1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tropheus Keşfi Afrika

Başlığı 'Tanganyika Balıkları Forum' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 21 Ekim 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Afrika'nın kalbinde bir balık cinsi, hayranları olan popüler, yaramaz ve Tanganika maymunu. Akvaryumcularda yaygın olarak bulunan Tropheus kısaca. Yaygın olarak satılması ve neredeyse tüm esnafta bulunmasına ramen bu balık kötü bir üne sahip. Yıllarca satın alınmalarına ve talep edilmelerine ramen kötü ve zor olarak lanse edilen ününden kurtulamamıştır. Kısıtlı türü ülkemizde bulunsa da kötü şartlardaki akvaryumlara eklenmeleri veya esnaf tarafından yoksul bilgiler eşliğinde akvaryumlarının kurulması bu ünü almış şansız bir tür haline getirilmiştir.Tropheus türleri T.annectens, T.dubosi, T. Brichardi, T.moorii ve diğer iki türü, T.black ve T.red tükenme tehlikesi altında bulunmaktadır.



    Tropheus Davranış:

    Bu balıkların davranışlarına bu denli bağımlı olmaları bölgeyi muhafaza etmekten öteye değildir. Sosyal tutumları sert bir hiyerarşiye dayanıyor ve bu yüzden çok sinirli ve aktifler. Agresif olmadıkları yani daha yetişme dönemi içinde satın almak yeni başlayanlar açısından avantaj görünüyor ama yavru bireylerin kendilerine has zorluklarıda yok değil. Bu yüzden yeni başlayan hobicilerin pek yanaşmaması önerilir. Haksız bir tutum değildir hobi içinde, gerek yaşatma zorlukları ve gerekse fiyatları üzücü sonuçlar yaratabilmektedir. Türün sağlıklı yaşatılması için daha satış aşamasında hobiciye gerekli uyarılar yapılsa, hobi tecrübesi, akvaryum şartları sorularak satışları yapılmış olsa bu ünü alacaklar mıydı diye düşünmüyor değil insan. Onlar Tanganika gölü kıyısında yosunlu kayalık alana özgü form geliştirmiş, koloniler halinde kümelenme eğilimini mükemmel derecede yapılandırmış ve çoğu zaman zayıf bireylerin dışlandığı ya da güç için mücadele eden erkekler açısından öldürücü güç sınamaları ile işaretlenmiş bir hiyerarşi düzeni kurmuş nadir bir balık türü.

    Yazı ile amacım elbette vahşi balık nitelemesi ile kimseyi korkutmak ve türden soğutmak değil ama satın alırken sıradan balık satın alıyormuşcasına rahat davranmamak gerektiğinin ve esnaf bazında da bu niteleme ile satılmaması gerektiğinin altını çizmektir.

    Cinsiyet:

    İlk bakışta dişi, erkek anlamanın yolu yok denecek kadar azdır. Kolonide renk iyi bir gösterge çünkü dominant olanlar ile bastırılmış ve uyum sorunu olanları ayırt etmek zordur. Bu tür kolonilerde bastırılmış bireylerin dişi olduğu çok lanse edilmektedir. Daha fazla dişi edinmeye çalışmak gerçek başarı anahtarı olarak görülebilir. Dişilerin boylarının koloni içinde daha küçük kalabilmesi, ventral yüzgeçlere bakılması, saldırı tutumlarının gözlenmesi ve egemenlik gibi çok sayıda faktöre göre belirleme yapılabilir ama asla güvenmemek gerek. Bu konu türü satın alma sırasında da aynen geçerli. Anüs vent kontrolü kesin cinsiyet ayrımı yapmaya yarar. Kaç esnaf buna müsade eder veya kaç hobici bu bilinç ile satın alma yapar bilemeyiz ama cinsiyet ayrımı net olarak belli bir tecrübesi olanlar tarafından bu şekilde anlaşılabilir.

    Üreme:

    Kolonide en iyi hiyerarşi en az 12 aynı tür balık ile kurulabilmektedir. Bir erkek üç dişi oranı en ideal orandır genel anlamda. Ancak baskın birkaç erkek tropheusa dişi sınırı biçmek zordur. Dişi koloniler için çok önemlidir. Bu açıdan üremeye istekli daha fazla sayıdaki dişiye ne erkek Tropheus ne de hobici itiraz edecektir. Düz bir alanda titremeler ile başlayan yumurtlama aşaması oldukça büyük ve az sayıdaki yumurtaları kum üzerine dişinin bırakması ile başlar. Yumurtaları erkek balık döller ve dişi yumurtaları ağzında toplar. Bu aşamadan sonra bu dişi korumadadır ve baskın erkeğin bölgesine rahatça girer çıkar.Yumurta sayısı balık yaşı ve hobicinin balık bakımıyla orantılı olarak değişir. Kuluçka süresi ortalama olarak 3 haftadır.

