1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

TROPHEUS

Başlığı 'Tanganyika Balıkları Forum' kategorisinde avşarbeyi tarafından 12 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    TROPEUS

    Eğer bu balığı seçtiyseniz bakımı ve üretimi en zor balıklardan birini seçtiniz demektir.Ama akvaristin el kitabında “Zor diye bir şey yoktur,imkansız biraz zaman alır.” yazar. Bunun için gösterdiğiniz sebatın sonucunu alacağınıza emin olabilirsiniz.Peki yaygın adı ile trop yada tropilerin nedir en zor olan yönü diye sorulursa beslenmeleridir diyebilirim sizlere.Etçil olmayan tropların en çok hoşlandıkları yem ise spiriluna katkılı yemlerdir.Fakat tekrar etmekte fayda var ki troplar etçil değildir ve kesinlikle içinde spiruluna katkılı da olsa bu tür yemlerle beslenmemelidir.Buna dikkat edildiği takdirde balıklarımızı üreme kondisyonuna getirmek zor olmayacaktır.Yüksek ışıklandırmanın getirisi olarak ( günde 15 saat) akvaryumunuzdaki yosunları temizlemeye kalkmayın.Çünki balıkların en sevdiği yemi yok etmiş olursunuz.

    Troplerin üremesindeki zorluklardan biriside erkeklerin dişilere karşı aşırı baskın olması ve her an çiftleşmek istemesidir.Bu sırada çiftleşmeye hazır olmayan balıklar arasında ölümlere bile rastlanır.Zaten zor olan her an çiftleşmeye hazır olan erkeklere kondisyon kazandırabileceğimiz dişileri hazır hale getirmektir.

    Üretim zorluklarını aşmanın bir yolu da tek tür balık beslemek ve erkek dişi oranını 1’e 5-6 olarak belirlemek olacaktır.Bunu yanında tankta dikkat edilemesi gereken bir nokta da suyun kh ve iletkenliğinden çok ph’ın 8,5-9,5 aralığında olmasıdır.

    Tropheuslar bir yumurtlamada en fazla 20 kadar yumurtlayan balıklardır. Tabi bir de döllenmeyen yumurtaları da hesap edersek bu sayı iyice düşer.Bir çoğunun 5-6 gün sonra yumurtalarını yuttuğunu veya tükürdüğünü görmekse bir çok hobicinin kabusu olmuş ve bu balıklardan hevesini alamayan bir çok hobici oluşturmuştur.Bu davranışlarının altında daha çok yavru sahibi olmak isteyen üreticilerin balıkları kusturması yatar.Kusturulan balıkların yavruları yetişkin olduklarında yavru tutmayı öğrenmekte olduğu bir çok akvaristin ortak gözlemi olmuştur.Bu yüzden tavsiye edilen balıklarınızı bildiğiniz akvaristlerden almanız veya F0 tercih etmeniz olacaktır.Balıkların yavru tutmayı öğrenmesi ise ayrı sabır gerektirecektir.Bu süre bazen 2 yıla kadar uzayabilmektedir.

    Dişiler yavrularını 25/30 gün arasında salacaktır. Yeni yavruların koloni tarafından kabullenilemeyeceğini düşünerek ayrı bir akvaryuma, yavruluğa değil, akıllıca bir hareket olacaktır.Yavruluğunuz en az 250 litre olması faydalı olacaktır.Tabi bu durumunda kendi içinde bazı avantaj ve dezavantajları var.Koloni içinde yetişen balıklar içinde sağ kalanlar türün devamını sağlayabilecek kaliteli damızlıkları oluşturacaktır.Dezavantajı ise önceki cümleden anlayacağınız üzere koloninin diğer üyeleri tarafından yenmesi veya yeme ulaşamama yüzünden açlıktan ölmeleridir.

    Yavrular günde 3-5 kere bitkisel pul yemlerle veya su piresi ile beslenmelidir.Günlük yapacağınız su değişimleri ile de balıklarınızın kısa sürede büyüdüğünü zevkle izleyebilirsiniz. 3 cm boyunu net olarak aştıkları zaman ise ana tanka ilave edebilirsiniz.Yavrularımız ise düzenli üreme faaliyetlerine 2 yaşında başlarlar ve takribi 10 yaşına kadar devam ederler.
    Tropilerin üremesinde etken olan bir diğer faktör de su değerleridir.Ph 7,5 altına düşmemeli 9,5’in üstüne çıkmamalıdır..Aksi takdirde üreme imkansız hale gelecektir.Ph düşerse bilin ki balığınız bloat hastalığına yakalanmak üzeredir.

    Peki ph nasıl yükseltilir? Bunu hepimiz biliriz ama tekrar etmekte fayda var.İlk seçeneğimiz kaya tuzudur.Deniz akvaryumlarına da kullanılan tuzu da kullanabilirsiniz.Ama önceden eritmek ve yavaş yavaş eklemek şartıyla.Tabi bir de Sodyum bikarbonat (Na/NaHCO) .

    Isıyı ise 25-28 derece arasında tutmalısınız.

    Bu konudan çıkaracağımız bir ders ise neden bu kadar pahalı bir tür olduklarıdır.

    Tropeuslar için önemli olan bir hususta balıkların hızlı yüzdüğü dikkate alınarak balık başına 30 lt su düşmesini sağlayarak en az 125 cm boyunda bir akvaryum boyutu seçmenizdir.Bu balıkların kayalık mevkilerde yetiştirildiği de unutulmaması gereken bir diğer husustur.Kayalıkları bir kenara yığmak yerine akvaryuma üçerli guruplar olarak yerleştirmeliyiz ki zaten bölgeci dominantlık söz konusu olan bu balıklar arasında kavgalar önlenebilsin.Bu özelliklerinden faydalanarak yeni misafirler ana tanka ekleneceği zaman dekorda yapılacak değişiklikler tertipçilik kavgalarını engelleyecektir.Çünkü herkes köşe kapmacılık oynayacaktır.

    Tropeuslarda cinsiyet ayrımı malavilerdeki gibi – ki bu yönden ortak özellikleri vardır- olmasına rağmen yine en geçerli yol anüs vent kontrolü olacaktır.Tabi ki erkek balıkların daha hızlı büyümesi,toprağı kazması, baskın ve sert hareketleri de bize cinsiyetleri hakkında daha net ip uçları verecektir.

    tropeus moorii murago(moba 2)
    [img width=700 height=525]http://img222.imageshack.us/img222/6917/30915dt3.jpg[/img]

    Tropheus annectens bulu
    [​IMG]
    Not:Makalenin tüm hakkı sitemize aittir.

    ALİ AKTÜRK
     
  2. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: TROPEUS

    Hocam bu değerli bilgiler için teşekkürler.
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...
     
  3. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Hocam yaptığınız öğretici açıklamaktan dolayı teşekkürler. Tropheus beslemenin her tecrübeli hobicinin tatması gereken bir zevk diye düşünüyorum.
     
  4. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Ali Abi emeğine sağlık. Mükemmel bir paylaşım.


    Saygılar.
     
  5. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    TROPHEUS

    Tropheus yavrularını ayrı bir tanka almamak daha iyi değil mi? Kolonicilik bu balıkların ana vasıflarından biri diye biliyorum.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    TROPHEUS

    + 1 katılıyorum.

    Ancak bazı hobiciler yavruların gelişimi için daha sık su değişimi ve daha sık yemleme yapmak için ayırabilir. Fakat bence bu 3-4 yavru için uygulanır görünmüyor. Birçok çiftten yavru alındığında daha mantıklı duruyor.
     

Sayfayı Paylaş