1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Zeolit hakkındaki düşüncelerim.

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde kumkapılı tarafından 5 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Arkadaşlar, ben bu zeolit konusunu ele almak istiyorum gerçekten mükemmel filitre malzemesimi yoksa şehir efsanesimi ve benim esas kafamı kurcalayan nokta zeoliti ters iyon yapmak için tuz banyosu öneriliyor peki ozaman bizlerin tanklarda su değişimleri esnasında kullandığımız tuz zeolite aynı işlemi yaptırmıyormu ? Ve o ana kadar emmiş olduğu amonyakmı nitratmı artık teknik terimleri tam bilemiyeceğim tanka geri boşaltmış olmuyormu bu konu hakkında fikirlerinize ihtiyacım var.Saygılar.

2. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Doğan abi zeolit bir şehir efsanesi değil bence.Gerçektende güzel bir filitre malzemesi olmasının yanında,aynı zamandada taban malzemesi olarakta kullanılır.Zamanla değiştirilmelidir yalnız. Birde malawi tanganika gibi balıklarda zeoliti uzun süre kullanılması önerilmez.Bildiğiniz gibi zeolit suyu yumuşatıyor.

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Doğan Hocam,

Şimdi akvaryum hobisinde kullanılan iki çeşit zeolit varmış... Bunlardan ilki kuzey yarım kürede lavların deniz suyu ile temas etmesi sonucunda oluşmuş... Bu nedenle deniz suyundaki tuzun sodyum iyonları bu zeolitlerin üzerini kaplamış... Bu zeolitler (biz bunlara Kuzey zeolitleri diyelim) akvaryumda amonyağın nitrojen içeren bileşiklerini tutarken ortama sodyum salıyormuş... Eğer sert su akvaryumlarında kullanılırsa suya sodyum saldığından suyu yumuşatıyormuş....

Güney zeolitleri ise özellikle Avustralya'daki tatlı sularda oluşmuş... Bu nedenle Kuzey zeolitleri gibi sodyum değil, kalsiyum kaplılar... Ve suya amonyak/nitrat/nitrit karşılığında kalsiyum saldıklarından suyu sertleştiriyorlar...

Bu bağlamda hangi zeoliti kullandığımızı iyi biliyor olmamız lazım...

Zeolitin tuttuğu amonyağı tuz ile işlendiğinde geri salacağına dair bir bilgiye ulaşamadım... Ama bulduğum kaynaklarda zeolitin çok dikkatli kullanılması gerektiği ve bir müddet sonra tekrar kullanılmamak üzere yenisi ile değiştirilmesi öneriliyordu... Aynı Olcay Hocam'ın dediği gibi...

Saygılar...

4. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bitkili tanklardada zeoliti çok met etmiyorlar.Dediğiniz gibi amonyak , nitrit ve nitratı bağladığı için bitkilerin besin ihtiyaçlarınıda bağladığından yakınılıyor.. bence çokta doğru.. bu arada kullanılan zeolitin eski haline getirilmesi için kaya tuzu ile yıkanıp nitrojenlerin ters iyon etkisi yaptırılarak ilk haline çevrilmesi olayını okumuştum.. Tabanda kullanılır mı sorusuna gelince bende Doğan beyle aynı düşüncelerden dolayı tabana yaymaya çekindim açıkçası.. kaçımız tankını gerekli olmadıkça tümden temizliyor ki ? :) Zeolit ile ilgili bilgilerin verildiği ve ordada yazımın ve bilgilerin olduğu linki veriyorum ordanda bakıp tekrar burdan devam edebiliriz..

5. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Bence, zeoilt iki ucu keskin bıçaktan farklı değil ne tarafını tutarsan tut canını yakacağı kesin. Abdullah bey öncelikle en azından kendim için konuşmam gerekirse ben bunların hangisinin kuzeymi. güneymi olduğunu anlama şansım sıfır daha evvelide belirtmiştim dikkatimi çeken ilk ölümlerde zeolit kullanmıştım hatta bir sitede konu bile açmıştım zeolitin nitratı düşürdüğünü fakat bende tam aksine nitrat patlaması olduğunu anlatmıştım ve ozamanda ölümler olmuştu ve ben zeoliti iptal etmiştim şimdi tekrar sıfır zeolit koyduğumun 10 gün sonrasında ölümlerle karşılaştım fakat bu sefer nitrat ölçümü yapma şansım olmadı 3 tane ölümden sonra zeoliti tekrar iptal ettim peki şöyle bir şey olma ihtimali nedir ? ben 7/24 u.v lamba kullanıyorum 18 wt acaba bu lambayla zeolitin çakışma olasılığı nedir? u.v lamba konusunda ben yıllar evvelide kullanırdım ve diyebilirimki hiç bir şekilde parazit hastalığı ile karşılaşmadım buda tartışmaya açık bir konu ama esas konumuz olan zeolite dönersek şahsi fikrim hiç kullanmamak daha iyi gibi geldi bana

