1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yazın sıcağında akvaryum 38 dereceye çıkarsa

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 15 Mart 2009 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Arkadaşlar selam,

Yazın akvaryumlar ısınır ve bazı türler için büyük sıkıntıdır. Buna çözüm bulamamış ve kafası atmış bir akvaristin uygulamasını denermisiniz ? İçinde karides yavruları var.

Uygunmudur, sakıncaları nelerdir? :D

2. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam; İnşallah o dolabın fişi takılı değildir. :D Gerçi lambası yandığına göre fişi takılı ama motorun termostadı kapalıdır İnşallah. :D

3. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Abi soğutmak için daha güzel bir fikrim olana kadar sanırım bende senin fikrinle idare edeceğim. :D Bu ilginç ötesi paylaşımın için teşekkürler. Renk katıyorsun portala :D :D :D

Saygılar...

4. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Akaryuma bir fan bağlamak bu kadarmı zor gelmişte dolaba koymuş bu adam :D

5. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Temel abi,o buzdalından hiç bir yiyecek maddesi yenmez.
    Bence gereksiz birşey gibi.Yani birde kaç derecede o buzdolabı.

6. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Buzdolabına bir delik açıp sürekli içinden akvaryum suyunu devirdaim ettirmeyi düşünmekle beraber hemen vazgeçmiştim.Kıyamadım kasasına :D

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam,

Buzdolabına koymak yerine akvaryumun içine buz koysak olmaz mı? şaş:

8. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Akvaryuma buz atmak yapılması gereken enson soğutma yoludur Abdullah hocam. ;)

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Neden Olcay Hocam? Bilmiyorum da onun için soruyorum...

10. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bunuda denemiş birisi olarak cevap vereyim oyna: Ani ısı değişikliğine sebep oluyor akvaryumu buzla soğutmak ve sert bir soğuma oluyor ki heralde balıklarda hem stres olayı baş gösteriyor hemde benek hastalığına sebep oluyor.. Resme gelincede bana kalırsa fotoğraf çekilmesi için karides tankını akvaryuma koymuş artı ben bu arkadaşı tanıyorum ismi Zihni Sinir'dir. :D

Benim tanıdığım Olcay hoca eline geçirdiği ilk buzdolabından bir soğutma sistemi yapmassa benimde adım Volkan değil :)

11. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    İyi de ben şeyi anlamadım... Şimdi dolaba koyunca ne fark ediyor ki? Biri 0 derece, öbürü +4 derece... Bu fark mı balıkların ifalhını kesiyor yani... Ya da dolaba konan akvaryumda da mı balıklar telafet mertebesine doğru kaymaya başlıyorlar?

Ayrıca buz bir kabın içinde bekletilip mesela 15 dereceye gelince de akvaryuma konabilir...

12. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Kanka o tankı buzdolabına koyma olayı reklam kokan hareketlerden ibaret , bende benim akvaryumun resmini Uğur deeerinnn dondurucunun içine koyar çekerim resmini bunda zor bişey yok yani.. pala: Dolabın içi değil dondurucu kısmın içi 0 derece olur zaten kanka.. Dikkatinizden kaçan diğer bir durum ise buzdolabında duran camdan yapılmış ürünlerin çevresi nemli olur ya , bunda öyle bişeyde yok.. ( dolaptan çıkan bira şişesi mesela ;) ) Karidesler zaten çok zorlarsan 14-15 derecede yaşatabiliyosun , 18 ve üstünde sorun yok ama dolabın içi 4-5 dereceyken ordan canlı karides çıkmaz.. Yarı su değişimi yaptığını varsayalım , akvaryumun 26 derece , sen yarı suya gidip 15 derecelik suyu dökersen ister alıştıra alıştıra ister şak diye o tankta ki balıklar ısı değişiminden hasta olucaklar bu Allah'ın emri.. Zamana yayıcam dersen zaten o su 15 dereceden oda sıcaklığında 24-25 dereceye çıkacaktır.. Niçin su değişimi yaparken ekleyeceğimiz suyun ısısının akvaryum suyunun ısısına denk olmasını sağlıyoruz ? ;)

13. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    İyi de kanka Temel Hoca başlığı 38 dereceye çıkarsa diye açmış... huh:

14. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Şimdi başlığı açma mantığını bilmiyorum Temel abinin ama isterse dışarısı 60 derece olsun gene akvaryum buzdolabına konmaz kanka çünkü dolabın içi gene 4 derece olucak.. Akvaryum ısıtmak kadar kolay ve ucuz değil ne yazık ki soğutmak , kontrollü bir şekilde yapılmasıda anca soğutucu cihazlarla sağlanıyor yoksa tabiatla baş etmek imkansız.. Karşısında oturup bekleyemeyeceğimize göre ısı düştü ısı çıktı diye dimi.. Valla kanka ben florasan sıcaklığı ile akvaryumu kavurmamak için tek bir bilgisayar fanı ile işimi görüyorum.. Evinde akvaryumu olanlar vantilator bile kullanıyorlar, ofiste klima olduğu için benim öyle bir derdim yok yazın akvaryuma ısıtıcı takan nadir insanlardanımdır :) Çünkü soğuğu ofisçe sevdiğimiz için içerde rahatça penguen beslenebilcek türden bir atmosfer oluşuyor. :)

Aslında ben bu konuda Türk insanın zekasına güveniyorum enteresan fikirler atılabilir ve dıy yapımlar olabilir.. Tartışılıp fikir alış verişi yapılcak faydalı bir konu bence...

15. MertBalim

MertBalim

İsim:
    Mert
    Temel abi bence onu oraya koymak için soğutucuyu düşürmüşsündür. :D

Yoksa orda karides felan kalmaz.

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Konuya ilginiz güzel ve zevkli olmuş arkadaşlar. Aslına bakarsanız konu sadece üzerinde gülünecek ve gır gır yapılacak bir konu gibi görünse de, yoruma açık. Başılığı açarken algılanışının gır gır olacağını düşünmüştüm ama yanıldım desem yeridir. Yorumlar konu üzerine zararına yararına dönmüş ve tebrik ederim sizi.

Isı yazın 38-39 dereceye çıktığında devreye Volkan kardeşimin doğru cümlesi girer; ' Soğutmak ısıtmak kadar kolay değil' Evet gerçekten değil. Akvaryuma buz kalıbı atmak malesef zor uygulanır bir harekettir. Siz bu akvaryumda Makrakanta olduğunu düşünün akşama tüm balıklarınız beyaz benek ve Cichlid türlerinide önüne gelen yere sürtünür bulursunuz. Buz kalıbı eklemesi şu anlamda kullanılabilir belki, tek tek bir parça atarak ve tabi akvaryumun başına hapis olarak indirilebilir.

Paylaşımdaki akvaryum buzdolabına kasti olarak koyulmuş ve karides yavrularını kurtarma telaşına düşen akvarist bunu gerçekleştirmiş olabilir.

Burada mantık aramak gerekirse şayet katılırmısınız katılmazsınız bilemem ancak, benim konu üzerindeki düşünceme göre, buzdolabının termostatı kapatılmış veya en düşük soğutmaya getirilmiş ve akvaryum içine koyularak soğumasının yavaş yavaş gerçekleşmesi düşünülmüş, beklenmiş. Akvaryum bir anda soğumaz bunu biliyoruz. Kışın elektirkler gittiğinde ısı en son korkulan şeydir oksijen ve döngü yanında. Bu sürede karides yavrularının kurtarılması hedeflenmiş ;) mi acaba ?

17. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Ben akvaryumun etrafını foamboard ile kapatır,sıcaklığına göre de birkaç parça buz atardım.Ya da buzdolabında beklettiğim içi su dolu kavanozu akvaryuma daldırırdım.

18. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Volkan hocam,elbette buzdolabı kullanılarak birtakım soğutma sistemleri yapılabilir.Kii bunuda yaparım ;)

Ancak tabirin abartısız beni yarım saat güldürdü :D :D :D

Ne diyeyim; Allah ta seni güldürsen emi. :D

Abdullah hocam; bugünlerde biraz yoğun olduğumdan,bazı konulara geç dahil oluyorum ama sağolsunlar,Volkan ve Temel hocam gerekli açıklamaları yapmışlar.

Saygılar.

19. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Şakaya tahammülümüz yok Temel abi her konuya çok ciddi bakıyoruz artık :D :D Temel abi ben bir kaç kere buz kalıbı olayını denemiştim.Balıklar direk buza temas etmesinler diye yavruluğa koymuştum , buz orda çözünsün yavruluğun ufak deliklerinden suya karışsın diye düşünmüştüm ama buz eridikçe o ufacık deliklerden öyle hızlı suya karışıyordu ki ondan bile balıklarım benek hastalığına yakalanıp ani ısı değişikliğinden kuyruklarını büzmüşlerdi..Bende bir daha denemedim.. Taktığım bilgisayar fanının adaptörünün voltaj ayarı var, 3 ila 12 volt arası onlarla ısıyı ağır ağır 25e düşürüp sabitliyorum.. Buzdolabına akvaryumun konma olayına gelince ; resimde dolabın dolu olduğu gözüküyor yani dolabı kapatması demek içinde ki herşeyin bozulması demek.Bir evde 1 buzdolabı olduğunu düşünürsek o kişinin böyle bir hareket yapmasını ben biraz şova yönelik buluyorum açıkçası.. pala: Bence akvaryumu soğutmak için fan kullanımı daha verimli olur.. Kesinlikle tavsiye ediyorum herkese..

Olcay hocam seni doğru tanıyabilmişsem eğer sende ki bu beceri ve yetenekle buzdolabını soğutucuya çevirmek çocuk oyuncağıdır eminim. :) Güldürebildiysem ne mutlu bana , gülen yüzlerimiz solmasın :)

20. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Arkadaşlar şova yönelik bir hareket olmasıda yüksek ihtimal tabi. Fakat benim dikkatimi çeken akvaryumun ışığına kadar bağlamış. Zaten konu buzdolabında sağlık açısından da çok sakıncalı. Şov veya değil uygulanırlığı yok gibi.

Ama heyecanlı ve üşenmeyen bir akvarist olduğuna şüphe yok. Üşenmemiş denemiş, bir de fotoğrafını çekip fikir almış. Yarın en doğrusunu yapacak ve çok başarılı uygulamalara imza atacağına şüphe yok. Neden ! çünkü benden daha deli. :D

Sayfayı Paylaş