1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yardıma ihtiyaç Bitkili Akvaryum

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde vanlyy tarafından 20 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. vanlyy

    vanlyy

    Mesajlar:
    355
    Yer:
    van merkez
    Merhaba çok değerli arkadaşlar. 50 lt lik bir akvaryumum var.Sayısı biraz fazla olmakla beraber lepistes besliyorum.Tabanda az bir miktar lav kırığı ve siyah yeteri kadar siyah kum. Siz değerli üstadlardan ricam şu:
    1) Rotala mac. green, parvula, bacopa monnieri isimli bitkilerden sipariş verip akvaryumu biraz bitkilendirmek istiyorum. Ya da tavsiye edeceğiniz bitkiler var mı ?
    2) Sadece iç filtrem mevcut bu bitkileri alırsam dış filtreye ihtiyacım olacak mı?
    3) co 2 ye ihtiyaç duymayan bitkiler olduğunu zannediyorum. Yanılıyor muyum?
    4) Sadece 50 cm uzunluğunda dalgıç florasan yeterli midir?
    İyi kötü her türlü yoruma açığız :)) 2013-01-03-243.jpg 2013-01-07-250.jpg 2013-01-03-243.jpg 2013-01-07-250.jpg
    [​IMG]
    [​IMG]
     

    Ekli Dosyalar:

    Alparslan bunu beğendi.
  2. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Ben bitki akvaryumundan çok anlamam ve o kadar tecrübem yok,bildiklerim iyi bir ışıklandırma iyi bir zemin Co2 ve bir sürü şeyler.Sizin o dalgıç ışıklandırmayla hele hiç olmaz,bence hiç bakım istemeyen bu türleri edinin derim.eledoa,cabomba,anubias,bacopa ve monnieri...:)
     
  3. H.Kaya.Gemlik.

    H.Kaya.Gemlik.

    Mesajlar:
    876
    Yer:
    Gemlik-BURSA
    İsim:
    Hüseyin KAYA
    Ahmet Bey. merhaba, portalda lepistescilerin olması memnunluk verici. Yabani formdaki lepistesleriniz ve yavruları maşallah sıhhatli gözüküyorlar. Sizin de dediğiniz gibi yavrularında büyüyeceğini düşünürsek o akvaryum için sayıları çok fazla. Subulatalarınız gayet güzel yayılım yapmış, ve sıhhatli. Bunlar varken bence Parvula'ya gerek yok.
    Rotala macrandra gren, ışık ve diğer gereksinimleri yüksek olan CO2 takviyesi isteyen bir bitki. Olmaz diyelim.
    Bacopa monnieri olabilir, bakımı kolay bir bitki, Arka plan için Eladoa, tilki kuyruğu, Amazon hançeri, dev saz düşünülebilir. Subulataların arasına bir kaç kök Anubias barteri nana yakışır diye düşünüyorum. Bitki ilavesi aksine filtrenin yükünü azaltır. Filtrenin yönünü ön cama vererek debiyi düşürün, devamlı akıntıya karşı yüzmek balıklarınızı yorarak bitkin düşürür.Dalgıç florasan ile bitki olmaz. Işığı yukarıdan kapaktan verin. Işık ne kadar güçlü olursa, bitki gelişimi o kadar güzel olur. Son olarak arkadaki tül malzemeyi kaldırarak yerine siyah, mavi, lacivert renkli kartondan fon yaparsanız, balık ve bitkileriniz daha çok açığa çıkar. Arada bir sıvı gübre takviyesi yaparsanız harika olur.
     
  4. vanlyy

    vanlyy

    Mesajlar:
    355
    Yer:
    van merkez
    Hüseyin bey öncelikle yorumlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.Lepistslerim çok formda diyebilirim ve yavrularını yememeleri gayet sevindirici benim açımdan. Görsellik açısından çok ahım şahım bir görüntü yok. Bitki takviyesi yapmak istediğim neden bu. Sbulatalar ilk geldiklerinde en fazla 5 köktü şimdi baya oldu sayısını bilmiyorum.Filtre konusunda size katılıyorum yönünü cama vererek debi düşürülebilir. Kapak plastik kapak olduğundan dolayı ekstra bir ışıklandırma yapamıyorum.Bu yüzden teneke soba yapan esnaftan kapak yaptırmayı düşünüyorum.Böylece ışıklandırma yeterli seviyeye sizinle beraber gelecek diye düşünüyorum.Tül malzemeden bahsetmişsiniz. Odanın perdesi o arkada fon olmadığından dolayı fon olarak görünüyor.Mavi fon düşünüyorum bulabilirsem inşallah onu da halledeceğim.Bitki tercihleriniz güzel en kısa zamanda sipariş vereceğim.Hayırlısı olsun diyelim artık :)
     
  5. H.Kaya.Gemlik.

    H.Kaya.Gemlik.

    Mesajlar:
    876
    Yer:
    Gemlik-BURSA
    İsim:
    Hüseyin KAYA
    Elektrik malzemesi satılan işyerlerinde, kalın kabloları tutturmak için satılan kalın plastikten imal edilmiş tutaçları mevcut kapağınıza monte edip, içine florasan ampül takarak kullanabilirsiniz. Ben 1,5 senedir kullanıyorum, ısınma yapmadığı için deforme olmuyor. Ben fon kağıdı olarak, kırtasiyelerde satılan renkli karton kullanıyorum. Arkaya yüksek birkaç bitki ile sorun halledilir.
     
  6. Kamil Yılmaz

    Kamil Yılmaz

    Mesajlar:
    113
    Yer:
    Bursa-İnegöl
    İsim:
    Kamil B. Yılmaz
    Hüseyin abi gereken tüm cevapları vermiş Ahmet Bey. Dalgıç floresanlarla hiçbir zaman bitki yetiştiremezsiniz. En iyisi siz ya normal floresan ya da tasarruflu ampül kullanarak çok rahat bitki yetiştirebilirsiniz. 3-4 günde bir su değişimi yapmayı unutmayınız. Eğer sık su değişimi yaparsanız, bitkilerdeki gelişimi gözle çok rahat görebilirsiniz. ;)
     
    vanlyy bunu beğendi.
  7. vanlyy

    vanlyy

    Mesajlar:
    355
    Yer:
    van merkez
    Haklısın Kamil kardeş.Yeni kapağı yaptırdıktan sonra sizin de yardımınızla ışıklandırmayı tamamlayacağız inşallah.3-4 günde en fazla 15 litre değişim yapıyorum.
     
    Kamil Yılmaz bunu beğendi.
  8. Kamil Yılmaz

    Kamil Yılmaz

    Mesajlar:
    113
    Yer:
    Bursa-İnegöl
    İsim:
    Kamil B. Yılmaz
    vanlyy bunu beğendi.
  9. vanlyy

    vanlyy

    Mesajlar:
    355
    Yer:
    van merkez
    Konuya bakmıştım.O konu ile ilgili uğraşım olacak ama bir sorum olacak yan tarafları kapatmazsak yine de verim alabilirmiyiz ?
     
    Kamil Yılmaz bunu beğendi.
  10. Kamil Yılmaz

    Kamil Yılmaz

    Mesajlar:
    113
    Yer:
    Bursa-İnegöl
    İsim:
    Kamil B. Yılmaz
    O zaman su filtrasyon malzemelerinden tamamen geçmeyeceği için verim alamazsınız.
     
  11. vanlyy

    vanlyy

    Mesajlar:
    355
    Yer:
    van merkez
    Anladım o zaman yanları kapatırız ama akvaryum silikonu bulmak çok zor
     
    Kamil Yılmaz bunu beğendi.
  12. Kamil Yılmaz

    Kamil Yılmaz

    Mesajlar:
    113
    Yer:
    Bursa-İnegöl
    İsim:
    Kamil B. Yılmaz
    Nalburcularda kolaylıkla bulabilirsiniz. :)
     
    vanlyy bunu beğendi.
  13. vanlyy

    vanlyy

    Mesajlar:
    355
    Yer:
    van merkez
    70 cm akvaryuma kaç watt ve kaç adet ve hangi renk florasan gider??
     
  14. vanlyy

    vanlyy

    Mesajlar:
    355
    Yer:
    van merkez
  15. Ankaraguclu

    Ankaraguclu

    Mesajlar:
    2.644
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Miraç küçükerdem
    Öncelikle Belirtmeden Geçemeyeceğim. Bitkili Akvaryum'u olan Dostumuz baya bir oldu forumda Maşallah Diyelim :) :nazar:
    Akvaryumunuz 50 Litre Bitkili Tahminimce gidecek olan toplam watt 24-26 Arasıdır. 15 watt Grolüx Sylvania , ve 12 watt Daylight Floresan Alırsanız yeterli olacaktır.
     
    vanlyy bunu beğendi.
  16. vanlyy

    vanlyy

    Mesajlar:
    355
    Yer:
    van merkez
    Teşekkür ederim Miraç kardeş.temo10
     
    ßy Mirac Küçükerdem bunu beğendi.
  17. mr.türker

    mr.türker

    Mesajlar:
    145
    Yer:
    İzmir-Bornova
    İsim:
    Türker Okcu
    Genel olarak cevaplamak isterim, benim size tavsiyem öncelikle dalgıç floresandan kurtulun, bu tip floresanın bitkilerinize hiç bir faydası olmayacaktır
    Öncelikle akvaryumunuza ışık takviyesi yapın örneğin 2 adet 18 w. grolux olabilir, bulamıyorsanız normal floresan koyun, ama mavi floresandan uzak durun.
    Co2 konusu bitkiler için vazgeçilmez olsada, genelde yapılan yorumlarla kafalar çok karışır,"Difüzörmü koysak, vortex mi hazırlasak, sigara izmaritimi olsun makyaj pamuğumu", bitkilerin geceleri co2 bıraktıklarını ve canlı yükünüde düşünürsek kendi gerenimlerini sağlıyabilirler eksiklik hissetiğinizde ki gözlem yaparak kesinlikle hissedersiz ozaman mayalı bir sistemle co2 desteği sağlanabilir oda dediğim gibi co2 ye yüksek ihtiyaç duyan bitkiler için.heleki sizin akvaryumunuz için düşündüğümüzde co2'ye sizin için pek gerek yok gibi ( zor bitkileri denemediğinizi düşünerek söylüyorum)
    Parvula, co2 ve birazda yüksek bir ışıklandırma desteği isteyen bir bitkidir, bu nedenlede zor diye tabir edilir.
    B.monnieri bakımı kolay gelişimi orta hızda olan co2 gereksinimi aramayan bir bitkidir.
    Benim size tavsiyem ön, orta ve arka plan olmak üzere bitkileri araştırmanız seçiminizi ona göre yapmanız olacaktır.Seçim yaparkende bitki uzunluları bitki renkleri,yaprak aralıkları gibi seçenekleri göz önüne alırsanız kafanızda planladığınız projeyi gerçeğe dönüştürebilirsiniz.Karmaşık gelebilir ama emin olun en doğrusu.
    Ön plan için B. monnieri uygun olur, yanına, tele yada, ufak taşlara sarılı java yosunu olabilir, hem ışık,hemde co2 ye gerek duymadan , sizi üzmeden tabanı saracak bir alan yaratabilirsiniz
    Orta planda anubias nano ve cripto, yanlarına bir kaç öbek japon şemsiyesi olabilir yanlarınada cabomba ve tilki kuyruğu dikilebilir.
    Arka planda da çınardan başlayıp rotala türleri araya bir kaç zeytin dalı, gül yada Alternanthera reinecki ile beraber akvaryumunuzda hem yeşilin bütün tonlarını, hemde kırmızı yapraklı bitkilerle, izlemeye doyamıyacağınız bir akvaryum yaratabilirsiniz.
    Bu arada atlamadan söylemek isterim, tabana muhakkak gübre desteği sağlayın ve ışıklandırmayı sakın atlamayın.İyi hobiler.Sürc-i lisan ettiysem affola.
     
    vanlyy bunu beğendi.
  18. vanlyy

    vanlyy

    Mesajlar:
    355
    Yer:
    van merkez
    Sayın Türker hocam üşenmeden bu bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Benim akvaryumun kapağında o kadar büyük bir dengesizlik var ki hiçbir şekilde florasan takılacak yer yok:(.Böylece istediğim şekilde ışık takviyesi yapamıyorum.Bu akşam yarım metrelik bir led ışık (gün ışığı) taktım pek tatmin edici olmasa bile eskisinden daha iyi olduğunu zannediyorum.Akvaryumda belki dikkat etmişsinizdir sadece sbulata var.Dalgıç florasanla bu güne kadar geldiler.Bu akşam ufak bir değişiklik yaptım fazla sbulataları ayırdım.Ufak bir video çektim.İyi kötü nacizane yorumlarınızı beklerim.Yorumlar elbette dikkate alınacaktır.Hep beraber inşallah daha güzel günlere ulaşacağız.
    2013-01-23-327_zps4de02f4d.mp4 video by vanly65 - Photobucket
     
  19. mr.türker

    mr.türker

    Mesajlar:
    145
    Yer:
    İzmir-Bornova
    İsim:
    Türker Okcu
    Estagfurullah daha "hoca" olamadık eski ve yeni bilgi birikimlerimi aktarıyorum o kadar.Dalgıç floresanla emin olun bitkilerin ihtiyacı olan ışık oranını sağlayamazsınız bitkilerdeki deformasyon gözle göremesenizde muhakkak vardır, daha dikkatli gözlemle bunlarıda fark edersiniz.Camda yada bitkilerde yosun oluşumu, bitkilerdeki sıhatsiz görünüm, eğri dallar dikine uzayan ve yaprak araları açık olması gibi bir çok ışık yetersizliği tanısı konulabilir bitkiler için.
    Kapağa floresan koyamıyorum demişsiniz.Sanırım kapağınız 70 cm bu kapak için 60 cm'lik floresanlar konulabilir Kapağın fotoğrafı olsaydı daha net açıklayabilirdik belki ama eğer elinizdeki standart plastik kapakllı akvaryum ise iç kısımlarındaki floresan koyma yerleri dahil bütün girinti ve çıkıntıları kesin derim en azından 2 floresan koyacak kadar yer açın ,uzak köşelerede 2 adet 20 watt lık elk. balans koydunuzmu bu iş olur.Olmaz diye düşünmeyin 4 mm lik saçtan T. Amano'nun armatürlerine taş çıkartıcak armatür yapan kişiler gördüm:) istedikten sonra neler olur, oda olmuyorsa 60 cm lik floresandan vazgeçin 45 cm lik normal floresan alın 15w yada 18w olabilir günde 8 saat civarı aydınlatma yeterli olucaktır.
    Led ışık konusunda çok denemem oldu desem yanlış olur ama emin olun High tech tanklarında dünya para verip led takan bir kaç arkadaşım yine masrafa girip floresana geri döndüler, floresandaki verimi almak zordur led ışık için.Özellikle T5 lambalar için.Ben sizin yerinizde olsam öncelik akvaryumun kapağını bi elime alır 2 floresan için yer açardım "kesersem nasıl olur biçersem nasıl olur" onu hesaplardım baktınız olacak gibi değil, 2 adet tasarruflu ampul koyun beyaz olanlarından,Yemleme,aydınlatma ve karartma saatlerine,taban gübresi ve sıvı gübrelemeye ,canlı sayınıza ve akvaryumunuzun periyodik bakımlarına dikkat ettiğiniz sürece yosun gibi bir derdinizde olmayacaktır,ama bitkili akvaryum dikkat ister bakım ister gübre ister güzel ışık olsun ister budama ister bitkili akvaryumda sürekli bir eliniz suyun içindedir.Zor iştir ama hobimizin hakkıda budur.Akvaryumunuz biraz araştırma ve bir kaç sihirli dokunuşla çok daha güzel bir hale gelebilir ama sanki canlı yükünüz 50 lt için biraz fazla.iyi hobiler.
     
  20. vanlyy

    vanlyy

    Mesajlar:
    355
    Yer:
    van merkez
    Sizinde belirttiğiniz gibi elimdeki bitkilerde ve camda yosunlaşma söz konusu oluyor.Sürekli camı temizlemek durumunda kalıyorum.Akvaryumun boyu 65cm eni 26 cm ama kapaktaki kullanım alanı 10 cm kadar.Müsait olduğum zaman fotoğrafını çekeceğim.Dediğinizi yapıp o kapağı ya kökten yok edeceğim:) ya da iki floresanlık yer açacağımtemo4Led ışığı abimin maket evinden açtım getirdim.Anlayacağınız idare edene kadar.Bu kapak meselesi çok canımı sıktı en yakın zamanda sobaıdan da uygun bir kapak yaptırabilirim aslında.Geçenlerde sordum 25 tl ye mal olur dediler.Canlı sayısının fazla olduğunun farkındayım.Ama Van da ki akvaryumculara verip de heba olmasını istemiyorum.Hem çok düşük bir fiyata alıyorlar hemde sevemedim bir türlü onları.Akvaryumun periyodik bakımlarına dikkat ediyorum(dip çekimi,su değişimi v.s.).Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. HOCAM:))
     

Sayfayı Paylaş