1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yavrularla bir arada

Başlığı 'Tür ve Cinsiyet Belirleme Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bir arada: :hepiniziseviyorum:
    Bu türler koloni olarak tek tür yavruları ile birlikte akvaryumda sorunsuz beslenebilir.Sakin bir akvaryumdan hoşlanan ve üretmeyi müdahalesiz yapmak isteyen hobiciler için uygun türler.Forumda bulunmasının faydalı olacağını düşündüğümden sizlerle paylaşmak istedim.Sizlerinde ilave olarak ekleyeceği bu türler olur ve eklerseniz sevinirim.

    Leptosoma:
    [​IMG]
    Benim tek tür koloni olarak baktığım türlerden biri.Yavrularını en iyi değerlendirdiğim tür diyebilirim.Erkek balığın kur hali çarpıcıdır.Ben leptosomaları,anubias bitkisi ağırlıklı bir akvaryumda tavsiye ederim.Bitkinin bakım kolaylığı yanında akvaryumda gezi alanlarını diğer bikiler kadar daraltmadığını düşünüyorum.Bu anlamda diğer uygun bitkiler kullanılabilir.Tamamen akvaryum içerisinde doğum gerçekleştirilir.Anne balığı ayırmaya,ya da müdahale etmeye gerek yoktur.Yavrulara nadiren ilk anne ağızından çıkış anında ergin bireyler tarafından hafifçe vurarak sakatlama gibi nadiren karşılaşılan durumlar olabilir.

    Tropheus:
    [​IMG]
    Tanganika Gölü'nün kayalık kısımlarında yaşar. En çok sevilen çiklit türlerinden biridir.
    Tropheus yine koloni olarak baktığım ve son dönemlerinde az sayıda yavru almayı başardığım bir tür.Bakımında çok türünü bir arada beslediğimden çok zorlandım.İlk başlarda kızgın erkekleri sakinleştiren dişilerin ağızlarına kumu alarak yumurta varmış gibi yapması,hem erkeği hem beni kandırdığı çok olmuştur.Ben bu türün bir akvaryumda sorunsuz koloni olarak beslenebilmesini ancak büyük bir akvaryumda,örnek olarak şöyle açıklayabilirim.Balık sayınız on beş ise girebilecekleri mağra,delik,en az otuz beş cıvarı olmalı.Hastalanan balık koloniden kovulmak isteniyor.Fakat ayrılamayınca ciddi hasar verilebiliyor.
    Ben ilk aldığım yavrularda anneyi ağzını boşatmaya yakın ayırdım.Ancak bu sorun yarattı.Nedeni ise balık ve yavrular koloniye tekrar kabul edilmedi.
    Bu konu dikkate alınmalıdır.

    Mücevher cichlid:
    [​IMG]
    Ben bu türü hiç beslemedim. Ancak koloni olarak büyük bir akvaryumda yine yavruları ile sorunsuz yaşayabilirler.Bu balıklar aslında yavrularına en iyi bakan balıklar. Büyük olan yemleri bile parçalayarak yarularına atıyorlar, hasta olan yavruları korumazlar. Ben hiç yavru yediklerini duymadım.

    Brichardi:
    [​IMG]

    Tanganika akvaryumunda karma olarak bir süre besledim.Zaman zaman agresif tavırlar sergiliyorlar.Özellikle üreme döneminde ancak bu zaten genel bir balık davranışı olarak kabul edilebilir. En az 200 litrelik akvaryumlarda beslenmesi gerekir. pH 7.5-8.5 arasında olmalıdır. Sıcaklığın 23-25C arasında olması uygundur. Genellikle etçil beslenen brichardiler doğada küçük su canlılarıyla beslenirler. Akvaryumda bunlara canlı yem, midye, kıyılmış karides verilebilir. Bakımı tecrübe ister. Yumurtalarını kaya kovuklarına bırakır.Çiftlerin oluşabilmesi için en uygun yöntem, bir grup gen balığı bir araya koymaktır.

    Velifera:
    [​IMG]

    Yavrularıyla koloni olarak yaşayan bir başka türdür.Anavatanı Orta Amerika'nın tatlı ve yarı tuzlu suları olan velifera, ırmakların denize döküldüğü yerlerde yaşadıkları için tuzlu suya da adapte olmuşlardır.Genel olarak akvaryuma 2-3 kaşık kaya tuzu tavsiye edilsede ben deniz akvaryumlarında kullanılan marin tuz atılmasını daha doğru buluyorum.Bunun miktarı beslecek oldukları akvaryum boyutuna göre belirlenebilir.Fikir vermesi açısından 10 ltsuya 1 çay kaşığı olarak açıklayabiliriz.

    Marlieri:
    [​IMG]
    Tanganika Gölü'nün kayalık kesimlerinde yaşar.
    Koloni olarak ve yavruları ile bir arada yaşayan başka bir tür.İnce ve uzun balıklardır. Vücutları, kovuklarda saklanmaya çok elverişlidir. Erkekleri 15 cm. kadarken dişileri 13 cm. kadar boy alabilir.
    Etçil ve otçul beslenir. Türe özgü karma akvaryumlarda bakılmalıdır. En az 150 litrelik bir akvaryumda bakılmaları gerekir.
    pH 7,5 olmalıdır. 22-25°C sıcaklık uygundur.
    Bakımı tecrübe ister.

    Frontoza:
    [​IMG]
    Koloni olarak beslenebilir ve yavrulara zarar vermezler.Fakat dişinin dinlenmesi için ayıran arkadaşlar vardır.
    Tanganikanın sakin kralı.Benim hayranlıkla beslediğim ve yavru aldiğim bir balık türü.Çok sakin oluşu uzun vadede sizi biraz sıkar gibi olsa da özel hayranları vardır.Frontoza, protein ağırlıklı yemlerle beslenmelidir.Diyete zaman zaman kaliteli bitkisel pul yem katabilirsiniz. Bahçe solucanı, Artemia gibi canlı yemler de verilebilir. Erkek-dişi ayrımı o kadar belirgin olmasa da erkekler daha iri yapılıdır. Ayrıca erkeklerde alın hörgüç daha belirgindir.
    Yıkıktemo,
    Saygılarımla...
     
    minik bunu beğendi.
  2. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Yavrularla bir arada

    Temel abi paylaşım için eyvallah.Aslında akvaryumda tek tür beslemek en idael olan.
    Benim bildiklerim ve yavrularına en sadık ''Zebra''
     
  3. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Yavrularla bir arada

    Temel bey maşallah sizin de beslemediğiniz tür kalmamış.Üstat diye anılmanız boşuna değil.Deniz balıklarındaki tecrübenizin altında demekki böyle bir alt yapı var. :alkis:
     
  4. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Yavrularla bir arada

    Bilinen bir bilgi olmakla birlikte, canlı doğuranlar arasında, lepistes, kılıç kuyruk ve moli yavrularını yerken; platilerin yavrularına dokunmadıklarını biliyorum. Halen bakmakta olduğum 100 litrelik tankta platiler yavrularını hiç zarar vermemişlerdir.

    Saygılar
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Yavrularla bir arada

    Ali hocam, yorumun için teşekkürler. Fakat estafurullah demek isterim. Bilinen bir gerçek var ki, bu hobinin sonu yok. Eğer benim gibi bu hobiye ilgiyi çok eski tarihlerden bu yana canlı tutanlar, bir çok tür beslemiştir. Hatta, bir çok akvaryumu bir arada yürütmüştür. Bir türü ben çok uzun süre besleyemedim, sürekli arayış ve yenilik içerisinde oldum. Buna adına maymun iştahlı diyebiliriz. En son Tanganka'nın ülkemizde bulunmayan türlerini İstanbul' da ararken, bir esnaf arkadaşımızda ilk defa deniz balıklarını gördüm. Bu balıklar ciklit familyasından ve son derece dayanıklı canlılar olan Damsel türleriydi. Ama yeni tür ve adının deniz balığı olması, benim bu yöne kaymam için fazlasıyla yeterliydi. Tabi bu balıklar için bir akvaryum kurarken, balıkları satın aldığım esnaf arkadaşın bile bu balıkların bakımı ve ihtiyacı hakkında hiç bir fikri yoktu. Bu yüzden bir çok şeyi ve deneyimi bir bedel ödeyerek, yer yer canlı kaybederek kazandık. Artık hobi bir çok platform ile destekleniyor. Bu çok büyük bir nimettir. Ben şahsen 39 yaşına gelmiş olmama ramen, bunun öneminin farkındayım. Halen burada yazılar yazıyorsam, bunun sebebi aynı heyecanı ilk gün nasılsa, aynen yaşadığım içindir.
    Saygılar...
     
