1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yaz geldi,bakımları aksatmayalım!

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde RuPTuR tarafından 30 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

1. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Malum yaz geldi.Kışın kullanılan aletler yıprandı,yazın daha sık kullanılacak aletlere bakım yapılması şart oldu.
    Benim şu an aklıma gelenler ısıtıcılar ve hava pompaları.
    İstanbul için söylüyorum,şu sıralar hava sıcaklığı gölgede 25-26 derecelerde geziyor.Güneyde sıcaklıklar daha fazla.Bu durumda ısıtıcılarımıza gerek kalmadığı söylenebilir.Isıtıcılar öncelikle kışa hazırlanmalı.Üzerlerinde oluşan tortular temizlenmeli,şayet içine buhar kaçmışsa kurutulmalı,idareten kullanılanlanlar değiştirilmeli.
    Sular ısındığı için artık akvaryuma daha fazla oksijen basmamız gerekmekte.Bu da hava pompalarının önemini arttırıyor.Genelde hava motorları aynı prensip ile çalışır.2 kutup arasında gidip gelen bir mıknatıs ve bu mıknatısın bağlı olduğu demir çubuk,bu çubuğa da bağlanmış olan tambur.Tamburlarda herhangi bir çatlama var mı kontrol edilmeli.Demir çubukta eğilme varsa düzeltilmeli.Tamburun altında bir giriş bir de çıkış valfleri bulunmakta.Bunların üzerinde biriken is temizlenmeli(biriken is pompanın ömrünü oldukça kısaltıyor).Hava motoru temizlenirken(valfler) su kullanılmamalı,tercihen kolonyalı pamuk ile temizlenmeli.
    Diğer periyodik bakımlar da bu arada unutulmamalı.
    Bunun dışında aşırı ısınmaya karşı önlemler alınmalı(Işık kaynakları su yüzeyinden uzaklaştırılmalı,soğutma sistemleri hazırda bekletilmeli).
    Saygılar.

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler Cem :helalolsun: Öellikle ışık sistemlerinin veya armatürlerin sudan uzaklaştırılmasına çok katılıyorum, yine dikkatimi çeken çok yerinde uyarı hava motoru bakımı oldu. Yazın ısınan suda oksijen oranı düşer.

Çok faydalı ve yerinde uyarıların için teşekkür ederim. Başlığı okuduğumda ilk iş olarak unuttuğum armatürü 20 cm yukarı çekmek oldu. ;)

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla Cem süper bir hatırlatma ve bilgilendirme olmuş...

Ne demişler kul sıkışmayınca Hızır yetişmezmiş... Birkaç gündür benim 135 lt'nin çift çıkışlı hava motoru -daha önce ses yapmazken- ses yapmaya başladı... Hem de ciddi ciddi rahatsız edici düzeyde... Şimdi bunun temizlenmesi falan mı lazım? Eğer öylyese ben senin yukarıda yazdıkların tam olarak nereyi temizlememiz gerektiğini anlayamadım da benim için -özellikle içinde tambur kelimesi yerine anlayabileceğim bir ifade geçen- bir tarif daha verebilir misin?

4. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Bu bölümü çıkarıyoruz:
    Tambur dediğim siyah kısım,onu kaldırıyoruz,karşımıza jack valf çıkıyor.Elimde tuttuğum jack valfin plastik parçası(silikon parçayı yerinde tutuyor)
    Temizlememiz gereken asıl parça.Üstündeki ve etrafındaki isi temizliyoruz(kolonyalı pamuk işinizi görür).
    Bu silikondan tek çıkışlılarda 2 adet,2 çıkışlılarda 4 adet bulunuyor.Hepsini çıkarıp,isini temizleyip yerine düzgünce yerleştiriyoruz.
    Bunun dışında motorun altında hava giriş yeri var.Onun önünde de sünger var,onu da değiştriyoruz.Bulaşık süngerinden küçük bir parça kesip yerleştirebilirsiniz.Farklı modellerde farklı yerlerde sünger parçaları var ise eğer aynı şekilde hepsini değiştiriyoruz.
    Not:parmaklarımdaki metilen mavisi.malum bu aralar melek üretimi ile uğraşıyorum :) 5cc toz metilen mavisinden 2 litre koyu şekilde metilen mavisi ürettim de öp:

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yürü be Cem helal olsun. Motoru detaylı ameliyata almışsın bravo valla. Bu arada melek üretimi mi dedin ? Fotoğraf yok mu fotoğraf ?

Tebrik ederim o konuda da başarılar. :helalolsun:

6. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Meleklerin fotoğrafını çekemiyorum şu anda.Cep telefonu ile çekilemeyecek kadar küçükler daha.Ama arada serbest yüzüşe geçtiklerini söyleyebilirim.Yarın akşam artemia vermeye başlarım herhalde...Ha birde öyle içme suyu ile falan değiştirmiyorum suyu,direk 1 gün dinlenmiş çeşme suyu kullanıyorum :)

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla Cem çok makbule geçti... Yoksa ben hayatta anlayamazdım nerenin temizleyeceğini... :cekingen:

Bebişlere de uzun öürler dilerim... Eee, dede olmak nasıl bir duygu?

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla Cem çok sağolasın... Eve geldiğimde ses çıkaran hava motoru durmuştu... Konunu daha önce biyolojik hard-diske almıştım... Adım adım verdiğin resimlerle söktüm ve adım adım temizleyip adım adım kapattım... Şu anda çalışıyor... Ancak farkettim ki çift çıkışlı olan hava motorunun bir çıkışının tamburu mamburu mu ne di o patlamış... Yani idareten bununla devam edip yenisini almam gerekecek anlaşılan... Tekrar teşekkürler...

9. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Yeni almayı düşünüyorsan atman'ın 6 çıkışlı hava motorunu öneriyorum Abdullah Abi.30 lira civarı ve bana şu anda bol bol yetiyor,sesi de az...

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Champion'un çift çıkışlısını aldım yine... Ben memnunum... Ses falan da çıkarmıyor ama heralde her sene değiştireceğiz... :D

11. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Kaç liraya aldın Abdullah Abi?Bana sorarsan verdiğin paraya değmiyor Champion ama Atman HP-6000 fazlasıyla değiyor...
    Şu anda 2 pipo filtre,1 artemia,2 hava taşı,1 hava duvarı son ayarda hava çekiyor,hava motoru ise minimumda çalışıyor ;)

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Fiyat bana özel fiyat olduğu için söyleyemiyorum Cemciğim... Ama gayet uygun birşeye aldım...

Sayfayı Paylaş