1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

yosunlu sorun

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde melike tarafından 19 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. melike

    melike

    Mesajlar:
    75
    İsim:
    melike
    Benim küçük çapta yaklaşık 55 litre bir akvaryumum var.İçindede 2 pengasus biliyorum hemen 50litreye pengasus olmaz diyiceksiniz fakat ikiside sağlıklı ve 1seneyi aştılar yaşıyolar.Allaha şükür ölmediler.Benim balıklarımın bir sorunları yok sorun akvaryumda.Sarı yosunlar bastı akvaryumumu daha önce böyle birşey olmamıştı.Kendimce çözümler bulmaya çalıştım bir kaç deney yaptım fakat olmadı bunların arasında akvaryuma antibiyotik atmak dezenfektan dökmek ve daha bir sürü şey var.Kendim denedim olmadı bari uzmanlara danışıyım dedim.Sayın ustatlarım sarı yosunlardan nasıl kurtulabilirim akvaryumu haftada 3kez silmekten bıktım walla bide silerken balıklarda rahatsız olup gidip kafalarını akvaryum camlarına vuruyolar.Hem onlar hem ben rahatsızım bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz?
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam Melike Hanım;

    Açıkcası sarı yosun rengini tam anlayamadım, sakal yosunu olarak anladığımı düşünerek akvaryumunuzun sıkıntısını anlamak zor değil. Sakal yosunu oluşması için muhteşem üçlünün bir araya gelmesi gerekir. Bunlar, nitrat, fosfat ve hatalı aydınlatma. Sanıyorum sıkıntınızı burada aramak daha doğru olur. Bize yemleme şeklinizi, aydınlatmanızı ve bakım sıklığı ve şeklinizi yazmanız gerekir. Tabi fotoğraf eklerseniz sarı yosunu tam tanımlayabiliriz.

    Açıkcası zaten akvaryumunuza sizin ifadenizle deney niteliğindeki uygulamalarınız sonucu suyun büyük oranda değişimini şart koşmaktadır. Ancak beslediğiniz tür ısı ve ani su şartlarından çok çabuk beyaz benek kapabilecek bir türdür. Dikkat ederek yapılması gerek.

    Bize yukarıdaki şartları açarsanız seviniriz...

    Saygılar...
     
  3. melike

    melike

    Mesajlar:
    75
    İsim:
    melike
    Malesef fotom yok:( Size sadece anlatabilirim cama yapışan yosunlar renkleride sarı.Aydınlatma hiç yok desem kızmazsınız değilmi :cekingen: biliyorum aydınlatmanın şart olduğunu fakat pengaasuslar ısık açılınca camlara toslamaya başladıkları için ışığı hiç açmamaya başladım.Balıkçıda pengasus yemi kalmadığı için onlara çiklet yemi veriyorum.Adam ver dedi yer bişi olmaz dedi bende verdim yediler ve yazlıkta olduğum için haftada 1kez onların yanına gidip yemleme yapabiliyorum büyükadadan küçükyalıya mekik dokuyorum her hafta.Her hafta camları siliyorum içten büyük benekler halinde sarı yosun tabakası oluşuyor onları siliyorum.Akvaryumda filitre ve ısıtıcı mevcut.Dip çekiminden nefret ettiğim için pek yaptığım söylenemez sadece suyu bittikçe su eklemesi yapıyorum su miktarı haftada enaz 3-4 litre su oluyor.Suyu çok fazla tükeniyor sanırım aşırı sıcaktan olmalı.Büyük olan pengasusum 2hafta önce hastaydı akvaryuma antibiyotik atınca iyileşti.Hastalığın adını bilmiyorum fakat sırtında büyükçe bir yara vardı ve sürekli yatıyordu.Allaha şükürler olsunki şuan ikiside sağlıklılar ve yaşıyolar.Sorularınıza yeterli yanıtı verdiğimi sanıyorum unuttuğum bişi varsa sorabilirsiniz.Fotoyuda anca haftaya çekebilirim biliyorumki haftaya yine beni sapsarı bir akvaryum bekliyor olucak:(:(
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aydınlatması bulunmayan bir akvaryumda yosun oluşumu ve sarı rengi ilginç gerçekten. Görmek gerek yorum yapamıyorum. Yem konusunda seçici davranmamaları doğrudur. Kaliteli yem ise sorun yok. Zaten pengasus yemi diye ayrım yapmakta yanlıştır. Sadece yemin içeriği balığın beslenme alışkanlığına uysun yeter. Tabi yem seçeneklerini çoğaltmak gerek. Sizin su değişimine eklediklerinizden sonra ihtiyacınız olduğu görülüyor. Yosunlar için yorum yapamadım görmek lazım. huh:
     
  5. melike

    melike

    Mesajlar:
    75
    İsim:
    melike
    Tüm suyu döküp tekrar en baştan akvaryum kurmamımı söylüyorsunuz?Hocam çok zor iş o ya daha kolay bir yolu yokmudur? :( Ayrıca pcmi karıştırdım meğersem foto çekmişim buldum fakat bahsettiğim sarı,benek biçimindeki yosunlar bu fotoda çok az görünüyolar cama yapışık haldeler.Şu anki hali daha koyu sarı ve daha büyük benekler şeklindedir.Ayrıca bu gece yarısı sorunumla ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim Temel abi.
    (Ayrıca resim eklemeyi 1kez bana bir arkadaşım öğrettiğinde denemiştim fakat unutmuşum :( benim için buda bir deney olcak :D inş. yanlış yapmamışımdır)
    [​IMG]
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Gayet başarılı bir fotoğraf eklemesi olmuş. ;) Suyun tamamını değişmeni önermiyorum tabi. Çünkü dediğim gibi ani ısı ve su değişimine hassas tür bunlar. Ancak zamana yayarak değişim yapmak gerek ısıya dikkat ederek. Bunun sebebi suya deney amaçlı attığın ilaçlar ve bize söylemediğin diğer yaptıkların. :F Sarı oluşumlara dikkat ettim bunlar sert yani zor çıkan yosun oluşumları mı ?
     
  7. melike

    melike

    Mesajlar:
    75
    İsim:
    melike
    Sert değiller gayet yumuşaklar oyüzden yosun dedim zaten ne olduklarını bilmiyorum :D Bezi sürüyorum hemen çıkıp gidiyor fakat tüm suyu bulandırıyor.Yarım saate su tekrar berraklaşıyor.
    Ayrıca suyu döksem bunun en az 3gün beklemesi lazım değilmi? balıklar ne olucak o sürede onları koyacak başka bir akvaryumum yok.Babam bunu bile istemiyor masraf olarak görüyor 2.ye asla izin vermez :(
     
  8. melike

    melike

    Mesajlar:
    75
    İsim:
    melike
    Başka bir çözüm yolu olan yokmudur? em32.gif
     
  9. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Geçmiş olsun Melike Hanım...

    Maalesef başınıza sarıdğınız hafif kızlımsı olduğunu tahmin ettiğim sarı yosun maalesef karanlıkta başarı ile yaşayan bir yosun türüdür... Aslında daha çok dış filtrelerin borularının içlerinde ve daha sonra parçalar halinde dış filtrenin sepet kenarlarında üreyen bir yosundur... Ayrıca iç filtrelerin pervane lerinde ve kafa motorlarında başarı ile yaşar... Bu yosun ışıktan hiç hoşlanmaz... Işığın olduğu yerlerde yaşayamaz... Sizin akvaryumunuzu karartmanız maalesef bunun muhtemelen içinde yaşadığı dış ya da iç filtrenizin içindeki yosunların akvaryumunuza dağılmasını teşvik etmiş... Akvaryumunuzda aydınlatmayı tekrar devreye sokmanızı tavsiye ederim... Yosunlar ölecektir... Aydınlatma için de tavsiyem pangasus'larınızın da rahatsız olmayacağı şekilde 15 watt kırmızı grolüx olacaktır... Ayırca iç veya dış filtre (artık hangisini kullanıyorsanız) bu yosunun asıl kaynağını tespit etmeniz ve her temizlikte bu kaynağa yönelik çok detaylı olmayan bir temizleme işine girişmeniz olacaktır... Basitçe yumuşak çocuk fırçası kullanabilirisiniz bu içi için... Detaylı temizlemeyin zaten sporlarından kurtulamazsınız...

    Tekrar geçmiş olsun...
     
  10. melike

    melike

    Mesajlar:
    75
    İsim:
    melike
    Aynı sizin anlattığınız gibi filtlerenin etrafı bu yosunla dolu sorunumuma çözüm bulduğunuz için nekadar mutlu oldum bilemezsiniz :cicek: Çok teşekkür ederim. em34:
    Yıkarken sadece fırçamı kullanmam lazım yoksa fırçayla birlikte ilaç gibi bişeyde kullanmama gerek varmı?
    Bide yazlıkta olduğum için ışık açmama imkan yok ışığı açıp bırakıp gidemem :( Çözüm olarak ışıktan başka birşey tavsiye edemezmisiniz?
     
  11. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Maalesef Melike Hanım, ışık bu yosundan kurtulmak için tek yol... Işığı açık bırakıp gitmeniz sorun olmayabilir ama tabii riski göz ardı edilemez... O zaman bu işi çözmeyi tatil dönüşüne bırakın... O sırada onlar yapacaklarını yapsınlar... Dönünce kolayca temizler ve kırmızı, -bakın altını çizerek söylüyorum- kırmızı grolüx lamba ile aydınlatmaya geçersiniz... Çocuk diş fırçaları filtre içindekileri temizlenmesi için biçilmiş kaftan... Bunun yanında kimyasal madde kullanmanıza gerek yok... Ben zamanında anti-alg ilaçlar denemiştim ancak onlardan da etkilenmiyorlar... Hata azdıradabiliyor çünkü ortamdaki ve bunlar ile yarışa girebilecek diğer algleri ortadan kaldırıyor.... Bir ara da 65 lt'lik akvaryumumdaki iç filtremi sardıklarında iç filtreyi tümden tuzlamıştım ve tuzlanmış halde 1 hafta güneş altında bırakmıştım.... Ancak ya sporları çok dayanıklı ve tuzdan yani susuzluktan etkilenmiyorlar... Ya da İstanbul'un şebeke sularında o kadar varlar ki tekrar gelip yerleşiyorlar...

    Kırmızı grolüx ile aydınlatma ve çocuk diş fırçası ile her seferinde detaylı olmamak kaydı ile (işe yaramayacağından dolayı) temizlik... Hepsi bu kadar....
     
  12. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Melike hanım Temel ve Abdullah beyin dediklerini uygularsanız eğer faydasını göreceksiniz.. Olay su ile ilgili ve ne kadar temiz tutabilirseniz bu tip istenmeyen durumlardan o kadar uzak durursunuz.. Amaç ilaç kullanmaktan ziyade suyun tazeliği ve temizliği olmalıdır her zaman.
     
  13. melike

    melike

    Mesajlar:
    75
    İsim:
    melike
    Deneyimlerinizi benimle paylaştınız ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim abdullah abi.(umarım abi dememin bir mahsuru yoktur. :cekingen:)
    Tekrar teşekkür ederim.
     
  14. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tabii ki bana abi diyebilirsin Melikeciğim (ben de böyle derim o zaman)... :D

    Lambaları taktıktan sonraki gözlemlerini ve çekebilirsen resimlerini de bizimle paylaş ki herkes için faydalı bir başlık haline gelsin bu konu... ;)

    Tekrar geçmiş olsun...
     
  15. kukulet

    kukulet

    Mesajlar:
    13
    ya vatoz fln çözemezmi bu sorunu bence çözer
     
  16. taygun

    taygun Guest

    Abdullah'ın bahsettiği sorun benim dış filtremin hortumlarında ortayaca çıkıyor. Ve çok yoğun olmasa da filtrenin debisini düşürüyor. Bunun üstesinden gelebilmek için yapılacak bir şey ben görmedim şimdiye kadar. Elimden gelen tek şey temizlik. Bunu da bir harbi ile yapıyorum. Av malzemeleri satan bir dükkandan tabanca harbisi aldım ve bununla boruların içini temizliyorum. Harbinin şeklini Melike Hanım bilmeyebilir. Basit bir şekilde, aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Çevresinin tamamı kılla kaplı olan bir fırça. Dış filtre borularını temizlemek için mükemmel bir çözüm.

    [​IMG]

    resimdeki harbi bir set olduğu için fiyatı biraz yüksektir. Normalde kendinisi 1-2 tl'ye alabilirsiniz.

    Akvaryumun aydınlatma sorunuz ise bir timer alarak çözebilirsiniz. Bu zamanlama cihazı ile akvaryumunuzun ışıklandırma sistemi kurduğunuz saatte açılır ve kurduğunuz saatte de kapanır. Bunu da Bauhause ya da Ikea'da 7,5 tl.'ye alabilirisiniz. Böylelikle akvaryumunuzun ışıklarını devamlı olarak açık bırakmak gibi bir tercih yapma zorunda kalmazsınız. Zaten böyle bir yöntem seçtiğinizde, pengasuslarınız stresten ölürler.

    Saygılar
     
  17. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tamer Abi,

    Hortumlarda aynı sorunu bende yaşadım ve çok harbiledim... (Hatta harbinin ne olduğunu da bu yosun sayesinde öğrendim...) Sonra birgün canıma tak dedi ve dış filtrelerimin debilerini iyice düşüreceğim dedim... Ve ne olursa olsun 2 aydan öncede açmayacağım diye kendime söz verdim... Ve öyle de yaprım... 1 Mayıs günü sistemi çalıştırdım ve 1 Temmuz günü temizlemek için açtım... Bu arada tek bir balık bile kaybemedim... İlginç olan bu 2 aylık sürede borulardaki bu kızıl-sarı yosunun nerede ise sıfırlanmış olması idi... Temizlikten sonra 80 lt'de hortumlarda bir daha bu yosun oluşmadı ama maalesef 135 lt'de oluştu... Ama ant ettim ne olursa olsun 1 Eylül'den önce temizlik yok... Şu an hala 135 lt'de hortumlarda yosunlar duruyor... Ama bence artmıyorlar... Tabii eminde değilim hani...
     
  18. taygun

    taygun Guest

    Abdullah Merhaba,

    Benim üç akvaryumumun filtrelerinde aynı sorun var. Sanırım artık kanıksadım. Ama, elbetteki olmasa çok daha iyi olur, ben de boru temizlemekten kurtulurum.

    Bu noktada, yukarıdaki açıklamanda birşey dikkatimi çekti. Bu alg türünün oluşumu filtrenin debisinin düşürülmesi ile bağlantısı mı var diyorsun?
     
  19. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Olabilir Tamer Hocam, ama doğrudan mı ilişki vardır yoksa dolaylı mı bilmiyorum... Debi daha fazla elyaf ile düşürülünce bu yosunlar için çok gerekli bir madde elyaflardan çıkamıyor olabilir... Bu da bu yosunların tamamen yok ortadan kaldırmasa bile yosun hacminin (yani toplam populasyonun) oldukça gerilemesine neden oluyor olabilir...
     
  20. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tamer Hocam,

    Bu sabah farkettim 135 lt'deki dış filtrenin borularında da açılmalar başladı yani oradaki yosunlar da ölüyor... Bayağı bayağı yosunların seyrekleştiği yerler var...
     

Sayfayı Paylaş