1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ya deprem olursa?

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sohbet tadında Arkadaşlar,
    Öncelikle bu yazımı deprem olursa balıklarımı düşüneceğim diyen arkadaşlar hiç okumasın.Şaka bir yana arama yaptım forumda 1-2 görüş dışında bilgi yoktu.Küçük Sallantılar ve bildiğiniz gibi daha şiddetli sallantıların olduğu bir coğrafya da yaşıyoruz.Bir çoğumuz akvaryumumuzun binaya getireceği yükü düşündüğü söylenemez. Ben bu yazıyı akvaryumunuzun zarar görmemesi yada göreceği hasarı en aza indirmek için yazıyorum. Bizim unutmamamız geken böyle bir sallantının en iyi yanının canlılarımızın zarar görmemesi olur dersek yalan olur.

    Bu yüzden patlayan dağılan bir akvaryumun suyunun,elektirik kontağından yangın çıkarabilmesini patlayan bir akvaryumun çocuk odasında çocuğumuza yada bizlere verebileceği zararları ve tabi alt komşumuz da elektirk kontağına sebeb olacağını unutmadan hesaba katmalıyız.Bu kötü etkilerle karşılaşmamak adına ne yapabiliriz buna bakacağız. Bu sallanmalarda dikkat edilmesi gereken dalgalanmada akvaryumun üzerinden su boşalması belli bir dalga boyunda sallanmalarda normal görülebilir.Ancak akvaryum bulunduğu masa,sehba üzerinden kayıp düşmemelidir.Yerinden masası ile kayabilir ve devrilebilir. Bunu için dolabını yada sehbasını L şeklinde aparatla duvara sabitliyebiliriz.

    Diyelim ki, akvaryum kuracaksınız ve oturduğunuz binanın yük dağılımını ciddi değişikliğe yol açmamasını düşünecek kadar duyarlısınız.Bulabilirmisiniz bilemem ama yaşadığımız ülke bize bu hakkı ve imkanı ne kadar verir bilemem. Binanın statik projesine bakmaktır.Bakamıyacağımızı ben düşünerek tabiki,akvaryumunuzu koymayı düşündüğünüz odanın alanını hesaplayın(m2cinsinden) ve 200 değeriyle çarpın.Bulacağınız değer,o odaya yerleştirebileceğiniz sınır yük değerini verir.Kolon araları ağırlık kaldırmada daha dayanıklı olan yerlerdir.

    Arkadaşlar, bu hesap bize sadece sallantılarda yapılabilecekleri gösteriyor.
    Oysa büyük akvaryum kuracak arkadaşlar eğer akvaryum sehbasının bacaklarına bakarak tamam 'daha buna ne olur derlerse' büyük hata olur. Sebebi ise sehbanın bacaklarının salonumuzda parke gibi malzemeleri ağırlığından dolayı kırabileceğini ve akvaryumumuzun devrilebileceğini unutmayalım.Eğer 500lt ve üzeri akvaryum kuruluyorsa sehbanın tabana bacak kullanılmadan bütün oturtulması ağırlığı yayacağından daha güvenli olacaktır.

    Şimdi gelelim ülkemiz akvaristlerine. Malesef bizler akvaryumlarımızla gurur duyarız resimlerini çekeriz sitelere yollarız.Unuttuğumuz yada atladığımız en önemli şey ise yerde, dolap da olan şu piriz karmaşası, akvaryumumuz ne kadar başarılı olursa olsun bilinçli hobici bu düzenlemeyi yapandır.Kullanılan prizler akvaryumun sağ yada sol tarafında ve su seviyesinin üzerinde olmalıdır. Sallantı da ve akvaryumda oluşabilecek su sızdırmalarında pirizlere su gitmeyecek şekilde düzenleme yapılmalıdır.Yangın çıkabileceği unutulmamalıdır.

    Oral hocam, sağ olsun sen yaz at denize yerini bulur dedi ve bende öyle yaptım.Yarın sayfaların altında kalacak ama bir işe muhakkak yarar dedi. Sağol hocam haklısın.


    Sevgiler...
     
    Emirk0652, TencoMelih, Alparslan ve diğer 17 kişi bunu beğendi.
  2. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Ya deprem olursa?

    Temel Bey,

    Merhaba. Ellerine sağlık Temel. Çok faydalı bir yazı olmuş. Özelikle prizlerin yerde olması durumu çok çok önemli. Benimkiler de ne yazık ki yerde. deprem sırasında bir çalkalanma olduğunda risk çok büyük. Keza muhtemel sızıntılarda da.Prizleri su seviyesi üzerinde tutmak görüntü olarak hoş olmasa da gerekli. Ya da uzatma kablosu ile akvaryum arkasındaki duvara sabitlemekte yarar var.

    Olası hasarlara karşı "sigorta" alternatifini de hatırlatmak isterim. Deprem olmadan da eve, alt komşulara verilecek zarar ihtimaline karşılık su basmasına karşı sigorta yapılması gerekli. Yalnız bu konuda ben sigorta şirketlerinin belli bir hacime kadar olan akvaryumlardan doğan hasarları ödemek istediklerini duymuştum. Oturduğum sitede bu konudan dolayı sigorta şirketi ile mahkemelik olan ve davayı kazanan olduğunu duymuştum. Bu konuyu ayrı bir başlıkta açık tartışmak lazım.

    Bir de ben yazınızda 500 litreden fazla olan akvaryumların tabana oturtulmasını pek anlayamadım. Yani doğrudan yere mi konmasını tavsiye ediyorsunuz? Umarım yanlış anlamamışımdır.

    Saygılar
     
    DaPhNe bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Ya deprem olursa?

    Tamer abi bundan kasıt şudur; Akvaryum sehbasının bacakları tabanda bulunan parke benzeri malzemelere sadece bacak olduğundan, dar olarak parkenin birine baskı yapar, kısaca sandelye bacağını düşünün, bastığı yerde yükü küçük bir alana verir. Oysa akvaryum sehbasının tabana oturan kısmı resimdeki gibi olursa, geniş alana yayılır ve lambiri, parke gibi malzemeleri kırmaz, zorlamaz, oynatmaz. En sağlıklısı budur. Parke kırıldığında dekor dağılabilir, akvaryum çatlayabilir.

    [​IMG]

    Çizim acele oldu ,umarım anlatabilmişimdir.
    Saygılar...
     
  4. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Ya deprem olursa?

    Teşekkürler şimdi netleşti konu.

    Saygı ve Sevgilerimle,
     
  5. akvaryumkolik

    akvaryumkolik

    Mesajlar:
    3
    Ya deprem olursa?

    Ellerinize saglik Temel Bey.
     
  6. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Ya deprem olursa?

    Ben bunu görmemiştim Temel hocam şimdi gördüm Deniz hanım'ın sayesinde. :) Çok güzel olmuş benim akvaryumum sabit allah'tan. :) sağ sol üst alt'tan sabit komple. :) Sorun olmaz inşallah Çok güzel yazı olmuş tebrik ederim. :helalolsun:
     
  7. ßora

    ßora

    Mesajlar:
    7
    Ya deprem olursa?

    Benimde 99 depreminde akvaryum camdan aşağıya uçmuştu çok üzülmüştüm ona çok emek harcamıştım. em32.gif
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ya deprem olursa?

    Ülkemizin deprem kuşağında olduğunu hiçbir zaman unutmamamız gerek. Tabi deprem olduğunda kim akvaryumu düşünecek diye aklımızdan geçebilir ama unutmayalım ki debreplerin sadece sarsıntı olarak görüldüğü durumlarda akvaryumlar elektirik kontağından yangına , oda da bulunan küçük bir çocuğun üzerine devrilme gibi zararları olabilir.
     
  9. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Ya deprem olursa?

    En son buradaki Elazığ depreminde ödüm kopmuştu. Su sallandı sallandı ama şükür bir devrilme veya su dökülmesi olmadı. Artçı sarsıntılarda da aynı su sallanmaları oldu ama yine bişey olmadı. Elim yüreğimdeydi ha devrilecek ha devrildi diye ama şükür korkulan olmadı.


    Çok güzel bir yazı olmuş Temel abi. Emeğine sağlık. En kısa zamanda sabitleme yapacağım...
     
  10. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Bu konuyu bende yeni gördüm.Eline koluna sağlık Temel abi.
    Geçen sene Konya'da 2 adet deprem olmuştu.Akvaryum 432 litre idi.Mobilyanın sol kısmı hafiften basmıştı.Depremin arkasına akvaryum 4 gün daha durmuştu.4 gün boyunca gözüme uyku girmemişti.En sonunda ne akvaryumum varsa elimden çıkarmıştım.

