1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yerel Killifish Türleri?

Başlığı 'Afrika ve Asya Balıkları Forum' kategorisinde turqer tarafından 7 Şubat 2009 başlatılmıştır.

1. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Herkese merhabalar,
    Akvaryumlarında yerel killifish türlerinden besleyenler var mı acaba aramızda? İsimleriyle birlikte paylaşabilirlerse çok seviniriz :)

Saygılar.

2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bu önemli bir konu Türker ve bence bu başlığının altında tartışılması gerekli başka bir konu daha var... Akşam bunu gündeme getirmeyi düşünüyorum...

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Arkadaşlar,

Bilmiyorum ama Türker'in sorusuna cevap gelmediğine göre aramızda ülkemizde doğal olarak bulunan ve/veya ülkemize endemik killifish türlerinden besleyen bulunmuyor diye düşünüyorum... Bu aslında çok önemli bir konu ve maalesef bizlerin eksikliği...

Bundan kısa bir süre önce bir yazı okumuştum (yazıyı aradım ancak tekrar bulamadım)... Yazı da özellikle endemik türlerin akvaryumlarda beslenmesinin önemi her an ülkemizin başına gelebilecek bir olayın yaşanmış şekli anlatılarak vurgulanıyordu... Şimdi hangi balık olduğunu hatırlamıyorum... Olay ya Meksika ya da Panama'da geçiyordu... Neyse... Şimdi bir akarsu varmış ve bu akarsuya endemik bir balık türü... Bir sebeple akarsuyun yatağını değiştirmek zorunda kalmışlar... Daha sonra yapılan çalışmalarda bu değişikliğin sonucunda endemik balık türünün soyunun tükendiği anlaşılmış... Daha sonra etraftaki akvaryum sahiplerine bu akarsudaki o balıktan alıp da akvaryumunda besleyen olu olmadığını soruşturmaya başlamışlar ve neticede birkaç akvaristte bu balıkların bulunduğu saptamışlar... Derhal bu balıkların üretimine ve yatağı değiştiği için başlangıçtaki ortamının yerine yeni bir ortama sahip olan akarsuya adaptasyon çalışmalrına başlamışlar... Ve sonuçta başarmışlar ve yeni ortamda endemik türlerini tekrar "var" kılmışlar...

Şimdi düşünecek olursak sırf doğalarından koparılmasınlar diye bu balıkalrdan akvaristler akvaryumlarına almamşı olsalardı balığın gerçekten kökü kurumuş olacaktı... Akvaristleirn bu balıklardan bulunduruyo olmaları büyük bir şans olmuş açıkçası...

Gelişmiş ülkelerde ise endemik türler için Stok ve Üretim Merkezleri kurulmuş durumda... Maalesef ülkemizde böyle bir tesis yok ya da varsa bile bie kimsenin kitle haberleşme kaynaklarını kullanarak haber verdiği yok...

Maalesef ülkemizde de sıklıkla su kaynaklarını ilgilendiren düzenlemeler yapılmakta... Bunun neticesinde soyu tükenen yerel (doğal olarak bulunan) ya da endemik türümüz elbetteki vardır... Bizim başımızdakiler neden bilinmez bu tip durumlarda canlıları ikinci plana iterler... Yapacakları projelerden vaz geçmeyeceklerine ve nadir yerel ve endemik türlerimizi tehlikenin içine atmaktan çekinmeyeceklerine göre görev biz akvaristlere düşüyor kanaatindeyim... Bizlerin akvaryumlarında yörelerimize göre çeşitli yerel ve endemik türlerin bulunması lazım, imkanlarımız el verdiği ölçüde tabii...

Burada bir örnek vermek istiyorum... Killifish'lerden Aphanius villwocki ve Aphanius burduricus ülkemize endemik türlerdir... Bunların hangi tehlikler ile karşı karşıya olduğunu bilmiyoruz... Aphanius villwockilerin bulunduğu yeri biliyorum... Ve burası her an sanayiileşebilecek bir alan... A. villwockilerin yaşadığı dere üzerine kurulacak bir fabrikanın atıkalrının ülkemizin bu endemik türünün sonu olması pek hala mümkün... Bu nedenle mesela A. villwockilere ve A. burduricus'lara akvaryumlarımızda küçük de olsa bir yer açmalıyız diye düşünüyorum...

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu konuda haklısın Abdullah hocam. Akvaryumlarda yerini almalı, geliştirilmeli,üretilmeli.

Saygılar...

5. DuncaN

DuncaN

Bu türleri besleyen, üreten, satan insanlar var.Ben sahsen mento beslemek istiyorum yazın habidatına gidip yeterli sayıda yakalayacağım.

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ufuk A. villwocki ve A. burduricus ve emsallerini mi kastediyorsun yoksa daha yaygın olan A. danfordii ve A. anatoliae'yi falan mı?

7. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Aphanius mento yu kastediyor :)

8. Barış ER

Barış ER

Bence mento ülkemizdeki en güzel killifish.Abdullah Bey'inde dikkat çektiği konu mühimdir.

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Evet Barış Hocam, A. mento hakkında görüşüne katılıyorum... Gerçekten güzel balıklar, özellikle endemik türlerimiz ile karşılaştırıldıklarında... Ama bunlara da sahip çıkmalıyız daha az güzel olsalar bile...

10. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Abdullah Hocam, bu yazıyı ( olağan şekliyle yada aklınızda kalanlarla, her neyse ) bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim öncelikle. Dikkat çektiğiniz husus gerçekten çok önemli. Ülkemizde ki hobicilerin bu türlere önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Herkesin endemik türleri konuk eden akvaryumu olsun demiyorum elbette. İmkanları dahilinde bu türlere önem verenlerin artması gerektiğini söylüyorum.

Bende imkanlarım dahilinde bu türlerden birini beslemek istiyorum, bulabilirsem bu düşüncemi gerçekleştireceğim.

11. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Aslında aklımda Yabani formdaki lepisteslerden almaya gittiğimizde A. villwocki de getirmek var... İsteyen arkadaşalr olursa yolculuk zamanında kaçar tane istediklerini bildirirlerse ona göre birşeyler ayarlayabiliriz diye düşünüyorum... Türker seni listenin başına yazalım mı? Ama uyarmadı deme A. mento'nun güzelliğinin yanında A. villwocki'lerinkinin esamesi okunmaz...

12. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Elbette Abdullah Hocam..
    Dediğiniz gibi
    ;)

A. Mento gerçekten çok güzel, o güzellik daha bir başka ancak onada bir yer yaparız sanırım, belki onun yeri de hazırdır :)

13. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Türker şu Aphaniusların bakımı ve üretimi ile ilgili bir araştırma yapıp bir başlık açsana... En azından nelere ihtiyacımız olacağını, bunlardan nasıl yumurta alacağımızı öğrenelim...

14. yasarhakan

yasarhakan

Bu amaç doğrulutusunda onlara özel bir tank kurup, A.Mento besleyip üretmek isteyen varsa, küçük bir koloni hediye edebilirim.

15. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Hakan abi Üretimi ve bakım şartlarını anlatırsan ben hediyene talibim :cekingen:

16. yasarhakan

yasarhakan

Emrah, Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi, şimdi buraya cuk oturan bir laf var aklıma gelen ama, ayıp olur buraya yazmak. :D

17. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    A. mento yu kim istemez hocam, Emrah abi gibi bende isterim ama bana kalmadı galiba :D

Bu arada araştırmaya başladım Abdullah Hocam, ama Hakan hocamızın tecrübeleri konuya daha fazla katkı sağlayacaktır.

Merak ettiğim en önemli şey; mento olsun, villwocki olsun çok fazla farkediyor mu su değerleri yada hacim gibi etmenler?

18. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Öncelikle hayırlı uğulu olsun A. mento'ların... Hakan Hocam'dan söz çıktı mı gerçekleşmiştir demektir...

Türker inan hiç bilmiyorum... Aslında çok farkedeceğini düşünmüyorum... A. mento ile A. villwocki değildi ama diğer iki Aphanius'a beraber bakan ve melezleyen biri vardı bir forumda...

19. yasarhakan

yasarhakan

Sanırım yanlış anlaşıldım, Mentoları elimden çıkarmak gibi bir niyetim yok onlardan kurtulmaya da çalışmıyorum. Hem Murat Yıldız dostumun hediyesi ve ülkemize özel bir tür olduğundan manevi değeri, hem de görsel açıdan mükemmel bir balık olması ve bulunmasının zorduğu sebebiylede maddi açıdan benim için çok değerli olan bir balık bu.

Wilvocki ve burduricusların aksine akvaryumlarda üretilmelerinin kolay olması ve adaptasyonları, görsel olarak güzellikleri ile yerli killifish'ler arasında tartışmasız bir numara olan bu balıkların üretimleri ile ilgilenemiyorum ne yazık ki. Karma küçük bir tankta duruyorlar ve mob kullanarak yumurtaları ayıramıyorum yer darlığından.

Abdullah'ın aşağıdaki yazısını okuyunca üstteki mesajı yazdım. Yani önce ben istedim diyene yok öyle bedavadan Mento :uyari:

Onlara özel üretim amaçlı akvaryumu kurup bana göstereceksiniz, ben de balıkları keyifle hediye edeceğim. ;)

Moblar da hediyenin hediyesi olarak verilecektir. :)

20. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Hakan abi Killifish beslemek istememizin nedeni bu yerel balıklarımızı bir nebze olsun koruma altına alabilmek geçenlerde yerel killifishlerimizi tanıtan birkaç resim ekledim portala, Türker kardeşiminde hoşuna gitti ve oda benim gibi bu türün korunması gerektiği kanısına vardı bende ona bir başlıkta sen aç illaki besleyen vardır dedim Abdullah hoca türker ve ben bu balıkları akvaryumlarımıza kazandırıp bu türleri bir nevi ''save as'' yapmış olacağız amacımız budur. onlar için özel bir tank tahsis edebilirim birdahaki ay kurulumunu yapıp sistem oturunca burada fotoğraflarımıda gösteririm, Yabancı killifishler de var yurt dışından 40 ytl ye gönderiyorlar fakat ülkemizin balıklarını istiyoruz biz ve bu balıkları heryerde görmek istiyoruz. Fakat killifish tecrübem olmadığı için tecrübe ve bilgilerine ihtiyacım olacak abi Ama Tayyip erdoğanı falan karıştırmak yok :)

Sayfayı Paylaş