1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Calvus'un Karın Bölgesi Açıldı

Başlığı 'Tanganyika Balıkları Forum' kategorisinde james_34 tarafından 3 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Merhaba,

    Arkadaşlar dişi calvusum karın bölgesi açılmış durumda.Sanki bıçakla oymuş gibi et kısmı gözüküyor.Geçenler de bir dişimi bu yüzden kaybettim.Başlangıç ise şöyle oluyor.Balıgın karnı tıpkı bloat hastalıgı gibi şişiyor.Daha çok sonra çok büyük bir tüpçük çıkmış gibi gözüküyor.Daha sonra karın bölgesi yavaş yavaş oyulmaya başlıyor.
    Şuan için fotograf ekleme şansım yok.Sizce sebeb ne olabilir? Akvaryumda kavga sırasında balıkları yaralayacak bir kaya vs bulunmamaktadır. :(
     
  2. ciklet1

    ciklet1

    Mesajlar:
    144
    Resim koyma imkanımız var mı abi?
     
  3. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Harun şu an için resim koyma imkanım yok.
    Akşam sera baktopur ( tablet) alıp tedaviye başlayacagım.Balığı ayırdım şu an için.

    Erkek veya diğer dişiler kavga ettiklerinde balıgın direk anüsüne saldırıyormuş.Şuan itibari ile akvaryumdaki saldırgan balıgı gözlemliyorum.
     
  4. ciklet1

    ciklet1

    Mesajlar:
    144
    abi kurtarmak çok zor gibi geliyor bana ama inşallah kurtarırsın. :(
     
  5. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Can Bey; balık şişiyor diyorsunuz. İç parazit olabilirmi acaba diye düşünüyorum. Bu şekildeyse kullanılacak ilaç; Sera Bactapur DİRECT olması gerekiyor. Ancak yara dışarıda başlayıp dışarıda bitiyorsa kullandığınız ilaç doğru. İnşallah kayıp yaşamassınız. Saygılar...
     
  6. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Can hasta balıkları ayır acilen tanktan.Önce teşhis edelim sonra tedaviye başlayalım ezbere gitmeyelim.
     
  7. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ufuk Abi, ayırdım zaten. Bugün metilen mavisini pamuk vasıtasıyla açılan bölgeye sürdüm.Balık pet şişenin içinde ana tankta.Ancak yem yemiyor :S İşin kötüsü yavru veren dişilerimden :S
     
  8. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Varya bu aralar kafamızda bir sıkıntıda anlayamadım kızgın:

    Sulardanmı oluyor,yemlerdenmi,nazardanmı ama herşey tersine sarmaya başladı kızgın:

    Can;geçmiş olsun kardeşim.Biliyorsun benimde başımdan geçenleri.Şu sinirle aklıma birşey gelmiyorda,inşallah balığın kurtulur.

    Sevgiler.
     
  9. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Benim teşhisim aşşağıda iki seçenek var dilediğinle acilen tedaviye başlamanı öneririm Can.

    Protozoalar

    Tek hücreli kamçılılar Hexamitabalıkların bağırsaklarında bulunur. Bu parazite ilk olarak melek balıklarında rastlanmıştır. Bağırsaklar da yaşamını asalak olarak sürdürürlerbulaşıcıdırlar. Özellikle Güney Amerika balıklarında çok sk rastlanırlar. Afrika-Viktorya gölü'nden getirilen bazı Haplochromisleroradan beraberinde başka bir parazit olan Babasiosoma mariae'yi de getirmişlerdir. Bu parazit ayrıca Batı Afrika göllerindeki balıklara da musallat olurlar. Bunlara çift genetikli trematolar da denmektedir. Bir çok cichlid türünde tespit edilmişlerdir.

    Belirtiler:

    Balıkların baş bölgesinde küçük delikler açılmaya başlar ve balıkların iştehı kesilirkuytu bölgelere çekilirler. Dışkısının rengi açık ve ip gibi incedir. Hastalığın ilerlemesi halinde karın bölgesinde yara oluşmaya başlar. Giderek karın iyice açılır. Akuaristler bu hastalığı HOLE-IN-THE-HEAD-DISEASE diye adlandırmaktadır. Literal çizginin yanları da açılarak balık tıpkı parçalanmış bir görünümdedir.

    Sebepleri:

    Bu hastalığın balığa bulaşması uzun süre suyun yenilenmemesi filtenin temizlenmemesi aşırı kalabalık akvaryumoksijenin ormalden az olması ısının sık sık değişmesi ve zayıf beslenme diyeti parazitin hemen harekete geçmesi için uygun ortamdır. Çevresel faktörler dışında balığın beslenme diyeti oldukca önemlidir. Bilhassa balıklara içinde C vitamini bulunan yemler verilerek mukavemet kazandırılmalıdır.

