1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tropheus ve kayalar

Başlığı 'Tanganyika Balıkları Forum' kategorisinde stablizer tarafından 29 Nisan 2009 başlatılmıştır.

  1. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Tropheus konusunda çok tartışılan konulardan biriside Tropheuslar için kullanılan kayalardır.Çok kaya,az kaya,Çok mağara gibi görüşler tartışılıp duruyor.Tropheus türüne ilk başladığımda bende çok kaya fikrini benimsemiştim.Her nekadar balıkların yaşama alanını kısıtladığını görsemde bir gereklilik olduğuna inandığımdan dolayı bir süre tahammül ettim.Fakat sonraki süreçte biraz kendi kabuğuma çekilip balıklarımı gözlemlemeye koyuldum(Bazen çok yararlı oluyor).Gözlemlerim sonucunda Tropheusların arka planı tamamiyle kaplanmış,hertarafı kayalarla kaplı akvaryuma gerçektende ihtiyacı olmadığını gördüm ve aşşağıda yazdığım şahsi kannatim oluştu.
    1-Tropheus türünün sağlıklı olarak beslenebilmesi için en önemli husus yeterli akvaryum uzunluğu.Bu uzunluk sağlandığında balıklar birbirlerini rahatsız etmiyorlar(Tabiki erkek-dişi oranı ve diğer teknik konulardan bağımsız olarak tamamiyle dekor üzerine bir bahistir)
    2-Akvaryum yeterli uzunlukda olsa bile kullanılan kayaların öbeklerinin birbirinden ayrı olması ve bu ayrımların erkek balıklar tarafından rahatlıkla algılanabilecek şekilde dizayn edilmesi.Akvaryum uzunluğuna göre koloniye yerleştirilebilecek erkek sayısı kadar kaya öbeği,yada büyük taşlar kullanılırsa erkekler o ayrılmış bölgeleri sahiplenip bölge dışına taşmıyorlar ve 1 yerine 2 yada 3 erkeğin bölgesel hakimiyeti daha fazla üremeye teşfik ediyor.Örnek olarak ben 120 cm uzunluğunda bir akvaryumda 3 farklı kaya gurubu kullandım fakat 120 cm sadece 2 erkeğe yetti.

    Aşşağıdaki resimlerde yabancı bir üretimhaneden alınan resimlerdir.Hernekadar göze hitap etmesede profesyonel düşünüldüğünde Tropheus akvaryumlarının nekadar basitleştirildiğine dair birkaç örnek.

    Yazdıklarım gözlemlerim sonucu oluşan şahsi kanaatlerimdir.Gelişen olaylar farklı kolonilerde farklı şekillerde yaşanabilir.Yanlış bulduğunuz yada aksini yaşadığınız hususlar varsa bunlarıda duymaktan mutlu olurum.Saygılarımla...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam Serdar,

    Tecrübelerini aktarmışsın ellerine sağlık. Dediğin gibi bol kaya dekorununa ihtiyaç duyulduğuna hepimiz inandık zamanında açıkcası. Ama gözden kaçan konuda aslında belli, bizler dişi erkek oranı dengeli olmayan ve karışık türler beslemeye çalışılmasından dolayı yaşanan kavgaları, kovalamacaları aza indirmek için gereklilik olduğuna inandık. Tabi artık dengeli ve tek tür koloni kurulduğunda buna ihtiyaç olamadığını görüyoruz. Yani neresinden bakarsak bakalım, akıllıca kurulmuş akvaryumda sorun çıkmadığını görüyoruz.

    Paylaşımın için teşekkürler.
     
  3. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    Tropheus'lara bence kaya ve bitki yakışıyor.
     
  4. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Yakışmazmı hiç tabiki yakışıyor.Hele birde düz levha gibi bir taşı yatay olarak hafif eğimli koyarsanız erkekle dişinin üzerinde dans etmelerine doyamazsınız.
     
  5. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    Serdar abi, haklısın bizim arkadaş koymuştu levhayı, bir altına bir üstüne bir kovalamacalar çok eylenceli zaman geçirtiyor.
     
  6. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Tropheus kayasız akvaryumda olmaz. Ne göze ne de gönl ehitap etmez. Kayalarla bütünleşiyorlar.



    Saygılar...
     
  7. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    Evet Hüseyin abi, haklısın.
     
  8. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Teşekkür ederim Mert kardeşim. :) :hepiniziseviyorum:
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Bu balıkların yaşadıkları yerlerin kayalık bir yapıda olması ve kayaların da suya salınım yaparak ph artırıcı etkide bulunması nedeni ile Tanganyika tanklarının bol kayalı olması gerektiğini düşünüyorum. Elbetteki Serdar arkadaşımızın maddelediği iki husus fevkalede önemlidir. Özellikle kaya gruplama konusu. Tankı kayayla doldurupda grupalam yapmadan içine birden fazla erkek koymak olmaması gereken bir şey.

