1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yumurtayı ağzına alan ölüyor!

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde estrab tarafından 4 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. estrab

    estrab

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Hasan Şahin
    sarı prenses balıklarım çiftleşti,her şey yolunda gidiyordu,yumurtaları ağzına aldıktan 10 gün sonra balığı diğer akvaryuma ayırdım,2 gün sonra öldü.5 gün öncede mavi prenslerden bir tanesinin ağzında yumurtaları gördüm.balığı ayırmamaya karar verdim,ama bugün baktığımda balık bitkin düşmüş ya da hasta bilemiyorum,bir sağa bir sola yatıyordu. ardından yumurtaları kustu diger balıklar gözümün önünde yediler yumurtaları,bunalıma girdim ne yapacagımı bilemiyorum.ya diğer balıklarımda aynı duruma düşerseler.lütfen yardım edin!
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Üzülmeyin geçmiş olsun. Akvaryumların suyu ısındı yaz aylarında ve oksijen oranları düştü. Bu balık yoğunluğuna göre daha da sıkıntılı bir hal alabilmektedir. Ağzı dolu bir dişi için bunun ne demek olduğunu siz düşünün. Bir akvaryumda eğer balıkta veya suda sorun varsa balıklardaki üreme dürtüsü tetiklenmez. Kesinlikle akvaryumunuza bol oksijen verin, dış filtrenin su çıkışını akvaryum yüzeyine çarptırın ve bu zor anlam verdiğiniz illetten kurtarın.

    Lütfen sonucuda yazmayı unutmayın, geçmiş olsun tekrar. canım.gif
     
  3. estrab

    estrab

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Hasan Şahin
    temel abi,tavsiyelerin için teşekkürler.Ama su yaklaşık 29 derece,akvaryumda 1 askı fitre var ve çıkışına hava taşı koydum ve üzeri açık,2 hava motorum var ve 3 hava taşına basıncı yüksek şekilde hava vermekte ve 50 cm lik yatay hava taşı var hep tavsiyelerineze makalelerinize uyarak bu şekilde kurdum.Işıkları bile su fazla ısınmasın diye yakmıyorum.dış filtrenin çıkışı 8 cmden akvaryuma boşalıyor,ve hava kabarcıkları küçücük şekilde akvaryumun içinde kaybolmakta,yemlemeyi makine sabah 7 11 15 19 saatlerinde az ve düzenli şekilde yapıyor.ben sadece sarmısaklı ,vitaminli ve bitkisel yem olmak üzere 2 günde bir sırayla yapıyorum.tek ihtimal düşünüyorum aklıma gelen sebep olarak,benim balıkların ikiside en fazla 1 yaşında ve 3cm boyları var belki fiziksel olarak bu yükü kaldıramıyorlar,siz ne düşünüyorsunuz temel abi olabilir mi?
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çok enteresan geldi bana, dişi bir balık bu yükü kaldıramadığında yumurtaları kusar kurtulur. Acaba diyorum dişilerin üreme dönemindeki kokuları yüzünden ağzı doluyken erkek balıklar üremeye zorlamaya, kovalamaya devam ediyor olabilir mi ? Gözlemleme şansın oldu mu ? Bu çok sık olan bir durumdur ve çoğu zaman yumurtaların kusulmasına gizli sebebdir. Çok gözden kaçar ama ciddi bir durumdur.
     
  5. estrab

    estrab

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Hasan Şahin
    temel abi mavi prenses bu balık ve erkeği baskın bir erkek akvaryumda gizlenecek yuva yapmışlardı kendilerine.ve erkek dişiyi ve yuvayı kolluyordu.hatta yemleme zamanlarında erkek balık yuvadan ayrılıp ağzına yem aldıktan sonra tekra yuvaya dişinin yanına dönüyor,ve yemleri toz haline getirip dişi balığa atıyor.Peki abi bu şekilde ağzı yumurta dolu bir balık kısmen yem yiyebilir mi?Anlıycan abi aile sistemi kurmuşlar tam anlamıyla.Diğer tür balıkların kur zamanlarında rahatsız ettiklerini gördüm,fırsat vermiyorlardı balıklara, fakat yumurtlamadan sonra görmedim
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Dişi balıklar ağzı doluyken elbette yem alır. İşte erkek balığın yaptığıda yani toz olArak atmasıda dişinin ağzını tam açmayıp çok küçük parÇaları yemesindendir. Buna ilave olarak yumurtalar oluşmaya başlayınca anne balık bu minik yem parçalarını ağzına alarak yavruları ağzında da besler. Ağzı dolu balıkların kovalanması evet yaygındır ama sanırım kollanıyormuş. İşin tuhaf tarafı sorun yumurtaları kusması değil iki balığın ağzını doldurduktan sonra ölmesi. Dişi balığın zayıf düşmesi olasılığı kafama yatmıyor ama çıkamadım içinden. Su ve akvaryum şartları iyi ki balıklarda üreme isteği var ama ağzına yumurta aldıktan sonra ölüm çok tuhaf.
     
  7. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Temel abi, adaş arkadaş ölen ilk balığı başka bir akvaryuma ayırmış. Yeni akvaryum şartları uygunsuz olduğundan birincisi ölmüş olabilir. Yani iki durumun sebepleri farklı olabilir.
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tabi evet o da olabilir. Alındıkları diğer akvaryumun suyu eski akvaryumun suyuydu inşallah ?
     
  9. estrab

    estrab

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Hasan Şahin
    diger akvaryumu aynı suyla aşıladım ve 10 gün çalışır vaziyette bekledi,sıcaklık aynı.balığın en son rengi koyulaştı yumurtalarıkustu ve öldü
     
  10. estrab

    estrab

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Hasan Şahin
    temel abi sonuncusunu ayırmadım,sonucu görmek için.
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yapılması gerekenler yapılmış, balıklar üreyecek kadar sağlıklı ve üreyecek kadar şartlar uygun. Ayrı bir akvaryuma ağzı dolu bir dişinin alınmasındaki risk yumurtaları kusmasıdır ölmesi değil. Balıkların yaşlı olduğunuda düşünmüyorum çünkü üreme durur belli bir yaştan sonra. Anlam veremedim sebeb bulmak çok zor buna. İnşallah tekrarlamaz.

    Ayırmadığın dişi sağlıklı yavruları çıkarsa da sebeb olarak balığın başka akvaryuma eski suyunda alınmış olmasına ramen ölüme sebeb göstermek zor bence.
     
  12. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Temel abi, üreme tankını hazırlarken ben şöyle bir yol izlesem doğru olur mu?

    1) Ağzında yumurta olan balığın bulunduğu tanktan üreme tankını doldururum. (Önceden su hazırlarım. Bu suyu, ana tanka uygun şekilde eklerim. Tabiki üreme tankı suyunu aldıktan sonra.)
    2) Üreme tankının ısıtıcısını balığın geleceği tanktaki ile aynı ayara getiririm.
    3) Üreme tankı filtresini ayarlarım.
    4) Balığı bu aşamada dikkatli bir şekilde üreme tankına aktarırım.

    (Kaya tuzunun stresi azalttığını okumuştum. Acaba balığı üreme tankına aldıktan sonra çok dikkatli şekilde tankın litresine göre (damla, damla) tuz eklesek faydası olur mu? Yoksa gereksiz ve riskli mi?)
     
  13. estrab

    estrab

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Hasan Şahin
    her şey için teşekkür ederim,inşallah olmaz bir daha çünkü 2 çift balığımda kur yapıyor.Abi bir şey daha soracağım,bu akşam yordum seni biraz biliyorum hakkını helal et.şimdi var sayalım benim balıklar tekrar yumurtladı.balıkları ve yavrular çıktıktan sonra ayırmasam yüzde kaç yaşama şansları olur.ben her şeyin doğal olmasından yanayım.eğer birkaç balık yaşamayı başarırsa türlerinin en iyileri olacagına inanıyorum.dogal eleminasyon anlıycan.yani sağlıklı ve güçlü olan yaşar belkide böylece balıklar nasıl doğal ortamlarında kolay kolay hastalanmıyorlarsa bizim akvaryumlarda aynı şekilde olur.mesela yumurtalar kusturuluyor,suni şikilde kuluçka yapılıyor,100 yumurtadan 100 yavru almaşansı oluyor.Ama yumurtaları dölleyen spermlerin hepsi aynı kalitede değil bildiğim kadarıyla,sonuçta karşımıza kolay hastalanan yavrular ya da türünün en zayıf örnekleri çıkıyor.kısacası nasıl bizde anne sütü çok önemliyse kuluçka da canlılar için o kadar önemli ,nacizane benim fikrim
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aslında bu konu o kadar güzel ve üzerine yorumların yapılması gereken bir konu ki. Zaten biz hobiciler yavru kalitesi başka bir değişle üst düzey görsel ve sağlıkta yavru almak yerine yavru sayısına odaklı olursak bunun sonucunda dikkat edin gene hobici zararlı çıkıyor. Yavrular esnaf bazında değerli olmuyor, yavruları esnaf yok bahasına satın alsa da gene hobiciye satıyor. Forumlar aracılığı ile hobicilere satılsa dediğin gibi sıradan balıklara sahip akvarist topluluğu kalmaya devam ediyoruz. Bu o kadar net ve ortadaki kimsenin kıvıramayacağı kadar şeffaf.

