1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

yunuslarımdaki garip ölümler

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde kumkapılı tarafından 1 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Tüm arkadaşlara merhaba bu güzel siteyi Olcay Aksu bey'in tavsiyesi ile tanıma fırsatı buldum diğer sitede arkadaşlar çok yoğun olmalıki 40 kişi okuyupda sadece olcay bey bana özelden yardımcı oldu inşallah burda daha detaylı bir şekilde sorunlarımıza derman bulunacaktır.aşağıda elimden geldiği kadar derdimi anlatmaya çalıştım değerli yorumlarınızı bekliyorum saygılar.

Canlıdaki Belirtiler: hızlı nefes alıp verme önce baş kısmında daha sonra vücutta kararma ve 48 ile 72 saat içinde ölüm gerçekleşiyor

Akvaryum Kapasitesi (litre): 560 lt+180 lt sump

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: yunus kolonisi ve macracantha 3 adet

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):ph 7.7 sıcaklık 26 nitrat ölçümü yapılmadı

Filitrasyon: sump sistemi saatte 7000 lt devirdaim powerhead

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: --------------- Azoo 11 in 1 Super Bio Bacteria

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 15 günde bir % 20 su değişimi
    Balıklar 1 senedir aynı koloni başka balık girişi olmuyor 8-9 ay evveli yaklaşık 5-6 yunusumu böyle kaybettim son 10 gün içinde 3 yunusum daha bu şekilde öldüler hiç bir hastalık belirtisi yok ne oluyorsa 48 saat içinde oluyor zaten balık hızlı nefes almaya başladığı zaman ölüm kaçılmaz oluyor bu arada havasızlıkla ilgili sorunum yok tank'da hava motoru bulunmaktadır. sadece dikkatimi çeken balıklarım nls yem ile besleniyor 15 gündür tetra stıck ve Tetra Cichlid Shrimp vermeye başladım günde 1
    ögün

Enson durum 2 gündür herhangi bir kayıp olmadı lakin 2 gün evveli dikkatimi çeken olay sump borusundan aşagı bir macrakantam düşmüş aşagı onu alırken elimle, birden parmagımda hafifde olsa acı hissettim tabi balık elimde baktımki sıpanın gamzamalarında iki adet mızrak tarzı dişleri var ve istedigi gibi hareket ettirebiliyor ister kapatabiliyor isterse açıyor hiç bir şey görmüyorsun ama tehlike anında bıçak gibi açıyor onları ve sıkı durun çok tuhaf olanı elinde bir müddet tuttuğun zaman o yerlerden şeffaf jel tarzı madde çıkartıyor resmen yapış yapış ben acabamı dedim ve 3 adet macroyu çıkarttım akvaryumdan çünkü daha evvelide bunlar bazen yunuslarıma dalış yapıyorlardı ama ben hiç önemsemiyordum ve arada bir böyle ölümler oldu nette çok araştırdım bunlar hakkında ama önemli bir bulguya rastlamadım sadece dişli olduklarına dair ve bu dişlerle salyangozları çıkarttıklarını ögrenebildim benimkide sadece fikir olarak tankdan çıkarmak oldu. olcay aksu bey'in balıklarla benimkilerin ölümleri çok yakın birbirine ama benimkilerde kanama tarzı bir şey olmuyor ama onun harici aynı belirtiler aynı sonuç aklıma gelmişken 2 gün evveli suya Azoo 11 in 1 Super Bio Bacteria koydum arkadaşım tavsiye etti kültürmüş bu ben şimdiye kadar hiç ilaç kullanmadım ama arkadaşım bunu ayda bir kesinlikle kullanmam gerektigini vurguladı bende kullandım bilmiyorum bakalım zaman ne gösterecek elim kolum baglı bekliyorum

2. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Doğan abi öncelikle aramıza hoşgeldin.

Abi özeldende konuştuğumuz gibi, aramızda bu işin ehli,tecrübeli üstadlarımız var. İnşallah sorunun çözümünü bulacağız.

Abi balıkların için gerçekten çok üzüldüm. İnşallah aynı kayıpları tekrar yaşamazsınız. :(

Bir benzer durumda benim başıma gelmişti. :(

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  3. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Doğan abi balıklarınız makrakanta ile uğraşırmı hiç ? eğer öyle bir durum olduysa makrakantanın iğnesi battığı yerde şişmeye sebep olur diye biliyorum, bu iğnenin batmasından kaynalanan bir etki ile balıkların solungaçları şişmiş ve zor nefes almaya başlamış olabilirler buda hali ile ölüme neden olmuş olabilir saygılarımla

4. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Emrah, aslında yunuslar değilde ara sıra makrakantalar yunusları kovalar gibi yapıyor bu kovalama esnasında dediğim gibi daha çok agız ve solungaç kısmına saldırı yapıyorlar tabi ben bunu şimdiye kadar hiç önemsememiştim ama balığı elime alınca bende olay şarj etti çünkü garip yunuslarım resmen hava alamayıp boğuluyorlar solungaç kapakları dışarı çıkıyor gözler yerinden fırlıcakmış gibi olup renkleri kararıyor ve sonuç hüsran bakalım 2 gün oldu çıkardım onları tankdan ve 2 gündür ölüm yok inşallah bir daha olmazda bizlerinde moralleri bozulmasa ama çok enteresan olanı bu makrekantaların böyle bir savunma mekanizması olması onun için hiç bir balık bunlara dokunmuyor demekki elime salgıladıgı jel gibi madde kafamı çok karıştırdı tabi merak sonucu diğerlerinide yakaladım hepsinde belli beklemeden sonra bu sıvı salgısı yapıldı

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Doğan Bey, öncelikle geçmiş olsun ve aramıza hoş geldiniz... Yunuslarınızdaki durum zehirlenme ve büyük ihtimalle nedeni Azoo 11 in 1 Super Bio Bacteria solüsyonunun ya son kyullanma tarihinin geçmiş olması ya da saklama koşullarına riayet edilmeden saklanmış olması... Lütfen özellikle son kullanma tarihini kontrol ediniz... Ayrıca acilen su değişimi yapmanızı öneririm...

Tekrar geçmiş olması...

6. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Abdullah bey azooyu suya boşaltalı iki gün oldu ölümler daha evvel meydana geldi yani iki gündür çok şükür ölüm yok yardımınız için teşekkür ederim

7. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Su değişimi zaten şu an hassaslaşmış balıkların hepten direnç kaybetmesine neden olur diye düşünüyorum.

8. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Abdullah hocam; bu durum benim balıklarım gibi olabilirmi ? Ani ölümler kafamı karıştırdı.Benimkilerde hiçbir hastalık belirtisi göstermeden aniden ölüyorlardı. :bilmem:

9. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Geçmiş olsun Doğan Bey. ALLAH bir daha kayıp yaşatmasın.

Saygılar...

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    15 günde bir su değişimi Olcay Hocam, eğer su 15 gün bekletildi ise çok riskli...

Kararma ile ilgili bilgi bulmaya çalışıyorum... Başka bir septisemi/sepsis cinsi olabilir...

11. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Abdullah bey taze olarak eklenen su 48 saat bekletilip tanka ilave ediliyor hatta son 3 saati hava motoru ile havalandırılıp bu şekilde takviye ediliyor 1 yıl içinde bu ikinci vaka ilkinde hiç bir ilaçlama yapılmadı birkaç ölümden sonra düzeldi 8-9 aydan sonra bu ikinci vaka eger bu olanların altından makretanlar çıkarsa hiç şasırmıcam şaş:

12. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Doğan abi; Abdullah hocamın belirttiği bir nokta var. Abi dinlendirdiğin su 48 saatlik sumuydu yoksa aşırı fazla bekletilmiş bir sumuydu ? Eğer belli bir süreden sonra bekletilen su Abdullah hocamında belirttiği gibi çok riskli.

Bu arada ölen balıklarınızın resimi varmı ?

13. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Doğan abi,makrakantalardan boşu boşuna şüphelenmissin.Yaklaşık 2.5 yıldır makrakanta besliyorum.300 litrelik malavi tankımda 10_10_11_13 cm'lik 4 adet makrakantam var.104 litrelik canlı doğuran tankımada 3 gün önce 5_7_7 cm'lik 3 adet makrakanta ekledim.

Malavi tankımdaki balıklar snow,sp,yunus idi.En büyük erkek balık ise 10 cm boyutunda idi.Makrakantaların yaşayaşı:''bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasındır''Yani canlı doğurana birşey yapmıyorki ciklete yapsın.Ama kendisini çok iyi savunur.Kendinden 5 cm küçük snow dişisi makrakantaya takılmıştı.İğnesini batırmıştı,hafiften bir şişlik oldu 2 gün içinde iyileşti.Yani makrakantalardan değil abi hastalık.

Buna benzer bi hastalık Olcay abi'dede olmuştu.Geçmiş olsun.

14. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    olcay çeşmeden doldurduğum suyu 48 saat bekletip daha sonra havalandırarak takviye ediyorum yani öyle uzun bekleyiş yaptırmıyorum suya balıkların resmini çekmedim zaten o şekil görünce moraller alt üst oluyor ama şöyle diyebilirim senin ölen balıkların sadece kanlanmamış hani onun dışında herşey aynı

15. verko

verko

İsim:
    Orhan ÖZALAN
    Doğan bey balıkların durumunda bir düzelme oldumu? Eğer hala aynı ise ve temizliğinden emin olduğunuz bir su ilavesi yapmadıysanız bence ilk iş temiz su eklemek. Ben bu güne kadar akvaryumlarımda pek fazla sıklıkta ilaç kullanmadım en iyi ilaç temiz sudur.

Fakat temiz su eklemesinde su sıcaklık ayarının iyi yapılması lazım zaten direnci zayıf balıkların üzerine farklı ısılarda su ilavesi yapıldığı zaman fayda yerine zarar verir.

Filtre temizliği ve dip çekimi de önemli.

Sevgiler.

16. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan

Özgür bey, bakın yazınızda iki yerde çok hassas konuya değinmişiniz zaten birincisi zaten normalde macralar dokunmuyor ama bazen yunuslar depreşiyor işte ozaman macralar bunları kovalıyor bende acaba diyorum ignelerinde salgıladıkları zehirmi diyeyim sıvımı neyse artık sanırım yunusların bünyesi bunu kaldırmıyor ve ölümle sonuçlanıyor bugün 3. gün ve ALLAH'a şükür sorun yok ama tabi macralar tankdan çıktı birde insan düşündükçe bir şeyler bulur ya gene benim aklıma takılan bu zeolit gerçekten mükemmel bir filitre maddesimi yoksa şehir efsanesimi daha evvelki ölümlerdede filitreme zeolit koymuştum 10 gün sonra ölümler gerçekleşmişti şimdide aynı şekilde sıfır zeolit koymuştum tabi güzelce yıkanmış olarak takriben 10 gün sonra gene ölümler başladı ve 2 gün evveli biolojik bakteri ilacını koyarken zeoliti çıkarmıştım şuan sump'da subrat, mech, matrix, mavi sünger ve koltuk süngerleri mevcut olaya birde bu açıdan bakıp tartışmakda fayda var diye düşünüyorum

17. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Orhan bey, ilginiz için teşekkür ederim. inanın bu yaşıma kadar ben balıklarımı beyaz benek, mantar v.s gibi hastalıklarla hiç karşılaştırmadım bu konuda oldukça hassasımdır herhafta 4-5 saatimi bunlara ayırır her türlü bakımı elden geçiririm inanmıcaksınız işyerimdede büyük bir tank bulunmakta bakın hiç bir temizlik yapmıyorum bazen hafta sonları site elektrikleri kesip bakım onarım yapıyor yaz kış farketmiyor bunlar her türlü zorluğa gögüs gererken üstüne titrediklerim kırılıyor hani ışıklarda elinde mendil veya cam silmek için koşuşturan çocuklar varya hep derizki bunlar hiçmi hasta olmuyor biz kendi çocuklarımızın üstüne titriyoruz ama okadarda hastalıkdan kurtaramıyoruz sanırım bunda da durum aynı huh: insanın sinir hastası olmaması elde değil.

18. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Doğan Bey,

Balıkalrınız ölürken ani bir irkilme hareketi yapıyorlar mı? Yani bir anda bir harekte başlayacakmış gibi yapıp o anda bilinçsizleşip bir nevi devriliyorlar mı?

19. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Abdullah bey,

açıkcası ölüm anlarına hiç denk gelmedim ama ölüme giden yolculukları ilk önce sürüden ayrılma yeme gelmeme daha sonra hızlı nefes alıp vermeler aşırı durgunlaşma ve önce baş kısmında başlayan kararma daha sonra tüm vücut kararıyor ve ölüm gerçekleşiyor tüm bunlar 48 saat içinde oluyor

20. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tamam Doğan Bey... Bu baş kısmındaki kararma tanıda bize yardımcı olabilir... Bir bilgi ve neden ulaşınca buraya yazarım... Tabii tedavi ve önlem için gerekli şeyler ile birlikte...

Sayfayı Paylaş