    Bakım:

    İdeal olan en az 12 aynı türden oluşan koloni kurmaktır. Karma türlerden eklenen her balık soruna davetiye demektir. Erkek sayısına orantılı sayıdaki dişi bulunması kavgaları azaltır. Diğer balık türleri ile tutmaktan kaçınmak gerek. Türe özel beslenme diyeti gerekmesi farklı türler ile beslenmesinde sıkıntı yaratır. Geniş akvaryum, güçlü filtrasyon ideal bakım için önemli konulardır. Filtre sistemleri imkan dahilinde sump sistemi olarak seçilirse bakım konusunda oldukça kolaylık sağlayacaktır. Ortalama 10 adet tropheus için 250 litre ve120 cm uzunluğunda bir akvaryum önerilir. Ancak hobici tecrübesi önemlidir hacim konusunda. Su değerlerini sabit tutmak hobide ilerlemiş olmayı gerektirir. Bu açıdan akvaryum hacmi ne kadar büyük olursa o oranda bakım kolaylığı sağlar.

    Su şartları:

    Su özellikleri Tanganika gölünün tipik örneğidir. Alkali pH 8-9 º ve 12 ° sertlik arasındadır. Sertlik daha yukarıda olur ama asla düşük olmamalıdır. Sıcaklık 24-26 º C, 27 ve 29 º C arasında olmalıdır. Isı yükseldikçe unutulmaması gereken daha fazla oksijen girdisi gerektiğidir. Su kalitesi en yüksek seviyede tutulmalıdır. Düşük su kalitesi böyle sert türlerin sürtüşmesinden doğal yara ve çiziklerin mantar kapmasına ve bloat gibi hastalıkların hakim olmasına zemin hazırlayacaktır. Sertlik ve pH koşullarına ulaşmak için esnaflarda satılan tamponlama tuzları kullanılabilir.

    Dekarasyon:

    Dekorasyon oldukça basittir. Eğer akvaryum 100 ve 120 cm uzunluğuda ise bir çift için bir köşede iki veya üç taş kullanarak mağra oluşturmak yeterlidir. Eğer akvaryum uzunluğu 150 cm ise tamamen kaya dekoru yerine kumluk alan bırakmak gerek. Çiftleşme alanı olarak tercih edilecektir bu bölge. Çoğu kaynak bu balık için akvaryumu kaya ile doldurmayı önerir ama kayalık arttıkça saldırganlık orantılı olarak artar. Rahat yüzmeleri için geniş bir açık alan bırakmak gerekir.

    Aydınlatma:

    Aydınlatma bir Tropheus için en önemli parametrelerden biridir. Tüm ihtişamını sergilemesi için ve tabi bol yosun oluşumu açısından önemlidir.

    [Beslenmeleri:

    Tropheuslar bitkileri algler ile beslenirken yosunlar arasındaki minik kabuklular ile diyeti geniştir. Spirulina gibi zengin gıdalar verilmelidir. En çok tavsiye edilen besleme şekli sindirim sistemlerine uygun gıdaların azar azar ve sık verilmesi şeklindedir. Marul, bezelye diyete sık dahil edilmelidir. Özellikle bezelye lift içerir ve boşaltım sistemini rahatlatır. Bu tropheus için çok önemlidir. Kaliteli kuru yemler ile bu diyet desteklenmelidir. Daphnia veya salamura karides az miktarda zaman zaman verilmelidir.. Eğer beslenme konusunda hata yapılır ve düşük su kalitesi bu hataya eklenirse korkunç hastalığı balıklar değil ama hobici özlemiş demektir "Kabarma" ya da "şişme" ( DROPSY, BLOAT )

    İsimlendirme problemi:

    Doğru şekilde adlandırma zorluğu tür üzerinde sıklıkla yaşanmaktadır. Sizin sahip olabileceğiniz türler ülkemizde malesef sınırlıdır ancak son yıllarda gelişme olduğu gözlemlenmektedir. Türleri belirlemek için aşağıdaki isimlerden faydalanabilirsiniz. Melez veya çapraz döl tutmuş balık mağazalarda zaman zaman görülebilir. Yaygın türleri aşağıda bulabilirsiniz.

    - Dubosi Tropheus - Tropheus mavi saçlı.

    - Tropheus moorii Kasanga - "Kırmızı Rainbow"

    - Tropheus moorii - "Kasalalawe" ya da "Turuncu Spot" veya "Sunset moorii" veya "Mpulungu"

    - Tropheus moorii Altın Kazumba.