    Tamer abi,sigortadan bahsetmiş.Ev için yapılan sigortada akvaryum hasarı karşılanır diye bi madde var.Maalesef ödedikleri tutar 200 tl.
     
  11. ali-34

    ali-34

    Mesajlar:
    52
    İsim:
    Ali
    Çok faydalı konu olmuş özellikle şu priz olayını düşünmemiştim teşekkürler.
     
  12. Courageous

    Courageous

    Mesajlar:
    2.406
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Özkan Yürekli
    Bu konuyu daha da derinleştirelim mi? Temel Abi
    Akvaryum kurmadan çok daha öncesine gitmek lazım, sonuçta hobi tadında burda birşeyler paylaşıyoruz, arkadaşlıklar ediniyoz, bilmediğimiz birçok şeyleri burdaki tecrübeli veya mesleklerinde uzman arkadaşlardan daha doğrusunu öğreniyoruz.
    Akvaryum kurucağımız ev bu işin başlangıç noktası.
    İlk soruyu ben sorayım nasıl bir eve akvaryum kurulur? Belki bu soruda nebiçim bir soru diyen arkadaşlarımız olaçak :D Tabiki bu söz ettiğim akvaryum 500 Lt ve üzeri.
     
  13. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Hangi odaya kuruluyorsa,o odanın metrekaresi ile 200 çarpınca standart olarak o odanın taşıyacağı yük ortaya çıkar.Tabiki hesabladığımızda atıyorum 2 ton çıktı o odaya 2 tonu koyamıyoz,çünkü her metrekaresine düşen ağırlıkdır.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yazı içinde evin genel durumu ve akvaryumun yeri hakkında aşağıdakileri yazmışım ama bunlar dışında yapılması gereken varsa bilmiyorum. Benim akvaryum 800 litre mesela ve salonda krişlere yakın duruyor.

    Fakat yazıya birebir uyarak sehpa yapılmış değil. Çünkü sehpa ayakları 4 bacaktan ibaret oysa parkelere basan kısım çember şeklinde olmalıydı. O zaman çizmişim bir acayip cizim. :F

    Binanın statik projesine bakacağız tabi bulabilirsek. Akvaryumunuzu koymayı düşündüğünüz odanın alanını hesaplayın(m2cinsinden) ve 200 değeriyle çarpın.Bulacağınız değer,o odaya yerleştirebileceğiniz sınır yük değerini verir. Kolon araları ağırlık kaldırmada daha dayanıklı olan yerlerdir.

    [​IMG]
     
  15. Courageous

    Courageous

    Mesajlar:
    2.406
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Özkan Yürekli
    Her eve büyük hacimli akvaryum kurulmaz. Neden kurulmaz?
    Bina yaşı, kaç katlı olduğu? ve projesine uygun yapılıp yapılmadığı?
    İstanbuldaki evlerin %70 en az deprem yönetmeliğine göre yapılmamış çünkü doğru dürüst bir deprem yönetmeliğimiz yoktu malsef. 1999 depreminden sonra bu konular üzerinde durulmaya başlandı.
    1999 dan önce yapılmış binalrın projelerini alıp bilgisayarlara yükleseniz, kolonlarından numune alıp test etirip çıkan beton kalitelerini de bilgisayarlara yükleyip analiz ettirseniz İstabuldaki yapıların %90 bu analizlerden gecmez. Bırakın bina ayakta durmayı birde onlara yük yüklemek çok daha riskli ne yazık.
    Gelelim akvaryumu koyucagımız yere.
    Büyük tonajlı akvaryumlar birkere evimizin ağırlık merkezini bozucak yerlere koymamaya çalışalım. Genelde evin orta noktasına yakın, iki kolon arası kısa olan ve kiriş üzerine veya kirişe yakın yerlere koyarsak yükü döşemeye aktarmamış oluruz. Binalarda üzerinde durduğumuz döşemeler çok fazla yük taşımak için yapılmamıştır, yükü en yakın kirişlere aktarmak için yapılmıştır.
     
    TencoMelih ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  16. barisy

    barisy

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    Barış Yıldırım
    Güzel bir konuya değinilmiş tebrikler...
     
  17. sedatı_ego

    sedatı_ego

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    sedat mutlu
    Cevap: Ya deprem olursa?

    Bir İnş.Teknikeri olarak Özkan Yürekli arkadaşımızın dediğine katılıyorum . Arkadaşlar ltf akvaryumlarınızı kiriş ve kolonlara yakın koymaya çalışalım. Belki güneşli bir yer olmaması(yosun olmaması için ) yada görünürde bir yer olup keyifli bir seyir edinmek gibi etmenlere dikkat ediyorsak ;hareketli etkileri de her zaman düşünmeliyiz(DEPREM) gibi . O yüzden ev ve iş yerlerimizde döşemelerin en dayanıklı olduğu yer olan kolon ve kirişlere yakın yerleri akvaryumumuzu koymalıyız . Arkadaşlar aslında allah göstermesin büyük bir depremde akvaryumumuz için her hangi bir önlem alamayız sadece elektrik aksamı önemli bizim için her hangi bir su kaçağında prizlerimizin bundan minumum şekilde etkilenmesini sağlıyacak önlemler almalıyız.
    * elektirk aksamları yerde olmaması
    * eğerki akvaryumlu bir ortamda yatılıyorsa kesinlikle kapıların açık bırakılması gerekir ( arkadaşlar deprem esnasında çok düşük bir ihtimaldir kapalı kapıyı açmanız,çnk bina o esnada inanızmaz bir moment e maruz kalmaktadır bir nevi bükülme diyelim ) şans eseri uyumuyorsak ve odada isek ve prizlerde yerde ise anında o odadan çıkmalıyız . yoksa deprem öldürmese bile allah göstermesin elektrik çarpmasından ölebiliriz .
    * buda bir ihtimal ama uzuatma prizi kullananlar düğmeli olanlardan seçerse ana priz duvarda olucağından anında uzatma prizine gelen elektriği düğmeden kapatarak bu işe biraz olsun çözüm bulabilir ( dediğim gibi o esnada kimin aklına gelir bilmem ama bir ihtimal işte ) .

    uzun lafın kısası arkadaşlar gülü seven dikenine katlanır . Dilerim bu gibi olayların hiç birimizin başına gelmemesi . Dediğim gibi bir depremde akvaryumdan çok elektrik aksamlarına önem vermemiz en doğrusudur . Çünkü bina sallandıkça akvaryum sallanacak ve su kaçağı olucaktır . daha büyük bir depremde zaten akvaryumu kimse düşünmez ama en azından küçük çaplı depremlerdeki su ve elektrik olayını hafife almayalım . yanlış bir bilgi verdiysem affola ;

    saygılar .
     
    Courageous, TencoMelih, rebeke ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  18. Disturbed

    Disturbed

    Mesajlar:
    42
    İsim:
    Furkan
    Cevap: Ya deprem olursa?

    Teşekkürler çok faydalı olmuş gerçekten.
     
  19. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Cevap: Ya deprem olursa?

    Bu yazıyı yeni fark ettim ve ne kadar yanlış şeyler yaptığımı gördüm.Hiç düşünmemiştim ancak benim de elektrik prizi hemen akvaryumun dibinde duruyordu.Suyun sıçrayabileceğini,oradan yangın çıkabileceğini,akvaryum ağırlığını daha dengeli olması bakımından kirişlere yakın konması gerektiğini,mümkün mertebe akvaryumu duvara sabitlemeyi yeni fark ettim.Hiç düşünmediğim,aklıma gelmeyen konulardı...Güzel e çok yararlı bir yazı olmuş.Teşekkür ederim.
     
  20. sonmohikanx

    sonmohikanx

    Mesajlar:
    46
    İsim:
    serkan
    Cevap: Ya deprem olursa?

    Haklı kaygılar bunlar.Tedbir almakta fayda var.Elektrik tehlikesi konusunda ki kaygınızı kaçak akım koruma şalteri kullanarak giderebilirsiniz.Yeni yapılan binalarda mecburi takılan bu şalterler.Eski binalarada basit olarak takılabilir sadece akvaryumdan değil evdeki bütün elektrikli aletlerden kaynaklanabilecek kaçak akımlarda bir kaç milisaniyede elektriği keserek can ve mal güvenliğini sağlar.
     
    H.Kaya.Gemlik. bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş