1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

UV filtre gereklimidir?

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde garmagan tarafından 9 Mayıs 2015 başlatılmıştır.

  1. garmagan

    garmagan

    Mesajlar:
    208
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Gökhan Armağan
    Bazılarına göre uv filtre gerekli bazılarına göre ise zararlı olduğu söyleniyor. Uv nin akvaryumdaki amacı nedir? Ve ne kadar süre kullanılmalıdır?
     
  2. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Kullanım amacına göre yarar zarar tartışılır. O nedenle siz tam olarak hangi ihtiyaca göre kullanmak istiyorsanız o amaca göre yorum yapmak doğru olacaktır. Ben kullanma taraftarıyım ama kullanmıyorum mesela. Güze bir yardımcı bence kenarda köşede durması gerekir. Şayet tatlı su ise kesin kullanın ama tuzlu suda imkanım olsa güzel bir orp kontrollü ozonizer tercih ederdim.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Zararlı bir ekipman olsa 20 çeşit farklı markada üretilmezdi sanırım. Uv filtre içinden geçenler üzerinde etkisi olan bir ekipmandır, su kolonunda yüzen alagler, patojenler ile mücadelede tedavi edici değil ama tedaviye veya sorunları aşmada yardımcı ekipman rolü üstlenir. Biyolojiye zararı yok, faydalı bakteriler yerleşik yaşar su kolonunda gezinmez, su kolonda gezen bir takım makro canlılar veya bakterilerden söz etmek mümkün ama bunlar üzerinde durulacak veya dert edecek unsurlar değildir.

    Uv filtre olmazsa olmaz bir ekipmanda değildir, yani şart değil ama olması halinde gerektiğinde fayda sağlayacak bir ekipman.
     
    zipkinteam ve garmagan bunu beğendi.
  4. garmagan

    garmagan

    Mesajlar:
    208
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Gökhan Armağan
    Filtrasyon amaçlı kullanım için konuyu açmıştım. Uv nin zararlı bakterileri yok ettiği duyumundayım. Bunun yanı sıra faydalı bakterileri de öldürdüğünü duyuyorum. Yarar zarar dengesini öğrenmek istiyorum. Zararı minimize etmenin yollarını araştırmaktayım.
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Üstte de söz ettiğim gibi akvaryum unsurunda yararlı bakteri olarak lanse edilen bakteriler kum, kaya ve benzer gözenekli alanlara yerleşerek yaşar. Yerleşik yaşayan bakteriye Uv filtrenin zarar vermesi söz konusu değilidir, Uv akvaryumda su çeker içinden geçirir ve geri verir.

    Filtrede yardımcı olabilir, bazı benek sorunlarında da yardımcı olabilir. Su berraklığı, alg oluşumunu azaltma vb.
     
    zipkinteam bunu beğendi.
  6. garmagan

    garmagan

    Mesajlar:
    208
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Gökhan Armağan
    Temel bey; yazınızın son kısmında gerektiğinde diye bir kelime kullanmışsınız. Buradan, bir ps gibi devamlı açık kalmaması gerektiğini mi anlamalıyız? Sadece ihtiyaç anında mı kullanılmalı? Ihtiyaç anı nelerdir peki?
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Evet UV filtre devamlı açık kalmak zorunda değildir. Bunun nedeni aslında biraz da lamba ömürlerinin belli bir saat dilimi ile sınırlı olması. Örnek olarak yeni balık eklendiğinde çalıştırılması, benek hastalığı gibi bir durumda çalıştırılması yanında akvaryum suyunun berraklığı ve genel dezenfektesi için kullanmak gerekirse 4-5 günde bir 2 gün çalışabilir, haftada 2 gün vb gibi çalıştırılabilir.
     
    zipkinteam bunu beğendi.
  8. vicia ervillia

    vicia ervillia

    Mesajlar:
    521
    Yer:
    manisa
    İsim:
    burcak arbil
    Ben akvaryumu ilk kurduğumdan beri kullanıyorum ; Aa şöyle oldu diyemem ama akvaryumda sıkıntısız süreç sağlamamın belkide kilit taşlarındandır. 24 saat çalıştırmıyorum saat ayarlı olarak gün içünde aydınlatmalar kapalı iken toplam 1 saat çalıştırıyorum. Zaten Temel bey de bu konu hakkında yazılması gerekilen herşeyi yada internette topluyabileceğiniz tüm bilgileri kısa ve öz olarak aktarmış.
     

Sayfayı Paylaş