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Doğan Bey, uv filtresinin zeolit ile çakışmasının imkanı yok. Uv suda yüzen parazitler, algler içerisinden geçtiğinde etkisiz hale getirilir. Amaçları ve etki alnları farklı . Zeolit ben de hiç kullanmadım açıkcası. Bu malzemeye ihtiyaç duymadım.

7. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Doğan bey sizin aldığınız zeolit taşları eğer sıfır ise nitrat patlaması yapması doğası gereği imkansız tabii daha önce kullanılmamış ve doymuşluğa ulaşmamış ise.. Benim kendi şahsi görüşüm zararlı bir malzeme değil fakat sizinkisi tesadüf olabilir.Yararlı mı peki derseniz ben öyle ahım şahım bir yararını göremedim.. Amonyağı tamam absorbe ediyor balıklara yararı var ama benim bitkili akvaryumda nitrat ve amonyağada ihtiyacım var diyenler için tecrübesi edildikçe doğru kullanımı bulunabilecek bir madde diye düşünüyorum.Ama suyu yumuşatma olayına gelirsek ki su sertliği yüksek olan tanklara ihtiyaç duyan balıkların olduğu tanklarda kullanılmaması uygundur.İlle de kullanıcam diyenler ise doğru ölçeği deneme yanılma metoduyla bulabilirler.Böylelikle suyun çok yumuşamasının önüne geçilebilir.. Ama yani bu zeolit bence çok fazla abartılıyor ve kesinlikle olmazsa olmaz bir malzeme değil..4 gün önce daha önceden çıkarmış olduğum zeolit taşlarını geri koymuştum gözlemlemeye gene bu başlık altında yeri geldikçe ve doğru tespitlerde bulunduğum takdirde paylaşıma devam ederim..

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  8. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Başlık çok faydalı. Benim de zeolit hakkında merak ettiklerim vardı. Doğan Abi benden önce davranıp açmış konuyu. Paylaşım için teşekkürler.

Saygılar...

9. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Volkan bey , izlenimlerinizi büyük sabırsızlıkla beklicem. Temel bey, benimki sadece ihtimal üzerine varsayımdı ama aydınlattığınız için ayrıca teşekkür ederim. fakat zeolit hakkında daha fazla görüşler lazım diye düşünüyorum ve tüm arkadaşlara sesleniyorum yokmu kullananlar lütfen devlet sırrı gibi saklamayalım :cicek: düşünceleri ve birikimlerimizi paylaşalım. saygılar

10. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Zeolit hakkındaki düşüncelerim.

Doğan hocam başlık üzerinde konuşalı nerdeyse 1 sene olmuş.. 2 akvaryumumda ki zeolitide çıkardım.. 3-4 aydır bu şekilde devam ediyor.. Zeolit'in bitkilerin besin maddelerini tuttuğuna dair olan görüşlerde sanırım doğruluk payı var.Çünkü zeolit varkende yokkende gübreleme hemen hemen aynı ölçü ve periyotlarda yapılıyordu ama ne zaman zeoliti çıkardım bitkilerim coştu.. Hiçbir yan etki yada bir sorunla karşılaşmadım.. High tech ve low tech olmak üzere 2 tankımda da aynı uygulamaya gittim.. High tech ile kıyaslama yapmasak dahi low techte muazzam bir değişiklik söz konusu.. burda:gif

11. Ersin35

Ersin35

İsim:
    ersin güler
    Cevap: Zeolit hakkındaki düşüncelerim.

Eski olsada konuya yorum yapmak istedim. Benim 125 lik tropheus akvaryumumda sump içerisinde 2 kilo kadar zeolit mevcut ve hiçbir sıkıntı yaşamadım şimdiye kadar. Suyu yumuşattığı söylensede.

Sayfayı Paylaş