  6. maroon_clown

    maroon_clown

    Mesajlar:
    42
    Ynt: Yavrularla bir arada

    Geneli tangayika olduğu için alıp bu zevki tatmak zor oluyor, fiyatlar pahalı her cep'e hitap etmiyor. Ama bu zevki tatmak güzel olurdu.
     
  7. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Yavrularla bir arada

    Merhaba. "Zebra" dediğiniz tür hangisi anlyamadım. Benim bildiğim bir zebra var ama o da Amazon'dan gelen bir tür.
     
  8. maroon_clown

    maroon_clown

    Mesajlar:
    42
    Ynt: Yavrularla bir arada

    Hocamızın bahsettiği zebra cichlid, tabiki birde zebra danio var.
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Yavrularla bir arada

    Tamam, şimdi hatırladım Zebra Cichlid'i. Bir an çıkaramadım da. Kusura bakma.
    Doğrudur, bu balık da özenle yavrularına bakarlar. Yuvalarında ayrılan yavrularını özenle ağızlarına alıp yuvalarına taşırlar.

    Saygılar
     
  10. maroon_clown

    maroon_clown

    Mesajlar:
    42
    Ynt: Yavrularla bir arada

    Normal bir aile gibiler, anne baba yavrularını korur, büyük yavrular yeni doğmuş küçük yavrulara abilik, ablalık yaparlar. İşte en büyük sorun çok fazla üremesi, buda bu balıkla ilgilenen hobicinin canını sıkıyor, bir an içlerini gelecek kaygısı sarıyor.
     
  11. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ynt: Yavrularla bir arada

    Abi bilginle aydınlatıyosun yine bizleri. Bende akvaryumda tek tür besleyenlerdenim, lepisteslerim tek başlarına büyük akvaryumumdalar ve 1,5 yıldır doğumlarına karışmadım. Diğer akvaryumda aynı şekilde molilerde gayet mutlu, ben hep tek tür besleme taraftarıyımdır. Benim kanaatimce kılıçkuyruklar hariç hemen hemen bütün akvaryum balıkları tek tür olunca yavrularda pek kayıp vermezler.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Yavrularla bir arada

    Tüm yorumlar harika, başlığa ilgi olduğunu görmek güzel. Tek tür balık beslemenin aslında bir çok getirisi var. En önemlisi, bir çok karma tür besleyen arkadaş, karışık ve aynı habitata ait olmayan balıklar beslediğinden, sadece belli türlerden yavru alabiliyor. Gerek görsel olarak gördüğü tecrübeleri, gerekse, göremediği ve gözlem şansı bulamadığı bir çok türü, akvaryumunda sıradan bilgiler eşliğinde besliyor. Oysa tek türe yoğunlaşmak o akvaristin zaman içerisinde bir tür üzerinde uzman seviyesine getirebilecek tecrübeler yaşamasına, öğrenmesine, öğretmesine olanak sağlar. Ben kendimde şahsen bu eksiği hep gördüm. Bu yüzden tüm başlıklara yarım yamalak bildiğimce bir şeyler yazıyorum. Üzerinde uzun yıllar emek verdiğim ve uzman olduğumu söyleyebileceğim bir tür malesef yok.
     
  13. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ynt: Yavrularla bir arada


    Temel Abi;yavrulara zarar vermez derken,frontozalar aman aman bir avcı değildir ama ağzına sığabilecek büyüklükteki her balığıda avlamaktan haz duyarlar.Yavrulara zarar vermezler derken,sanki yavrularını yemezler dermiş gibi bir izlenim oluşmuş.Frontozalar,kendi yavruları dahil,tüm yavruları yakalarsa yerler.

    Saygılar..
     
  14. seyyaHH

    seyyaHH

    Mesajlar:
    129
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    KÖKSAL YILDIRIM
    Ynt: Yavrularla bir arada

    Temel abi gene döktürmüşsün ama benim açımdan tangayika erken. Henüz kurulu iki akvaryumum var inşallah bu ay başı üçüncüsü geliyor.
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Yavrularla bir arada

    Frontozalar kendi yavrularını yemezler. Doğada leş tükertirler genelde. Fakat Leptosoma yedikleri görülmüştür. Fakat genel olarak çok karmaşık ve balık kararakterine bağlı olarak değişiyor. Frontozalar benim gözlemim olarak canlı balıklara pek dokunmadığı yönünde. Kendi yavruları ile aynı akvaryumda tutulabilirler.
     

Sayfayı Paylaş