1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

UV ile Hastalıklar Mücadele

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde taygun tarafından 11 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Herkese Merhaba,

    Eğer gözümden kaçmadıysa hastalıkla mücadele konusunda UV.'lerden hiç bahsedilmemiş. İsterseniz bu konuda biraz bilgilerimiz paylaşalım.

    Mesela nedir bu Uv dedikleri? Cihaz içindeki lambalar iyi kötü herşeyi yakar mı? Cihaz her zaman açık mı duracak? Lambaların wattları çeşit çeşit, 5-8-11-15 watt. Hangisini ne için alacağız? Hastalıkla mücadelede belli bir minimum watt sınırı var mı? Peki ya alglerle mücadelede? Yoksa watt sınırını akvaryum kapasitesine göre mi seçeceğiz yoksa debiye göre mi? Bu cihazlar ne tür sularda iyi çalışır? Su berrak mı yoksa bulanık mı olmalı? Bu cihazların DIY'ı var mıdır? :D Cihazı kirli su borusuna mı yoksa temiz su borusuna mı takacağız?

    Daha bir sürü soru...



    Mesela, aşağıdaki adreste diyor ki "su mutlaka berrak olmalı." Noktasına virgülüne dokunmadan kopyalıyorum.

    http://www.cevretek.com/dezenfeksiyon.htm

    "Suda bulunan hastalık yapıcı mikroorganizmaların, Ultraviole ışınları ile giderildiği sistemlerdir. UV ışınlarının dezenfeksiyon etkisini sağlayabilmesi için, suyun mutlaka berrak olması gerekmektedir. Bu sistemler sadece uygulandığı noktada etkilidir. UV ışınlarının kalıcı bir dezenfeksiyon etkisi yoktur."

    Hadi bakalım, aklıma gelen soruları ben sıraladım. Yeni gündem bu olsun. Sizler de cevapları dökülün. ;)

    Not: Sorulara bakıp da "Tamer abi de bişi bilmiyormuş" demek yok. Bilmesem bu sorular çıkmazdı di mi? ;)

    Saygılar
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Benim Uv filtremden bir kare ile başlamak isterim abi müsadenle.

    [​IMG]

    [​IMG]
    AQUA marka 25 wat UV .

    Benim görüşüm bu konuda, akvaryumlarda UV'nin olmazsa olmaz bir ekipman olmadığıdır. Fakat hiç kullnılmamalıdır sonucunu çıkarmakta hatadır. Bize istenmeyen yosunla mücadelede bunun yanında, suda serbest yüzen parazitleri yok etmede yardımcı olacaktır. Kullanılması durumunda akşam ışıklarla birlikte kapanmalıdır. Gece ışıklar kapanınca akvaryumda bir çok canlı suda serbest hale gelir. Bunlar zararlı canlılar değildir. Bu yüzden Uv filtresi akvaryumun ana aydınlatması ile yanmalı ve sönmelidir. UV akvaryumda serbest yüzen parazitleri öldürürken, balık üzerinde bulunan parazite etkisi yoktur ve UV yararlı zararlı ayırmaz. Kullanılması sırasında ampul ömrü iyi hesaplanmalı , süresi dolan ampül değiştirilmelidir. UV filtresine gidecek olan su temiz ve katı atık içermemelidir. Aksi taktirde etki güçü düşecektir. Uv filtresinin wat gücüne göre debisi ayarlanmalıdır yoksa verim alınması zorlaşır.

    Saygılarımla...
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Olmaz ki ama. Tüm soruları cevaplamışsın. Yapmayın böyle kardeşim. ;)

    Neyse şaka bir yana. Temel Hocam, senin uv cihazı orada su borusu bağlantısı olmadan mı duruyor?

    Saygılar
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Güzel soru abi. :D

    Kurulum aşaması olduğundan bağlantısı yapılmamıştı. Saatte 2.500 litre devirli kafa motoruna bağlanmıştır.

    Ayrıca çok haklısın abi, Fakat başlığının görsel başlaması için fikrimi yazayım dedim, abartmışım sanırım. Ancak fayda ve zararının üzerine yazılacak çok şey var. Mesela Uv filtresini ben akvaristlerin kullanmayı bildiğini düşünmüyorum. Böyle olunca faydasının olmadığı kanısı yaygınlaşıyor. Oysa beyaz benek hasatalığından alg ile mücadeleye kadar faydası vardır. Fakat dediğim gibi kurallarını bilmek gerek.

    Saygılar...
     
  5. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Bir belgeselde Fransa'da şehir şebeke suyunu uv filtre ile arıttıklarını izlemiştim.O zamanlar bizim musluklardan su yerine klor akıyordu.Vay beeeeeeeee(inşallah forumdan atılmam) adamlar neler yapıyor demiştim :D Suyu şebekeye vermeden de hassas bir balık ile test ediyorlardı.En küçük değişimde balık ölüyormuş,suyu hemen kesiyorlarmış.Hatırladığım bu kadar onca yıldan sonra :)
     
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam, çok güzel açıklamışsın ancak bir konu kafama takıldı: Nedir bu geceleri dışarı çıkan ve zararlı olmayan canlılar?

    Bir de eklemek istediğim birşey var... Hani eklentiden ziyade altının çizilmesi gereken bir husus var... O da şu akvaryumun oturması sırasında yani yararlı bakteriler yerleşene kadar UV filtrasyon kesinlikle yapılmamalıdır...

    Saygılar...
     
  7. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bir de Temel Hocam, katılır mısın bilmiyorum, UV filtreden geçerken suyun akış hızı azaltılabilirse çok daha yüksek verim elde edilebilir...
     
  8. taygun

    taygun Guest

    Adamlar balıklı su mu içiyorlar şimdi? Bu hassas balık da lepistes olsa gerek. :D
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Temel Hocam,

    Yukarıda yazılı olan hususa takıldım be. Gece yüzen gündüz yüzmeyen bakterileri merak ettim. Nedir bunlar ve yararları nelerdir? Filtre içindeki bakteriler değil sanırım değil mi? Onlar nasıl olsa filtre malzemelerinde yaşadıkları için UV'den geçmezler. Keza kumdakiler de öyle?

    Bir de genel olarak sormak istiyorum. Uv her türlü algle mücadelede kullanılır mı? Eğer öyle ise kimyasallarla ya da su değiştirmelerle ne diye uğraşıyoruz. Giden suya yazık.

    Saygılar
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamer abi, her şeyi bir anda yazılırmı dediğinde işte bunu söylemek istedim. Konu aslında geniş ve üzerine yazılacaklar bulunmakta. Biyolojik döngüsü yeni oluşan akvaryumlarda Uv filtresi kullanılmamalı mı ? Abdullah hocam, şimdi bizim oluşturmaya çalıştığız bakteriler malzemelerin gözeneklerine yerleşen ve yerleşik yaşayan bakterilerdir. Kısaca Uv kullanılmamasının veya kullanılmasının etkisini kesin olarak söyleyemesekte, mantık çerçevesinde düşününce, 'suyum eski su, canlı su, oturmuş su' ifadelerini kullandığımıza göre ve yine eski bir suda bakterilerin oluşması yeni bir suya göre daha hızlı ise, aşılama yapmak için canlı ve eski su başka akvaryumdan, doğadan su alınarak yeni akvaryuma eklenmesi faydalı olduğu tavsiye ediliyorsa, o zaman Uv filtresinin bu aşamada kullanılması yanlıştır.

    Doğada bir çok minik ve mikro canlılar gece beslenme alışkanlığına sahiptir. Deniz akvaryumlarında özellikle bunu ışıklar kapanınca net görmek mümküdür. Balıklar toplama, avlama telaşına girer. Boyutları karınca boyutunda, şekilleri karidesi andırmaktadır. Tam ve bilimsel isim bilmiyorum. Doğada gece beslenme alışkanlığı zaten yaygındır, bu açıdan bu mikro canlılara bakteri tanımı yerine mikro canlılar, kabuklular tanımını kullanmak daha uygundur.

    Debiye sonra girelim Tamer abi kızmadan. :D
     
  11. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Bence herşeyden önce bilmemiz, dikkat etmemiz gereken en önemli nokta; Sonuçta gözle göremeyeceğimiz, doğruluğunu kendimizin test edemeyeceğimiz 200 nm (nanometre) ile 280 nm arası UV-C mor ötesi ışınları kullanacağımız için güvenilirliğinden emin olduğumuz, kalitesini ve kendisini kanıtlamış markaların ürünlerini tercih etmeliyiz. Ben bu bağlamda kalitesiz,uzak doğu mallarına güvenmiyorum.
    Kullanmamız gereken mor ötesi dalga boyları.
    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]

    Ardından dikkat etmemiz gereken husus, ne kadar az su sirkülasyonu olursa o kadar çok verim alınacağı hususu olmalıdır.
    Ne işe yaradığı:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Neden 208 nm'ye en yakın değerde olmalı?
    [​IMG]
    [​IMG]
    Sirkülasyon hızının etkisi:


    [​IMG]
    [​IMG]

    Saygılar, keyifli paylaşımlar.
     
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Lepistes değil alabalığa benzer bir balıktı.Normal bir insanın ön kolu kadar büyüktü.Daracık bir yere koymuşlar,hayvan zaten sürekli ileri doğru yüzüyordu.
     
  13. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Evet Temel Hocam,

    Eklenen sudaki yararlı bakterilerin malzeme yüzeylerine yerleşmesi ve böylelikle su ile birlikte UV filtrasyona uğramamasına yetecek süre geçince UV filtre çalıştırılmalıdır...

