1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

yeni yaptıracağım taşırma sistemi ..

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde kumkapılı tarafından 15 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Yeni yaptıracağım tank için bu sistemi gördüm çift taraflı sump'a iniş var biri dipten çekiyor diğeri üstten güzel tarafı hem daha estetik hemde taban delme riskini almıyorum ve ön camı halk dilinde söylenen kristal camdan yaptıracağım sizce artılar ve eksiler ne olur ölçüler 160x60x60 12mm cam kalınlığı ama sadece ön cam 10mm olacak 12mm kristal cam bulmak çok zor ancak özel siparişle yapılıyormuş
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Fotograf goremiyorum, ancak dipten su ceken sistemse elektirikler kesildiginde suyun sumpa dolmamasi icin onlem nedir ?

    Cok onemlidir, aksi halde tasar.

    Not: Cep mesaji.

    Not: Cep mesajı düzeltildi.Blackberry'in var derdin var. :)
     
  3. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Temel bey,fotografları göremiyor olmanız çok üzücü en çok sizin fikirlerinize ihtiyacım olduğu sıra (diğer arkadaşlar alınmasın :) ) resimleri görüyor olsaydınız dipten çeken kısmın elektrik kesintisinde su taşması sorunu olacağını zannetmiyorum bari diğer arkadaşlarımız fikirlerini paylaşsa daha güzel olur diye düşünüyorum unutmayalım bir elin nesi var iki elin sesi var doğrular sesli düşünceyle ortaya çıkar :) diye düşünüyorum saygılar
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Doğan Bey, çizimlere baktım. Anladığım kadarıyla henüz kafanızda fikir oluşturma aşamasındasınız. Şimdi suyun siz hem alttan yapacağınız kanala dolarak sumpa taşıyacak boruya aktarmak, hem de yüzeyden taşırma sistemiyle suyu yine sumpa taşıyacak bölmeye aktarmak düşüncesindesiniz.

    Şimdi konuyu şöyle ele alalım; Akvaryum tabanından suyu sumpa taşıyacak kanala su mecburen dolmak zorunda. Dolmaya çalışacağı mesefa veya dolabileceği mesefa akvaryumun su seviyesiyle aynı olana kadardır. Böyle olunca kanalın son bölme içindeki kısmı su seviyesinden biraz düşük olacak ki su taşsın. ;) Bu fikir buraya kadar tek kelimeyle mükemmel. Tabanda oluşturulacak eğim sayesinde tüm tortu pislik kanala taşınabilir hatta. :helalolsun:

    Ancak... suyu siz yine aynı zamanda kanalın dışından da normal taşırma ile son bölmeye aktararak oradan boruyla sumpa taşımayı da aynı zamanda düşünüyorsunuz. Konuyu kısaca şöyle düşünün; su ilk önce kanalın içinden geçerek bölmeye gelmeye zorlanacak mecburen çünkü ilk boşluk orası ve direk su kanalın içine hareketlenecek, ancak oradan artan bir güç oluşturulmazsa su sürekli kanalın içinden taşınır ve yüzeyden çekme yapmaz. :) Bu dengeyi kurmak nasıl olur onu düşünmek lazım. Elbette kanalın son bölme içindeki kısmının yüksekliği ile ayarlanabilir, ancak çok ince bir ayar gerekir ve bu çok ince hesaplanarak yapılabilir.

    Belli bir mesefade yapılabilir belki ve daha sonra küçük cam eklentisi yapılarak yükseltilerek yüzeyden de su alacak ayar yapılabilir diye düşünüyorum. huh:


    Umarım sisteminizi yanlış sorgulamadım. Siz ne diyorsunuz ?
     
  5. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Temel bey;

    öncelikle sistemi çok iyi analiz etmişiniz evet benim istediğim çift inişle çok çok iyi filitrasyon sağlamak sizin dediğiniz gibi çok ince hesaplamalar yapılmalı aslında çok basit ama hata affetmeyen sistem her iki köşedeki kutucuklar diyelim oraya dolacak olan su kutunun bir tarafı diger köşelerden kısa tutulacak tahminen 3cm gibi yani kutunun her köşesi diyelim 10 cm iken sade kutuya inecek bölüm kısa tutulup ordan kutuya akış sağlancak tabi her iki köşede simetrik olması şart yoksa kesinlikle yalan olur bir taraf işlerken diger taraf kala kalır ama eğer başarabilirsek bence 10 numara bir iş olur diye düşünüyorum bunun için tüm detayları tekrar tekrar gözden geçirmek gerekiyor ayrıca yanlış sorgulamak lafını okumamış kabul ediyorum. Temel bey :) saygılar
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Öncelikle yorumunuza teşekkürler Doğan Bey,

    İnce bir ayarla mükemmel işlevsellikte bir filtrasyon olacağından hiç şüpheniz olmasın. Fakat konu üzerinde yazışmalar ve fikirler geldikçe çok daha iyi ve faydalı bir sistem çıkacaktır. Örnek olarak;

    Siz akvaryumun iki ayrı köşesine kutucuk yaparak bir taraftan dipten su çekmek, diğer taraftan yüzeyden su çekmek istiyorsunuz. Şimdi ben konu üzerine farklı bir yorum yapmak istiyorum, yüzeyden alınması planlanan suyun akvaryumnun diğer köşesinden alınmasıyla, akvaryumun dip kısmından alınacak suyun olduğu taraftan alınması arasında ne fark olabilir ? Demek istediğim, aynı taraftan hem dipten hem üstten alınması hedeflense değişen ne olur ? Sonuç olarak hedefe yine ulaşılacak ve hem ayarı çok daha rahat yapılacak, hem de akvaryum içindeki iki adet kutucuğun kötü görüntüsünden kurtulunacak. Yapılacak olan sadece dipten suyu alacak olan kanalın üzerine bir kanal daha eklemek, çizimde de zaten o şekilde çizmişsiniz. ;)

    Bana sorrasanız akvaryumun diğer köşesinden üstten su almanın hiç bir artısı olmaz ve filtrasyon kalitesinde kayıpta yaşanmaz. Ama görüntüyü çok çok kurtarır ve ayar konusunuda çok daha basit hale getirir. Ne dersiniz ?
     
  7. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Temel bey, düşünceniz çok güzel fakat aynı noktadan ikisini birden ne şekilde alıcaz onu kavrayamadım sabahdan beri bu sistemle dağılmış vaziyetteyim huh: sizden ricam bu bana şekil çizerek anlatabilirmisiniz
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ebette isterim, ancak güvenlik filtresi var. Hem çizim yapamam, hem upland edemem. Akşam eve erken gidersem çizmeye çalışırım. Kısaca anlatmak gerekirse, akvaruma çizdiğiniz gibi bir kutucuk sol tarafa yapacaksınız. Bu kutucuğun içine dipten su çeken kanal girecek. Kanaldan su kutucuğa oradan doğal olarak boru ile sumpa inecek değil mi ? Üst kısımdan ise suyu kutucuğun üst kısımlarını süzgeç şekli verilmiş ızgara şeklinde düşünün. Ayarımızı yaptığımızda dipten gelen kanal tüm suyu taşıyamayınca yani ayarı yapılınca geri kalan fazlalığı kutucuğun üzerindeki ızgaralardan yani üstten alacak. :basardim:

    Demek istediğim budur.
     
  9. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Temel Abi,anlatmaya çalıştığın sanırım bu.

    Soru işareti olan yerdeki suyun akım yönü ne olacak bulamadım...

    Benim yaptığımı neden denemiyorsunuz?Şu anda gayet güzel çalışıyor.3 borunun 3'ünden de eşit su çekiyor.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  10. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Peki arkadaşlar, kristal cam için düşünceleriniz nedir? birde kristal camın 10mm olması diğerlerinin 12mm olması sorun oluştururmu?
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum bir hayli hacimli. Bu soruyu yanitlamak zor gercekten.
     
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Kristal cam,madenden kesilerek çıkarılan cam mı oluyor? :bilmem:
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    yeni yapt1raca1m ta_1rma sistemi ..

    Benim akvaryumun duvara bakan camı, yani arka camı hariç clear camdır.Şefaf cam, balıklar ve canlılar çok daha net görülür.Tavsiye ederim.

    Not: Cep mesaj

    Not2:Tamamdır.
     
  14. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Sanırım demir katkısı daha az olan camdan bahsediyorsunuz Temel Abi.Ben bir sorayım seramik mühendisi arkadaşa :)
     
  15. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Doğan bey öncelikle yeni akvaryum fikriniz hayırlı olsun
    Sisteminiz düşünce olarak gayet mantıklı ama benim aklıma takılan bir kaç konu oldu . İki ayrı bölümden su ineceği için akıntı kuvveti düşmezmi ? Yani bir taraftan sağa bir taraftanda sola akıntı olacağı için sirkilasyon kuvveti düşebilirmi ? Olurda dediğimiz gibi olursa yani kuvvet düşerse bu sefer sumpa taşımak istediğiniz ağır pislikler akvaryumun tam ortasında bir dekorun altında sıkışıp kalacaktır . Eğer tek taraflı bir akıntı olursa ve birazda kumu eğimli yaparsanız direk olarak bütün atıklar sumpa taşınabilir . Birde iniş borularından alttan su çekene bir vana takabilirseniz ince bir ayar daha seçeneğiniz olur suyun basıncına göre iki ayrı borudan inecek suyun kuvveti değişecektir siz bu vanayka bunu eşitleyebilirsiniz . Aklımın yettiğince fikir vermeye çalıştım ama inşallah istediğiniz verimi alırsınız . Saygılar ...
     
  16. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Okan bey, fikriniz çok mantıklı size ayrıca teşekkür ederim. ince ayar dediğim noktalardan biri bu arkadaşlar herkes fikrini beyan ederse doğru ve hatasız bir tasarım kesinlikle bulunacak. Temel bey peki clenar cam gerçekten anlatılan gibimi değermi sizce tedarikçi firma kesinlikle hiç bir sorun olmayacağını kendisinin defalarca komple tank'ı 10mm camdan yaptığını hiç bir sorun yaşamadığını oysa benimkinin sadece ön camı 10 mm olacağı için hiç tereddüt etmemem gerektiğini söylüyor ama işte benim şüpheci kafam hep acabamı diyor eger sizce herhangi bir fark yoksa clenar cam ile normal cam görüntü arasında hepsini tek ölçümü yaptırsam.
     
  17. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Selamlar .Kristal cama kesit yerinden baktığınızda bebmbeyaz camın dibine kadar görürsünüz oysa diğer camların kesit yerine baktığınızda bu beyaz yada şeffaflığı göremezsiniz .Bencede 60 cm yüksekliğindeki bir tankta dipteki pisliği kaldırmanız için akıntı motoru kullanmalısınız diyorum .Saygılar :heyo:
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teoman abinin dediği gibi, gerçekten şeffaf cam çok fark ediyor. Söylediğim gibi benim akvaryumda camlar şefaf camdır ve eski akvaryumla arasında çok fark var. Teoman abi akıntı motoru olması gerektiğini yazdı ama, tatlı su akvaryumunda suyun filtreye yönlenmesi yeterli olacaktır. gerekirse iç filtre bağlanır ve su çıkışı sumpa suyu taşıyacak bölmenin karşısına yerleştirilerek atıklar kanalın önüne itilebilir.Okan'da tek taraftan çalışmasını daha mantıklı bulmuş anlaşılan. Bence söz ettiğimiz gibi tek taraftan çalışmalı. Hatta yüzeyden su çekmesini iptal ederek sadece dipten su çekerek sumpa yönlendirilebilir. Neden derseniz, sumptan suyu yukarı basacağınız suyu yüzeye vereceksiniz. Bu su yüzeyi oldukça havalandıracaktır. Sisteme dahil edilecek bir iç filtre hem gerekli akıntıyı artırır, hem temizliğe katkısı olur. Sumptan gelen su yüzeyde akıntı oluşturacağından bu sayede yağlanmayıda önleyecektir.
     
  19. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    +1
     
  20. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Teoman bey, Temel bey ve diğer arkadaşlar sizin fikirleriniz doğrultusunda bu sistemi iptal ediyorum. Lakin dipten çekim işini bilinen kule sistemiylemi yaptırsam yoksa çizdiğim sistemdeki gibi hoş kibar bir sistemmi olmalı sormamdaki amaç temizlik olayında herhangi bir fark olurmu?
     

Sayfayı Paylaş