1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Un Kurtları

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Un kurtları:

Canlı yemlerin belkide en büyüğü olan un kurtları, kurutulduğunda besin değerini diğer canlı yemlere göre kaybetmemesi ile dikkat çekiyor. Olta balıkçılığında da kullanılan un kurtlarını üretmek bulmak son derece kolay. Kafanızı karıştıracak, zor açıklamalar ve bilgiler vermeyeceğim. Balıklarınızın severek tüketeceği un kurtlarını kurutarak toz haline getirebilir yavru balıklarınızıda besleyebilirsiniz. Bir yazının uzunluğundan çok anlatımı önemlidir. Bu açıdan un kurtlarını bulmaya geçelim.

Un kurdu üretiminde elimizde 30x30x15 bir platik veya tahta kap gerekli. Kullanılacak kutunun içerisine ince talaş, un kepeği, hububat unu,(tavsiyem yulaf,buğday) anti oksidan ve toz halinde biraz vitamin, tabiki ergin un kurtları lazım. Kabımıza tüm malzemeleri doldurup, iyice karıştırıyoruz ve üzerinden bastırarak sert bir zemin haline getiriyoruz. Bu setlik derecesi parmağımızın içine kolayca batmayacağı şekilde olmalıdır. Hafifce ortamı nemlendirerek ergin bireyleri üstüne bırakıyoruz. Tabi kaçmamaları için üzerine bir ızgara benzeri bir aparatla kapatıyoruz. Gerisini onlara bırakıyoruz. Belli aralıklarla, nem ve gıda kontrolü yaparak, yumurta olup olmadığını kontrol etmemiz gerekmektedir. Larvaları toplama işlemi sırasında ergin bireylerin uçmasını ve yürümesini engellemek için, biraz soğuk tatbik ederek uyuşmalarını sağlayabiliriz. Larvaları bir plastik cımbızla kolayca toplayabiliriz. Diğer canlı yemlere göre toplaması çok kolaydır.
    Peki nerden bulurum?

Pek çok canlı yem internet yolu ile bulunabilmekte ama bunun çok daha kolay bir yolu vardır. Ülkemizde de oldukça yaygı olan un kurtları, kümes içlerinde, un depolarında ve arka bağçemizde bulunabilir. Kendi bahçesini tercih edenler, bahçeye bırakacakları bir miktar un içinde kolaylıkla bulabilir. Özellikle yaz aylarında üreme telaşında olan un kurtlarını toplamak çok daha kolaydır. Yazın sıcağının etkisiyle yumurtalarını bırakacak un birikintisi arayan un kurtları, sizin bu isteğinize cevap verecektir.

TencoMelih bunu beğendi.
  2. swat

swat

İsim:
    Nurullah AYDIN
    Un Kurtları

Bir ara gözüm mutfakta raftaki bir kavanoza takıldı içinde uzaktan bakınca leblebi fıstık olduğu anlaşılıyordu ama kapaklı raf olduğu için uzunca zaman gözümüze ilişmemiş ve yemekte nasip olmamıştı elimi attımki kapağını açınca ne göreyim leblebiler felaket oyuk oyuk içleri hemen aklıma geldi kurtlandığı hanım vah tüh nasıl unuttum size vermeyi diye hayıflanıyordu ama ben gözlerimde bir ışıltı iyikide unutmuş oh oh diye seviniyorum süper bir kurtçuk kolonisi oluşmuş irili ufaklı hemen seçip verdim içinden balıklar bayraM ediyorlar nasıl yiyorlar Temel hocam sorma şimdi koloniyi besliyorum içine un filanda attım benim kurtlar şimdilik yetiyor bana ama yakında sütü kurtlandırmayı düşünüyorum birde öyle deniyicem. saygılarımla

3. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Un Kurtları

Birkaç aydır un kurtlarını kullanıyorum canlı yem olarak ve çok memnunum ama ne yazıki kültürü kaybettim :D uyuşsun fazla üremesinler diye soğuğa koymuştum telef olmuş çoğu bir çoğuda pupa yapmış o pupada öylşe kalmış ama balıklar pupayı parçalayıp yinede yiyorlar böceğe dönüşenler ise çok sert geliyor sanırım lepistesler yemiyor

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Un Kurtları

Nurullah hocam, başarı inanın böyle geliyor. Paylaşımlarım içerisine zaman içerisinde alacağım bu konuyu, inanın açık ve net ifade ediyorum buradan, Türk akvaristi balık besleme konusunda sıfır bence.

Şaşırmamak elde değil. Bakıyorum örnek olarak Discus balığının kırmızılık oranını kaçırdım diye üzülen akvaristler var Avrupa'da. Bu şu anlama geliyor bence, hedef belirlenmiş ve bu hedefe deneyerek ulaşılıyor. Bu açıdan sütü kurtlandırmak ve besin üretmek fikrinizden dolayı sizi tebrik ederim. Fooğraflarını bizlerle paylaşırsanız ayrıca minnettar kalırız.
    Saygılar...

