1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tuzlu Su Kimyası

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    TUZLU SU:

    AMONYAK;
    Her yeni akvaryumda azot döngüsünün ilk ve en tehlikeli aşaması amonyaktır.Eski bir akvaryumda anormal sayılacak bir durumdur.Ancak bu eski akvaryumlarda oluşmaz anlamına gelmemektedir.Aşırı yemleme,bir anda aşırı canlı yüklemesi,kayaların arasında tespit edilemeyen büyük boy canlı ölümü,ile oluşur.Önemli olan yeni akvaryumlarda döngünün oluşumunu beklemek ve amonyak kontrolü yapmaktır.

    NİTRİT;
    Azot döngüsünde amonyak ile nitrat arasındaki evredir.Amonyakta olduğu döngüsü oluşmamış akvaryumlarda kontrol edilmesi gerekir.Akvaryumda aşmaması gereken değer 0,01mg/lt olduğu bilinmelidir.

    NİTRAT;
    Akvaryumda omonyak ve nitrite göre balıklar tarafından daha fazla tolere edilebilir.Ancak bir çok omurgasız ve fosfatla birlikte aşırı istenmeyen yosuna sebeb olur.Akvaryumda aşırı seviyelere ulaşmadan önlem alınmalıdır.Sağlıklı bir deniz akvaryumunda olması gereken değer 10mg/lt kadardır.

    FOSFAT;
    Akvaryumlara ilk giriş suyu veya fosfat değeri yüksek yemleme ile girer.Yüksek alglerin beslendiği filtreler ve fosfat tutucu kimyasallar yardımı ile sistemden uzaklaştırılabilir.0,06mg/lt değerinin üzerine çıkmaması gerekir.Ancak sıfır değerlerinde tutulması omurgasıslarda renk kaybına yol açar.

    SİLİKAT;
    Akvaryumumuza genellikle ilk kurulum suyu ile girer.Çeşme suyu kullanımı tavsiye edimez.Buharlaşan suyu tamamlarken silikat içermemesine dikkat edilmelidir.Bunun için reverse osmose suyu kullanmak yerinde olacaktır.Aksi takdirde istenmeyen cyano bakteri ve diyatom oluşumu gerçeleşir.2-3mg/lt değerinin üzerine çıkmamalıdır.Aşırı oluşması durumunda piyasada satılan silikat toplayıcı kimyasallar kullanılabilir.

    PH;
    Sağlıklı bir deniz akvaryumunda olması gereken değer 8,3'tür ancak yoğun mercan bulunan akvaryumlarda sabah saatlerinde akşama göre daha düşüktür.Fotosentezin etkisiyle ancak akşam saatlerinde 8,3 değerine ulaşır.Akvaryumlarda ph düşme eğilimindedir.Bunun sebebi yeterince yapılmayan su değişimi,efektif,arızalı, çalışmayan ps ,değiştirilmeyen elyaf,akvaryumda biriken aşırı tortu sebeb olabilr.Önceilikle sebebi bularak ortadan kaldırmalı. En son çare olarak piyasada satılan ph yükselticiler kullanılabilir.

    KALSİYUM;
    Özellikle sert mercanların bulunduğu akvaryumlarda değerin 400-450 mg/lt değerinin altına düşmemesi gerekir.Bunun için hazır satılan kalsiyum katkıları yada kalsiyum reaktörü kullanılabilir.

    MAGNEZYUM;
    Aşırı kullanıldığında canlılarda anestezik etki yapmaktadır.Kullanmadan önce suyumuzdaki değerini ölçmemiz daha doğru olacaktır.Deniz suyunda 1350mg/lt değerinin üzerine cıkmamalıdır.

    STRONSİYUM;
    Yoğun sert mercanların bulunduğu akvaryumlarda ve omurgasızlar için sürekli eksik değerin tamamlanması gerekir.Aşırı kullanılması iyotta olduğu kadar promlem yaratmaz.Sert mercanların gelişmini olumlu yönde etkiler.

    İYOT;
    Omurgasızların ve alglerin beslendiği akvaryumlarda sürekli kontrol edilmesi gereken bir elemettir.0,06mg/lt değerinin üzerine çıkmamalıdır.Akvaryumlarda omurgasızlar kadar tang ve melek balıkları içinde önemli.
     
  2. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Bu konunun sabitlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz acemiler için çok yararlı bilgiler. Teşekkürler Temel Abi
     
  3. sıtkı yılmaz

    sıtkı yılmaz

    Mesajlar:
    366
    Yer:
    Avcılar-İstanbul (DELİORMAN)
    İsim:
    SITKI YILMAZ
    Elinize saglik cok yararli bilgiler.
     
  4. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Bunu okuyup aklında tutan aşil tang bile besler...:portaliseviyoruz:
     
  5. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Ezberim kuvvetlidir yarın alıyorum aşil tang :D
     
    Alparslan bunu beğendi.
  6. sıtkı yılmaz

    sıtkı yılmaz

    Mesajlar:
    366
    Yer:
    Avcılar-İstanbul (DELİORMAN)
    İsim:
    SITKI YILMAZ
    Temel bey su benim bitmeyen yosun problemimede bir cozum yazsaniz cok sevinicem.
     
  7. messiah

    messiah

    Mesajlar:
    341
    Yer:
    Manisa
    Sıtkı su değerlerini ölçüm yapıp sonuçlarını yazsan tankındaki problem herneyse bulunup çözülecektir emin ol.Bende sorunun ne olduğunu ve arkadaşların çözüm önerilerini merak ediyorum takipteyim...
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu gibi sorunların altında genelde belli başlı eksikler çıkar. Her zaman yazıyoruz ama sonuçta gerek değişimlerde ve gerekse buharlaşma sonucu eklenen su eğer silikat, ağır metal ve inorganik maddeler barındırıyorsa yosun kaçınılmaz sondur. Yine akvaryumda inorganik madde fazlalığı yüksek fosfat veya nitrat olmasa dahi yosun oluşumuna neden olur. Organik atık fazla yem, fazla pul ve fosfor içerikli yemlerden gelir. Organik atık fazlalığını anlamanın belli başlı yolları vardır. Su yüzeyindeki aşırı yağlanma, ps performansının su değişimlerinde daha iyi ama ardından zayıflaması, sump içinde veya akvaryum tabanında aşırı tortu birikimi organik atık fazlalığına işaret eder (Mahir kardeşimizin bilgilerinden de eklenmiştir).

    Yüksek ısı, düşük akıntı ve hatalı aydınlatma eksikleri ise ancak ve ancak diğer yukarıda sıralanan ana unsurlar var olduğunda tetikleyici olarak soruna katkıda bulunurlar. Bilinmesi gereken net şey ise, bu sorunları sorun kaynağını kesmeden sudan bir takım medyalar aracılığı ile toplamaya çalışmanın hep geçici çözümler olacağıdır.
     
    Sarı Okyanus ve TencoMelih bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş