1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yan sump yapımı

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde sherides tarafından 2 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. sherides

sherides

İsim:
    Elif TEREM
    Merhabalar
    Bende Hobiye bir katkıda bulunayım istedim ve böyle bir başlık açtım.
    Forumda bir çok yazısını okuduğum Olcay Aksu ile özel mesajlar ile uzun uzun konuştuktan sonra benim 200lt lik akvaryumuma sump yapmaya karar verdik ve Olcay bey çalışmalara başladı, akvayumumu dahi görmeden mükemel ölçlerde sump yaptı. Yapılış aşamalarını fotolayarak fikir vermesi için bana yolladı. Şimdi bunları bende sizinle paylaşmak istiyorum.

( Yerleştirme aşamasında benim de yardımlarım oldu tabiki. Sohbet, çay,birkaç fikir, öneri en önemlisi kızımı olaymahalinden uzak tutmaya çalışmak ve etrafa saçılan camları süpürmek)

Akvaryumun ölcüleri 100-40.2-50.8h
    Sumpumuz 35-15-49h ölcülerinde
    [​IMG] [​IMG]

Bu arda küçük bir iş kazası.Çalışırken huyumdur,illaki bir yerimi keserim.

Gündüzleri pek vakit bulamadığımdan,çalışmalara bu saatlere kadar olsada tam gaz devam. GECENİN 1:44 İDİ BU MESAJ BANA GELDİĞİNDE

Gündüzleri pek vakit bulamadığımdan,çalışmalara bu saatlere kadar olsada tam gaz devam. GECENİN 1:44 İDİ BU MESAJ BANA GELDİĞİNDE

[​IMG][​IMG][/img]

[​IMG][​IMG]

Alt cam kesim aşamasında kırıldığı için Olcay bey pazar gün açık camcı bulup cam aldı ve sump alt camı en son takılmış oldu.
    Hayırlısı ile çok güzel bir sump olacak.

Bu son özel mesajla sumpumuz tamamlandı ve iki gün kurudu.

Ve sonuda bu gün Olcay Beyle tanıştık

Tanışma aşamasının fotolarını çekmemişiz
    Bu arada hemşehri çıktık, ikimizde Ordu'yuz bunuda konuştıkca öğrendik

İşte Sumpumuzun takılmaya hazır son hali

Daha sonra akvaryumun yan camında belirli bir alanı kafa motorunun borusu ve akvaryuma su dönüşü için olacak alanı kırma çalışmalarına

Kırdıktan sonra sumpu silikonladık

Gerekli yüksetiyi hopalör ve mantar bir nihale yardımı ile sağladık

Sumpu akvaryumu koli bandı ile iyici sıkıştırarak banladık

Kırdımız alanın yeterli olacağını düşündük ama kuşak bize engel oldu bu nedenle hem kırılan alanı derinleştirdik hemde kuşağı çıkarıp biraz daha ileriye yapıştırdık.

Kuşağı iyice yapışması için bantladık.

Olurya sumpa balık kaçması durumunu engelemek için bir yavruluk kapağından havya ile delerek bir elek yaptık

Yaptığımız eleğin üst kısmını baya bi kırdık ki herhangi bir tıkanma olayı yaşanmasın diye Onuda güzekce silikonla akvaryuma yapıştırdık.

Son hali

Bu gün kü işimiz bu kadar, şimdi sıra bana geldi. Yarın sumpun altını silikonlamak, kuruması için 2 gün bekleyip kafa motorunu sünger, elyaf ve bilboad vazifesi görecek hortumları yerleştirip sump çalıştırmak

Umarım yararlanılabilecek bir çalışma olmuştur

Gerekli bir çok bilgi eklemesini ve maliyeti konusundaki bilgilendirmeyi en kısa zamanda Olcay bey yapacaktır
    Tüm sorularını benden çok ona sorun. Başlık üzerinden sorun ki bende eksik kalmış bilgilerim varsa öğrenmiş olurum
    Olcay beye sonsuz teşekkrlerimi sizlerin önünde tekrarlamak istiyorum sumpun sadece takım aşaması 4 saat sürdü.

Olcay bey elinize, emeğinize, yüreğinize, sağlık çok teşekkürler

ÇALIŞTIRMA VE ÇALIŞIR HALDEKİ FOTOLARI

İlk olarak alta Olacay beyin hazırladığı eleği koydum
    Üzerine kesilip hazırlanmış olan süngerleri ve bioball görevi görecek boruları koydum. İç motorumun içindeki aktif karbon torbasını da bu araya koydum en üstede elyafı koyup sump yavaş yavaş doldurmaya başladım.

İç motorun hava alış vanasını özel aparatı ile kapattım ki basınçta azalma olmasın diye
    İşte ilk su akışımız sağlanıyor, işte filtremiz sorunsuzca çalışıyor :basardim: :basardim::heyo: :heyo: :helalolsun: :horon:

3 Aydır sistemi kullanmatayım ve çok memnunum Olcay bey ellerinize sağlık.
    Yarın Sumpu folyolama ve sumpa kapak hazırlayacağız olcay beyle onunda fotılarını ekleyip akvaryumun genel durumunu sizlere sunarım

Saygılar....

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selamlar,

Güle güle kullanın Elif Hanım. Yandan da olsa size büyük bakım kolaylığı sağlamıştır. Gördüğünüz gibi evin dağılması kaçınılmaz olarak gerçekleşiyor, evin dağılmasında yapılacak olanın küçük büyük olmasıda fark etmiyor.

Bir bayan olarak cesaretle ve sabırla buna katlanmanızdan, zaman ayırmanızdan, daha iyisini yapmaya çalışmanızdan dolayı gönülden kutlarım.

Sump için zaten söylenecek fazla birşey yok. Olcay gerekeni yapmış. naz:

Bu güzel paylaşım için her ikinizede teşekkür ederiz.

3. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Çok güzel ve detaylı bir anlatım olmuş.. Güle güle kullanın Elif hanım.. Olcay hocamın şu dıy yapımlarında ki başarı ve becerisine zaten şapka çıkara çıkara şapka kalmadı birde elini kesmese tam süper olacak :D

4. sherides

sherides

İsim:
    Elif TEREM
    Temel bey ve volkan bey teşekür ederim ilginize.

Temel bey; Ben balıklarım için yada toptan akavaryumum için bırakın evin dağılmasını daha bir çok şeyi feda edebilirim. Onlar için elimden gelen neyse yapmaya imkanlarım doğrultusunda her zaman hazırım.
    Ben doğum sonrası eve kapanma ve bir bebek yetiştirmenin verdiği depresyonu akvaryumum sayesinde atlattım. Akvaryum bana iyi bir antidepresan ve terapi oldu, halada olmakta

Öncelikle kızıma bir akvaryum alarak beni bu işe bulaştıran rahmetli Abime, desteğini esirgemeyen eşime ve bilgi ve teşvik desteğini esirgemeyen dostlraıma çok teşekkür ederim.

5. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Temiz suyun akvaryuma geri dönüşünü akvaryumun diğer köşesinden sağlamak daha yararlı olacaktır kanımca ...

6. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Merhabalar; sumpu kuralı epey oldu fakat konuyu yeni ekleme fırsatı buldu Elif hanım. :)

Temel hocam; gönül isterdiki şöyle kuleli güzel bir sump yapalım fakat akvaryumun hacmi az ve altta yer olmadığından yan sump yapmaya karar verdik. Sistem mükemmel işliyor fakat Elif hanımın kafa motoru biraz yetersiz geliyor.Güzel bir kafa motoru bakınıyorum kendisine.O sorunuda hallettikmi işlem tamam. ;) Birde sumpu yapıştırdığımız gün sump kurumadığı için deneyememiştik. Suyun aktığı yeri göz kararı kesmiştim ve su seviyesi çok yükseliyordu akvaryumda. Ama bugün çok şükür onuda hallettik.Ve sumpa pleksi den bir kapak yaptım ve sumpun hertarafını folyo ile kaplayarak çirkin görüntüye bir son verdik. :basardim: Yeni resim ve yorumları Elif hanım ekleyecektir.

Volkan hocam;gene yaptın yapacağını. :D Adımız sakar Şakir e çıktı yaa. :D :D :D

Cem hocam; sumplarda su çıkışını diğer tarafa vermek yapılabilecek enson şeydir. ;) Su çıkışı,sumpa su dökülen yerden kuvvetlice verilip akvaryumda küçük bir girdap gibi suyun dolaştırılması lazım. ;)

7. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Ben işin acemisiyim.Yukarıdan verilen su gene yukarıdan akvaryuma döneceğini düşünüp tabandaki artıkların toplanamayacağı kanaatine varmıştım.Yaparsam ben de öyle yaparım o zaman.Teşekkür ederim.

8. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Cem hocam; sumplarda su çıkışını diğer tarafa vermek yapılabilecek enson şeydir. ;) Su çıkışı,sumpa su dökülen yerden kuvvetlice verilip akvaryumda küçük bir girdap gibi suyun dolaştırılması lazım. ;)

Olcay merhaba, bu teorin hakkında kafam karışmadı desem yeridir benim anladığım şimdi sump inişi ve çıkışı aynı yerdenmi olmalı öyle ise ben yanlış yapıyorum demektir benim tankda sol başta iniş sag başta çıkış bulunuyor biraz daha konuyu açabilirsen çok iyi olacak .

9. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    +1

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu sistemde su yüzyden alınıyor olabilir, su akvaryuma basılan aynı yerden sumpa dönüyor olabilir. Bu çalışma prensbinin hiçbir eksisi tarafı yoktur. Su boru ile akvaryum içine dağıtılıyor ve temiz su akvaryuma karışıyor. Zaten bu sistemde su yüzeyden çekildiğinden akvaryum tabanındaki tortu ve atığı kaldırmak için iç filtre veya kafa motoruyla akıntı yaratılmalıdır. Bu sayede aynı zamanda su daha da iyi karışmaktadır.

Sistemin bana göre sakıncası bulunmamaktadır.

Saygılar...

11. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Biraz garip gelebilir ama şöyle bir sistem olsa nasıl olur?
    Sump için akvaryumdaki deliği tabana yakın açsak ve motor ile temiz suyu yukarıdan akvaryuma versek?
    Çalışır mı sizce?

12. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Güzel bir çalışma olmuş ellerine sağlık Olcay abi. Cem son söylediğin sistemi kendi akvaryumumda kurma fikri aklımdaydı. Delikler aşağı da güzel olur ama sump o zaman altta olmalı bence, suyun sumpa üstten girişi sağlanmalı kanaatimce.

13. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem

Anlatmak istediğim şey yukarıdaki...

14. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Doğan abi;bu işler klavyede nasıl anlatılır tam beceremiyorum :cekingen:

Abi şöyle düşün;bir bardak çaya şeker atıpta nasıl kaşıkla çevirdiğinde bardak içersinde oluşan akıntı ile bardağın altı üstü birbirine karışıyor,buda aynı gibi. ;)

Suyun sumpa döküldüğü noktanın tam tersinden suyu vermiş olursan,bu sumpluktan çıkar,dış filitre olur. ;)

Tabanda biriken atıkları,eğer kafa motoru güçlü ve akvaryumda yeterli su dönügüsünü oluşturabilirse akvaryumda harici kafa motoru yada iç filitre kullanmaya gerek kalmaz.Olası balık haraketleri ve var ise hava taşı pislikleri kaldırmaya ve dolayısıyla kalkan pisliklerin sumpa dökülmesine yeterlidir.Olurda az miktarda tabanda pislik kalsada bunu haftalık yaptığımız dip çekimi ve su değişiminde ortadan gene kaldırabiliriz. ;)

Cem; sumpa inen su herzaman yüzeyden gelmelidir.Akvaryum tabanından alınan su mekanik filitreleme olur.Bir nevi dış filitre gibi. ;) Ancak; overlof (yanlış yazmış olabilirim;bu saatte anca bukadar yazıyorum :D ) gibi sistemlerde olduğu gibi akvaryumda suyu,akvaryumun her noktasından alabilirsen gene olur.Ama sadece tek noktadan ve dipten olmaz. ;)

15. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Olcay anlatım 10 numara :cicek: Benim herzaman söylediğim bir konu öğrenmenin yaşı yoktur sayende bir konuyu daha detaylı öğrenmiş oldum ama kabahat bende değil :) Benim gördüklerim hep sağ ve sol köşeler olarak yapılmış ozaman hemen senin dediğin gibi düzelteyim teşekkürler saygılar.

16. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Saygılar bizden Doğan abim. :cekingen:

Zerre kadarda olsa paylaşım adına faydamız oluyorsa ne mutlu bize. :cicek:

17. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Teşekkür ederim Olcay Abi...

18. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Olcay, konu dağılmasın diye burdan bir konuda senden ve diğer arkadaşlardan fikirlerinizi rica ediyorum sump'daki kafa motoru hangi kuvvette olmalı örnek: 3000 devir 5000 devir gibi bunu sormamdaki amaç dikkatimi çeken saatde 2000lt su basan motorda sump'a inen su daha geniş yüzeyden emiş yaparken ve daha sessiz 5000lt olan motor ile daha kuvvetli iniş fakat yüzeyden emilen su daha dar oluyor tabi ses okadar artış gösteriyor bunun sağlıklı bir şekilde olması gereken orantı ne olmalı sizce ?

19. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Elif Hanım güzel bir anlatım ve başarılı bir çalışma. Emeğinize sağlık. İnşallah istediğiniz gibi verim alırsınız.
    Olcay Abi için söylenecek fazla bişey yok zaten :D Nerde DIY , orda Olcay Abi. Tekrar tebrik ederim.

Saygılar...

20. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Doğan abi; kullandığımız kafa motoru akvaryumun toplam hacimini saatte enaz üç kere devirdaim ettirebilmesi lazım.Ancak burda dikkat edilmesi gereken birşer var, motorların üzerinde yazan örneğin 5000 lt re yazar fakat motorun sumptan akvaryuma kadar olan yükseklik ve mesafede debisi düşer. Kafa motoru alırken akvaryumunuz örneğin 1000 lt re ise,size lazım olan kafa motoru normalde 3000 lt olması lazım fakat,aradaki mesafeyi göz önüne alıp daha kuvvetli bir motor almalıyız. ;)

Elif hanım ; nerde kaldı yeni resimler yahu ? :)

Sayfayı Paylaş