1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tropheusda Şişkinlik...

Başlığı 'Tanganyika Balıkları Forum' kategorisinde Burak23 tarafından 22 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

  1. Burak23

    Burak23

    Mesajlar:
    143
    İsim:
    Burak Özgür
    Dişi tropheusumun resimdede gösterdiğim gibi karın tarafı çok şişkin ve çok durgun...Neden olabilir ?
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  2. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Burak bu senin ikola değil örnek resim galiba? ilk aldığında ben sana frontozalarla uygun değil beslenme biçimleri bile farklı ve ilerde sıkıntı yaşayabilirsin demiştim.Hangi yemleri veriyorsun isimleri nedir.Birde balık yem yiyormu ? yemi ağzına alıp atıyormu? renginde kararma varmı?dışkısı ince ipliksi beyazmı? eğer bu dediklerim senin balıkta varsa bloat hastalığı demektir.
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  3. Burak23

    Burak23

    Mesajlar:
    143
    İsim:
    Burak Özgür
    Hay Aksi.....Rengi siyaha çalıyor...Dışkısı beyaz ince....Bloat hastalığı kurtuluşu var mı? Öldürücü mü ? Ne yapmam gerekir ?
     
  4. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  5. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Yani İsmail abi söyledi sana daha konuyu ilk açtığında.. İnşallah kurtarırsın. Ne diyeyim.
     
  6. Burak23

    Burak23

    Mesajlar:
    143
    İsim:
    Burak Özgür
    E Frontoza ile ne alakası var?
     
  7. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Beslenme diyetleri bile farklı olan bir balık kolonisi besliyorsun. Tropheusların bağırsakları uzundur. Zaten hazım konusunda sıkıntılı olan bir tür dikkat edilmezse. Demeye çalıştığımız; bu sorun sadece beslenme ile alakası olmasa da; seninkisi bu yüzden gibi görünüyor. Anlatabilmişimdir umarım.
     
  8. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Burak yazdıklarıma cevap verirken kısıyorsun bu nedenle fazla yardımcı olamam ,frontoza ile ne alakası var demişsin ben özetleyeyim tropheuslar otçul ,frontozalar etçil yani protein ağırlıklı yemleri sever etçil yemler tropheuslarda bloata neden olur.
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  9. Burak23

    Burak23

    Mesajlar:
    143
    İsim:
    Burak Özgür
    Önceki sahini 1 yıldır Frontozalarla besliyor...Haftada 3 kere etçil yem veriyormuş....Yavru alıyordu....Bende niye böyle birşey oldu anlayamadım...
     
  10. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    İsmail abi daha net açıklamış durumu. Balığı karantinaya almalısın. Zira balığın dışkısını yem zannedip alan frontozalarda aynı hastalığa yakalanma riski mevcut.
     
  11. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Burak bu ilerde olmayacak anlamına gelmezki.Bir önceki konunda dişi ağzına yumurta aldı diye yazmıştım bende sana daha önce yavru aldımı tecrübelimi demiştim,sende 2 kere almış ve yutmuş demiştin şimdide önceki sahibi yavru alıyordu diyorsun ?:hasta:
     
  12. Burak23

    Burak23

    Mesajlar:
    143
    İsim:
    Burak Özgür
    E zaten yavru alıyodu fakat yutuyordu....Ben geldiklerinden beridir akvaryuma etçil yem sokmadım hep otçul verdim...Frontozalarada....Bu hastalık neden olmuş olabilir ?
     
  13. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Burak yazmıştım ama okumadım özetleyeyim tropheusları protein ağırlıklı ( hayvansal) içeren yemlerle beslenmesi bağırsakların sindirim enzimlerini yeterince salgılayamaması ile birleşince bloat hastalığı meydana gelir.Bağırsaklar zarar görür ve sindirimi gerçekleştiremez ve diğer sindirebileceği yemleri beli yiyemez.Diğer bir etken ise yeni ekleme sonucu tanka adaptasyon olamama ve akvaryuma iyi alıştırmadan ekleme sonucuda meydana gelmiş olabilir.Sonuç hastalık ilermişse yapılabilecek bir şey yoktur.Şuan senin yapman gereken dediğim belirtiler varsa linkteki tedavi konularını okuyup tedaviye başlanman olacak.
     
  14. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Bloat önemli ve sıkıntılı bir hastalık olarak hep akvaristin peşinde olmuştur. Özellikle Tropheus gibi uzun bağırsak sistemi olan türlerde oldukça büyük kayıplar verilmektedir. Hastalığın tedavisi gerçekten zordur. Bu açıdan başından hastalığa önlem almak çok daha iyi olacaktır. Güçlü filtrasyon, sabit su değerleri, zamanında yapılması gereken su değişimleri ve hastalığın oluşmasına engel olacak bilinçlikte besleme düzeni kurulmalıdır. Bu hastalığın ilerlemesi bağırsaklarda bakteriyel hastalığa kadar giderek ölümle sonuçlanabilir. Bilinen bir gerçek yine hasta balığın dışkısını yem zannederek diğer balıkların almaya çalışması sonucu, hastalığın bütün tanka yayılmasıdır. Tedaviden önce korunmayı başarmak sanırım en iyi hareket olacaktır. Su kalitesi tartışmasız önemli konulardan biridir. Akvaryum suyunu tanımak ve bilmek bu hastalığı en aza indirmek için fazlasıyla yardımcı olacaktır. Yavrulara yem ıslatılarak verilirse, hazmı kolaylaşacaktır. Özellikle Tropheus gibi bağırsak sistemi uzun balık Yavruları bu hastalığa çok daha açıktır. Balıklar eğer yeni ve kontrolsüz bir şekilde satın alınmış ise, balıkların bilinmez sağlık durumları yüzünden beslenme şekileri, dozajları çok daha büyük dikkat gerektirir. Az az ve sık beslenmeleri gerekir. Balıkları esnaftan almadan önce yemlemeli ve yeme ilgi duymayanları almaktan vaz geçilmelidir. Bu yüzden güvenilir esnaftan, mümkünse bilindik kolonilerden yavrular almak yaşancak kavgaları, huzursuzlukları en aza indirecektir.

    İçeriğini bilinçli olarak evde hazırlayarak vereceğimiz gıdalar bu hastalık riskini azaltacaktır. Ev yapımı yemlerin tarifini Dıy bölümünde bulabilirsiniz. Canlı yemler yine koruma faktörlerinden biridir. 10 günde bir Cypris, Gammarus, artemia gibi canlı yem temin edilebilirse, boşaltım yollarını açmada ve kabızlığı önlemede mükemmel derecede size yardımcı olacaktır. Fakat küçük larvaları seçmeye özen göstermelisiniz. Genel olarak bloat yüzünden şişen balığın iç görünümünü aşağıdaki gibidir.

    Balıklar bloat olmuşsa neler yapılabilir ?

    Bloat hastalığı üzerine platformlarda var olan makaleler ve tedavi yöntemleri gerçekten çok eski. Yeni araştırmalar yapılarak yeni tedavi uygulamaları paltfomlara eklenmiş değil. Yeni ve farklı uygulamaları ise hobicilerin kabullenmesi kolay olmuyor. Kısır çerçeve etrafında sorunu olan akvarist boğulup giderken balıklarda ölüp gitmektedir. Bildiğiniz gibi Blot hastalığının temeli iç organların boşaltılamamasına bağlanır. Bu açıdan müshil etkisi yapacak besinler kullanılmalı. Bu besinlerin başında yem alan balıklarda Bezelyedir. Veriliş şekli haşlanmış dış zarı temizlenmiş olarak 3 gün besleme şeklindedir. Bezelye parçalarının boyutu balık boyutuna ve yine yem alma şekline göre ayarlanmalı. Bezelyenin aynı zamanda sürekli menüye belli oranda dahil edilmesi durumunda blot hastalığı riskini çok çok azaltması anlamındadır. İçinde bulunan lift müshil etkisindedir. Balık sağlıklı akvaryum şartlarında bir günde bile iyileşebilir. Yine menüye dahil edilmesi durumunda koruyucudur hatırlatmasını yapalım.


    Balığım yem yemiyor ?
    Hasta ve yem almayan balıklarda ise verilecek madde bitkisel yağdır. Ayçiçek veya zeytin yağı. Tıpkı bezelye gibi aynı müshil etkisine sahiptir balık üzerinde.

    İlgili linkten detaylı yardım alınabilir.

    Bu uygulama için uygun boyda şırınga kullanılmalıdır. Verilecek miktar balık boyu ile alakalı olak yavru tropheusları örnek alırsak 6 damladır. Tabi bu uygulama balığı yakalamak zorluğu ve balığa stres getirecektir. Bu açıdan dikkatli yapılmalıdır.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Geçmiş olsun Burak öncelikle.

    Balıklarına üzüldüm, İsmail gerekenleri yazmış ama ben de fikrimi yazmak isterim. Frontoza ile Tropheus beslenmez diye bir kural yok. Konu aslında farklı beslenmeleri. Bu noktada bağırsak yapısından dolayı Bloat ve Dropsy gibi kalıtsal sorun yaşayan Tropheus türünü kollamak öncelikli olmalı. Yani Frontozaların bitkisel ağırlıklı beslenmek zorunda. Bir arada ayrı ayrı ihtiyaçlarını karşılamak mümkün ancak bazıları etik değil bazıları ise balığa göre değişir. Örnek vermek gerekirse küçük balık ölülerini frontozalar tüketirken Tropheuslar ellemez. Ara sıra bu besleme yolu ile frontozların sadece bitkisel beslenmesini engelleyebilirsin. Üreme konusu aslında tamamen akvaryum şartlarına yani bir anlamda akvaryumun suyuna bağlıdır. Frontoza yanında üreme isteği olan Tropheusları da kimse durduramaz.

    Aşağıdaki linkte bu sorun yüzünden kaybedilmek üzere olan Tropheusların nasıl üremeye bile başladığını görebilirsin. Bu konuda sana mücadelende destek olacaktır.


    Sorununa gelince neden sende bu sorun oldu ?

    Aldığın akvaryumdaki Ph, Kh neydi ve senin akvaryumunun bu değerleri balıklar eklenirken neydi, buna bakıldı mı ? Bu aslında önemli bir konu sağlıklı adaptasyon için.

    Su kaynaklı bir sorun olması yanında yemin farklı da olabilir ama büyük ihtimalle su kaynaklı bir sorun ve tabi adaptasyonda su kaynaklı stres faktörü.

    Tüm yemlemelerini yemi ıslatarak yapmalısın. Alıntıdaki gibi bezelyeyi kullanmalısın ve mümkünse bitkisel yemini bol bol sarımsak suyuna batırmalısın. Zor hastalık olduğunu unutmamalısın.

    Geçmiş olsun...

    Not: Konu düzenlenmiştir, keyifli paylaşımlar.
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
    cirol ve murer bunu beğendi.
  16. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Burak kardeşim son durum nedir tedaviye başladınmı? durum hakkında paylaşımlarını bekliyoruz. Aklıma gelmişken bir kaç cümle daha eklemek istedim.Frontoza ve tropheus aynı tank'ta sende şuan bitkisel yem veriyorum diye yazmıştın.Bitkisel ağırlıklı yem yiyen frontozalar gelişim gösteremez.İkinci bir etken bu iki tür arasında tropheus çok hızlı ,frontoza sakin bir tür bu nedenle iki tür arasında stres sorunu ön plana çıkacaktır.Benim tavsiyem sabırlı olup iki tür arasında seçim yapmak yada akvaryumuna güzel bir leptosama kolonisi alıp keyfini çıkarman olacak.
     
  17. Burak23

    Burak23

    Mesajlar:
    143
    İsim:
    Burak Özgür
    Bezelye bulamadım...Tedavi olarak da sıvı yağ vereyim diyorum ama eğer birşey yoksa zararı olur mu diye korkuyorum...Erkek tropheus'un durumu çok iyi...İnternette gördüğüm balıklardan bile rengi daha güzel, çok canlı, her an kur yapıp titriyor...Acaba dişi balığın başka bi problemi olabilir mi?
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Konuda fotoğraf yok farkındaysan, görsel balıkları eklemezsen tahminle iyi yorum ve sonuç alman imkansız.
     
  19. Burak23

    Burak23

    Mesajlar:
    143
    İsim:
    Burak Özgür
    Evde marul ve kara lahana var...Bunları versem olur mu? Eğer hasta değilse bir zararı olur mu ? Kaynamış suya direk atıp 3-4 dk. bekletip akvaryuma mı atmam gerekiyor?
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İşe yaramaz, amaç balık beslemek değil, içini boşaltmak liftli gıda bezelye, brokoli vs vs vs vs vs vs. Fotoğraf vs.
     

Sayfayı Paylaş