    Bir akvaryumda tabi eğer yavrularını yiyen veya yavruları yiyen başka türler bulunuyorsa bu denge içinden sıyrılan yavrular bekliyorsak şartlara bakmak gerekir. Kullanılan kayaların bolca delikli olması, bu yavruların gizlenmesi için önemli bir şart. Yavruların kendini kurtarma boyunun akvaryumdaki diğer balık türlerine bağlı olarak ne olduğu vb gibi. Ancak bu şekilde alınacak yavruların daha zeki, daha hareketli ve ilerde daha baskın olacağından şüphe duymak delilik olur. Kısaca harika bir koloni kurulabilir, tabi sonrasındaki beslenme ve akvaryum şartlarına bağlı olarak.

    Ben çok defa yazdım zaten bu konularda sivri dilliyimdir ve doğruyu çekinmeden yazarım. Sarı prenses balığının üretimi hakkındaki soruları veya başlıkları görmekten sıkıldık. Hobiye açılım ve yeni türler girmeli. Esnaf bile artık yavruları almıyor geri çeviriyorsa düşünmek gerek ne olacak bu yavrular veya ne oluyor ?

    Sen akvaryum tanıtım bölümüne benim 3.000 yavru balığım var diye başlık açsan benim hiç ilgimi çekmez. Ama eğer benim 5 adet mükemmel renk ve forma sahip yavru balığım var dersen çok daha fazla ilgimi çeker. Çok balığa sahip olmak değil, özel balıklara sahip olmak adı üstünde görsel olan hobide çok daha fazla ilgi görür.
     
  15. estrab

    estrab

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Hasan Şahin
    yani akvaryum şartları iyi ve kayalar delikli ve de yoğun olursa birkaç balığın yaşama şansı yüksektir diyorsun anladığım kadarıyla.abi inşallah ben bunu uygulamak için kurdum akvaryumu.Yakında fotoğraf eklemeyi başarırsam(bilgisayar konusunda biraz acemiyim)akvaryumun fotoğrafını ve tavsiyelerini bekliycem abi.Yardımcı olursun değil mi?
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Elimizden geldiğince elbette yardımcı olmaya çalışırız platformdaki bu türe çok hakim arkadaşlar ile birlikte. Dekor eğer bu amaçla oluşturulursa ve tabi sonrasında akvaryum yemlemelerinde yemi parçalayarak onlarda düşünülürse bir kaç zeki yavru kalacaktır. Doğa geniş alan ve ordaki kayalık alan zaten yavruların yeri. Akvaryumlardaki tek dez avantaj doğal ortamdaki göl tabanının renginde olan yavrular ( kamufle amaçlı ) akvaryumda bu avantajdan yoksun olacaklar. Ancak yavru yaşama şansı vardır.
     
  17. estrab

    estrab

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Hasan Şahin
    Abi herşey için teşekkür ederim.
     
  18. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Benim anlamadığım 1 yaşında balığın boyu nasıl 3 cm olur? Eğer 3 cm doğru ise o balık yanık kalmıştır ve sağlıklı bir şekilde üremesi beklenemez.

    Prenses gurubu balıklar yumurtalarına en sadık balıklardır. Bu yüzden ağzı dolu anneyi ayırmanıza hiç gerek yok. Boşu boşuna anneyi ayırıp stres yaptırmayın. Günü geldiğinde yakalayıp kusturun ve yavruları yavruluğa alın.
     

Sayfayı Paylaş