1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yeni 400 lt ve 180 lt lik akvaryumlarımda yardım edin!!!

Başlığı 'Akvaryum ve Dekor Yapımı' kategorisinde _ERKAN_07_ tarafından 22 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. _ERKAN_07_

    _ERKAN_07_

    Mesajlar:
    136
    İsim:
    Erkan ÖZEN
    Arkadaşlar kısmetse bugun saat 3 gibi yeni akvaryumlarımı yapmaya başlıyacağım akvaryum sehpası demir doğramadan ve mobilya giydirmeli olacak üst akvaryum tam ama alt akvaryum 50 cm kısa olup malzemelerimi orada toparlamak istiyorum şöyle birşey denemek istiyorum ama daha önceden sump kullanmadığım için nasıl olur bilmiyorum.
    İki seçeneğim var;
    * Üst akvaryumdan alt akvaryuma, alt akvaryumdanda yandaki sump'a taşırma sistemi yapıp sump danda üst akvaryuma suyu basmak
    * Her iki akvaryumdanda sump a taşırmak orda biyolijik ve atıksal temizlik yapıp ordanda iki ayrı motorla tanklara tekrar suyu basmak

    Arkadaşlar benim aklıma iki seçenek geliyor bunlar benim düşüncem ama olur yada olmaz veya şöyle zararları olur bilemiyorum dediğim gibi sump sistemi hiç kurmadım hem kendim yapmak istiyorum hemde 2 adet dış motordan kurtulmak ayrıca sump sisteminin temizlik açısından daha faydalı olduğu söyleniyor.

    Temel, Olcay vede isimlerini bilmediğin bir çok fikir sahibi abiler ve kardeşler resimli veya resimsiz yardımcı olursanız sevinirim.

    [​IMG]

    Teşekkürler.
     
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Erkan bey mrhabalar; öncelikle sump sistemine geçmekle iyi bir karar vermişsiniz. em34: Sump sistemlerini geliştime konusunda sınır yok. ;) İki değil oniki akvaryum dahi tek sumpla kullanılabilir. Önemli olan tankların arasındaki ve son olarak sumpun arasındaki yükseklik farkını ayarlamanızdır.


    Örnek ve basit bir çizimle gösterdiğim gibi iki tankınızı bu şekilde birbirine taşırmalı olarak kullanabilirsiniz.

    [​IMG]

    Üstteki ana tanktan inen su alt tanka,ordanda biraz daha alçak olan sumpa dökülüyor. Son olarakta sumptaki kafa motoru ile su tekrar üst tanka aktarılıyor.

    Akvaryumların camlarını kestirirken her iki tankında yan camlarını 50 lik pimaşın geçebileceği genişlikte deldirmeniz lazım.

    Yalnız bir husus daha var. Biliyorsunuz bir tankta hastalık vs. oluştuğunda sistem taşırmalı olduğundan aynı anda diğer tankada bulaşacaktır. Bu yönde biraz dikkatli olup,akvaryumunuzun bakımına ve temizliğine dikkat etmen lazım. ;)
     
  3. _ERKAN_07_

    _ERKAN_07_

    Mesajlar:
    136
    İsim:
    Erkan ÖZEN
    O zaman olcay abi böyle bir şeyi sen yapmak istesen bende iki adetde dış filtre var dış filtrelerimi koyardın yoksa sump sistemimi yapardın allttaki akvaryumu birde ben yavru boylandırma olarak kullanıcam birde o var hastalık olursa yavrulara daha kolay geçecektir. Kafam karıştı ne yapıcam bilemiyorum. Birde en sağlıklı vede temiz olarak sump yöntemi hangisi bilgilerine dayanarak.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hayırlı uğurlu olsun, kurulumunda ve yapında öncelikle başarılar ve kolaylıklar dilerim. Hacim ve fikir olarak mükemmel bir akvaryum planlanmış tebrik ederim. Bu şekilde yani kendinizin yapacağı veya projesi hobici tarafından belirlendiği bir yapımda iki adet dış filtre kullanımına göre hesap yapmak ve filtrasyonu iki adet dış filtre ile sağlamaya çalışmak sanırım projenin en kötü ve hatalı yanı olurdu.

