1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yemleme ve etkileri

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selamlar,
    Balıkların yemlenmesi konusu, hemen hemen tüm forumlarda en çok açılan başlıklardan biridir. Akvarist sorumluluğunu aldığı canlıları iyi beslemek istiyor. Bu çok doğaldır ve hobinin bir parçasıdır.
    Balıklar beslenmede üç gruba ayrılır.

    Tamamen otçul:
    Hem otçul, hem etçil:
    Sadece etçil:

    Tamamen otçul olan balıkların bağırsak yapıları uzundur. Bu açıdan yemleme konusunda daha dikkatli davranmak gerekir. Tropheus, örnek olarak tamamen otçul olmasına karşın doğada yosunlarla birlikte minik kabuklularla karotein ihtiyacını karşılar. Bu durum göz önüne alınırken karatoin miktarı çok iyi belirlenmelidir ve haftada bir az miktarda karatoin içerikli yemleme yapılmalıdır. Bitkisel pul yemler Yavrulara ıslatılarak verilmelidir. Bu yemin sindirilmesini kolaylaştıracaktır.

    Karışık beslenen türlerde yemleme, dikkat edilirse tek ve belirgin bir baskın renge hakim balıklar örnek olarak Ahli, kalitesiz bir yemle dahi, kaliteli yem kadar olmasada rengini alır. Üzerinde fazla sayıda renk bulunduran balıklar yem içerik ve kalitesinden rengini göstermede çok fazla etkilenir. Tek renk balıklar rengini kullanılacak her çeşit yemde alsada, vucut formu istenilen seviyede olamayacaktır. Karışık yemlerle beslenen balıklara zaman zaman canlı yem takviyesi yapılırken yağlandırmamaya dikkat edilmelidir. Bitkisel besin takviyesi mutlaka yapılmalı ve bunu yaparken günde bir, veya iki günde bir bitkisel besleme uygun olacaktır. Renk ve vucut formu yanında hareketlilikte artacaktır.

    Sadece karaotein içerikli yemlerle beslenen balıkların beslenmesi nispeten daha kolaydır ve seçenek çok fazladır. Ancak balıkların yağlandırılmaması yine çok önem taşır. Canlı yem genel olarak haftada bir verilmelidir. Aşırı ve tüketilemeyecek miktarlarda verilmesi suyun kalitesini olumsuz etkileyecektir.
    Canlı yem bulma ve üretme zorluğu yaşayan akvarist arkadaşlar, Piyasada satılan dondurulmuş karotein içerikli yemleri ve en az canlı yem kadar etkili olabilecek bazı kuru yemleri kullanabilir. Örnek olarak, Sera FD Krill 100 ML karotein açısından çok zengindir, yeni yavrularda yakma etkisi yapmaktadır. Yeni yavrulara kesinlikle verilmez. Bu yem canlı yem kadar etkilidir.

    Balıkların beslenmesinde, hazır kuru yem satın alınırken yemin içeriğine pek bakılmıyor, sonuç olarak bir tek yemden veya aynı içerikli yemlerden iyi gelişmeler bekliyor. Balıklarımıza vereceğimiz yemler vitamin açısından zengin olmak zorunda, ancak bir tek yem paketi bunu sağlayamaz. Üç çeşit yem bulundurulmalı ve bu yemler ayrı ayrı içerik, vitamin barındırmalıdır. Kuru yeme ilave olarak canlı yemler, sebzeler menüye dahil edilmelidir.

    Beslenen balıkların yem tüketim şekli ve akvaryum içerisindeki yem alma seviyeleri ağız yapılarından anlaşılabilir. Bulunduralacak yemler bu balıkların doğal alışkanlıklarına göre seçilmelidir.
    Ağız yapısı yukarı dönük olanlar su yüzyine yakın bölgeden, Ağız yapısı öne doğru bakanlar orta ve her katman olabilir. Ağız yapısı aşağı doğru bakanlar dipten yem alma, arama meyilindedir. Bunu bilmek gereksiz kavga ve kargaşayı engellerken balıkların daha dengeli beslenmesini sağlayacaktır.

    Yemleme miktarı:
    Yavrular az az çok sayıda yemlenmelidir. Az ve sık yapılan yemlemede tüm balıklar eşit beslenir. Özellikle bitkisel ağırlıklı beslenen balıkları sık sık yedirmek doğasına uygundur. Bu balıklar gün ışıması ile yemlenmeye başlar ve hava kararmasına doğru bırakır. Bunun sebebi yosunların besleyici içeriği daha azdır bu yüzden sürekli yiyerek açığı kapatmaktır. Normal şartlarda balıkları sabah ve akşam besleyebiliriz. Özel diyet yemler hafta sonlarına bırakılarak daha geniş bir beslenme sağlanabilir.

    Aşırı yemleme:
    Balıkların aşırısı beslenmesi bazı olumsuzluklar doğurur. Yağlanma sonucu bozulan vucut formu üremeyi kesmeye, isteksizlik, hareketsizlik gibi sıkıntılar yaratır. Dişi balıklar içinde bu durum son derece önemlidir.

    Unutulmaması gereken, bir balığı öldürmenin en kolay yolunun aşırı yemleme olduğudur.
    YIKIKTEMO,
    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş