1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Zebra Yardım

Başlığı 'Amerikan ve Piranha Balıkları' kategorisinde sadri01 tarafından 4 Eylül 2009 başlatılmıştır.

1. sadri01

sadri01

Selamlar, 100 litrelik akvaryumumda 1çift zebra nereden baksanız 1 aydır yumurtlama sürecine girdi,dişi hemen hemen 1 aydır turunculaştı. Erkek deseniz süper renk aldı ve sürekli dişiyi kovalıyor bir aydır ama dişi bir türlü yumurta bırakmıyor. Küp koydum olmadı, kayalarla doldurdum olmadı...Lütfen yardım edin :bilmem:

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Zebra Yardım

Aslına bakarsanız yardıma ihtiyacı olan dişi balığınız. Malum kovalanıyor akşama kadar. Yavu alma isteğiniz hobinin beklentisi olan yanlarından biridir. Sizin yardım olarak nitelendirdiğiniz isteğinize buradan sadece dişi balığın beslenmesine özen göstermeniz ve tabiri caizse onu hazırlamanız tavsiyesinden başka ne olabilir ? Eğer birbirine uyumlu bir çifte sahipseniz yapılması gereken dişiyi ve tabi erkeğide bu dönemde çok iyi beslemeniz gerek. Dişiler doğal alarında da seçicidir. En sağlıklı ve baskın olanları tercih ederler. Zorla güzellik akvaryumda da olsa bir yere kadardır.

3. sadri01

sadri01

Sadece beslenmelerimi yapabilirm?başka bi yol yokmu?ne kadar sürecek daha bu yavru alma merasimi?Sabırsızlanıyorumda...balıklarımın yumurtlama belirtileri ilk başladığında yaklaşık 1ay önce sormuştum yine başka bir foruma aldığım cevap 10 güne kalmaz yavru alırsınız olmuştuda...

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Zebra Yardım

Size bu yanıt nerde verildi bilmiyorum ama, demek ki süre vermek yanlış gördüğünüz gibi. :) Sanırım benim neden bu tarz bir mesaj yazmadığımı ve süre gibi bilemeyeceğimiz bir konuda mesaj yazmak yerine yapmanız gerekenin onları hazırlamak olduğunu belirtmekle yetindiği mi anlamışsınızdır.

10 gün gibi bir süre vermek için dişinin önce yumurtlamaya hazır olması gerekir ki yumurtlama süreci başlasın ve siz 10 gün saymaya bşlayın. Ortada kaçanla kovalayanın olduğu bir durumda süreyi size rasathane müdürü Ahmet Mete Işıkara bile veremez. ;)

Fotoğraf ekleyin yakışıklıyı ve gelini görelim derim. saat:gif

5. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Zebra Yardım

Sadri kardeşim; mesajında bir çift zebram var demişsin.

Peki bende iznin ile sana birkaç soru sorayım. :)

1: Balıklarının olduğunu nereden biliyorsun?
    2: Daha evvel bu balıklardan yavru aldınmı yada senden önceki sahibi var ise yavru almışmı ? Almış ise yavrularını aynı tankta gördünmü ?
    3:Zebralardaki o kızarma,balığın yumurtlama zamanın geldiğinimi belli eder?
    4: O kırmızılık zebralarda kesin cinsiyet ayrımımıdır ??
    5:Neden yumurta dökmesi için akvaryuma küp,kaya vs ekledin?

Hadi bakalım çık işin içinden çıkabilirsen. :D

6. sadri01

sadri01

Zebra Yardım

teşekkürler temel abi makinemi bulabilirsem fotolarını eklerim..

7. sadri01

sadri01

Zebra Yardım

1)bir erkek bir dişiler ufakken almıştım 8 tane aralaraından 2 tane bıraktım gerisini akvaryumcuyla takas ettim bir erkek bir dişi seçtim kafama göre onlarda bi dişi i erkek çıktı şu zamana kadar eş tuttuklarına inanıyorum çünkü bir ara erkeğin tepkilerine cevap veriordu öpüşüolardı ama şimdi oda kalmadı...artık sürekli kız kaçıor erkek kovalıor...

2)daha evvel yavru almadım ilk olacak benden öncesi yok çünkü 8 taneydiler yavruyken almıştım..

3)Forumlarda okuduğuma göre yumurtlama zamanı gelince dişi zebra turunculaşıormış karnı erkeğin yüzgeçleri eflan güzel renk alıyormuş okuduklarıma göre uyuyor...

4)Ben kesin cinsiyet ayrımı olarak biliyoru bir de kafayapıları birde anüs vent kontrolü...ama ben yapmadım anüs vent kontrolünü gerek duymadım..
    5) Yİne fotumlarda okuduğuma göre üremeleri için küp vs kloymak gerekiyoruş bu sorusyu dalga maksatlımı sordunuzbilmiyorum...

8. sadri01

sadri01

Zebra Yardım

Birde tankımda 1 cüce 1 leopar 2 oscar var onuda belirteyim

9. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Zebra Yardım

Merhabalar Sadri;

Burda hiçkimseyle dalga geçmez,bilakis elimizden geldiği,dilimizin döndüğünce yardımcı olmaya çalışırız. ;)

Şimdi gelelim soru ve cevaplarımıza. :)

Zebralar benzetmek gerekirse discus,melek gibi eş tutar ve koloni yaşarlar. Yani aile gibi diyebiliriz. Balıkların eş olduğunu nerden biliyorsun diye sormamdaki amaç buydu. ;) Yani her bir erkek bir dişiyi sal akvaryuma al sana eş olmaz.

Zebralarda erkeğinde dişininde karın bölgesinde kırmızılıklar olabilir. Bu kırmızılık balığın yumurta zamanının geldiğini işaret etmez. ;)

Bu kırmızılığa bakarak bu balıklarda %100 cinsiyet ayrımı yapılamaz. Bazen küçük bir erkek rengini solar ve o kızarıklığı arttırır büyük erkeğin hışmından kaçmak için.Yani kendine dişi süsü verir.Buda o balığın dişi olduğunu sanmamıza neden olur.Eş zebralar sürekli birlikte yüzer,birlikte yemlenir,sahiplendiği bölgede birlikte takılırlar. Balıkların eş olup olmadığını en basit burdan anlayabilirsin. Ve kolay kolayda kavga etmezler. ;)

Zebralarda yumurtlaması için illaki küp,kaya vs eklemek gerekmez. Bu canavarlar yumurta dökeceği zaman pek seçici değildirler yer için. Akvaryumun bir köşesinin kumunu kazıp yumurtalarını cama dizerler. Tabi kaya vs olsa yavrularını koruması onlar için daha kolay olur fakat bu şart değildir. Zerbralar üremeye başladığında önüne geçemezsin zaten. :) Zebralar oldukça sert ve yavrularını aşırı koruyan bir balıktır. Yumurta döktüklerinde o bölgeyi sahiplenir,oraya hiçbir balığı yaklaştırmaz ve resmen terör estirir. Hatta yumurta döktükleri yere kepçeyle yaklaştığınızda kepçeye bile saldırıyorlar. :) Zebralar aşırı üredikleri ve sert bir balık olması nedeniyle hobiciler arasında pek tutulmasada benim hala çok sevdiğim bir balıktır. Anne zebranın yavrularını peşine takıp akvaryumda salına salına tur atması mükemmel bir izleme keyfi veriyor. :)

Neyse demek istediğim; balıkların gerçekten eş değil ve balıkların sandığın gibi erkek dişi değilse yavru alamazsın. Bir müddet daha bekle ve balıkları gözlemle. Eğer gerçekten eş balıklar ise zaten hiçbirşey yapmana gerek yok. Onlar doğasını uygulayıp,üremeye başlayacaklardır. ;)

Birde unutmadan geçeyim; boylarını bilmiyorum ama yavru almaya uğraştığın için damızlık boyda tahmin ettiğim 2 zebra,2 oscar için 100 lt re az bir hacim. ;) Ama Oscarlar ufaksa şimdilik sorun yok. ;)

10. sadri01

sadri01

Teşekkürler oscarlar ufak ilerde düşünüyorum büyük tanka geçmeyi...zebralarım arasında hiç kavga olmuyor erkek zebram yani bana göre erkek olan karnı turuncu olmayan zebram oscarlarla kavga ediyor dişi ise kaçıyor oscarlardan.dişi ile erkek arasında kavga yok ama erkek dişiyi sürekli kovalıyor testiyi çıkartım bir iki kök yapay bitki koydum 2 tanedede kaya koydum bıraktım bakalım ne olacak fotolarıda en kısa zamanda yükleyeceğim...

11. sadri01

sadri01

Zebra Yardım

Fotoyu cepten çektm makinayı bulamadım. Kusura bakmayın kötü çıktı ama görünüyorlar en azından. burda:gif

Sol üsten başlayıp sağa doğru fotolardakileri yazıyorum....

Sol üst 1.oscarlarım

2. Dişi zebram

3. fotoda önde erkek arkada dişi zebra

4.foto dişi zebranın karnı

5.foto aşağıdaki dişi zebra

12. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Zebra Yardım

Fotoğraflar düzenlenip sayfaya eklenmiştir. Sizinde belirttiğiniz gibi fotoğraflar net değil. Konuyla alakalı sizi aydınlatacak mesajlar gelmesini dilerim. Ben her hangi bir fikre varamadam üzgünüm.

13. sadri01

sadri01

Teşekkürler Temel abi...

14. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Zebra Yardım

Dişi zebranın karnı şiş gibi ( 4. fotoğraf )..Eğer fotoğraf çekiminden önce yemlenmediyse aklıma gelen şey yumurtlama olasılığıdır. Tabi hasta olma ihtimali var mıdır bilmem ?

Kayaları akvaryumu ikiye yada üçe bölecek şekilde yerleştirirseniz daha sağlıklı olur. Testi, dişi zebranın girebileceği boyutta mı? Vakti zamanında koca bir deniz kabuğunun içerisine yumurtlamıştı zebram...Elinizde varsa değerlendirebilirsiniz...

Benim merak ettiğim kısım zebra çiftinin ( gerçekten çift ise ) oscarlardan rahatsız olup olmadığı yönünde...Erkek kavga ediyor, dişi kaçıyor demişsiniz..Belki kendilerini rahat hissetmiyorlar. Zebra arsız balık, sert balık deriz ama onlarında huzura ihtiyacı vardır elbet...Tabi sadece bir tahmin...Aklıma takıldığı için paylaşmak istedim...

Ayrıca Olcay Hocam yukarıda çift olup olmadıklarını anlamak için çok güzel ipuçları vermiş...Gözlemlemekte size kalmış. Kolay gelsin...İnşallah kısa zamanda yumurtaları ve yavrualrı görürsünüz.

Sağlıklı balıklar.

15. sadri01

sadri01

Dişi zebranın karnı şiş küp zebranın değil bütün balıkların girebileceği boyuttaytı kayaları dediğiniz gibi yerlerştirirsem pislikler bir yer de toplanır neyse yinede teşekkürler..

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Zebra Yardım

Pisliklerin bir yerde toplanması daha iyi değil mi ? Dip çekimiyle topluca alınır. Özel akıntı ayarıyla ben bunu sağlamaya çalıştım akvaryumda, dip çekimi yapmıyorum gerçi ben ama toplanan tortuyu almak için motorun su emişini o bölgede gezdirip suyu kalın elyaftan süzerek akvaryuma geri veriyorum ve belli bir kontrol altında tutuyorum. burda:gif

17. sadri01

sadri01

Biryerden maksat kayalrın altında toplanacaklardı bende 2 iç filtreyle akvaryumda girdap gibi akıntı oluşturdum pislikler büyük iç filtrenin önünde birikiyor ama ne kadar dip çekersem çekim pislikleri alamıyorum..

18. sadri01

sadri01

Zebra Yardım

Halen kovalamalar devam ediyor ama bir gelişme var zebralar yanyanalar sanki uhuyla yapıştırılmış gibiler artık dişi zebrada korkmuyor oscarlardan akvaryumun sol tarafına yaklaştırmıolar oscarları...

19. ft25

ft25

İsim:
    Furkan TEMEL
    Zebra Yardım

Size biraz daha sabretmenizi öneririm.

20. sadri01

sadri01

Zebra Yardım

bu olayların üzerinden nerdeyse 1 ay geçti 2 kere yumrta aldım ama ertesi gün baktığımda yumurtalar malesaf yerlerinde yoktu..ne oldu anlayamıyorum?

Sayfayı Paylaş