1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tuzluluk değişimlerinin lepistes yavruları üzerinde büyüme-yaşama oranına etkisi

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde james_34 tarafından 22 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Doğada bulunan tüm canlılar yaşadıkları çevre koşullarına uyum sağlamak
    durumundadırlar. Çevre koşullarında meydana gelebilecek herhangi bir değişime uyum
    sağlayamayan ya da uyum sağlamakta zorlanan organizmalar yaşamlarını ya güçlükle
    devam ettirirler ya da hiçbir şekilde sürdüremezler. Canlıların çevreye adaptasyon
    yetenekleri; fizyolojik, anatomik ve biyokimyasal vücut özellikleri tarafından
    belirlenmektedir. Tuzluluk değişimlerine karşı gösterilen adaptasyon yeteneği ise
    fizyolojik değişimlerin başında yer alan osmoregülasyon özelliğinden
    kaynaklanmaktadır.
    Bazı balık türleri tuzluluk değişimlerine karşı kısıtlı tolerasyon yeteneğine sahiptir,
    ancak tatlı su balıklarından moli, lepistes vb. canlı doğuran dişli sazancıklar,
    osmoregülasyon sistemlerindeki esneklik nedeniyle geniş tuzluluk değişimlerinde bile
    yaşamlarını sürdürebilmektedirler .
    Canlı doğuran dişli sazancıklar (Poecilidae) olarak bilinen balıklar içerisinde yer alan
    lepistes, Poecilia reticulata süs balıkları yetiştiriciliği ve ticaretindeki en
    yaygın balık türleri arasındadır .Yetiştirilmelerindeki kolaylık, kısa sürede cinsi olgunluğa
    ulaşmaları, renklerindeki çekicilik, çevre koşullarına kolay adapte olabilmeleri ve
    fiyatlarındaki ucuzluk bu balığa olan talebi artırmaktadır. Son yıllarda, Poecilia
    reticulata türü üzerinde bir takım androjen hormonlarının büyüme, üreme, renk ve
    cinsiyet farklılaşması üzerine etkileri incelenmektedir .Bunun yanında lepistes türü genetik ve davranış çalışmalarında da en çok tercih edilen
    türler arasında yer almaktadır
    Tuzluluk, sıcaklığın etkisiyle birlikte sucul organizmaların yaşamlarına etki eden en
    önemli parametrelerden bir tanesidir. Tuzluluk değişimlerinin tatlı ve tuzlu su
    balıklarının fizyolojileri ve davranışları üzerindeki etkileri bir çok çalışmada
    araştırılmıştır.
    Bu çalışmada farklı tuzluluk değerlerinin yavru lepistes balıklarının büyüme ve hayatta kalmaları üzerindeki etkileri araştırılmıştır.
    Denemede kullanılan lepistes (Poecilia reticulata) türüne ait 120 adet
    balık O.M.Ü. Sinop Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Laboratuvarı’nda üretilmiştir. 10
    lt.lik akvaryumlara dinlendirilmiş musluk suyu ve deniz suyu kullanılarak hazırlanan
    ‰ 0, ‰ 6, ‰ 12, ‰ 18 tuzluluk değerindeki sular doldurulmuştur. Balıklar tüm tuzluluk
    derecelerinde birer hafta süreyle ortama adaptasyon sağlamaları amacıyla
    bekletilmiştir. Bu işlemden sonra her bir balığın total boyu milimetrik kâğıt yardımıyla
    ölçülmüş ve sonunda her bir plastik kap içerisinde 10’ar adet balık yerleştirilmiştir. Her
    bir grup için üçer tekerrür uygulanmıştır. Akvaryumlardaki suyun sabit sıcaklıkta
    tutulabilmesi için, tüm akvaryumlar içerisinde su bulunan 210*110*50 lt.lik tank içerisine
    yerleştirilmiş, tankın ve akvaryumların içerisindeki suların sıcaklığı termostatlı ısıtıcı ve
    hava filtresi kullanılarak 26±1ºC’ye ayarlanmıştır
    Deneme sürecinin başlangıcında bir grup yavru balık ‰ 24 tuzluluk değerine sahip
    suyla doldurulmuş olan akvaryuma yerleştirilmiştir. Ancak balıklar bu tuzluluk değerine
    adapte olamamış ve akvaryuma yerleştirildikten 4 gün sonra balıklar toplu bir şekilde
    ölmüştür.
    Balıklar vücut ağırlığının %15’i oranında günde iki defa pul yem (%48 protein, %8 yağ,
    %2 selüloz) ile yemlenmişlerdir .Akvaryumların içerisinde biriken
    artıklar haftada bir sifonlanmıştır.
    Tuzluluk değerleri ppt cinsinden refraktometre, su sıcaklığı ise dijital termometre ile her
    gün ölçülerek kontrol edilmiştir. Akvaryumlarda sıcaklığın etkisi ile buharlaşarak oluşan
    su kayıpları haftada bir her bir tuzluluk değerleri için hazırlanan dinlendirilmiş sularla
    giderilmiştir.
    Dört aylık deneme süresi boyunca ayda bir defa olmak üzere balıkların ağırlıkları
    ölçülmüştür. Gruplara ait bütün ölçüm sonuçları arasındaki farkların önemli olup
    olmadığı istatistiki metodlar kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bu amaçla, varyans analizleri
    için Anova testi uygulanmıştır (Zar, 1984). Deneme süresi içerisinde elde edilen tüm
    verilerin ortalama değerleri hesaplanmış ve farklı tuzluluk değerlerinde tutulan gruplar
    arasındaki ağırlık artışı, spesifik büyüme oranı (SGR, %/gün), yem değerlendirme oranı
    (FCR)ve yaşama oranı (%) değerleri ilgili literatür ışığında değerlendirilmiştir
    (Düzgüneş ve ark., 1993).
    Ağırlık Artışı (g)=Deneme sonu ortalama ağırlık (g)-Deneme başı ortalama ağırlık (g)
    Spesifik Büyüme Oranı (SGR,%/gün)={(ln son ağırlık (g)-ln ilk ağırlık (g))/ t2-t1(gün)}
    *100
    Yem Değerlendirme Oranı (FCR)=Deneme süresince tüketilen toplam yem miktarı
    (g)/Toplam canlı Ağırlık Artışı (g)
    Yaşama Oranı (%)=Deneme sonu balık sayısı/Deneme başı balık sayısı *100
    Deneme başında tüm balıkların ortalama ağırlıkları (0.011g±0.00) hesaplanmış ve
    Anova testi sonucunda tuzluluk grupları arasında başlangıç ağırlıkları açısından önemli
    bir fark olmadığı (P>0.05) saptanmıştır. 120 gün süren denemenin sonunda ortalama
    vücut ağırlıkları 0 ppt, 6 ppt, 12 ppt ve 18 ppt grupları için sırasıyla 0.172±0.00;
    0.166±0.00; 0.168±0.00 ve 0.186±0.00 g olarak belirlenmiştir. Deneme süresince
    balıklarda meydana gelen ağırlık artışı üzerine yapılan gruplar arası değerlendirme
    sonucunda önemli bir fark (P>0.05) bulunmamıştır
    Deneme süresi boyunca tüm gruplar içerisinde ölüm olup olmadığı takip edilmiş ve tüm
    deneme süresince sadece 1. ay sonunda ‰ 18 tuzluluk değerine sahip grupta 2 adet
    balık ölümü tespit edilmiştir. İstatistiki açıdan da bu ölümlerin önemsiz olduğu (P>0.05)
    bulunmuştur
    Deneme süresince tüm tuzluluk gruplarındaki yavru balıklara canlı ağırlıklarının %15’i
    oranında yem verilmiş ve verilen toplam yem miktarları belirlenmiştir. Deneme sonunda
    elde edilen toplam canlı ağırlık artışı ve tüketilen yem miktarından yararlanılarak
    gruplara ait yem değerlendirme oranları tespit edilmiştir. Yapılan istatistiki analizler
    sonucunda 0 ve 18 ppt tuzluluk gruplarından elde edilen yem değerlendirme oranları ile
    6 ve 12 ppt tuzluluk grupları içerisindeki balıklardan elde edilen yem değerlendirme
    oranları arasındaki farkın önemli (P<0.05) olduğu bulunmuştur (Şekil 4).
    Balıkların ortalama ağırlıkları deneme sonuna kadar bir artış göstermiştir. Sahip
    oldukları spesifik büyüme oranları (SGR, %/gün) hesaplandığında 0 ppt, 6 ppt, 12 ppt
    ve 18 ppt grupları için sırasıyla 2.29±0.22 a, 2.26±0.23 a, 2.27±0.15 a ve 2.35±0.17 a
    olarak saptanmış ve yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda gruplar arasındaki
    farkın önemsiz (P>0.05) olduğu bulunmuştur
    Lepistes balıkları (Poecilia reticulata) doğal ortamlarında tatlı ve tuzlu suların birbirine
    karıştığı, su sıcaklığının 15°C’nin altına düşmediği tropik ve subtropik sularda lokalize
    olmuştur .
    Farklı tuzluluk değerlerinde farklı balık türlerinin büyüme, hayatta kalma ve üremeleri ile
    ilgili yapılmış birçok çalışma mevcuttur. Ancak yapılan literatür araştırmasında, bu
    denemede çalışılan boy ve ağırlığa sahip balıklarla yapılmış herhangi bir literatüre
    rastlanılmamıştır. Tuzlu su balıklarının sahip olduğu yüksek osmoregülasyon yeteneği,
    tatlı su balıklarından ‘canlı doğuranlar’ grubuna dahil Poecilidae familyası balıklarında
    da net bir şekilde gözlenmektedir.Osmoregülasyon özellikleri nedeniyle akvaryum yetiştiriciliğinde yüksek oranda tercih edilen lepistes türünün tuzlu suya adaptasyon yeteneği yüksektir.Poecilidae familyası içerisinde yer alan balık türlerinin farklı tuzluluk değerlerinde yaşama ve büyümesi üzerine yaptığı çalışma sonucunda lepistes (Poecilia reticulata) türünün ergin bireylerinin ‰ 58.5 tuzluluktaki sulara kadar %100 oranında hayatta kalabildiğini
    bildirmiştir. Bu çalışmada da genel olarak yavru lepistes türlerinin 0-18 ppt tuzluluk
    değerleri arasında %100 oranında yaşadığı tespit edilmiştir. Balıkların adaptasyon
    aşamasında 24 ppt tuzluluk değerinin balıkların yaşamasına uygun olup olmadığının ön
    araştırması yapılmış, ancak balıklar, çok küçük olmaları nedeniyle tamamen ölmüştür.
    Poecilidae familyası içerisinde bulunan Limia melanonotata türü üzerinde yapılan bir
    çalışmada bu balık yavrularının en iyi büyüme ve gelişmeyi ‰ 30 tuzluluk değerindeki
    sularda gösterdiği bildirilmiştir.
    Farklı tuzluluk değerlerinin (0, 6, 12 ve 18 ppt) büyüme üzerine olan etkisi
    incelendiğinde Poecilia reticulata yavruları üzerinde istatistiki açıdan önemli bir fark
    olmadığı (P>0.05) tespit edilmiştir. Ancak balık yavruları içerisinde sayısal değer
    açısından en iyi gelişme ‰ 18 tuzluluk değerine sahip olan grupta gözlenmiştir.
    Poecilidae familyası içerisinde bulunan Limia melanonotata yavruları
    üzerinde yapılan çalışmada en iyi büyüme ve gelişmenin ‰ 15 tuzluluk değerinde
    olduğunu belirtmiştir. Cichlasoma urophthalmus yavrularının farklı tuzluluk
    değerlerindeki büyüme oranlarının incelendiği bir araştırmada en iyi ağırlık artışı ve
    spesifik büyüme oranları ‰ 20 tuzluluk değeri içerisindeki gruptan elde edilmiştir
    tuzluluk değişimlerinin üç farklı balık (Poecilia latipinna, Cyprinodon variegatus ve Cichlasoma urophthalmus) türü üzerinde büyüme ve hayatta
    kalmasındaki etkisini araştırmıştır. Balıklardaki büyümeyi boyca değerlendirmiş ve
    buna bağlı olarak tuzluluğun boyca büyüme üzerinde önemsiz olduğunu bildirmiştir.
    Lepistes yavruları üzerinde yapılan bu çalışmada değerlendirmeler ağırlıkça büyümeye
    göre yapılmıştır ve gruplar arasında istatistiki açıdan önemli bir fark olmadığı (P>0.05)
    belirlenmiştir.
    Yem değerlendirme sayısı, 1 kg canlı ağırlık artışı için gerekli olan yem miktarını ifade
    etmektedir. Yem değerlendirme oranı; yemin yapısı ve kalitesi, yemleme tekniği, su
    koşullarının uygunluğu ve balık büyüklüğü ile bağlantılıdır. Bu denemede elde edilen
    değerler dikkate alındığında yem değerlendirme oranı istatistiksel olarak her bir grup
    için ayrı ayrı değerlendirilmiş ve gruplar arası farklılık olup olmadığı incelenmiştir. 0 ve
    18 ppt tuzluluk değerlerinde bulunan balıklar için yem değerlendirme oranı sırasıyla
    1.66±0.15, 1.62±0.23 olarak bulunmuştur. Bu iki grup ile diğer gruplar arasında
    istatistiksel açıdan farkın önemli olduğu (P<0.05) belirtilmiştir. Cichlasoma
    urophthalmus yavruları ile yapılan çalışmada da benzer olarak FCR oranları 10-30 ppt
    tuzluluk değerlerinde optimum düzeyde bulunmuştur
    Tuzluluk toleransı yüksek olan Fugu obscurus türünde de tuzluluk değeri arttıkça (0 ppt
    ile 35 ppt arası) yem değerlendirme oranını yükseldiği bildirilmiştir.
    Sonuç olarak deneme sonunda Poecilia reticulata yavrularının 0 ppt’den 18 ppt
    değerine kadar olan farklı tuzluluk değerleri içerisinde rahatlıkla yaşayabildikleri ve
    düzenli bir büyüme grafiği izledikleri tespit edilmiştir. Bu durumda balıkların başlangıç
    ağırlıklarının 0.011±0.00 g olduğu düşünülerek daha fazla büyüklüğe sahip olan
    Poecilia reticulata balıkları ile bu çalışmanın ilerletilmesi ve çalışmanın başka bir
    açıdan takip edilmesi mümkündür. Ticari balık yetiştiriciliğinde ekonomikliği etkileyen
    en önemli unsurlardan biri yem faktörüdür. Bu husus dikkate alındığında lepistes
    balıklarının yetiştiriciliğinde 18 ppt değerindeki suyun, yem değerlendirme açısından
    avantajlı olduğu göz önünde tutularak lepistes yavrularının bu değerdeki tuzluluklarda
    yetiştirilmesi önerilebilir.
     
  2. Assamite

    Assamite

    Mesajlar:
    24
    Ynt: Tuzluluk değişimlerinin lepistes yavruları üzerinde büyüme-yaşama oranına etkisi

    Süper bir çalışma teşekkür ederiz Can bey .
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Tuzluluk değişimlerinin lepistes yavruları üzerinde büyüme-yaşama oranına etkisi

    Ellerine sağlık Can, gerçekten güzel konu olmuş. Fakat ben tuzun önemini anladım, ancak, hangi tuz kullanılmalıdır ? Bu konu gerçekten hala tam yerleşmemiş durumda. Bir çok akvarist kaya tuzu kullanırken, sofra tuzu kullananlarda mevcut. Sofra tuzu iyot içerdiğinden pek önerilmiyor. Halbuki iyot bazı balık türlerinin ihtiyacıdır.

    Mesela, Deiz akvaryumlarında kullandığımız doğal tuz, kısaca buğarlaşma yoluyla elde edilen doğal tuz kullanılırsa faydalı olmaz mı? Zararı olur mu? İçerisinde bir çok element bulunması etki eder mi?

    Akvaryumcularda deniz tuzu kilosu yaklaşık 6-7 ytl fiyata satılmaktadır. Bu konuyu daha evvel dile getirmiştim. Ancak üzerinde pek durulmamıştı.
    Saygılar...
     
  4. Assamite

    Assamite

    Mesajlar:
    24
    Ynt: Tuzluluk değişimlerinin lepistes yavruları üzerinde büyüme-yaşama oranına etkisi

    Karadeniz suyu kullanmışlar seyreltikte anladığım kadarı ile,Bu yontem bir kaç kültür balığı için karadenizde denenmiş ve başarıya ulaşılmıştı.
     

Sayfayı Paylaş