1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tuzlu Su Akvaryumu Konusunda Bilgilendirme

Başlığı 'Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar' kategorisinde MYTHDIVER tarafından 14 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. MYTHDIVER

    MYTHDIVER

    Mesajlar:
    169
    Sizlerden Tuzlu su akvaryumu hakkında bilgi almak istiyorum. Forumu inceledim ama kafam iyice karıştı ve benim yaptığımı kimse yapmadığı için de bir cevap bulamadım ve aklım çok karıştı. Size sorunumu anlatayım eğer dayanıp okursanız ve yardımcı olursanız çok sevinirim.Adım Kamil ve Saros körfezinde yaşıyorum.500 l lik bir tatlı su akvaryumum vardı bir gün canım sıkıldı ve bunu tuzlu suyla doldurdum Saroz körfezinin suyu temizdir. Zemini ise yine deniz kumuyla doldurdum.3 haftadır sorunsuz cam gibi bir akvaryumum vardı ama yavas yavas su berraklığını kaybetmeye basladı önden bakınca sorun yok gibi ama yan camdan bakınca balıklar zor gözüküyor. Filtre olarak da Atman CF 1200 kullanıyorum.Sizlere sorum bu akvaryumu nasıl kurtarabilirim gerkli olan malzemeler nelerdir. Gerekli olan malzemeler nelerdir modelleri ve fiyatları konusunda yardımlarınızı bekliyorum.Cevap yazarsanız çok sevinirim cünkü bilgisizlik kadar kötü bir şey yok....tel no bırakırsanız arayabilirim de.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 19 Mayıs 2015
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tuzlu su kurulumu konusunda kafanızı karıştırmadan nasıl aydınlatırız ve tamam budur derdiririz bir bakalım. Önce suyun tesipitini bir yapalım mevcut duruma göre. Akvaryumun kurulumunda dış filtre kullanılıyor olmasının ilk eksilerinden biri oksijen sıkıntısı. Ps olmayışıda yine eksiklerden biri. Ardından taban kumunun ince deniz kumu olması, yani kısaca tüm tortunun tabana çökememesi ve bunun sonucunda tüm tortunun akvaryum suyu içinde dolaşması ve yine akıntı motoru olmaması sonucu rahatsız eden bir su.

    Dış motoru iptal etmek zorunuluğu var ilk önce. Bunun yerine sump sistemi. Akvaryum delinemiyorsa overflow ile suyu sumpa indirmek mümkün. Bun için örnek bir link.

    Diğer seçenek akvaryum üstü sump sistemi. Örnek bir çalışma linki, yine farklı sistemleri katagorisinde bulunmaktadır.

    Akvaryum hacmine göre yapılabilir.

    Güçlü bir ps ile sump ihtiyacına gerek bırakmamak.

    Bunlar dıy yapılanlar.

    Hazır almak istenirse macro 350 önerebilirim. Fiyat uygun ve verimi iyidir. Bir adet akıntı motoru edinmenizi öneririm. Seıo uygun fiyat ve iyidir.

    Önce bu linkler bir incelenir ve karar verilirse devam ederiz. Forumda hemşlerinizde var Saroz suyuyla çok güzel bir tuzlu su akvaryumu kurma aşamasındayız lcturkey ( Levent ). Malzeme ve ekipman konusunda size eminim desteği olacaktır. ;)

    Sizin kafanız linkleri inceleyip toparlanınca ve ben de yemeğimi yiyince devam ederiz.
     
    Düzenleme: 19 Mayıs 2015
  3. MYTHDIVER

    MYTHDIVER

    Mesajlar:
    169
    TUZLU SU KONUSUNDA YARDIM

    Temel Bey,
    Gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim DIY projeleriniz çok harika piyasada bulunanlardan kat kat verimli olacağını düşünüyorum.
    İlk önce akvaryumum kapaklı olduğu için üstte sumpu yapamayacağım.
    En mantıklısı güclü bir ps sistemi ,verdiğiniz modelin fiyatı inanın tuzlu geldi ,yaptıklarınaza bayıldım ama ben burda nasıl yaparım bilemiyorum.
    Birde bu konuda cok yabancı olduğum icin o borular nereye gidiyor daha onu bile anlamış değilim cahiliğim yüzünden özür dilerim buda benim ayıbım.Sizleri baya uğraştırıyorum ama bu DIYI ben nasıl anlar ve yaparım.
     
  4. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    TUZLU SU KONUSUNDA YARDIM

    Icturkey kendisi PS yaptı bence onunla irtibat kurun. Aynı sizin gibi suyu Sarozdan aldı sanırım.
     
  5. MYTHDIVER

    MYTHDIVER

    Mesajlar:
    169
    TUZLU SU KONUSUNDA YARDIM

    Atman AF-100L Protein Skimmer (400 lt)

    askılı protein skimmer olarak bu marka benim işimi görebilir mi
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    TUZLU SU KONUSUNDA YARDIM

    Bence belli bir düzene girmek için akvaryumun taban kumuna mercan kırığı ilave edilmeli. Daha sonra bir akıntı motoru eklenmeli ve macro ps imkan dağilinde 350 yoksa bir küçük modelini akvaryuma bağlamalı. Gerisini zamana bırakarak tam cesaret geldiğinde konuya daha ayrıntılı giriş yapmak en güzeli.

    Kolay gelsin.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    TUZLU SU KONUSUNDA YARDIM

    Ben olsam bu marka ve modellerden seçerim. ;)

    [​IMG]
    Aqua Macro AS-300P Protein Skimmer 1200 lt. 369.99TL


    [​IMG]
    Macro 250. 359.99TL
     
  8. MYTHDIVER

    MYTHDIVER

    Mesajlar:
    169
    TUZLU SU KONUSUNDA YARDIM

    Bana zaman ayırıp yardımcı olduğunuz için çok teşşekkür ederim.
    Sump sistemi olmadığı için mecbur askılı bir ps alıcam ben bütceme uygun modelleri belirleyip sizden hangisini almamın daha uygun olacağı hakkındaki fikirlerinizi bekleyeceğim.
    Tekrar çok teşşekkür ederim.
     
  9. MYTHDIVER

    MYTHDIVER

    Mesajlar:
    169
    TUZLU SU KONUSUNDA YARDIM

    Temel Bey,
    son bir sorum var verdiğiniz modeller yanında 1200 lt diyor benim akvaryumumda 400 lt su var fazla değili mi yoksa normali bu mudur?
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    TUZLU SU KONUSUNDA YARDIM

    En güzeli 4-5 katı olmasıdır. Kısaca çok uygun. ;)
     
  11. MYTHDIVER

    MYTHDIVER

    Mesajlar:
    169
    TUZLU SU KONUSUNDA YARDIM

    Aqua Macro AS-300P Protein Skimmer 1200 lt. bu model askılı mıdır eğer askılıysa almaya karar verdim ayrıca akıntı motoru için seio m 250 1000 l/h uygunmudur.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Macroların askılı olması gerek. Ama satın alırken netleştirip alınırsa iyi olur. Akıntı motoru gayet uygun bence.
     
  13. MYTHDIVER

    MYTHDIVER

    Mesajlar:
    169
    Tüm yardımlarınız için çok teşekkür ederim siparişimi verdim hafta içi gelir son sorum :cekingen:Malum suyun durumundan size bahsetmiştim suyu değiştirmelimiyim yoksa bu aletleri bağlayınca düzelir mi?
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ps gelince su toparlar elbette, zaten fark bariz hissedilecektir. Mercan kırığıda eklenirse güzel olur.
     
  15. MYTHDIVER

    MYTHDIVER

    Mesajlar:
    169
    Temel Bey aşağıdaki linkteki çalışmanız acaba benim işimi görür mü?Eğer görürse o boruları yapacak kapasitem var:)fakat bağlantısı nasıl olacak.Akvaryumumun arka tarafında boşluk mevcut oraya dediğiniz ve resimleriyle anlatacağınız gibi plastik kaptan akvaryumumu delmeden bir sump yapabilir miyim.SUMP sistemi ile akvaryumumu kurtarabilirmiyim yoksa tekra ps almam gerekirmi.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Fotoğraf üzerinde ok işareti ile anlatnmmaya çalıştım. Arka tarafta boşluk varsa bu overflow su çıkışı arkaya bakacak şekilde akvaryuma asılacak. Uygun yere koyulan sumpa su çıkışı boru ile indirilecek.

    Sump camdan, plastik kasadan, maddiyata bağlı olarak pleksiden yapılabilir. Kule yapılırsa içine filtre malzemeleri yerleştirilebilir, tabi ps yine sump içinde çalışabilir.
     
    Düzenleme: 19 Mayıs 2015
  17. MYTHDIVER

    MYTHDIVER

    Mesajlar:
    169
    Abicim cok yordum seni farkındayım.
    Akvaryumun arkasına geçiş sansım yok üstünden o kasayı indiririm.o boru sisteminide yaparım.kasanın içindeki bölmeler nasıl olacak ayrıca inen suyu yukarı nasıl basıcam vede bunun içine ps yı nasıl yerleştiricem çok oldu dimi.
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    :D Tamam anlaşıldı sabahlayacağız. :F

    Şimdi öncelikle ben filtre konusunda ve suyu sumpa indirme konusunda nacizane düşüncelerimi yazıyorum. Akvaryum içinde beslenecek olan türlerin uygunluğu veya uygunsuzluğu konusuna girmiyorum. ;)

    Burası portal o zaman başka modele geçelim sende ben de rahatlıyalım. Hem de bu işi çözelim. Aşağıdaki örneğe dikkat yaratıcılığımızı devreye alalım ve akvaryumun arkasınıda boru yapmasınıda kenara koyalım. huh: Fotoğrafa dikkat şimdi ...

    Gel bunu yapalım yükseklik ayarı yapılır. içini bölmelere ayrmak çok basit önce bir karar verelim. Ps ve diğer her şey üst sump içinde olacak. Bir devridaim motoru akvaryumdan suyu yukarı basacak. Sumpun altından çıkarılacak olan uygun boyuttaki boruyla akvaryuma cam gibi su inecek.

    Uyar mı ?
     
    Düzenleme: 19 Mayıs 2015
  19. MYTHDIVER

    MYTHDIVER

    Mesajlar:
    169
    Abicim ilgilendiğin için saol.
    Tavana ben onu asarsam hanımda beni asar herhalde :D
    ama akvaryumun arkasına küçük bir masa yapıp üzerine senin tavandaki kutuyu koysam böylece görüntü kirliliği olmaz,bende hanımın gazabından kurtulmuş olurum.Ne dersin abi öyle yapabilirmiyiz.
    İnan sana ne kadar teşekkür etsem azdır,bunun yağcılıkla filan alakası yok belki size yaptıklarınızın değeri bilinmiyormus gibi gelebilir yada cok basit olabilir sizce, ama inanın su an çocuklar gibi heycanlıyım bu heycanı yaşattığınız için ne kadar teşekkür etsem azdır.Anlamadığım bir konu olduğu için zorlanıyorum ve herkes sizlerin gösterdiği sabrı göstermiyor.Dediğim gibi sizin için çok basit sıradan bir sey olabilir bu sistemi yapmak ama benim için sanki uzaya uydu yollamakla aynı:)
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Katılıyorum görüntü kötü. :D Zaten o konuda hem fikiriz akvaryumun arkasında olur. Overflow sistemini anladın zaten o şekilde suyu sumpa indirebiliriz. Mesela sumpta ps'ye yer açmak için filtre malzemeleri kule içinde olur hemen yanınada ps koyulur. Bu şekilde bölme yapman gerekmez. Kule ne demek ? akrilik veya camdan olur. Yok o da basit olsun dersen O zaman aşağıdaki nasıl ?
     
    Düzenleme: 19 Mayıs 2015

Sayfayı Paylaş