1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Vazelin.

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde avşarbeyi tarafından 2 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. avşarbeyi

avşarbeyi

Merhaba
    Balığın vücudunda açık yara olduğu zaman mikrop kapması durumunda su ile yara arasında tampon bölge oluşturması için vazelin kullanılabilir mi ? Üstadalarım ne dersiniz?

2. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Ynt: Vazelin.

Benim bulabildiğim en net açıklama:
    "Vazelin Ekseriya on beş ile yirmi karbonlu hidrokarbonlardan meydana gelmiş bir petrol türevi. Özellik bakımından birbirine benzeyen yarı katı haldeki birçok karışıma genel olarak vazelin denmektedir. Vazelin, soluk sarı, yarı şeffaf, hafifçe floresan, yarı katı, suda çözünmeyen alkolde çok az; eterde, kloroformda, benzende, karbon sülfürde, terebentin yağında çözünen bir maddedir. Erime noktası 38°C ile 54°C arasında değişir. 1876'dan beri bilinen vazelin en çok tıpta ve eczacılıkta kullanılır. Pansumanda koruyucu olarak, merhem ve kozmetik ürünlerinde ise sıvağ olarak faydalanılır. Vazelin deri tarafından emilmez, fakat deriyi de tahriş etmez. Eskiden merhemlerin imalinde domuz yağı kullanılırdı. Şimdiyse vazelin gibi çok mükemmel bir madde kullanılmaktadır. Çünkü vazelinde bozulma ve kokuşma gibi bir durum ortaya çıkmaz. Vazelin ayrıca çeşitli parlatıcılarda, yağlayıcı preslerde ve pas önleyicilerde de kullanılır."

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu bağlamda olabilir diye düşünüyorum.
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Ali, :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis:

Bence kullanılabilir... Yalnız yanıkların tedavisinde önerilmez... Tabii balıklar nasıl yanacaksa? Ancak balıkların derileri aracılığı ile de yararlı maddeleri sudan aldığını göz önünde tutarsak, sadece sadece yaranın üzerini kaplyacak ve biraz cidara taşacak şekilde sürülmelidir... Fazla taşırılırsa sağlıklı derinin de su ile temas kesilmiş olur...

Bu arada bir firma vazeline fenol ekleyerek anti-bakteriyel özellikte kazandırmış... Ancak fenolün balıklar üzerindeki etkilerini bilmiyorum... Araştıracağım ve bulduklarımı burada paylaşmaya çalışacağım...

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
  5. avşarbeyi

avşarbeyi

Estağfurulah hocam.İlim sizde, bizimki sadece soru sormak.

Saygılar

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Selam,
    Konu ilgimi çok çekiyor. Zira yaraların olduğu bölge tamamen mukukoza korumasından uzak ve parazitik hastalıklara tamamen açık. Betnovate merhemi French angelın yüzgeçlerinden büyük parazitleri aldıktan sonra yaralara sürmüştüm. Sudan fazla etkilenmeyen bir yapısı var. Kolay kolay sudan etkilenmiyor ve çıkmıyor. Faydalı olduğundan mı bilemiyorum balık iyileşmişti.

Ancak, Abdullah hocamın bu konu üzerindeki görüşü aminoglikozid antibiyotik olan neomisin'in balıklara zararlı olduğu yönündeydi. Bu açıdan vazalin kullanımı sanırım bu aşamada daha mantıklı.

Bilmediğim ve henüz denemediğim önemli olan noktası ise, Vazalinin su içerisinde balık üzerinde çok çabuk çözünüp yarayı terk edip etmiyeceğidir.

Eğer suda çözünmeye dayanıklı ise, sanırım güzel bir fikir olacak.

Umarım akvaristin ecza dolabına faydalı bir ilaç daha sokabiliriz. Önce konuyu açan Ali hocaya, ardından bizi aydınlatan Abdullah hocaya teşekkür ederim.

Saygılar...

7. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur

Yalnız vazelinin çeşitleri var. Tam içeriğini bilmediğim için fazla bir yorum yapmak istemiyorum. Bazı vazelin üreticileri cild kremi olarakta kullanılmasından dolayı, güzel kokması için içerisine esans ekliyorlar. Bildiğim kadarıyla bazı esanslar balıklarda zehirlenmeye ve toplu ölümlere yol açıyor. Eğer vazelin kullanıcaksak buna dikkat etmeliyiz bence.

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Kesinlikle doğru... Ancak eczaneler "sade" vazelin deyince "katkısız" vazelin veriyorlar... Yalnız bunların bir kısmı tüpte olabilir, şaşırmayın, kullanılabilir...

9. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Tüh be Ali hocam ne şansız bir adammışsın yarışmadan evvel bu başlığı açmışsın. İnsan bunu yarışmaya saklar. :D

10. avşarbeyi

avşarbeyi

Dıy ilaç yarışması olsaydı keşke. :(

11. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem

Yara üzerine batikon uygulanması sanırım en mantıklısı.Vazelin eğer hayvansal kaynaklı ise kullanılabilir,belki o bile kullanılmamalı (balığın mukozasını eritirse yara daha da derinleşebilir)
    Saygılar...

Sayfayı Paylaş