    - Chaikita-Tropheus moorii "Blue Rainbow"

    - Tropheus sp. "Moliro" - "Kırmızı kuyruk moorii"

    - Tropheus sp. "Chipimbi"

    - Tropheus sp. "chimba" - "Kırmızı-siyah moorii" veya "Zambia.

    - Tropheus sp. black "Bemba" - "Turuncu moorii", "Alev moorii" veya "Kırmızı Kaiser"

    - Tropheus sp. siyah "İkola" - "Kaiser" veya "Moorii İmparator"

    - Tropheus sp. siyah "Kirschfleck - Bulu Point, cheerry nokta, şeker elma.

    - Tropheus sp. siyah "Kiriza" - "Sarı Kaiser" veya "Kiriza Kaiser" veya "Kaiser II.
     
    Düzenleme: 18 Mayıs 2015
  2. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Tropheus

    Abi, güzel paylaşım eline sağlık.

    Ahh ahhh. . . Az önce komşuma aldık tropheus chimba. Canım çekti resmen :D

    Asker dönüşü inşallah tropheusa geri döneceğim :)
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tropheus

    Teşekkürler Can, umarım dediğin gibi beslersin. Bu tür çok insanda hayal kırıklığı yaratmış bir tür ama başarıldığı zaman tatlı su akvaryumundaki son nokta olduğunu düşünüyorum. Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum ama bence bu türü kolay üretecek noktaya gelinmiş ise önemli bir ilerleme bana göre.
     
  4. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Tropheus

    Artık hobi ilerlemiş durumda , bilinçli hobiciler neredeyse her balığı üretmekte. 90lı yıllar geri kaldı demek yerinde olur.
     
  5. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Tropheus

    Elinize sağlık Temel Hocam. Çok kaliteli bir paylaşım. Güzel anlatımınızı aynı güzellikteki fotoğraflarla desteklemişsiniz.

    Tropheuslarla bir gün benimde yolum kesişecek sanırım. Artık tecrübeli ve daimi bir tropheusçu olan Can Abimin yardımınada başvururum o güninşallah :)
     
  6. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Tropheus

    Bu sıralar çok yazıyorsun Tropheus hakkında.Yakında yaparsın bir akvaryum Abi aliye:gif
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tropheus

    Yorumlara teşekkürler. Türker, Can her zaman benim bu tür konusunda temel britannicamdır. :helalolsun:

    Serkan türü uzun süre besledim ve hevesim aldım. Daha evvel belirttiğim gibi eğer tuzlu suya geçmeden önce istediğim türlerini esnaf bazında temin edebilseydim tuzlu suya geçmezdim. Sadece ikola, duboisi, chimba görmekten gına gelmişti. Bu türle ciddi mücadele verdim topu topu üç yavru aldım. Harcadığım parayı yazmasam iyi olur dişi peşine.

    Yine o dönemde kafama takmıştım farklı bir akvaryum başaracaktım.

    Tropheus ve blue Zaire frontoza birlikte olacaktı ama istediğim tropheus da frontoza türüde getirilemedi. Zaten gelse de o zaman frontozalara istenen parayı yazsam zıplarsınız.Artık geliyor sanırım.
     
  8. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Tropheus

    Ellerine sağlık abi. Malum bu hafta İstanbul'daydım gezdiğim gördüğüm akvaryumcularda yine istenen formdaki tropheus ve frontozalara rastlamadım. Tabi İstanbul'un tamamından bahsetmiyorum gördüklerim sadece.
     
  9. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Tropheus

    Faydalı bir paylaşım olmuş Temel bey yüreğinize sağlık. ;)
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tropheus

    Teşekkür ederim İsmail Bey. burda:gif Bu tarz makaleler ne kadar çoğalırsa o kadar çok farklı bilgi çeşitliliği oluşmaktadır. Yazıyı okuduğunuzda sıradan yazılarda ele alınmayan farklı içerik bulunmasına özel özen gösteriyorum. Okuma alışkanlığı olmayan toplumumuzda bu ne kadar önemli bilemem ama olması gerekenin bu olduğunu düşünüyorum. :cicek:
     
  11. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Tropheus

    Kesinlikle katılıyorum size biz toplum olarak sadece işimize gelen yerlere göz atıp kestirmeden gitmeye alışkınız. Özellikle bu hobide sıkca görünmeye başlandı balıkların uyumu yaşayabileceği şu şartları görmezden gelip daha sonra benim balığım durgun, hasta vs yazılar yazıyoruz ve sonuç olarak üzülüyoruz.
     

Sayfayı Paylaş