1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yosunmu bir Alg, Algmi bir Yosundur?

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde axu2 tarafından 26 Kasım 2008 başlatılmıştır.

1. axu2

axu2

Bazı kaynaklarda alglere su yosunu diyorlar. Benim gibi biyoloji fukaraları için birileri açıklayabilirmi şu algle yosunun farkını acaba :hasta:

Soru çok saçma veya acemice olmuş sanırım 20 defa okunup gülüp geçilmiş anlaşılan. :hasta:

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Yosunmu bir Alg, Algmi bir Yosundur?

Kesinlikle katılmıyorum. Soruyu çok güzel ve aydınlatılması gereken bir konu olarak görüyorum. Gerçekten bu platformlara mesajlar yazıyoruz ve mesajların içerisinde sıkça bu cümleleri kullanıyoruz.

Bu cümleleri kendimce hatırladım bunlar şunlar;

İstenmeyen alg oluşumu gerçekleşir ?

Akvaryumda istenmeyen yosun oluşumu gerçekleşir ?

Yosunlar sudaki bazı atıklar ile beslenebilir ?

Bu örnekler çoğaltılabilir. Yazının başlangıcından anlaşılacağı gibi, girişim saçma gibi görünebilir ve bu görüntünün sebebi, hiç bir araştırma yapmadan fikir yürütme ile cevap yazma isteğimdir.

Deniz akvaryumlarında beslediğimiz bir çok omurgasız ışık kaynağını kullanarak beslenir biliyoruz. bunu bünyesinde bulunan algler sayesinde yaptığını yine biliyoruz. O halde alg kavramı bildiğimiz saçağı olan, kökü olan bir tür değil. O halde adına tohumsuz su bitkileri (algler) dememiz saçma değildir. Zaten doğrusuda budur.

Şöyle bir düşündüğümüz de, suda yüzen algleri kontrol altında tutan bir uv lambasından söz ederiz. Demek ki yukarıda kullanılan tohumsuz su bitkileri tanımı doğrudur. Diğer gördüğümüz ve baktığımız, istemediğimiz güzel yeşil, kırmızı bitkilere tohumlu su bitkileri diyebiliriz.

Katkı sağlayacak herkese şimdiden teşekkür ederken, başlığı açan Bahadır kardeşimize nazire yaparcasına ve onu açtığı başlığın saçma değil, tam tersine çok faydalı bir başlık açtığına ikna ederken, başlığı çok faydalı hale sokacağımızdan eminim. :cicek:

Saygılar...

3. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

İzninizle ben de kitaptan bir iki satır aktarayım.

Monera Alemi: Bu alemde bütün canlılar tek hücreli ve prokaryottur.
    Mavi-Yeşil algler bu aleme dahildir.

Protista Alemi:
    -Algler: Mavi-Yeşil alglerin dışında kalan bütün algler bu grupta yer alır. Tümü çok hücrelidir. Kök, gövde, yaprak gibi gerçek organ taşımazlar. Suda yaşarlar. Bu yüzden su yosunları da deinr. Yeşil algler, kırmızı algler, esmer algler gibi çeşitleri bulunur.

Ayrıca Temel Hocamın da belirttiği gibi kara yosunları ve su yosunları çiçeksiz damarsız bitkiler adı altında gösteriliyor. Yani tohum oluşumu yoktur ve kök, gövde gelişmemiştir. Yorumum ne kadar doğru olacak açıkçası bilmiyorum ama bence akvaryumlarımızda oluşan alglere yosun demek yanlış. Fakat su yosunu demek doğru olacak. Yosun kavramının içine kara yosunlarının da girdiğini düşünüyorum.

Saygılar...

4. yasarhakan

yasarhakan

Benim bildiğim de alg suda gelişen yosunlara verilen isimdir.

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

+1

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Burada sadece kavram kargaşası olmuş... Mavi-yeşil algler hariç bütün alglere alg denir... Mavi-yeşil algler sadece kullanım olarak kalmıştır... Kara yosunları zaten bitkiler aleminde tohumsuz bitkiler şubesinde yer alır... Su yosunları veya sadece yosun deyimi sadece kullanımda vardır ve daha çok gözle görülebilir ve deniz tabanında ya da yakın bölgelerde yaşayan çok hücreli algelere verilen isimdir... Özellikle çok hücreli yeşil, kırmızı ve kahverengi alglerin bir kısmı için kullanılmaktadır...

Bu bağlamda akvaryumlarda oluşan "şey"lerin bilimsel adı algdir... Ancak halk arasında alg kelimesinin karşılığı olarak yosun kelimesi de kullanılmaktadır...

Saygılar...

7. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Ben kafamda olayı, daha da sadeleştirdim. Benim penceremce ekmediğimiz halde kendi kendine ortaya çıkan her çeşit oluşum(genelikle yeşil renkli) yosundur!
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...

8. Desert Falcon

Desert Falcon

Alg = Yosun bence yani ikiside aynı şey bunların.Fakat Java Yosunu gibi türleri katmıyorum bildiğimiz yosunları söylüyorum.Bunlar algdir diye biliyorum.Yine enteresan birşeyler görücez anlaşılan.En son biri bombayı patlatacak,alg ve yosun farklıdır diyecek :)

Yumurta mı tavuktan,tavuk mu yumurtadan çıkar gibi bi soru olmuş :heyo:

Sayfayı Paylaş