    [​IMG]

    Mevcut çizim üzerinde ok işretleri ile düzenleme yaparak nacizane fikrimi belirtmek istedim. Üst akvaryum taban camından arka kısıma yakın bir yerden 50.lik pimaş çapında bir delik açılacak ve pimaş takılarak akvaryumun üst seviyesinden 5 cm aşağısında kalacak şekilde boyu ayarlanacak ve takılacak. Bu borudan suyu alttaki akvaryuma aktarmak çok kolay olacak. Su alttaki akvaryumun diğer tarafında yine açılacak olan deliğe pimaş takılarak taşırma yoluyla en sağdaki sumpa aktarılacak. Sump içine koyulacak olan çizimdeki gibi bölmelerle su filtre malzemelerinden geçerek en sağ bölmede kalan devridaim motoruyla temiz su üstteki akvaryuma tekrar taşınmalı diye düşünüyorum. ;)
     
  5. _ERKAN_07_

    _ERKAN_07_

    Mesajlar:
    136
    İsim:
    Erkan ÖZEN
    Temel abi bravo diyorum tam benim düşündüğüm gibi sistem ama aklımda bir kaç soru vardı ;
    1- Evi su basma olayı neden olur.
    2- Olcay abinin dediği gibi hastalık iki akvaryumada yayılır. (Nasıl Engel Olabilirim)
    3- Taşırma sırasındaki su sesi
    4- Dış motor suyu dipten çekiyor ve suda yüzen pislikleride toplayabiliyor.
    5- Elektrik kesintilerinde bir sorun olurmu
    6- Sizler işin ehlisiniz benim dediklerim dışında ne gibi dezavantajları var.
    7- Sump ta kullanılacak malzemeleri nerden ve ucuza temin edebilirim.
    Birde en iyi sump bu şekilde yapılır dediğiniz link varsa sevinirim.

    Kusura bakmayın sizide yorucam ama balıklarım benim için önemli onun için iyi bir araştırma yapmam lazım.
    huh: huh: huh: huh: huh: huh: huh: huh: huh:
     
  6. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Erkan; sumpu herzaman tek geçerim. ;) Uygun su seviyesi ayarları yapıldığında evi su basması gibi bir sorun yok. Zira öyle olsaydı evde balıklarla beraber yüzerdim. :D Bende toplamda 5000 lt su var ve tüm akvaryumlarım sumplu. ;) Hastalık konusunda ise hiçbirşey yapamazsın. Yapman gereken tek şey; balıklarına iyi bakman. ;)

    Sumpun birçok çeşidi var. Sana tavsiye edebileceğim en iyi sump sistemlerinden birisi yağmurlama sistemli sumplardır.

    [​IMG]


    Sump malzemeleri ise çok ucuz malzemelerdir. Elyaf,sünger,seramik vs. Fiyat olarak kullandığın dış filitrelerin parasını geçmez. ;)
     
  7. _ERKAN_07_

    _ERKAN_07_

    Mesajlar:
    136
    İsim:
    Erkan ÖZEN
    Yağmurlama sistemi yapabilceğimi zannetmiyorum zira alan dar 50*50*80 olucak kalan mekan abi çok soru soruyorum biliyorum ama hangi tür malzemeler lazım boruydu bağlantıydı vb. çünkü bir fiyat araştırması yapmam lazım?

    3- Taşırma sırasındaki su sesi
    4- Dış motor suyu dipten çekiyor ve suda yüzen pislikleride toplayabiliyor. Sump sistemindede suda yüzen pislikler toplanabilirmi?
     
  8. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Malzeme olarak çok birşey lazım değil.

