1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryumları ısıtma sistemleri

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde reis tarafından 1 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Cem; ufo sıcakken yerini değiştirmeye kalktım ve sarsıntıdan dolayı içindeki rezidans koptu.Bu tip aletleri sıcakken sarsmamak gerektiğini bildiğim halde böyle bir hata yaptım. :) Tabi bu durumda cihaz garanti kapsamı dışına çıktığını bildiğimden,ufoyu kendim söküp içindeki rezidansı tamir ettim.Ve birkaç kere daha koptu.Tabi her kopmasında gene kendim tamir ettim.Sonuçtada rezidans kısala kısala bu hale geldi. :D
     
  2. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Ah be abi benimki de yanarken yere düşmüştü öyle olmuştu ama değiştirdiler.Benimkini değiştirdiklerine göre seninkini de değiştirirlerdi,keşke açmasaydın...
     
  3. taygun

    taygun Guest

    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Olcay Bey,

    Gördüğüm kadarıyla siz hobiden çıkıp işi üretime döküyorsunuz gibi geldi bana. Hayırlı olsun.

    Yalnız o yanıcı kaplama malzemesi ile elektrikli ısıtıcı beni tedirgin etti. Söylemeden duramadım.

    Saygılar
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Selamlar,
    Arkadaşlar, bir proje ile katılıp yine kullanılırlık konusundaki fikrinizi almak istiyorum. Belki her akvaryist için uygun değil, fakat bazı arkadaşlara fikir verir. Bildiğiniz gibi bazı ıstma aletlerinde buhar ilave olarak verilir, amaç nemli olarak sıcak hava vermek ve sağlıklı , uzun süreli sıcaklık yaratmaktır.

    Aşağıdaki çalışmanın uygulanabilirliği nedir?

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    Saygılarımla...
     
  5. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Temel Abi o ürün yağlı radyatör.Ben buhar verdiğini görmedim ama bizim nem ile ilgili bir sorunumuz yok zaten.Nem,ısının oda içerisinde daha uzun süre kalmasını sağlıyor.Olcay Abi'nin yaptığı,yalıtım ve verimliliği birleştirmek olmuş.Bu da faturayı düşürmüştür tabiki ama ben elektrik ile odanın ısıtılmasına karşıyım.Neden:Odayı ısıttığımızda hem havayı hem akvaryumları ısıtırız ama bize gerekli olan sadece su sıcaklığıdır.Hava aniden ısınıp soğuyabilir,bu yüzden kayıplarımız daha fazla olurve ancak hava ısındıktan sonra akvaryumlar ısınabilir.Mesela o ufo tazı birşeyi direk akvaryuma yerleştirmeyi başarabilseydik (bu konuda araştırmalarım var) Olcay Abi'nin faturası biraz daha azalacaktı.Bütün odayı kaplamak yerine yalnızca akvaryumu kaplasaydık ne olurdu?Yanlış olurdu,çünkü ısı su yüzeyinden ve ön camdan kaybedilecekti.Ha tek akvaryum için bütün odayı kaplamak mantıklı mıdır,orası size kalmış ama üretimhaneler için şart tabiki.Bu durumda oda ısıtma sistemleri arasında verimlilik açısından yağlı radyatör ile infrared arasında verimi karşılaştırmamız daha doğru olur.İnfrared ısıtıcıların havayı ısıtma+gördüğü yüzeyleri ısıtma kabliyeti var.Bu da akvaryumların daha çabuk ısınmasını sağlayacaktır.Ama yağlı radyatör vb.lerinin sadece havayı ısıtma özelliği olduğu için baştan ne yazık ki kaybetmekte.Peki elektriğe karşı isem neyi öneriyorum?Doğalgaz sobasını.Daha ekonomik olacağından hiç şüphem yok.Hem kömür sobası gibi pisliği de yok.Ürettiğimiz elektriğin büyük kısmı doğalgazdan.Biz o elektriği ısınmada kullanırsak enerji kaybını arttırmış oluruz.Yadıklarım uzadıkça konu dağılıyor o yüzden burada kesiyorum.
    Sonuç olarak üretimhanelerde doğalgaz sobasının kullanılması taraftarıyım....
     