5. swat

swat

İsim:
    Nurullah AYDIN
    Un Kurtları

Hay hay Temel hocam inşallah neden olmasın paylaşırım tabiki yalnız sıcak ortamda açığa bırakılacak bir kaba kara sineğin konması gerekiyormuş havalar malum her taraf buz dolabı şu sıralar kara sinekte karaborsada bile bulunmaz şimdi,inşallah ALLAH nasip ederse yazın deneriz. :cekingen:

6. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Un Kurtları

Karasineğe sakın bulaşmayın derim ben, un kurtları tamam gayet güzel besin olur ama iş karasineğe gelince ''sakın haa'' dan başka diyecek sözüm yok, dünyada en fazla insan ölümüne sebep olan hayvan sinektir unutmayın

ceyhantunçel bunu beğendi.
  7. swat

swat

İsim:
    Nurullah AYDIN
    Un Kurtları

Emrah kardeş bildiğim kadarıyla bütün bu bakliyatın kurtlanmasınada sebeb olan sineklerdir acaba yanlışmı biliyorum,onlar konup yumurtalarını bırakıyor ve kurtlanmaya başlıyor..

8. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Un Kurtları

Değil abi :)
    Evinde hiç kül rengine bezer kelebek gördünmü üçgen bir vücut formu vardır sivrisinekten az büyük olur adını bilmem ama bakliyatı bunlar kurtlandırırlar

9. swat

swat

İsim:
    Nurullah AYDIN
    Un Kurtları

Teşekkür ederim bilmediğimi öğrettiğin için saol kardeşim,

10. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Un Kurtları

Estağfirullah abi öğretmek değil sağlığını düşündüm, balıkları iyi besleyeceğiz diye sağlığımızdan olmayalım

11. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Un Kurtları

Temel abi,bilgiler için eyvallah.
    Bu tür kurt tarzı şeyleri sevmiyorum.Kötü anım var.
    Bursa'da okurken yaz aylarında kıymalı makarna yapmıştık.1 günlüğüne mudanyaya arkadaşı ziyarete gittik.Ben arkadaşlardan önce ayrılmıştım.Mutfağa geldim acayip koku var.Baktım tencere dışarıda kalmış,kapağı açtım içi kurt dolmuş.O koku aklıma geldikçe mideme birşeyler oluyor.

12. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Un Kurtları

Özgür ne güzel işte kurt üretmişsin :DVerseydinya balıklarına? :D

13. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Un Kurtları

Göreceli bir konu aslında. Akvaristliğin içinde olan bir konu ne yazık. Bu gibi konular üzerine yorum yazıyoruz bu canlıları balıklara veriyoruz. Ancak bu canlılar balıkların doğalarındaki beslenme şekilleriyle aynı. Konuyu biraz düşününce bizim de balık yediğimiz aklımıza geliyor. Olağan görülmeli bence. Tabi bazen konuyu sapıtanlar var, bazı yerlerde karınca, kelebek vermekten söz ediyorlar. Mantık devereden çıkmaz ise daha sağlıklı olur bence.

Saygılar...

14. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Un Kurtları

Olcay abi,o yıllarda akvaryum yoktu.Derdim imanım o zaman 06 nj169(106gti)

15. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Un Kurtları

Aman kardeşim.Sen bu 06 nj169(106gti) ve bunun gibi sevdalarından vazgeçte,sana en güzel canlı yemleri ben burdan yollarım :D

16. swat

swat

İsim:
    Nurullah AYDIN
    Un Kurtları

Ne bu bilgisayar solucanımı anlayamadım :bilmem:

17. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Un Kurtları

06 nj 169 plakalı peugeot 106gti

18. swat

swat

İsim:
    Nurullah AYDIN
    Un Kurtları

Allah iyiliğinizi versin ben bilgisayar virusu ismi gibi algıladım konu un kurdu olunca.. huh: :D

19. pckobat

pckobat

Un Kurtları

Merhaba ben un kurdu yetiştirmeyi düşünüyorum.Ama elimde kültürü yok.Bir sitede bir kavanoza doldurun 2 yemek kaşıgı su koyun karanlık bir yerde bir ay bırakırsanız kurtlanma başlar demişlerdi ben denedim ama başarılı olmadım üstünde pamuklanmalar falan oldu kavanozun ama daha kurt falan yok acaba kurtlanma olamayacak mı?

20. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Un Kurtları

Ev ortamında bu denemeler herkese cazip gelmeyebilir. Söylediğiniz şekilde kurtlanma olsa bile un kurtlarının oluşacağı şüpheli. Kültür önemli. Bahçe ortamına bırakılan gerekli malzemelerde daha iyi sonuç alınır diye düşünüyorum.

Sayfayı Paylaş