1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yeni Başlayanlar İçin Canlı Doğuranlar Klavuzu

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde MR_EREN tarafından 23 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. MR_EREN

    MR_EREN

    Mesajlar:
    145
    İsim:
    Eren Eroğlu
    Lütfen aradığınız konuyu taglar halinde Ctrl F tuşlarına aynı anda basarak arayanız(Örnek : Dropsy…Örnek : Uyumlu Türler)


    Sıkça Sorulan Sorular :
    -BALIĞIM HASTA NE YAPABİLİRİM ?

    Telaşlanmayın…

    Hastalık geniş bir kavramdır. Birçok hastalık bulunmaktadır.

    Öncelikle lütfen linke tıklayarak fotoğrafraki hangi hastalığı taşıdığını araştırınız.

    Öncelikle belirtmem lazım ki,tüm tedavi yöntemleri için, 40-50 cm genişliğinde yedek bir akvaryumunuzun ve yedek ekipmanlarınızın (Hava motoru, iç filtre, ısıtıcı) bulunmasını tavsiye ederiz..

    Bu yedek akvaryumda, hastalıklı balıklarınızı karantina altına almanızı şiddetle tavsiye ederim.

    Çünkü, tıpkı insanlarda da olduğu gibi canlı doğuranlarda da hastalık hızla yayılabilir.


    Ayrıca karantina tankınızın, kumsuz ve bitkisiz olmasına muhakkak önem veriniz !

    Çünkü hastalıklar çoğu kez, kumlu yüzeylerde yuvalanarak çoğalmaktadır..


    Columnaris- Beyaz Benek - Mantar Hastalıklarının Tedavisi : Öncelikle kaliteli bir markaya ait mantar giderici ve beyaz benek giderici ilaçları almanız gerekmektedir.

    Çünkü bu üç hastalık çoğu kez, bu hastalıklardan birisiyle beraber gözükebilir veya başlangıç aşamasında bu hastalıklar birbiri ile karıştırabilirsiniz.


    Beyaz benek ve mantar ilaçlarının üzerindeki kullanma klavuzuna uygun olarak, akvaryumlarınızın hacmine göre ilaçları suya damlatınız.

    Ardından, eczaneden aldığınız Tetra 250 mg tabletin, 1 tanesini mercimek tanesi bıçak yardımıyla büyüklüğünde büyüklüğünde parçalara bölünüz.Bu parçalardan her birisini, hastalık bitene dek ilk başlarda iki, hastaklık yavaşlayınca üç günde bir ezerek suya karıştırınız.

    Ayrıca elinizde varsa veya alabilcek güçteyseniz, balık vitaminlerini (Spriluna, multi vitamin ve diğerleri) kullanmanızı tavsiye ederim.

    Tedavi esnasında,


    1-)Isıtıcınızın ayarını 28 dereceye çıkartmanız (Eğer yaz mevsimindeyseniz, fan veya vantilatör yardımıyla suyu soğutmanız),

    2-)İç veya dış filtrenizi düzenli olarak çalıştırıp, her iki akvaryumdada 2 güne bir temizlemeyiniz.

    3-)Her iki akvaryumdada iki güne dip çekimi yapmanız (Bakteriler akvaryum tabanında yuva yaparlar)

    4-)Isının sabit kalması koşuluyla her iki akvaryumunuzdan 3 güne bir %15-20 oranda su alıp yerine, aynı ısıda olan (Isıtıcıyla ısıtıbabilir veya vantilatörle soğutabilir) en az 3 günlük dinlemiş su katmanız gerekmektedir.


    Solungaç Paraziti : Bu hastalığın belirtileri şunlardır,


    1-)Bu hastalığa tutulmuş balığın solungaçlarında, akvaryumdaki aynı türden olan balıklara göre aşırı kızarmalar gözükür.

    2-)Hastalığa tutulan balıkta, akvaryumdaki aynı türden olan diğer balıklara göre aşırı solungaç hareketi görülür.Solungaçları saniye 5-6 kez hareket eder.

    3-)Balık isteksiz bir halde yüzer,diplerde veya su yüzeyinde hareketsizce durur.

    4-)İlerleyen aşamalarda balıkta kuyruğunu-yüzgeçlerini kısıp yılan gibi kıvrılmalar, kıvrılarak yüzme hareketleri görülür.


    Bu hastalığın tedavi yöntemi :


    1-)Karantina tankınızı tamamen taze, dinlenmiş, temiz bir suyla doldurunuz.Ardından diğer akvaryumla aynı ısıda olmasına dikkat ediniz.

    2-)Hastalıklı balığı, bir miktar ana akvaryumun suyunda temiz büyükçe bir kaba ayırarak üzerine koyacağınız karantina tankının suyunu, akvaryumcudan aldığınız bir hava hortumu ve çeşme yardımıyla boşaltarak suya adaptasyonunu sağlayın (Ne kadar yavaş su akarsa, adaptasyon o kadar etkili ve sorunsuz olur).

    3-)Ana akvaryumunuzda, 2 günde bir baştan sona dip çekimi yapmanız gerekmektedir.

    4-)Hastalık çoğu kez, uzun süre su değişimi yapılmayan akvaryumlarda gözüktüğü için ana akvaryumunuzda, 2 günde bir %15-20 oranında su değişimi yapınız.

    5-)Karantina tankına ayırdığınız balığınıza hastalık bitene dek ilk başlarda iki, hastaklık yavaşlayınca üç günde bir, mercimek tanesi büyüklüğünde Tetra 250 tg tableti ezerek suya karıştırınız.

    6-)Hastalık esnasında, karantina ve ana akvaryumlarınıza, çok çok az miktarda (Şırıngayla 1 cc alıp boşaltsanız yeter) Bemiks Compose ampul boşaltmanızda fayda vardır.

    7-)Ana akvaryumunuzun filtre sistemini (süngerlerini vesaireyi) temizleyiniz.Ardından karantina tankınızda ve ana akvaryumunuzda devamlı olarak filtre çalıştırınız.

    Karantina tankınızda, hergün düzenli olarak dip çekimi yapınız ve yem dahi olsa biriken tüm pislikleri toplamanız gerekmektedir.

    Yüzgeç Erimesi (Kuyruk Erimesi-Kuyruk Parçalanması) :

    Bu hastalığa tutulmuş olan balıkların, kuyruklarında parçalanmalar gözükür.Bu hastalık çoğu kez vitaminsiz kalmış balıklarda, kalitesiz yemlerle (Adi pond yem-pul yem vesaire) beslenen balıklarda veyahut bu hastalığa sahip balığın akvaryuma girmesiyle gözükür.

    Lepisteslerde kuyruk erimesi hastalığı çoğu kez leopar lepisteslerde (Hastalığa tutulmuş leopar lepistes :veya bu balıklar ile temas geçmiş delta kuyruk lepistes türlerinde gözükür.

    Ancak önemle belirtmem gerekir ki, her kuyruğu parçalanan balık bu hastalığa tutulmuş değildir.

    Tıpkı biz insanlarda olduğu balıklar da kendi aralarında kavga eder ve kuyruklarını parçalar.Lütfen bu ayrıntıya dikkat ediniz.

    Tedavi yöntemleri :

    Açıkcası bu hastalığın bir tedavisi mevcut değildir.Zaten hastalık da bu mikroplara karşı duyarlı balıklarda kötü koşullar sonucunda uzun zaman içerisinde gözükür.

    Yapmanız gereken en etkili yöntem, Kuyruk Erimesi hastalığına tutulmuş balıklarınızı ayırmak olacaktır.

    Dropsy (Balon Hastalığı) : Bu hastalığa tutulmuş olan balıklar bir balom misali aşırı bir şişer, eski canlılığını hareketliliğini kaybeder.

    Hastalık, kötü akvaryum koşulları (Düzenli dip çekimi-su değişimi, aşırı yemleme, kalitesiz yemler) nedeniyle meydana gelir.

    Tedavi yöntemleri :

    1-)İlk etapda bu hastalığa tutulmuş olan balığı, karantina tankına ayırmanızda fayda var.Ayırdıktan sonra balığınıza en az 2 gün hiç yem atmamanız ve günde en az 6 saat filtreyi çalıştırarak balığınızı harekete zorlamanız gerekmektedir (Hastalık bazen kabızlıkla karıştırılır).

    2- ) Yeminiz değiştirerek kaliteli bir yem almalısınız (Örneğin Sera'nın yemleri gibi).

    3- ) İki gün yemleme yapmadığınız halde balığınızın şişkinli devam ediyorsa, yemine bir miktar eczaneden aldığınız tatlı badem yağını (Kesinlikle acı olmayacak), damlatıp yemle karıştırmanız gerekmektedir.

    Damlatacağınız badem yağı miktarı, yemin dere kumu gibi hafif ıslak olmasına neden olmalıdır.

    Yem, kesinlike balçık kıvamına gelmemelidir.

    4- )Balığınızda dropsy hastalığı geçene dek, diğer balıkların yanına almamanız gerekmektedir.

    5- )Ana akvaryumunuzda, dip çekimi ve su değişimi yapmanızda fayda vardır.

