1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ucuz ve etkili ilaçlar ve kullanım şekilleri;

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde bmehmetyavuz tarafından 1 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Balık hastalıkları ve dolayısıyla balık kayıpları çeşitli nedenlere dayanır. Bunların başlıcalarını saymamız gerekirse;
    Aşırı yemleme, Aşırı biyolojik yük, Aşırı ışıklandırma, Aşırı sürkilasyon, Aşırı su sıcaklığı, Aşırı soğukluk, Stres, Karantina tankına alınmadan, doğrudan eklenen balıklar, Balıkların doğasına uygun ortam hazırlayamamak, Yetersiz havalandırma, Düzenli dip çekimi yapmamak, Uyumsuz türler, Gereksiz ilaç kullanımı vs. vs şeklinde listemiz uzar gider.
    Akvaryum balıklarımızın hastalıklarında başarılı olabilmemiz için en önemli etkenler; Erken teşhis, Doğru teşhis ve Hastalık ve hastalık hakkındaki tedavi yollarını biliyor olmamızdır. Sitemizde hastalık teşhisi için daha önce gerekli bilgiler verilmişti. Şimdi gelelim teşhis sonrası nasıl tedavi edeceğimize. Bu konuda çoğu zaman ticari firmaların pazarlama stratejileri ve gözünü para hırsı bürümüş akvaryumcuların yüzünden hem pahalı hemde tedavi etmekten uzak ticari ürünleri kurbanı olunabilmektedir.

    Balıklarımıza ilaç tedavisi uygulamak için kullanılan başlıca yöntemler:

    a-) Banyo tarzı uygulama: Balıklar yüksek konsantrasyonda ilaca kısa birsüre maruz bırakılırlar.Etkili doz , nitrifikasyon bakterileri için genellikle toksiktir.Bu nedenle , biyolojik filtre içeren sistemlerde tedavi ya ayrı bir ünitede uygulanmalı ya da tedavi sonrası filtre yenilenmelidir.Balıklar konmadan önce tüm ilacın bütünü ile erimesi beklenilmektedir.Eğer zayıf yada duyarlı balıklar çoğunlukta ise daha düşük dozlarda multiple tedavi yoluna gidilmelidir.

    b-) Uzun süreli daldırma: Bu yöntemde balıklar , düşük konsantrasyonda ilaç içeren su içinde , 24 saat süre ile bekletilir.

    c-)Oral Tedavi :Kimyasal madde , yeme karıştırılarak balığa verilir.

    Alternatif ilaçlar ve etkili oldukları hastalıkları:

    ( Odinium ) :
    Bakır sülfat: Mavi kristaller şeklinde olan bakır sülfat (CuSo4-5H2O) 1 gramı 1 litre suda eritilir ve bu eriyikten 1.5cm3'ü akvaryumdaki her 1 litre su için verilir. Bu uzun süreli banyolar için önerilir. Odiniume karşı 0.1-0.4 ppm ortamında devamlı banyo etkili olur.

    ( Dış pazazit ve mantar ):
    Malagit yeşili : Cholorid ve oxalate halinde pazarlanır. Oxalate olarak pazarlananları balıklar için daha zehirli fakat parazitler ile mücadele için daha etkilidir. Önerilen doz 0.03 mg/litredir. Standart olarak 1.5 gr. malagit yeşili bir litre suda eritilir. Bu eriyikten 2ml/100 litre suya uygulanır. 2 ppm dozlu eriyikte balıklar 30 dakika banyo yapılır ise dış pazazit ve mantarlara karşı etkili mücadele yapılmış olur.

    Metilen Mavisi : Özellikle mantar ve parazitlere karşı etkili olan bir kimyasal maddedir. Uzun süreli tedavi için %5'lik eriyikten 5 litre suya 3 damla hesabı ile kullanılabilinir.

    Formalin : 0.1ml/litre oranındaki karışımda balıklar 1 saat banyo yaptırılır. Dış parazitler için akvaryumlara 100 litre su için 1 ml. kullanıla bilinir.

    Tuz : %1'lik tuzlu suda 1 saat balık tutulur ise dış parazitlere karşı mücadele yapılmış olur. Akvaryumlarda temizlenmiş kaya tuzu kullanılır. İyotlu tuz akvaryum balıkları için çok zararlıdır.

    Potasyum Permanganate : 1 gr./100 litre su oranı ile kullanılır. Bu yoğunlukta balıklar 10-30 dakika banyo yaptırılır. İlerlemiş mantar vakalarında bir tablet olabildiğince az suda eritilerek kulak pamuğu yardımıyla direkt mantar olan bölgeye uygulanır.

    Bactrim: 1 tablet/100 Litre 3 gün boyunca uygulanır.Sonunda %50 su değiştirilir.

    ( İç parazit ):
    Flagy :İç parazit hastalıklarında (Gram negatif anaerob, gram pozitif anaerob basiller), 50 lt suya 1 tablet kullanılır.

    ( Bakteriyel hastalıklar ):
    Bactrim forte 1 tablet/100 Litre 3 gün boyunca uygulanır.Sonunda %50 su değiştirilir.

    (Beyaz benek ) :
    Potasyum permanganat: 1 gr./100 lt. su oranı ile balık 10-15 dakika arası banyo yaptırılır.

    Saygılar, keyifli paylaşımlar…
     

Sayfayı Paylaş