1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yem almayan balıklara ve iç parazite

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 9 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yem almayan balıklara bu işlemi uygulamak ancak uygun boyuta sahip balık olması gerekir. Bu yöntemle iç hastalık tedavisini ağız yoluyla yapmayı hedefliyoruz. Son çare olarak uygulanabileceği durumlar olsa da, belli bir tecrübeye sahip akvaristlerin uygulaması daha doğrudur. Ancak balığını kurtarmak adına deneyimi olmayan arkadaşların müdahalesine kimsenin itirazı olmayacaktır. Tüm uygun boydaki balık türlerinde uygulanabilir bir yöntendir. Discus mesela bu anlamda sıkıntılıdır ve hastalık döneminde yem almayı keserler. Tedavi uygulansa bile balık kaybedilir. Oysa balığı beslemek için yapılabilecekler var. Bazen çaresizlik içinde kalırız ve çoğu arkadaşımızın başına gelmiştir. Oysa uygulanacak faydalı yollar vardır ve balığı açlıktan ve yine parazit yüzünden ölmekten kurtarabilir.

    Fotoğraf linkleri kırılmıştır üzgünüz...

    Eczanelerden serum hortumu alıyoruz. Acil durumlarda hava hortumuda kullanılabilir. Ucu kapalı olacak ve yanlardan vitaminin akması için delik bırakılacak. Eldiven kullanmak mukozaya zarar vermemek ve enfeksiyon kaptırmamak için önemli.

    Balığı kepçe ile yakalıyoruz. Balığı kepçeden çıkarmaya gerek yok, kepçe içinde kalabilir, üzerine ıslak havlu örtüyoruz. Bu süreçte mukozaya en zararı vermeye özen göstermeliyiz.

    Balığın yanağına hafifce bastırın ve ağzı açmasını sağlayın. Hortumun ağız içine girecek mesafesi fotoğrafta görülmektedir. Hortumu dikkatlice ağız içinden belirtilen mesafe kadar ilerletin. Şırınga sayesinde hortum içene vitamini veya ilacı enjekte ediyoruz ve böylece balığın miydesine gitmesini sağlıyoruz. Sıvı vitamin kullanılacak bu beslemede, ancak çok fazla sıvı olmaması için sıvı vitamine toz vitaminde eklenerek yoğurt kıvamına getirmek gerek. İlaç tedavisi uygulanacaksa hastalığa teşhis koyup uygun ilacı uygun dozda uygulamak gerek. Beslenme haftada 2 gün yapılabilir.

    Umarım sevdiğiniz balıklarınızı kurtarmanıza vesile olur.

    Akvaryum Portalı - Akvaryum Bilgi Portalı ve Forumu ;)
     
    bülent ve lades bunu beğendi.
  2. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Temel abi tebrikler gerekli bir konuya değinmişin bir çok arkadaş bu yüzden kayıp yaşıyor . Ama sanırım bu işlem biraz hızlı ve seri olmalı nede olsa suyun dışında bir tedavi !
     
  3. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Profesyonel işi bir yöntem, oldukçada tehlikeli ama ölmekte olan bir balığın kurtulmasını sağlayabilecek hayati önem taşıyan bir yöntem olabilir, ben şahsen ihtiyaç duysam yapardım. Bilgilendirme için Teşekkürler Temel hocam eline sağlık
     
  4. Abi eline sağlık çok güzel paylaşım. Bu arada hortuma kayganlaştırıcı jelimsi şeyler sürülebilir daha rahat kullanım açısından.
     
  5. sedatceyhun

    sedatceyhun

    Mesajlar:
    246
    İsim:
    Sedat Gezer
    Paylaşım için teşekkürler.
     
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam,

    Yem almayan canlı doğuranlar ve özellikle yavruları için de bu yöntemi kullanabilir miyiz? :D
     
  7. radenko

    radenko

    Mesajlar:
    314
    Çok tehlikeli baya beceri isteyen bir şeymiş gibi duruyor yani balığa zarar vermeden hortumu bu şekilde mideye ulaştırmak. Uygulanabilirse son derece etkili bir yöntem gibi duruyor. Tebrikler...
     
  8. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ne kadar sıvı verilebilir peki? huh:
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yorumlara teşekkür ederim arkadaşlar. Ustalık isteyen bir uygulama olduğu doğrudur. Ancak sizlerinde bildiği gibi gerçekten hayat kurtaracak bir uygulamadır. Konuya hakim olmayan arkadaşların yapmamasını öğütlemek bence doğru değildir. Sonuç olarak balığını kaybetmekle karşı karşıya olan bir hobicinin becerisi dahilinde denemesi gerek. Sonuç olarak tecrübe edinmeyi balığını kurtarma capasıyla birlikte edinecek. Ne kadar hafif katılaştırılmış vitamin verileceği konusu balıktan balığa değişir bence. Beslemenin kararı biraz da bu uygulamayı haftada kaç gün yapmayı planladığınızla, balığın boyutlarıyla alakalıdır, bunları göz önünde mutlaka bulundurmak gerek. Bir anda fazla besin yüklemek doğru olmaz. Genel olarak küçük boy şırınganın yarısı yeterlidir.

    Tekrar yorumlarınıza teşekkür ederim.
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Yemden kesilmiş bir balığı ağzını açarak şırınga ile besliyorduk. Ama yemin yarısı mideye ulaşırken yarısı boşa gidiyordu ve balık bu sırada bir nevi işkence görüyordu. Ama bu yöntem ile istediğimiz kadar besini balığa enaz zorlamayla ve tam olarak mideye ulaştırabiliriz.

    Mükemmel bir paylaşım hocam teşekkürler. :helalolsun:
     
  11. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ben hortum olmadan şırınga ile balıgın agzından ilacı enjekte ediyordum.Ancak büyük çogunlugu solungaç kısmından çıkıyordu.Bu hortum olayı ile başarı saglanabilir ancak büyük balıklarda olabilir.Örneğin cichlid gibi...Ağzı büyük olmalı ki hasar çok olmasın.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Genel olarak yorumlarınıza baktığımda ortak noktada buluşmuşsunuz. Uygulamayı hortumsuz uygulamış ve balığı zorlamakla birlikte tam doyurma gerçekleşmemiş.

    Solungaç tedavisi yine bu yöntemle yapılabilir.

    [​IMG]

    Solungaçtan tedavi.

    [​IMG]

    Solungaçtan uygulandığında hortum ilerleme mesafesi 1 cm. Bu uygulama özellikle beslemeden çok solungaç paraziti tedavisinde etkilidir. ;)
     

Sayfayı Paylaş