1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

(Ustalara Sorulur)Karides Beslemeyi Düşünüyorum(Bilmediklerim Hakkında Sorular)

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde *KONT* tarafından 16 Eylül 2009 başlatılmıştır.

1. *KONT*

*KONT*

Merhabalar,

Ben 95 cm uzunluğu,25 cm genişliği ve 20 cm yüksekliği olan,yanlış hatırlamıyorsam 42 lt'lik bir akvaryum yaptırmayı düşünüyorum.Kalınlığı 12 mm olacak.Fiyatı ise 20 TL,bu akvaryumla ilgili sorularım var...

1.Karidesler hava motorsuz,ısıtıcısız,ve hiçbir ekipman olmadan yaşar mı?

2. 3 ayda bir sefer olmak üzere suyun tamamını değiştirsem yeter mi?

3.Tabanda bol bol bitkiler olacak ve kayalar olacak kaya ve bitkilerin onlara zararı var mı?

4.Erkek dişi ayrımı yapamıyorum.Seçtiğim karideslerin cinsiyetinin önemi ne??Yani 5 ciklet tane alsam 3 ü erkek çıksa sorun meydana gelir,ilk seferinde 5 karides almayı düşünüyorum cinsiyet ayrımını bilmiyorum,akvaryumcum kapandı,yerine başka bir akvaryumcudan alacağım.İlk seferde 5 adet aldım ya,3'ü erkek çıktı mesela,huysuzluk çıkar mı?Yoksa 2e 2d ile çiftleşir biri boşta mı kalır yani erkeklerin ya da dişilerin oranı birbirinden farklı olursa sorun çıkar mı?

5.Karides akvaryumunda sağlıklı bir biçimde lepistes yetişmeyeceğini anladım,peki kaplumbağa sağlıklı bir şekilde yetişir

mi???(yavruları yer mi)

6.95-25-20 lik akvaryum mu yoksa 55-35-20 lik akvaryum mu daha iyi?İlkinin fiyatı 20,ikincisinini ise 15'tir...

2. aqua_boy

aqua_boy

İsim:
    Cenk Sinor

Saitcan , karidesler için 90*20*25 güzel bir ölçü 12 mm çok fazla bu tanka , 4 mm kayıt kuşak rahatlıkla kurtarır burda:gif Karidesler ısı değişimlerine hassastır ve bir pipo filtre ile ısıtıcı şarttır , ısı 26 idealdir ... Kesinlikle suyun tamamını değiştirmemelisin yoksa karideslerini kaybedersin , haftada 1 üstten %10 su değişimi yeterlidir . Tabanı java moss ile doldurmanı öneririm kayayı karides akvaryumunda önermiyorum onun yerine mangrow kökleri kullanabilirsin . O akvaryuma 8-10 arası karides atarsan 3-4 aya 100 den fazla karidesin olur cinsiyet önemli değil zaten 8-10 kira karides atarsan kesinlikle içlerinde 1 erkek 1 dişi vardır . Karides akvaryumuna kesinlikle cichlid yada kaplumbağa koymamalısın ...

3. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Cenk'e +1

Ek olarakta su değişimi illa üstten haftada 1 % 10 olacak diye bir şartımız yok.. 2 haftada 1 dipten ortadan üstten su çekilebilir.Ama o tankta 5 karides besleyeceksen 3 ay su eklemesen bile bişey olmaz.. 5 karidesin yiyeceği ve dışkısı o tanka bişey yapamaz. Su asla tamamen değiştirilmez.. Hava motoru olmalı ki suyun havalansın sürekli.. Üretim filtresi koyarsın olur biter.

Bu arada karides tankında sağlıklı bir şekilde lepistes yetiştirilmeyeceğini kim söylemiş merak ettim.Ben 2 seneye yakın bir süredir sorunsuzca aynı tanklarda bakıyorum.Yok öyle bişey..

4. *KONT*

*KONT*

Çok teşekkür ederim çok güzel bir açıklama toka:gif

Yüzde 10 yüzde 30 falan diyorsunuz ya işte o alet bende yok ağla:gif

Birde maalesef 2 adet akvaryumla ilgili aracı aynı anda çalıştıramam.
    Biliyorum ki kış ayında illaki ısıtıcı olacak.Ama kış aylarının dışında motor mu ısıtıcı mı?

Lepistesler karideslerin yavrularını yiyorlarmış ve karidesler üreyemiyormuş diye duymuştum.Nerden duyduğumu bilmiyorum ama.

5. aqua_boy

aqua_boy

İsim:
    Cenk Sinor

Lepistes ile karides rahatlıkla olur ... Kış aylarında da yaz aylarında da pipo filtre ve ısıtıcı şart Saitcan ... Neden 2 ekipmanı aynı anda çalıştıramıyorsun ?

6. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Lepistes yetiştirilemiyor diye sen söylemişsin Said kardeş.. Tankında bol bitki olursa karidesler saklanacak yer bulur ve üreyip çoğalırlar.Ama cımcızlak ortalarda kalırlarsa lepistesler haliyle denk geldikleri yavru karidesleri yiyebilirler.O ihtimal her zaman var.Ama bol bitki olursa o ihtimal bir hayli düşer.. Hava motoru ve ısıtıcının aynı anda çalıştırılması faturada gözle görülür hiçbir oynama yapmaz..

% 10 - % 30 derken biz zaten onu ölçekle yapmıyoruz göz kararı yapıyoruz..

7. figenc

figenc

"Yüzde 10 yüzde 30 falan diyorsunuz ya işte o alet bende yok ağla:gif"

% 10 ; akvaryum suyunun 1/10 una, %30 u da; 3/10 una denk gelir, kesir problemlerini bilirsin. Göz kararı, suyu çok gezdirmeden dipten çeksen iyi olur, ama sonra çektiğin suya kovada bak, arada kaçabilirler.

Dip çekim aletin yoksa -ki ederi 5 liradır, bildiğin bir metrelik hortumu dinlemiş suya daldırıp suyun dolmasını sağla, sonra iki parmağınla uçlarından basılı tut hava alıp dökülmesin diye, daha sonra da o halde bir ucunu akvaryumun alt tarafına, diğer ucunu boş kovaya tutup parmağını çek. Hazır olduğunda akvaryum suyunun altındaki hortumun ucundan parmağını çek; yüksek kaptan aşağıya su akarken hortumu dipte gezdirirsin. Bilmem anlatabildim mi burda:gif

DIY bölümünden kendin de dip çekim aletini yapabilirsin.

Yavruları olduğunda suyu üstten alırsan, şeffaf mikro boyutta gezdikleri için görmeyebilirsin.

Yemi bitkisiz boş bi alana atarsan hem ne yiyip ne yemediklerini gözlersin hem de yemler, javamos ve diğer bitkilere takılıp bozulma yapmaz. Ama lepistesler ne yapar bilemem.

Yerli karideslerimi karma akvaryuma ilk koyduğumda, neon tetralar hariç kapış kapış yemişlerdi. Kaçabilenleri de bir daha görmedim umudumu da kesmiştim, ama 15 gün sonra yavaş yavaş gezinmeye başladılar, artık ilgilenmiyorlar bile belki tadlarını beğenmediler bilmiyorum.

İşlemden geçmemiş (suda kaynatılıp, suda bekletilip, fırçalanmamış) mangrow kökü suyu sarı yapıyor benimkiler ölüyordu.

Ekleyeceğin suyu aynı odada tut bir süre, büyük ısı farklılıkları olmasın.
    ve ilgili tüm konuları okumalısın atladığımız yerler olabilir gerisi tecrübeyle..

Başarılar..

8. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Figen hanım elinize sağlık çok açıklayıcı yazmışsınız, hortum tekniğinizde gayet pratikmiş ama ben o hortumun bi ucunu akvaryuma daldırıp diğer ucundan nefes çekerek kovaya bırakmayan akvaryumun suyunu içmemiş adama akvarist demem :F

sadiksena bunu beğendi.
  9. Tolga55

Tolga55

İsim:
    Tolga EROL

Bende ayrı konu açmayayım dedim.Bu ölçülerde ;

uzunluk 40
    genişlik 15
    yükseklik 25

Bir akvaryum yaptırsam camcıya :).Karides beslemek için uygun olurmu yer sorunu olduğu için büyük bişi yaptıramıyorum.Böle 15-30 litre arası bir akvaryum yaptırmayı düşünüyorum.Bu ölçülerde akvaryuma camcı 10 lira istedi.Eğer yaptırırsam karides beslemeyi düşünüyorum :)

10. aqua_boy

aqua_boy

İsim:
    Cenk Sinor

Saitcan lepisteler ile gönül rahatlığı ile besleyebilirsin kesinlikle sorun olmaz ...

125 Litrede yunuslar için az bir hacim sen en iyisi karides yap burda:gif

11. figenc

figenc

Ta annem zamanından biliyorum, oğluma yaptırtmam :uyari: hele yeni başladığım bugünlerde okuduklarımdan yola çıkarak, akvaryuma parmağım değse gidip yıkıyorum smiley18.gif "Bilgi lanetlenmektir smiley18.gif" der büyük oğlum

Sayfayı Paylaş