    Ama tankın içindeki kayalardan vazgeçip de bir kaç kaya ile bu iş bence olmaz. En azından, ben Tanganyika tankını böyle kurmazdım.

    Saygılar
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamer Abi, kayaların salınım yaparak ph değerini yükseltme konusu biraz karışık. Mercan kırıklarını bile kulede su karşılama bölümünde kullanıyoruz ve ph değerine pek etkisi olmuyor. Tanganyika gölünde ph denizlerdeki gibi dalgalı olması ve su hareketinden dolayı sudan uçan karbondiyoksit neden oluyor.

    Bu yüzden bu türün akvaryumunda yüzey hareketi çok şey demektir. Pek yazılıp çizilmez ancak çok çok önemlidir.
     
  11. taygun

    taygun Guest

    Merhaba Temel,

    Yani sen şimdi salınım yapan kayaların ph'ı yükseltmediğini söylüyorsun? huh:
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Malesef abi, Kaya yapısı Tanganyika'da kalsiyumdan veya ölü mercanların iskeletinden oluşmuyor ki ? Bu yapıdaki kayaların bile kayda değer yükseltmediğini akvaryumlarımızda görüyoruz. :bilmem: Dalgaların ve suyun altındaki su hareketinin yine fazla olması sonucu sudan uçan karbondiyoksit ph üzerinde çok etkili oluyor. Yazılmamıştır bu bilgi belki ama, durum budur. :)
     
  13. taygun

    taygun Guest

    Valla hocam doğrusunu söylemek gerekirse ph - Co2 etkileşimin ilişkisi kabu ama ph üzerinde tek etki bu mudur bilemem.

    Ama aklıma şöyle birşey geliyor ki o zaman tüm denizlerde yada akan nehir ve derelerde hareketlilikten dolayı ph hep yüksek olmalı.

    Saygılar
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sende haklısın Tamer abi, soru çok güzel. em34: Kayaların çözünmesinin ph değerinde sıfır etkisi yok tabi, ama yeterlide değil. Kaya yapsının ph üzerinde etkili olması için kalsiyum vb içerikli yapıya sahip olması gerekir. Hepsinden önemlisi kayaların çözünebilmesi için Tanganyika gölündeki ph değerinin düşmesi ve asidik hale gelmesi gerekir. Deniz akvaryumlarında kullanılan canlı kayaların ve mercan kumunun çözünmesi içinde aynı şartlar gerekir. Yani çözünme düşük ph değerinde ve asidik suda gerçekleşebilir.

    Doğadaki hareketli suların hep yüksek ph olmamasının birçok sebebi var. Su yol boyunca birçok etkimeden geçer, toprak altında elementler ile buluşur. Kireç taşı ve beraberindeki tuzların çözünmesi, bazı kayaların suyun ph değerini düşürme eğiliminde olması, kütüklerin yine buna vesile olması, demirin çözelti haline geçmesi, suyun pH ortamdaki O2 miktarı gibi bölgenin ekolojik dengesine göre değişmekte Tamer abi.
     
  15. taygun

    taygun Guest

    Ne zor işler bunlar hocam ya. huh:

    Mesela ben şimdi bir tane karides akvaryumu kuruyorum. ph'ı yüksek olmaması için salınım yapmayan kumları seçiyorum. Demek ki gereksiz bir hassasiyet içindeyim. Ama bugün dikkat ettim. Vitasand marka kumların paketlerinde ya diskuc ya da çiklit resimleri var. Firma bununla bir mesaj veriyor sanırım.
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yemlerinde üzerinde verilecek balığın özel resmi olur bazen... Alacağım varsada almam Tamer abi. :cekingen:

    Bitki akvaryumlarının kum konusu beni aşar abi, vardır bildikleri diyorsan vardır. Çünkü içeriğinde torf ve ph düşürücü maddeler olabilir.
     
  17. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Çok haklısınız Tamer Hocam. Yanlış hatırlamıyorsam discus ile cichlid resimleri olan kumlara en basitinden tuz ruhu testi yapıldığında biri sınıfta kalıyordu, bitkili akvaryumlar açısından. Yani ikisi farklı kumlar, üzerlerinde ki resimlerden de anlaşılacağı üzere.

    Vitasandın siyah quartz kumu ile ilgili bir link Tamer Hocam. Kumun salınım yapmadığı kesindir.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  18. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    Türker abi, haklısın, çok zor bir iş.
     

Sayfayı Paylaş