    Tedavi

    Bu hastalığın tedavisinde en iyi yol ilaçlı yemlemedir. Fakat hastalığa yakalanan malesef yem almadığından ilaçlı yemi yedirmek zor olmaktadır. Tedavide kullanılan en etkili ilaç dimetridazole ve metranidozole'dir. Bu maddeler en çok Flagyl Vagimid Emtry gibi ilaçlarda bulunmaktadır. 400mg metranidozole 100 litre akvaryum suyuna karıştırılarak 3 gün tedavide bırakılır. Büyük boyutlu balıklarda ağızdan şırınga ile ilaçlı su hazırlanarak damlatılabilir. Bunu yapabilmek için balık yakalanarak dikkatlice ağzı açılırdaha sonra enjeksiyondaki ilaçlı su ağzına damlatılmalıdır. Tedavi süreci balığın dışkısı koyu bir renk alıncaya kadar devam etmelidir. Balık yem almaya başladığı zaman 10-15 gün kadar ilaçlı bitkisel yemleme yaparak kondüsyon kazandırılır. Akvaryum suyunun 3 günden sonra yarı yarıya boşaltıp yenileyin filtrenin içine ise temiz karbon koyup 2 gün kadar çalıştırın.
    http://www.uslanmam.com/1045955-post1.html

    Yada
    Geçmiş olsun.
     
  10. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Teşekkürler Olcay Abi.

    Ufuk Abi, araştırman için teşekkürler.İlk belirttiğin hastalık Discuslarda oluyor.O yüzden şekil olarak falan onu biliyorum.O değil.Ancak başka forumlarda da bu konuyu yazmıştım.Nitrat artışından kaynaklanabileceğini belirtmişlerdi.
    Dış filtremi sanırım Kasım ayının başında temizlemiştim.Şimdi farklı düşünmeye başladım.Dış filtrem 4 hazneden oluşmaktan.İlk 3 katta seramik boncuklar var(küçük-büyük) 4.haznede ise elyaf var.Acaba başka birşey kullansam mı acaba? 2 günde bir 50-60ltlik dip çekimi yapıcam.3-4 kere yaptım mı bunu sanırım yeterli olur.
    Hasta olan balıga geri dönersek elimde flaglyde mevcut acaba onu da kullansam mı?Tek sorun balıgın iştahsız olması şuan.Yem yememekte.
     
  11. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Bu balık nasıl ölmüyor vallahi anlayamıyorum.Resmen diğer taraf gözüküyor.
    Flagly erittim.Gece yatarkende bemiks takviyesi yapacagım.Yalnız en önemli sorun yem yememesi.Umarım vitamin takviyesi bir işe yarar.
     
  12. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Can,geçmiş olsun.
    Umarım balığın eski sağlına kavuşur.
    Artık anlam veremıyom,son günlerdeki hastalıklar ölümler.Akvaryumun üzerine düştükçe birşeyler rayında gitmiyor.Geçen hafta bende albino vatozumu kaybettim.
     
  13. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Bende ciddi anlamda bu aralar sorun var.Bir dişimi gene aynı sebebten kaybettim.
    15 tane yavru calvusumu bir anda kaybettim.
    Bugun ise artemia çıkarma kabım yavru akvaryumunda idi.3 tane calvus yavru gitmiş şişe ile cam arasında bir yere girmiş.Sabah kalktım 3 yavru daha ölmüştü.

    :( :( :( :( :( :(
     
  14. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    ilk tedavi yöntemi önerimde yem yeme ile ilgili kısım var onu deneyebilirsin Can.
     
  15. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Şırınga buldum evde.Flagly'yi eriteceğim bu şırıngaya doldurup buzdolabından saklarım.Işıktan uzak bir kısımda.Yem olayını nasıl yapayım sence Ufuk Abi?
    Yavrular için tetra bits ve nls'yi toz haline getirmiştim.En güzeli ilaçlı suyla onu karıştırıp agzından şırınga vasıtasıyla vermek. Balık ayıklarsın ya böyle ellerin kokar.Aynen o koku var balıkta :S Dün dip çekimi yapmıştım.Suyumda inanılmaz bir berraklaşma oldu.
     
  16. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Bu yemi atıyor agzından :(
     
  17. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Hani yumurta sarısı usaresi yapar gibi yap yemi ilaçlı suyla sonra yemeyen balıklara zorla şırınga ile agzına fışkırtarak, yiyenlerede paşa paşa yedir.
     
  18. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Abi , öyle yaptım zaten tetra bitsi toz haline getirmiştim ilaçlı suyla ikisini karıştırıp verdim.Ama balıgın mide delik agzına sokuyorum şırıngayı basıyorum.Yarısı boşluktan çıkıyor yarısını da agzından püskürtüyor.
    Yatarken bir tane bemiks eritip atıcam.En azından derisine falan iyi gelir.
     
  19. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Şu eski konularda bir şey vardı vazelin vb birşey mukozayı korusun diye onu bir denesene yaralı bölgeye dezenfekte ettikten sonra.Birde şu yedirme işinden vazgeçme balık şaşırmıştır ilk kez karşılaşıyor böyle birşeyle adamın doğasında yok sen tekrarla alışacaktır.
     
  20. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Bakalım denemeye devam edeceğim. Bu arada bir dişi daha yumurta dökmüş :) Erkek dibinde elimle cama vuruyorum.Erkek direk parmagıma saldırmaya çalışıyor.En azından gece gece moral kaynagı oldu benim için.Birazdan yatacagım vitamin eritip dökeyim akvaryuma.
     

Sayfayı Paylaş