    6- )Karantina tankınızda her gün düzenli olarak dip çekimi yapmanız gerekmektedir.

    -BALIĞIM NE ZAMAN DOĞURUR ?


    Öncelikle belirtmem gerekir ki her karnı şişen, karnı siyah olan balık hamile değildir.

    Dişi balıkların erkek balıklara oranla fazla yem yediği bilinmektedir.Bu miktar bazen balığın karnının hamile gibi şişmesine, bağırsaklarının dolup karnının simsiyah gözükmesine neden olmaktadır.

    Ayrıca canlı doğuranlarda, hamilelik öncesi yumurta birikimi gerçekleşmektedir.Bu safhada çoğu kez (Özellikle lepistes ve kılıçkuyruklarda) karında kahverengi, siyah renk oluşup hamilelik izlenimi verir.

    Ancak bu demek değildir ki, balık hamiledir.

    Hamile balığın bazı özellikleri olur :

    1- )Karnı her gün düzenli olarak şişer.Karındaki siyah leke düzenli olarak büyür, koyulaşır.

    Hamileliğin ilersi safhasında karnı patlıyacak bir hal alır.

    2- )Hamile balığın dişilik hormonu yaymasından dolayı erkek balıklar devamlı olarak peşinden kovalar.Onunla çiftleşmeye çalışır.

    3- )Hamileliğin en ilerisi döneminde yani doğuma 3-4 gün kala hamile balık kuytu köşelere saklanır.Su yüzeyinde veya tabanda hareketsiz kalır.Aniden strese girerek deli gibi yüzmeye başlar.

    4- )Karın bölgesinde oluşan yavrular, dikkatli bir şekilde bakıldığında gözükür.Özellikle bu durum hamileliğin son safhalarında kendini iyice belli eder.

    Peki balıkların hamilelik süresi ne kadardır ?

    Lepistesler 28-35 gün

    Kılıçkuyruklar 32 - 38 gün

    Veliferalar 35-42 gün

    Platiler 30-35 gün

    Moliler 30-38 gün


    Önemle belirtmem lazım ki, tüm herşeye rağmen balığın ne zaman doğuracağı kesin olarak bilinmez.Çünkü hamilelik süresi :

    1 -)Balığın yaşı, boyu, vücut düzeyi ile alakalıdır

    2- )Erkek balıkların, aktif döllemesi ile alakalıdır (Dişiler bazen 5-10 yavru verip doğurmayı keser ve iki üç gün sonra tekrar doğurur.Bu yumurtaların döllenme süreciyle alakalıdır).

    3-)Su sıcaklığı ile akvaryum koşulları ile alakalıdır.

    4-)Balığın strese girmesiyle alakalıdır (Dişi balık strese girince yavruyu en son ana dek doğurmaz).

    -HANGİ BALIK HANGİ BALIKLA ÇİFTLEŞİR ?

    En sık sorulan sorulardan birisi olan bu konunun cevabı çok açıktır.

    Kılıç kuyruk X Plati
    Lepistes x Endler

    Lepistes x Gambusya

    Lepistes x Moli (Çok istisnai bir durum)

    Lepistes x Velifera (Çok istisnai bir durum)

    Gambusya x Velifera (Çok istisnai bir durum)

    Gambusya x Moli (Çok istisnai bir durum)

    Moli x Velifera

    Bu tablo dışında hiçbir balık başka bir türle eşlemez.Yani lepistes kılıçkuyrukla çiftleşmez.Çiftleşse bile yavru olmaz.

    Moli kılıçkuyrukla çiftleşmez.Çiftleşse bile yavru olmaz. Ha keza diğerleri de...


    -NEDEN YAVRU ALAMIYORUM ?

    Yavru alamamanızın 3 nedeni var.Bunlar :

    1- )Günümüzde yetiştirilen balıkların çoğu yetişme safhasında hormonlanmaktadır. Dişilere erkekli hormonu, erkeklere dişilik hormonu verilmektedir.

    Bu nedenle balığınızda üreme gerçekleşememektedir.

    2-)Erkek balıklara iri gözükmeleri için, çoğu kez dişilik hormonu verilir ve bunun neticesinde balık testesteron üretemez.Çoğu kez çiftleşemez, çiftleşmek istemez.Çiftleşse dahi yavru veremez.

    3-)Balıklar kâr amacıyla hormonlar ile hızlı şekilde büyütüldüğünden dolayı, dişilerin vücutları yeterli gelişme gösterememektedir

    Üç ayda satış boyuna getirildiğinden ve bu esnada sırf alınması için hamile bırakıldığından dolayı, erken doğum neticesinde çoğu dişi balık zarar görmekte, dişiliği 2-3 hamilelikte bitmektedir.

    -AKVARYUMUMA KAÇ BALIK ALAYIM ?

    Öncelikle yapmanız gereken ilk şey, akvaryumunuzun en, yükseklik ve ara kısmını ölçmeniz ve bunları çarpmanız gerekmekte.Çıkan sonuçtan 3 sıfır veya hane atmanız gerekmektedir.

    Örneğin akvaryumunuzun boyutları 40 cm en, yükseklik 35 , ara kısım 29 cm.

    Bunları çarptığımızda sonuç 40600 yani, 40,6 litre çıkmaktadır.

    Akvaryumunuz 50 litrenin altındaysa ve yeterli tecrübeniz yoksa, tüm 50 litre altı akvaryumlarda 10-12 balığı geçmemenizi tavsiye ederim.

    -YAVRU BALIKLARIM NEDEN ÖLÜYOR ?

    Açıkcası bunun üç nedeni var.

    1-)Kötü bakım koşulları veya sudaki mikroplar.

    2-)Anneye hamileliği esnasında, üretici tarafından verilen erkeklik hormonu.

    3-)Annenin yetiştiği su koşulları (Suyun ph derecesi, temizliği, metal durumu vesaire).

    Bu üç nedenden birisi veya hepsi yüzünden yeni doğan yavrularda toplu ölümler gerçekleşir.


    -BALIĞIMIN CİNSİYETİ NE ?


    Canlı doğuranlarda çok açık bir kural vardır.Karnın alt bölgesinde sivri yüzgeç olan erkek, yuvarlak olan dişidir.

    Ayrıca iri olan dişi, tıknaz olan erkekdir ve türlerin kendine ait cinsiyet özellikleri vardır.

    Erkek lepistesler renkli kuyruğa, kılıçkuyruklar uzun kuyruğa


    AKVARYUMUMA HANGİ BİTKİLERİ ALAYIM ?


    Öncelikle bilmeniz gerekir bitkili akvaryum aşırı bakım ister.Tıpkı gerçek hayatta ağaçlara, bitkilere yaptığımız gibi...

    Budama yapılmalı, özel mineral sıvılar ve gübreler verilmeli, belli saatlerde aydınlatma yapılmalı, su değişimi yapılmalı, özel kumlar kullanılmalı vesaire vesaire.


    Aşırı bakım istemiyen ve canlı doğuranlar ile uyumlu bitkiler şunlardır :

    -Tilki kuyruğu

    -Su mercimeği

    -Zeytin

    -Java moss

    -Normal saz

    -Anubias barteri

    -Dev Amerikan sazı


    Ha şunuda belirtmem lazım; bu demek değildir canlı doğuranlar ile başka bitkiler olmaz mı ?

    Pek tabiki olur.Bu sizin bitkili konusunda uzmanlık ve tecrübenize dayalıdır.


    -BERABER YAŞARLAR MI ?


    En güzel canlı doğuran akvaryumu, tek tür yapılan akvaryumdur.Örneğin akvaryumda sadece lepistes beslemek veyahut sadece kılıçkuyruk beslemek.

    Bu tür yapılan akvaryumlarda hastalık riski, yavru kaybı, akvaryum ve balık bakımı en aza iner.

    Örneğin sizden habersiz lepistesiniz doğurduğunda, yavru konusunda aşırı derecede kaybınız olmaz, bir hastalık olduğunda, hemen duruma müdahele edebilirsiniz.


    Peki başka balıklarla yaşamaz mı ?

    Elbetteki yaşarlar...

    Canlı doğuranlar en uyumlu balıklardır ve bu uyum özellikle karışık canlı doğuran türlerinde (Gambusya hariç !!!) de sürer.

    Örneğin akvaryumunuza 5 lepistes 3 kılıçkuyruk 2 moli ekliyebilirsiniz. Hiçbir sorun olmaz.


    Açıkcası söylemek gerekirse tek tür veya karışık canlı doğuran türleri dışında, içinde melek balığı bulunan, beta bulunan, çöpçü-vatoz balıkları bulunan akvaryumlara karşıyım.

    Çünkü doğada canlı doğuranlar, bu balıklar ile beraber yaşamıyorlar.


    -BALIĞIM ÖLÜYOR LÜTFEN YARDIM EDİN.

    Balığınızın ölüm nedenleri çok çeşitli olabilir. Öncelikle size düşen görev akvaryumdaki herşeyi detaylıca düşünmektir.

    Kendi kendinize şu soruları bir sorun, gözden geçirin.Çünkü sorunuzun cevabı aslında kendi içindedir, aşağıdaki sorulardan birisinde gizlidir.

    1-)Akvaryuma en son ne zaman dışarıdan balık aldım ?

    2-)Akvaryumumda hastalıklı, hastalık belirtisi olan balık var mı ?

    3-)En son ne zaman dip çekimi yaptım ?

    4-)En son ne zaman belli oranda su değişimi yaptım, kullandığım su kaliteli mi, kaç gün dinlendirip de veriyorum ?

    5-)Filtreyi en son ne zaman temizledim ?

    6-)Filtreyi gün içerisinde hangi aralıklar ile çalıştırıyorum ?

    7-)Isıtıcım devamlı çalışıyor mu ? Akvaryumumun ısı derecesi hangi sıcaklıklar arasında oluyor ? Yazın soğutma işlemleri uyguluyor muyum ? Kullandığım soğutma yöntemleri neler ?

    Günde kaç kez, ne kadar yemliyorum ?

    9-)Kullandığım yemin kalitesi ne, kaliteli bir yem mi ? Bitki ağırlıklı yemler de kullanıyor muyum ?

    10-)Akvaryuma en son ne zaman dışarıdan bitki aldım ?

    11-)Balıklarıma vitamin veriyor muyum ?

    12-)En son ne zaman,kaç balığım öldü ?


    Eğer ki, bütün bunları yapıyorsanız ve balığınız ölüyorsa bunun nedeni vadesini tüketmiş olmasıdır.

    Unutmayın, hiçbir hastalık belirtisi vesaire olmaksızın ansızın 1 tane ölüm veya 2 tane ölüm normaldir.Ancak üç ve üstü rakam hiç normal değildir.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
    aktassa ve Sezer han bunu beğendi.
  2. bolulu14

    bolulu14

    Mesajlar:
    19
    İsim:
    Yasin Yılmaz
    Hiç vadesi dolana kadar yaşayan lepistesim olmadı hep hasta olup ölüyor:S
     
  3. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    İlk başta şunu bilmende yararı olacaktır iyi bir su düzenli ve sağlıklı yemler vitaminler hastalıksız günler su değerleriniz vitaminleriniz yemleriniz düzgün olduğu sürece sorunun olması güçleşecektir.
     
  4. penqun

    penqun

    Mesajlar:
    646
    İsim:
    Haktan KAYACAN
    Cevap: Yeni Başlayanlar İçin Canlı Doğuranlar Klavuzu

    Çok faydalı bir paylaşım olmuş.Canlı doğuran tankımı kuralı 4 ay kadar oldu.Allaha şükür canlı doğuran tankımdan hiç ölüm haberi gelmedi.Her ay yavru verdiler,hiç aksatmadılar.
     
  5. Sezer han

    Sezer han

    Mesajlar:
    115
    Önerdiğiniz bitkilerin hepsi benim akvaryumumda mevcut, su değişimi dip çekimi düzenli olarak yaıyorum. Ffakat aydınlatmayı günün hangi saatlerinde ve nekadar süreli yapmam gerekiyor ? Akvaryumumda elma salyangozu poso rabbit salyangozu 10 adet molly ve birtane albino yavru vatoz var. Aalvaryumum 100 litre.
     
  6. nilay ilkay

    nilay ilkay

    Mesajlar:
    52
    Pardon arkadaşlar canlı doğuran tankının illaki bitkili mi olması gerekiyo normal olurmu ve bitkilimi iyi gelir ona normalmi lepistes neonlar hoşuma gidiyo ama kararsızım yani yeterince akvaryum var ama onlarda baya ilgimi çekiyo şöyleki cikletler kadar pasaklı değillerdir muhtemel minikler bakımı kolay mı agresiflikleri varmıdır ? bilgi verirseniz minettar olurum :)
     
  7. nilay ilkay

    nilay ilkay

    Mesajlar:
    52
    Sanırım cvp alamıycaz gibi hiii :eek:
     
  8. ciminli2424

    ciminli2424

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Emir Berk YILMAZ
    Nilay evey bitki olmazsa ölürler diye birşey yok fakat neonda diyorsan balıklar çok çok rahat eder ve görsellik kazandırır şöyle düşünebilirsin kaldığın mobilyasız bir oda kaldığın mobilyalı bir oda
    2)Tabiki bu minik afacanlarında kendine özel agresiflikleri vardır erkeklere dikkat etmelisin birbirleriyle kavga edwrlerse ölüme kadar gidebilir yavru bakımı ise hassastır çok küçüktürler herhangi bir yanlış beslemede ölebilirler kolayca umarım yardımcı olabilmişimdir başka skrun varsa burdan yaz
     

Sayfayı Paylaş