme eğilimi gösterirler.Bu sebebten dolayı dişi sayınız ne kadar çoksa yavru alma şansınızda o kadar çok olur.Hem erkek birkaç dişiye baskı kurup yumurtaları attırmaz hem de dişinin formunu yakalama şansı daha çok olur.Bu sebebten dolayı erkek-dişi oranı bu türde çok ama çok önemlidir.Tropheus yumurtaları malawi cichlidlerine göre çok büyüktür.Büyük dişiler 20 adede kadar yumurtayı agızlarında muhafaza edebilirler.Üreme boyuna yeni gelmiş bir dişi 4-5 kez yumurtaları yutabilir.Zaman içinde yumurta tutmayı öğrenecektir.
    Tek tür beslemek yavru alma şansını artırır.Ayrıca çaprazlama riskinide azaltır.Ancak herhangi bir trop türü ile duboisi bakılabilir.Duboisiler sadece kendi aralarında ürerler.Ayrıca diğer troplara göre daha uysal balıklardır.





    Tropheus Akvaryumu için yapılması gerekenler;

    Tropheus türleri en az 10 balık ile bakılmalıdır.Troplarda koloni olayı aşırı önemlidir.Bu nedenle geniş hacimli tanklarda bu balıklar beslenmelidir.10 balık için en az 250lt gerekmektedir diyebilirim.Diğer cichlidlerde olduğu gibi tropheuslarda bol kaya veya mağara kullanılmalıdır.Basit olarak akvaryumda en az iki bölge yapmak gerekir.Sebebi baskın erkek bir bölgeyi sahiplenir ve o bölgeye kolay kolay balık sokmaz.Balıkların, Herbıvorous(otçul) olmaları sebebi ile düzenli ışıklandırma ile kaya veya camda yosun oluşması balıklar için bir besin kaynagı olacaktır.Kullanılacak kayaların düz olması önerilir.Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için.Balığı yaralama vs...​



    Yazının her hakkı saklıdır.Akvaryumportalı veya şahsımdan herhangi bir izin alınmadan kaynak gösterilse dahi kullanılamaz.Kullanıldığı takdirde gerekli yasal mercilere başvurulacaktır.Gerekli belge vs mevcuttur!Yazı ; bilgi,tecrübe ve derleme sonucu oluşmuştur.
     
    TencoMelih ve Oguzhan Aydin bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Tropheus hakkında herşey

    Güzel bir makale olmuş Can, ellerine emeğine sağlık.
    Bu türün akvaryum ortamına uygun olmadığı yönünde bazı düşünceler var. Sen ne düşünüyorsun ?

    Aslında kısmen bende katılmaktayım. Bir çok akvaristin, balıklarını kovaya doldurarak esnafa geri götürdüğüne şahit olmuşumdur. Bu türün akvaryumu bence çok büyük tutulmalıdır ve balık sayısının en az iki katı sığınak ve mağra oluşturulmalıdır. Yoksa gezinen bir tek balık görürsünüz. Diğer balıkları, ısıtıcının ve filtre borularına sığınmış olarak görmekten başka bir görsellik elde edemezsiniz. Elbette bu görüntünün ve tavırların olmadığını söyleyen akvaristler vardır, fakat malesef ya henüz tam hiyerarşi oturmamıştır, veya dişi yoktur, azdır. Eğer çok sağlıklı ve üremeye istekli bir akvaryumunuz varsa, bu görüntüler daha yakındır. Çok aydınlatıcı bir tecrübe yazısı olması dolayısı ile, sabit başlık yapılmıştır.

    Saygılar...
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  3. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Tropheus hakkında herşey

    Tabiki doğadaki ortamı yakalamak çok zor.Sadece bu tropheuslarda değil diğer türlerde de geçerli.Mesala discus:)Doğada nasıl bir ortamda yaşıyor.Çamur gibi su.Hobicilerin akvaryumunda nasıl bir ortamda besleniyor.

    Tropheuslar agresif türler.Diğer cichlidlere göre bence çok daha bölgeci ve saldırganlar.Bu sebebten dolayıda tek tür beslenmesi iyi olur.Ve mümkün olduğunca balıklar aynı anda alınmalıdır.Daha sonra eleme yapılmalıdır.Size şöyle bir örnek sunayım.Sadece duboisi beslerken(25adet) balıklar arasında kovalamaca minumum düzeydeydi.Ancak balık sayımı azaltıp 2e 8d bıraktıgım zaman balıklar arasında agresif davranışlar baş göstermeye başladı.Baskın erkek sürekli bir bölgeyi sahiplenip diğer balıkları ise sahiplenmediği bölgeye hapsetti.Bu sebeble de bu balıklar geniş hacimli akvaryumlarda bakılmalı.Yoksa baskın erkeğin saldırları ile kayıplar yaşanabilir.İlle de birkaç tür beslenmek istenirse Duboisi türü ile birbaşka tür beslenebilir.Ancak hem duboisi hem de diğer tür aynı anda alınmalıdır.Sonradan eklenen balıklarda her ne kadar dekor yeniden oluşturulursada akvaryumdaki huzur bazen sağlanamamaktadır.

    Tropheus zengin bir türdür.Tabiki ülkemizde kaç çeşit tropheus var orasıda ayrı bir muhamma.Ümit ederim yakın zamanda bu resimlerini paylaştıgım türlerden bir kısmı gelir de biz de bu güzelliklerden mahrum kalmayız.
     
    ibrahim özay ve TencoMelih bunu beğendi.
  4. mavihuzur

    mavihuzur

    Mesajlar:
    90
    Ynt: Tropheus hakkında herşey

    Bende çok sevmeme rağmen 300 litrelik tank ve uğraşılması,takip edilmesi gereken,bakılmasında eziyet olacağını düşündüğümden dolayı hiç cesaret edemedim.
    Ama hala içimde kalmıştır.Makale için teşekkürler.
     
  5. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Tropheus hakkında herşey

    Bence 300ltlik bir tankta 10 adetlik bir koloni olabilir.En azından hevesiniz gitmiş olur.Tabi kaya sayısını fazla tutmayın.Yani bir iki belirli bölge ile.Sudan fazla yememek lazım balıklar için.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  6. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Tropheus hakkında herşey

    Tebrikler Can Bey,

    Bu kadar resmi bir araya getirmek bile başarı. Tanganyika kıyılarındaki tüm tropheusları burada göstermiş oldunuz.

    Saygılar
     
  7. maroon_clown

    maroon_clown

    Mesajlar:
    42
    Ynt: Tropheus hakkında herşey

    Abi bu kadar Fotoğrafı bir araya getirmen büyük başarı, helal olsun sen bu işin uzmanı olmuşsun.
     
  8. sedat1907

    sedat1907

    Mesajlar:
    26
    Ynt: Tropheus hakkında herşey

    Son anda gördüm benım canavarları .Az kalsın üzülcektim.Ellerinize sağlık çok güzel olmuş.
     
  9. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Ynt: Tropheus hakkında herşey

    Selamlar.Gerçektende son derece güzel bir çalışma olmuş ellerinize vede zamanınıza sağlık.Ben tropheusları tatlı su akvaryumunda son nokta olarak görüyorum zira kendimde 7 adet ikola besledikten sonra tuzlu suya geçtim. :helalolsun:
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  10. Bülent ÖNER

    Bülent ÖNER

    Mesajlar:
    42
    İsim:
    Bülent ÖNER
    Cevap: Tropheus hakkında herşey

    Sevgili arkadaşım, konunun açılma amacı güzel. Eline, emeğine sağlık. Fakat bir düzeltme yapmak istiyorum.

    Tropheusların bilinen sekiz türü vardır.Bunlar; T.Moorii , T. Annectens , T.Duboisi , T. Brichardi , T. Sp Black , T. Sp red , T. Sp ikola ve T. Sp. Mpimbwedir.

    Sizin yazınızdan alıntı yaptığım Bilimsel türler belirtilmiş olduğu halde, Balıkların fotolarında; Moori grubuna Sp.Black ve Sp. red resimlerini birlikte koymuşsunuz.

    Yeni başlayan arkadaşların kafaları karışabilir. Bu bariz yanlışlığın 2008 yılından beri farkedilmemesine şaşırdım doğrusu. Ülkemizde hala türler konusunda sıkıntı çekilirken, Sabitlenmiş olan bu konunun düzeltilmesi tavsiye ediyorum.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tropheus hakkında herşey

    Can arkadaşımız konuyu hazırlarken makalesi sonrası fotoğrafları makale sonrası ayrı mesaj olarak eklemiş ve çok sayıda fotoğraf içinden bir fotoğrafta yanlışlık olabilir insanlık hali.

    Düzelteceğim ama ben 3 yıl sonra değil hatayı şimdi baktım gene bulamadım. Fotoğrafların bazıları açılmıyor zaten. O yüzden fotoğraf kısmını kaldırmak en iyisi, linkler kırık.

    Uyarı için teşekkürler hocam.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  12. Bülent ÖNER

    Bülent ÖNER

    Mesajlar:
    42
    İsim:
    Bülent ÖNER
    Cevap: Tropheus hakkında herşey

    Temel bey, fotoları kaldırmasaydınız size tek tek ayırırdım. Bir foto değil tüm sp. black ve sp red'ler den bahsettim. Tabii ki insanlık hali, yanlışlık olabilir. Siz benim uyarımı da yanlış anladınız galiba. Bir konuyu sadece kelimelerle götürmek kolay olabilir. Fakat işin içine resimler girince gidişat değişebilir. Sizi uyarmaktaki amacım böyle bir sitede yanlış resimlere/yanlış bilgiye yer vermemek içindir. Saygılar.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tropheus hakkında herşey

    Rica ederim hocam yanlış anlama yok, aksine teşekkürler. Fotoğrafların sağ tarafta olanlarının tamamı açılmıyordu ve yine alt kısımda olanlarda kırık linkler vardı o yüzden kaldırıldı.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  14. spawn3434

    spawn3434

    Mesajlar:
    6
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    firat bakir
    20140216_212255.jpg
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  15. spawn3434

    spawn3434

    Mesajlar:
    6
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    firat bakir
    Buda benim akvaryumum 60 tane 8 aylik ilangilerim akvaryum sumple 160 70 70
     
  16. spawn3434

    spawn3434

    Mesajlar:
    6
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    firat bakir
    20130607_203721.jpg 20131212_201204.jpg
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  17. spawn3434

    spawn3434

    Mesajlar:
    6
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    firat bakir
    Buda ilk geldikleri hali
     
  18. TencoMelih

    TencoMelih

    Mesajlar:
    2.287
    Yer:
    Karabük
    İsim:
    Melih
    Maşallah maşallah :)
     

Sayfayı Paylaş