    Temel Hocam planktonları falan mı kastediyorsun mikro organizmalardan... Eğer öyleyse, doğru... Bu filtreden geçme ihtimali olan herşey için ölüm büyük ölçüde mukadderattır...
     
  14. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    UV filtrasyonun bir diğer önemli sakıncası da UV'nin çeşitli organik maddelerin yapısını bozarak/değiştirerek toksik olabilecek maddeler oluşturma ihtimali olmasıdır... Bunun önüne UV uygulaması kirli suya yapılmayarak bilakis filtrasyondan geçmiş "temiz" suya yapılarak azaltılabilir ancak risk %0 olmayacaktır...
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam,

    Tuzlu su akvaryumlarında plakton malesef çok fazla bulunan bir organizma değil. Ancak bir mikar oluşsa bile Uv filtresi yok edecektir.

    Benim asıl sözünü ettiğim farklı bir çok mikro organizmadır. Tuzlu akvaryumlarında bizzat şahit olunduğu gibi çeşitleri vardır. Tam bilimsel isim bilemiyorum, araştıralım.

    Tatlı su akvaryumlarında da bu canlıların yaşıyor olma ihtimali yüksek, her ne kadar bu yönde tuzlu su akvaryumumdaki gibi bizzat şahit olmasam bile, bu yönde düşünüyorum. Doğada gece beslenme alışkanlığı olan bir çok mikro ve kabuklu canlılar olduğu aşikardır. Gece kapatılması en mantıklısı bence.

    Saygılar...
     
  16. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Doğru söylüyrsunuz Temel Bey...

    Zaten günde bir kez tüm suyun rahat rahat UV filtrasyondan geçişi garanti edilebilecek bir süre açık kalsa yeterdir diye düşünüyorum...

    Valla çok güzel konu oldu... Tamer Hocam'a verdiği asist ve Temel Hocam'a attğı gol için çok teşekkürler...

    Re-Re-Re Ra-Ra-Ra Akvaportaray Akvaportaray DIY-bombom... :D
     
  17. taygun

    taygun Guest

    Peki Temel Hocam,

    Gece kapatırsak bu sefer de tedaviyi yarım bırakmış ya da başka bir ifade ile sekteye uğratmış olmazmıyız. Algler için düşünürsek, gündüz alg hücrelerini bombalayıp gece de toparlanmalarına izin verirsek tedavi uzamaz mı?

    Saygılar
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Güzel soru gene abi. :D

    Fakat elbette cevabımız net ve açıklayıcı olacaktır.

    Beyaz benek gibi parazitik hastalıklarda bence sekteye uğratmayız, neden ?

    Parazit tamamen ışık altında gelişim gösterdiğinden, balık mukozasında balık üzerinde dolaşarak ışık kaynağını kullandığından ve özellikle tedavisinde ışıkların kapatılmasını önerdiğimizden sekteye uğratmaz. Kaldıki balık mukazasına yerleşmiş olan parazit bizim Uv filtremizle ancak kafa bulur, alay eder. Hiç bir etkisinin olması söz konusu değildir. Balık mukazasında gelişimini tamamlayıp balığı terk ettiğinde kumda kist oluşturup ve parçalanıp kat kat çoğalarak konak aramak için suya dağıldıklarında faydası olacaktır. ;)

    Fakat böyle bir hastalığın baş gösterdiği akvaryumda gece faal canlıları mı düşünmeli ?

    Önemle belirtmek isterim ki, bizim bu ışık yanma periyodu hakkındaki doğru tespitimiz sadece normal şartlar ve değerleri, biyolojik döngüsü oturmuş akvaryum için geçerlidir. Açıkcası beyez benek hastalığının bulunduğu akvaryumda Uv filtresini gece faydalı macro canlılar için kapatmak zaten tek başına anlamını yitirecektir. Hastalık döneminde sürekli kullanmanın hiç bir zararı yok kısaca ;)

    Algler suda gündüzleri serbest gezer ışık kaynağını kullanır. Gece gelişim duracaktır. Kısaca çok fazla önemi yok bence.

    Saygılar...
     
  19. taygun

    taygun Guest

    Teşekkürler Abdullah. Bence de keyifli bir konu. keşke katılım daha fazla olsa. Ama sanırım konu okunuyor da mesaj yazılmıyor. ;)

    Bu arada, "asist" deyince kendimi Alex neyin gibi hissettim. :D

    Saygılar
     
  20. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam;insanların birde arka kolumu var? :D :D

    İyi güldüm Valla.Allah'ta seni güldürsün emi.


    Bu arada konu çok iyi gidiyor.Bilmediklerimizi öğreniyor,bildiklerimizide hafızamızı tazeliyoruz.

    Saygılar.
     

Sayfayı Paylaş