  6. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Tamer abi bu lafındaki kastı anlayamadım :dusunceli: İşin ticaretinimi yaptığımı düşünüyorsunuz?


    Hocam yukardaki sistem,uygulanabilir bir sistem. ;)

    Isınan hava direk yukarı çıktığından,akvaryum altına ısıyı kaçırmadan yukarı gitmesini sağlayacak bir duvar yapılır ve ısınan hava direk akvaryum tabanına sıcaklık verir.Bu sayede elektirikli radyatörün verdiği ısının %90 ı akvaryuma,%10 ortama iletilir.Akvaryumuna giden ısıda dolaylı olarak gene ortama nüfuz eder.Ancak tek akvaryum için biraz gereksiz bir çalışma.Tek akvaryum için elektirikli radyatör çalıştırmak yerine,iç ısıtıcı kullanmak daha ekonomik olur.

    Ayrıca ısıtma sistemlerinde (ortamı ısıtmak için) bu iş için ufo kullanmak en kötü tercihtir.Ben şuan mecburiyetten ufo kullanıyorum.Ortamı ısıtmak için herzaman en iyi randımanı yağlı radyatörler verir.

    Ufo ile normal elektirikli ısıtıcının arasındaki fark;elektrikli ısıtıcı önce havayı ısıtır,ısı akvaryum sularını ısıtır. Ufo ise doğrudan sizi ısıtır.Yani ortama çok az ısı verir.
     
  7. taygun

    taygun Guest

    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Olcay Merhaba,

    Yanlış anlamışsın. Üretimhane olacak kadar geniş bir sistem kurmuşsun demek istemiştim. Orada 3-4 tonluk kapasite var değil mi?
     
  8. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Yok abi,3-4 ton değil.Ufak tefekleri saymazsak 5 ton suyum var ;) :)
     
  9. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Olcay abi yazacak kelime,yazacak cümleler bulamıyorum.Tek kelime ile süper.Eline emeğine sağlık.
    Görüntülerden belli oluyor,Metalci(kaynakçı,tornacı vs vs.)olduğun.
    Yengeyi'de kutlamak istiyorum,bu kadar dağınıklığa izin verdiğine.Benim eşimde karışmaz,ister evi yık dök.Gelgelelimki annem bu evi görse hastenelik olur herhalde. :D :D :D
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Özgür,birgün evde hanım çoluk çocuk oturmuş sohbet ediyoruz.O ara sohbet esnasında bile bir gözüm devamlı akvaryumlarımda :) Tabi hatun bu durumdan rahatsız bir şekilde bir soru sordu.

    - Olcay bana doğruyu söyle.benimi Bırakırsın yoksa balıklarınımı ?

    Bende cevap hazır hemen. :D

    - Tabiki seni bırakırım. :D

    Hatun biraz afalladı,şaşırdı.Kendi kendine ayıklayıp sayıklıyor,yahu acaba gerçekmi söylüyor yoksa şakamı yaptı diye:hink: :D

    Tabi gerçekte oda biliyor onun değerini bu dünyada hiçbirşey ile ölçemediğimi ama genede aklında bir soru işareti kaldı zavallımın :D

    Hanımın anlayışı konusunda biraz şanslımıyım yoksa balıklarıma aşırı değer verdiğimden en ufak bir tepki verildiğinde pimi çekilmiş el bombası gibi patladığımdan çekindiği içinmidir bilmem ama kolay kolay balıklarıma ses çıkartan olmaz evde :D
     
  11. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Yağlı radyatör fikri pek uygulanabilir değil arkadaşlar. Durumu kısaca şöyle özetleyeyim; yağlı radyatörler elektrikle çalışır içlerinde prensip olarak bizim akvaryumda kullandığımıza benzer rezistanslı ısıtıcı ve termostat mevcuttur. Aldığı elektriği %99 ısıya çevirir ve bulunduğu ortama aktarır. Lafı fazlaca uzatıp teorik bulmacaya çevirmeden işi sadece şu örneği vereyim. Yağlı radyatörü akvaryumun içine sokarsak halihazırda kullanmakta olduğumuz elektrikli ısıtıcı kadar enerji tüketecektir, aksi taktirde ondan daha fazla enerji tüketecektir. Bu nedenle kullanımı daha verimli değildir.
     
  12. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Bahadır hocam;şimdi benim birazkafam karıştı.Siz bu yorumu,tek akvaryum içinmi yaptınız? Yoksa bir odada toplam 5000 lt suyun bulunduğu yeri ve dolayısıyla akvaryumları ısıtmak içinmi? Yani hangi durumda bu radyatörlerin kullanımı verimli değildir?
     
  13. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Yorumumu şekle bağlı yaptım hocam tek bir tank için. Maksat odayı ısıtmaksa radyatörün herhangibir akvaryumun altına konulması düşünülebilir tabi, ama mevcut uygulamalar ve tecrübem ısıtıcı elemanın odada en fazla ısı kaybının yaşandığı yere konulmasının daha doğru olacağı yönündedir.
     
  14. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Tek bir akvaryum için zaten klima,ufo,yağlı radyatör,doğalgazlı ısıtıcılar,fanlı ısıtıcılar gibi çok enerji tüketen bir sistem kumak mantıklı olmaz.Ancak;belli bir su hacminden sonra,akvaryumları ısıtmak yerine,akvaryumların bulunduğu ortamın izolesini yapıp,mekanı ısıtmak herzaman daha mantıklı ve ekonomiktir.Yıllara dayanan tecrübeyle sabittirki;bu durumda en ekonomik ısıtma sistemi ınvertır tipi klimalardır.Ancak bu klimalar oldukça pahalı olduğundan,ciddi bir yatırım gerektirir.Doğalgaz yada ınvertır ı geçersek,ortamı ısıtmak için illada elektirikli ısıtıcı kullanacaksak,bu ısıtmayı en iyi yağlı radyatörler yapar ;) Bu gibi ortam ısınmasını sağlamak için yapılabilecek en kötü seçim ise, ufo kullanmaktır. Bu konu hakkında veya satır aralarında kafanıza takılan bir husus olursa konuyu dahada açarak cevap verebilirim.

    Saygılar.
     
  15. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Olcay abi,mevzu bahis değil.Başka bir sitede akvaryumlarda ısıtıcı kullanmayalım adlı konu açmıştım.Evim komple ısı yalıtımı,en kara kışta hiçbirşey yanmadan odanın sıcaklığı 22 derece.
    Bebeğimiz olduğu için kombi yaklaşık 5 çizgide yanıyor.Evin içi 26 derece ben sıcağı sevmem rahatsız oluyorum.Akvaryumlarda atman ısıtıcı var.Çalıştığını nadir görüyorum.

    Yorumlar hep ısıtıcısız olmaz,illaki ısıtıcı kullanman lazım demişlerdi.
    Abi gördüğüm kadarıyla ısı yalıtımında kullanılan starafor ile evi kaplamıssın.1_2 derece koruyacagına kanaat getiriyorum.ufoda sabit yanacak.Yaklaşık ayda +100_120 TL arasında elektriğe yansıyacak.
     
  16. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Özgür;bu ufolar inan reklamları yapıldığı gibi birşey değil.Hani az yakar vs diyorlaya...

    Ben ufoyu günde 4 saat çalışacak şekilde bir timmer kullanarak ayarladım.Ufonun kendi termostadıda olduğundan,sanırım günde oratalama 3 saat kadar çalışıyor.Bu ay gelen fatura + 80-90 ytl oldu :hink: Demekki bunu 7/24 çalıştırsak kaç para gelecek Allah bilir. :hink:
    Ufoların çalışma prensibi çok değişik olduğundan,asla ortam ısıtması için kullanılmamalıdır.Örneğin,evinizdesiniz,oturduğunuz yere bakacak şekilde ufoyu konumlandırırsınız,ve içerisi 16 derece olsa bile terlersiniz.Ama oda 16 derecedir.Yani normalde üşümeniz lazım.Buna rağmen diyelimki ufonuz 2000 waat.Ve odada günde 10 saat çalışıyor.Eder günlük 20,000 waat.Bu durumda 10 saat çalışan ufo,oda sıcaklığını 16 dereceden en fazla 20 dereceye çıkartır.Oyasaki aynı güçteki bir radyatör,aynı şartlarda oda sıcaklığını 26-27 dereceye çıkartır.Aradaki fark,biri havayı,biride (güneş ışınları gibi) ışığının gördüğü yeri ısıtır.Bir örnek daha vermek gerekirse,Akvaryumunuza direkt bakacak şekilde ufonuzu konumlandırdığınızda,akvaryumdaki su sıcaklığı 24-25 derece olmasına rağmen balıklarınız havale geçirir ve ölürler.

    Ortamı misal,22 derecede sabitlemiş halde gelen fatura 100 liraysa,28 dereceye çıkarmak istediğinizde bu rakam 300 lere 500 lere çıkar.Çükü ufonun o ortam sıcaklığını yakalaması için normalinden 4-5 kat daha fazla çalışması gerekir.Buda sıcaklığı direk ortama vermediğinden meydana gelir.
     
  17. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Olcay bey lütfen bana yağlı radyatörle ortamı ısıtmanın, tek tek akvaryumları ısıtmaktan neden daha mantıklı olduğunu açıklarmısınız? Bu konu kafama takıldıda.
     
  18. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Tek tek akvaryum derken;öncelikle kaç lt hacimde ve kaç tane akvaryumdan bahsediyoruz? Ona göre açıklama yapayım.
     
  19. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Mesela 75 metre küplük bir hacim içindeki 5 tane 200 lt veya toplam 1 metre küp hacimli akvaryumlar olsun. Bu akvaryumları tek tek 300 watt lık ısıtıcılarla ısıtmak yerine odamızı 2000 watt lık bir yağlı radyatörle ısıtalım.

    Veya siz bildiğinizi söyleyin yani kendi akvaryumlarınızı ve odanızı örnek alın farketmez.
     
  20. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Şimdi hocam;baştan dediğim gibi,bu durum çok litre ve çok sayıdaki akvaryumlar için geçerli.Örnekte verdiğiniz 5 akvaryum,toplamda 1 metre küp suyu ısıtmak, iç ısıtıcılarla daha ekonomik olur.Ortamı yaptığın strafor izolesi gibi akvaryumlarınıda yaparsın ve herbirine 300 waat ısıtıcı takarsın (ki;bu durumda 200 waat lık ısıtıcı bile fazlasıyla yeter) 5X300= 1500 waat eder. Bu mantıkla gidersek iç ısıtıcı derim.

    Birde olaya benim açımdan bakalım şimdi:

    Bende herbiri 450-500 lt tam 8 akvaryum var.(Siz her akvaryumu 200 lt olarak belirttiğinizde bu durumda benim herbir akvaryumum sizinkinin 2-3 katı) Ayrıca herbir akvaryumum sumplu.(Sumplu akvaryumlar diğer akvaryumlara nazaran daha çok ısı kaybeder)Bunun yanı sıra herbiri ortalama 85 ila 135 lt arasında değişen kapasitelerde tam 12 yavru akvaryumum var.Bunlara ilaveten,su piresi üretiminde kullandığım,herbiri 125 lt kapasiteli 3 tane strafor kutu akvaryumum ve enson olarakta 220 lt lik sumplu bir akvaryumum daha var.

    Şimdi bi hesap yapalım:

    450 lt relik akvaryumlara 300 waat ısıtıcı takalım.
    12 yavru akvaryumuna 100 waat ısıtıcı takalım.
    pire tankalrına 200 waat ısıtıcı takalım.
    220 lt relik olanada 200 waat takalım.

    Etti 4400 waat.

    Şimdi bir hesap daha yapalım.

    Örnek verdiğin akvaryumlar 200 lt ve tahmin ediyorum iç yada dış filitre kullanılıyordur.Kullandığın ısıtıcı 300 waat.Bu durumda diyelim ısıtıcınız günde 3 saat çalışıyor.(Toplam süre)

    Bu durumda benim akvaryumumda bu süre 9 saate çıkar.(200 lt 550 lt farkı ve sump )

    Yani hesaba göre 4400 waatı üçe çarparsak krşımıza 13,200 waat çıkar.


    Şimdi sizce hangisi mantıklı? Bu durumda odayı 2000 waatlık bir radyatörlemi ısıtmak? Yoksa tek tek ısıtıcımı kullanmak ?
     

Sayfayı Paylaş