    Uygun ölçüde pimaş boru,su çıkış hortumu,elyaf,sünger,seramik vs. Tabi birde sumpu yapacak ölçülerde cam. :)

    Alt akvaryuma ve sumpa akan su pimaşının ucu suya girecek şekilde ayarlığında ses olayı bitiyor. ;)

    Bu arada Orhan abinin orda olduğumdan pc boşta olduça kısıtlı zaman içinde yazıyorum. Akşam eve gittiğimde uzun uzun yazar,resimlerle çizimler yapar ayrıntılı konuşuruz. ;)
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sump sisteminde evi su bastığını yazanlar konuya uzak olanlardır itiraf etmek gerekirse. Olcay güzel bir örnek sunmuş ben kafandaki riskleri öncelikle kaldırmak isterim....Tabi umarım... Çizime yazdım, anlamazsan devam ederiz. Çayımıda almışım keyif yapıyorum zaten. Kurarız bu akvaryumu vesselam. :hasta:

    [​IMG]
     
  10. _ERKAN_07_

    _ERKAN_07_

    Mesajlar:
    136
    İsim:
    Erkan ÖZEN
    Olcay abi temel abi o zaman en güzeli ben bugun sehpamı yapayım pazarteside mobilyamı giydiririm ondan sonra net ölçülerle daha rahat konuşuruz sizide bugun yormamış oluruz.
     
  11. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam hayırdır? Seferimisin bugün ? :D

    Erkan; sen sehbanı vs hallet. Ama dediğim gibi akvaryum camlarını kestirirken sumpu nereye koyacağını hesap ederek camları deldirmeyi unutma. ;)
     
  12. _ERKAN_07_

    _ERKAN_07_

    Mesajlar:
    136
    İsim:
    Erkan ÖZEN
    Şimdi Temel abi ve Olcay abi akvaryumun sehpasını yaptım resimleri atıcaktım ama makinemin kablolarını bulamıyorum. Akvaryumların vede sump'ın hemen hemen ölçüleri çıktı ama mobilyalar yapıldıktan sonra 1-2 cm oynama payı olabilir. Bugun mobilyasını yapıcam ama tam olarak daha kafamda tasarlayamadım onuda akşam marongoz arkadaşımla beraber bakıcaz.

    Amatör olarak paintte çizdim özellikleri vede bilmediklerim hakkında soru işaretleri koydum bana yardımcı olursanız gene bugun malzemeleri toparlamaya çıkıcam.

    [​IMG]

    [​IMG]

    1) Köşeden yapacağım bölmenin akvaryumun üst tarafından kaç cm aşağıda olması lazım pleksiglasdan yapıcam bir sakıncası varmıdır.
    2) Bölmeye koyacağımız pimaş kaç cm ve yerden yüksekliğini neye göre ayarlayacağız.
    3) Köşe bölmenin üst görünüşünden kaç cm ye kaç cm e olması gerekmektedir.
    4) Toplam 600 lt su olmaktadır ve şu anda elimde 200+100 w ısıtıcı bulunmaktadır. Bunlar yeterlimidir yeterli değilse alternatif varmıdır.
    5) Kafa motoru debisi kaç lt olacak ve markası
    6) Sump sistemindeki uygulama doğrumudur. Doğru değilse nasıl olmalı. Kullanılacak malzemeler neler olmalı temizlik ve biyolojik yönden.

    Beslediğim türler 12 ad. Sarı prenses 6 ad. Yunus 700 e Yakın yavru şhow akvaryumundakiler.

    Gerçekten şu akvaryumlarımı hayırlısıyla bir yardımcı olup bitirirsem şu ramazan gününde çok dualarımı alacaksınız. Şimdiden herşey için ALLAH razı olsun. :cekingen:
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aslında akvaryum tabanından yükselen bir kutu akvaryumu daraltır ve görünüm bozulur. Benim ilk çizdiğim basit çizimde o şekilde değildi. Tabi alttaki akvaryuma suyu indirmek için diğer yöntemde basit bir yol. Ancak önüne kutu yapmak istemeniz konuyu değiştiriyor biraz.

    [​IMG]

    Suyu taşıyacak boru tabandan değil yan camdan çıksa ? Benim yeni akvaryum bu şekilde yapıldı ve ses yok. Durso denilen bir sistem. Değişik bir yapısı yok sadece delik yan camdan akvaryumun üst kısmından deliniyor ve sumpa veya alttaki akvaryuma pimaş ile veriliyor. Üst akvaryumda görüntü ve alan çoğalır bu şekilde örnek katagoriler içinde bulunmaktadır. Ancak basit bir anlatımla çizimi aşağıdadır. Görüntü ve yapım kolaylığı var, tabi daha az ses cabası.

    [​IMG]
     
  14. sconat

    sconat

    Mesajlar:
    453
    İsim:
    Ozan Sıdal
    Camın yandan delinmesi daha iyi değil mi ?Bana daha kolay ve görüntü bozmaz gibi geldi. huh:
     
  15. _ERKAN_07_

    _ERKAN_07_

    Mesajlar:
    136
    İsim:
    Erkan ÖZEN
    Üstadlar sizler bu sump konusunda benden daha iyi bilginiz olduğu kesin sizler o şekilde uygun derseniz o şekilde yaparız sorun değil eğer o şekilde daha çok faydası varsa o şekilde yaparız peki nasıl bi sump sırası yapmamız lazım bana gerekli olan o ( derinlik 50 genişlik 50 yükseklikte 45 ) ne kadar debili motor koymamız lazım ve başka püf noktaları varsa onuda öğrenebilirmiyim?
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sump konusunda değişiklilik yok, yani değişen hiç birşey yok. Sadece delik uygun yerden, arka cam, sağ yan cam ve sol yan camdan kısaca uygun yerden camın üst kısmının 7-8 cm altından delinecek ve 50.lik pimaş dirseği takılacak dirsek ağzı yukarı bakacak. Akvaryumun dışından su alttaki akvaryuma boru ile verilecek. Gerisi yine çizimdeki gibi.

    [​IMG]

    Sump ölçüsüne gerek yok, dolap içinde sump için kalan mesafe neyse sump ölçüsü odur.
     
  17. _ERKAN_07_

    _ERKAN_07_

    Mesajlar:
    136
    İsim:
    Erkan ÖZEN
    Tamamdır temel abi sistemi tam olarak kavradım yalnız aklımda bir plan var sump sisteminde suda 10 kat daha fazla oksijen vardır diye bir makale okumuştum o halde hava motoruda koymaya gerek yoktur diye düşünüyorum ayrıca yukardan su aşya düştüğü zaman suyla beraber akvaryuma havada karışmış olacak diye düşünüyorum mantiken bu şekilde ama herşey mantıkla bitmiyor böyle birşey varmıdır. Ayrıca motorum markası ve debisi için herhangibi birşey demediniz.
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hava motoru bu sistem yanında konuşulacak bir konu olmaktan çıkar artık. Bu sistemde suyun 10 belkide çok daha fazla oksijen kazanması anlamına gelir. Su yukarı basacak devridaim motorunun debisi bu boyuttaki bir akvaryum için saatte 3000-3.500 litre yeterlidir. Biyolojik malzemelerle dolu bir sump için debi çok daha düşük olmalıdır. Ancak ben sumpu tamamen mekanik ve kimyasal kullanmanızı önerir, yapılması gerekenin bu malzemelere verilecek parayı akvaryum taban kumuna verilerek mercan kırığı eklenmesini öneririm.

    Isıtıcılarınız ise yeterli bana göre. Kolay gelsin, görsel eklemelerinizi bekleriz. ;)
     
  19. lcturkey

    lcturkey

    Mesajlar:
    855
    İsim:
    Levent Cepdibi
    Erkan bey ustalarım herşeyi yazmış zaten bana birşey kalmamış.Benim akvaryum arkasına üstten 5 cm altından 5 cm'lik tam bir pimaş dirseğinin geçebileceği bir delik açtırmıştım camcıya uygun geldi benim sistemime.Tanklarım 250 litre akvaryum + 128 litre sump = 378 litre toplamda ve 4500 litrelik motor kullanıyorum.
     
  20. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam 5 cm lik pimaşın genişliği ile birliktemi bu ölçüyü verdin ? huh: Yanlış anlaşılmasın diye bir kez daha tekrar edelim istedim.Camı üstten 3 cm boşluk bıraktıktan sonra 5.2 cm çapında delik açılması lazım.5,2 cm,yani 52 mm diyorum çünkü,açılan delik 50 mm,pimaşta 50 mm olursa pimaş delikten geçmez. ;)Açılan deliği 2 mm geniş tutmak lazımki pimaş rahatlıkla delikten geçsin. ;) Yani deliğin toplamda 8,2 cm lik bir alan kaplaması lazım üst kısımdan itibaren. ;)

    [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş